Matematika feladatok
  • polarka
    Most vettem a fáradságot, h olvasgassak róla és jólesett, egész 1szerű képlet, furcsa, h ilyen későn kezdték alkalmazni/találták ki.

abból, amit olvastam:
    - több hasonló módszeren alapuló egyenlet van
    - készítettek olyan progikat, amik a nyomozóknak elkészítik az adott szituációra a térképet
    - gyakorlatilag, ha helyesen készült statisztikák és bűnözői profil alapján készül, akkor bármilyen sorozatos bűntett lehetséges forrása megtalálható

vagyis vmi nyomozónál érdemes kérdezni

Egyébként nyomozás során gondolom az adott úthálózatot, forgalmat is figyelembe veszik. Mivel ugye ez a Manhattan-távolság mérés a rácsvonalas településekre ideális. Sőt még bonyolítja a helyzetet, ha az elkövető tömegközlekedéssel is utazhat. Tehát ha finomítunk, akkor alkalmazni kéne minden tetthelyhez egy finomító súlyozó térképet.

ne az elkövető lakhelye jöjjön ki:
    1. - kijelölsz 1 környéket, amihez semmi nem köt
    - a környéken kívül koncentrikusan helyezed el a tetthelyeket
    2. - a valós puffer zónádban is helyezel el
    3. - ha egyenes mentén helyezzük el, akkor ha jól vizualizálom, akkor a két oldalán kapunk lehetséges területet, ezt is csak tologatni kell

általánosan: mivel a formula/módszer a statisztikákon alapul, úgy cselekedni, ahogy a meggondolatlan, többségben levő elkövető nem tenne
    - illetve, aki mindig utazik, így állandó lakhelye nincsen arra sem fog működni

az üzletek elhelyezése sztem jó alternatív felhasználás
    - esetek helyére pl. tömegközlekedés megállóhelyei jöhetnének, puffer zóna nélkül, utasszámátlaggal súlyozva
    - illetve még lehetne hasonló profilú üzleteket negatív valószínűséggel felvenni, vásárlói véleményezés alapján ezt a konkurenciát súlyozni, puffer zóna nélkül