45215
  • frecc
    De nekem eddig még sose mondott.... Csak annyit hogy follow xyz on final.
  • Nyiri
    Persze hogy szokott sebesseget mondani. Approach szokott leginkabb ha tobb gep tart a finalen.

A filmes baki valszeg szar forditas miatt van.
  • frecc
    Sziasztok!

Egy hülye kérdésem lenne:
    Az ATC szokott sebességeket mondani? Csak mer tegnap láttam egy filmet (Vakrepülés), amiben a torony mást sem csinált mint KIAS-okat diktált a pilótáknak. Mondjuk ugye a filmekben minden megtörténhet, nem kell készpénznek venni, főleg ha azt nézzük, hogy mondott pl. olyan irányokat hogy 7408 ami aztán számomra teljesen rejtély hogy mi lehet, de heading vagy course biztosan nem.
    Hja... a filmek.

Egyébként korábban is sikerült hülyeséget kérdezni egy film miatt, akkor azt kérdeztem, hogy V1 vagy Vr sebességnél kell orrot fel és mindezt azért tettem, mert a filmben aszonta a pilóta hogy V1, orrot fel...

Ja, meg nekem az ATC még soha nem mondta hogy mennyive kő repülnöm, ezért is kérdeztem.

Üdv
  • Clidey
    Memtest86+
  • alert
    Memtest. DOS módban megy (azt hiszem floppyról kell bootolni) ne kérdezd hogy én még nem próbáltam. Ingyenesen letölthető valahonnan azt hiszem. Ja ha a procit húzod, akkor a memória órajelét is húzod ha úgy van beállítva a BIOS. Ez csak egy tipp hátha azt húztad. Több ötletem nincs.
  • StRobi
    Mivel tudnám tesztelni a memóriát? Egyébként az sincs felpiszkálva.
  • alert
    Memória sincs húzva? Nem hibás? Az is okozhat ilyet. Ha nem az akkor szinte biztos, hogy vidkari hiba.
  • alert
    SHIFT+Z -t kell nyomni játék közben 2x és a képernyő tetején kiírja (ez az FS-ben van más játékban máshogy kell).
  • StRobi
    Nincs felhúzva az órajel. A legfrissebb ATI driver hajtja.
  • alert
    Két tippem van így ennyi infóból.

1: túl van tuningolva az órajel
    2: hibás driver

Az FS-ben viszont problémád lesz a 9800Pro-val ugyanis mint kiderült már régebben is teljesen inkompatiblis tehát nem működik együtt vele. Sajnos ez pech. Nekem azért megy, mert 9800-as a kártyám és 9800Pro-ra van tuningolva tehát hardverileg 9800. A FAQ-ban találsz egy linket hátha segít de nem sok reményt fűzök hozzá. Az, hogy újraindítja a gépet viszont egyértelműen jelzi, hogy valami nagyon nem stimmel valószínűleg a kártyával (én tuning hibára szavazok így elsőre).
  • TheEagle
    Sziasztok!

Még egy lámer kérdés: hogyan tudom FS közben megnézni az FPS-t? Bocs, de nem igen foglalkozom Windows-zal, csak azért van, hogy FS-t futtasson.
  • StRobi
    Sziasztok!

VGA kártya problémám lenne. Sokáig nem tudtam, hogy mitől szaggat az FS, ma viszont meg akartam nézni a 3DMark3-al, hogy mit produkál, de már az első 5 másodpercben újraindítja a gépet. Utána próbálkoztam egy korábbi 3DMark-al, de az is néhány perc után resetelt. Lehet, hogy a kártya a beteg, vagy csak driver baj lehet? A konfig: P4 3G, 1Gb Ram, 9800Pro. A VGA-n plusz hűtés is van (GiantIII).
  • TheEagle
    :) Nagyon szívesen megtenném amit kérsz, de nekem nincs meg a BP scenery.
    Ja, és nem lesz új a gép, csak egy P4 3.0/800 lesz benne, meg 2GB Ram:) A többi a régi marad. De én is kíváncsi vagyok. De már most elégedett vagyok, mert F18-al gyors manőverezésnél is remekül ment, szép folyamatosa, nem vettem észre semmi megtorpanást. Talán nem is kellene az a CPU csere....most má' mindegy.
  • alert
    Nincsmit. Majd ha az új géped megvan csinálj egy screenshotot plz úgy, hogy a Budapest Scenery 2004 fentvan (márha megvan neked) és a 42-es kapunál állsz a és a 2B terminál felé nézel úgy, hogy látszódjanak az utashidak. Kiváncsi vagyok, hogy egy ilyen gépen ebben a nézetben mennyi az FPS (itt brutális a gépigény). Traffic és egyéb nem kell csak grafika a maxon. Köszi!
  • TheEagle
    Mester vagy Alert!
    Kb 15 percet repültem így egy P51-el földközelben, magasan, nagybedöntésű vízszintes forduló, meg egyebek, ami gyors működésre ítéli az engine-t és a vasat. Egyetlen egyszer torpant meg, de utána 10 percig semmi, másképp nem tudtam megcsinálni egy nagybedöntésű vízszintes 360 fokos fordulót anélkül, hogy kétszer ne torpant volna le. SZóval óriásit javított az utóbbi javaslatod.
    Köszönöm szépen! Még a finom beállításokkal elvacakolok. De azért próbából, ha megjön az új CPU, beteszek még 2 db 512-es modult duálban. Kíváncsi leszek.
    Egyébként a tanácsodat meghallgatva O&O defraggal folyamatosan karban tartom a wiccmestert.
  • alert
    Akkor még mindig van valami progi ami dolgozza a ramot VAGY a vinyót. Nekem már töredezettségmentesítés is segített ilyenen :) Futtatásba írd be, hogy msconfig és az Automatikus Indítás fülön kapcsolj ki mindent ami nem kell feltétlen. A vírusírtó bejegyzéseit hagyd bent. Itt azt állíthatod, hogy mi induljon el a windowsal. Ebben a listában nincs olyan ami a windows működését megakadályozná tehát ha mindent kikapcsolsz, akkor is el fog indulni. Az anti-aliasingot minden progi máshogy kezeli :) én ezért szeretem az omega driver beállításainál alkalmazástól függetlenül vezérelni, mert úgy jobb a teljesítmény általában. De FS-ben kb 500%-al jobb, mintha az FS-ben kapcsolnád be. Viszont HL2-nél pl jobb ha a játék saját AA-t használ. Ez programfüggő.
  • TheEagle
    Frecc,

lefuttattam a 3dmark03-at 4x AA-val és alig merem leírni az eredményt, oly siralmas, de megígértem:)
    2310 pont (4x AA)
    4300 pont (AA nélkül)
    Szerintem ezek nagyon rossz eredmények.

Alert,
    kiszedtem mindent a RAM-ból, jobb lett, de még nem tökéletes. Még mindig szabálytalan időközönkét megtorpan a kép.
  • eyecandy
    Esetleg próbáljátok ki az FS Autostart progit, nagyon hasznos, be lehet állítani mit kapcsoljon ki mielőtt elindítod az Fst. Az alkalmazásoknál tesz ajánlást, hogy melyiket lőheted le és melyiket tanácsos futni hagyni :)
    FSAutostart

(Alert fel is vehetnéd a FAQ.ba)
  • TheEagle
    Hálás köszönetem!
  • alert
    Pontosan! De 5.13-as catalysthoz még nincs omega. Én az 5.12 előttit ajánlom talán 5.11-es de nem vagyok biztos benne :) Nekem az nagyon jól működik az omegájával. NOD32-ben pedig elég az AMON scannert kikapcsolni mert az cseszteti a vinyót és a memóriát folyamatosan. Ha nem netezel, nem töltesz le akkor játék közben nyugodtan kikapcsolhatod a AMON scanner File System Monitor-t.
  • TheEagle
    Akkor ha jól értem, ami az omegához van írva Catalyst verzió, annak fent kell lenni, mielőtt telepítem az Omegát?

• TheEagle
    Köszi, de akkor fején találtad a szöget nálam. FS közben fut a NOD32, de azt nem tudom ki merjem-e kapcsolni, meg van egy kbd logger is. De azt célzottan használtam valamikor, azóta meg nem szedtem ki. A franc se gondolta volna.....:(
    No, megyek haza és jól kigyilkolom. Mert nagyon rossz, mikor meg-meg torpan a kép, ahogy azt már írtam. Mindig tanul az ember.
    Én most a Catalyst 5.13-at tettem fel tegnap éppen. De jó, hogy megkérdeztem, de gondoltam, hogy itt érdemes az ilyeneket megkérdezni.
    Alert, köszi.
    bye
    The Eagle
  • alert
    Az omegadriver az mindenkinél máshogy működik. Nekem mákom van, mert szó szerint 9 FPS-el több van ha az omega driver fut mintha a sima driver! Ja és itt is kísérletezni kell. Minden ATI catalyst driverhez tartozik egy omega driver. Nekem azt hiszem az utolsó előtti catalysthoz van fent az omega (omega 2.6.75a) a legújabb a catalyst 5.12, az ehhez tartozó omega a 2.6.87 de ezt még nem próbáltam. Viszont mint mondtam kísérletezni kell. Nekem is volt olyan hogy bizonyos omega driverrel kevesebb fps-em volt mint az originál driverrel. Arra azonban figyeljetek, hogy az omega drivert csak a megfelelő catalysthoz tegyétek fel!
  • alert
    Tény, hogy az FS2004 grafikus engine-je elavult. Tökéletesen fut egy 1 GHz-es gépen az alap scenerykkel és minden extra nélkül, azonban szerintem még az MS-sem tervezte, hogy ennyi és ilyen minőségű kiegészítőket fognak kreálni hozzá. A kiegészítők grafikája is folyamatosan fejlődik, nézzetek csak meg egy 2003-ban megjelentet és egy most újnak számítót. Ég és föld a különbség. A gond, hogy most már a részletes és fotorealisztikus kiegészítők az FS grafikai engine-jének igencsak a határait súrolják teljesítmény szempontjából és ezért szaggat a játék. Ha "natúran" játszol ami ma már nem "trendi" (viszont az MS erre tervezte a játékot) akkor semmi baj nincs a gépigénnyel. Kizártnak tartom, hogy a jövőben ne javítsanak a teljesítményen.

Az a "megáll a kép" amit mondasz érdekes dolog. Nekem is volt és az nem az engine miatt van. Az azért van mert más progik használják a vinyót és a memóriát és az FS-nek valahogy nem tetszik. Amik nekem okozták: Vírusírtó folyamatosan scanneli a vinyót, letöltések mennek játék közben, stb. Én ezeket kikapcsolom játék előtt és megszűnik a probléma. Volt olyan hogy mindent kiszedtem és mégis produkálta a hibát. Ekkor több vírusírtóval próbálkoztam és egy genya keylogger futott a háttérben. Törlése után szintén megjavult.
  • TheEagle
    Akkor most itt megkövetem magam az M* beírás miatt, mielőtt nagyobb botrány lesz belőle:)
    Köszi
  • Dawye
    nem a másodpilota mondja hanem a robot, vagy a gép, vagy mittomén hogy hivják. ez az a magasság (ált. 200 láb)amikor ha látod a pályát folytathatod, ha nem látod a pályát át KELL startolni (végülis csak ködben fontos) -> én igy tudom......
  • Air
    Csak a taxiuton kellenek a Taxi fenyek. Ha felszallaskor a taxiutrol a palyara gurulsz akkor taxi ki, strobe es landing be, majd FL100 utan landing ki. Visszafele: FL100-nal landing be, es amikor a palyarol a taxiutra gurulsz akkor landing es strobe ki, es taxi be. Ha jol tudom :).

Viszont nekem is lenne egy kerdesem. Leszallaskor az elsotiszt bemondja, hogy "Minimums". Ez a DH, ugye? Itt donthetem el, hogy folytatom-e a leszallast vagy megszakitom. Namost, jo nagy forgalom van beallitva es nem egyszer fordult mar elo, hogy DH utan kaptam "Go around"-ot. Na akkor mit kell csinalni?? Tegnap kinomban mar fogtam es figyelmen kivul hagytam, mert egy GA, rengeteg ido es uzemanyag lett volna. De a palya kozepen ott allt egy masik gep, ami miatt a GA kaptam, es szepen belegurultam.
    A masik idegesito dolog az FS-ben, hogy ha ugy kell taxiznom a kapuhoz leszallas utan, hogy kereszteznem kell valamelyik kifutot, akkor mindig "hold position"-ben tart mert vannak "final"-on, meg felszallas alatt. Engem meg csak varat. Megfigyeltem, hogy akkor sem engedte, hogy atguruljak a palyan, amikor a leszallo gep, meg 5-600 lab magasan volt. Erre milyen otletetek lenne??
  • Dawye
    és még egy kérdés:
    le és felszálláskor be kell kapcsolni a taxi lightokat?
  • Dawye
    sziasztok.
    most találtam olyat hogy pss+ifdg airbus a320 panel merge
    nem tudja valaki hogy honnan hova kell ott a fájlokat másolni?
    mostmár egyik se működik, annyit szenvedtem
  • frecc
    Szeva! Nekem is volt radeonom, ott bevált az Omega driver. Főleg azért is, mert atihoz frissítik, nvidiához meg nincs 2004 októbere óta omega frissítés. Nagy különbséget ugyan nem tapasztaltam, de rosszabb biztos nem lesz tőle.

Amúgy meg vigyázni kell ám a "ez is M$ termék..." kijelentésekkel, mert annak idején én is megkaptam ezért a magam lebaszását. Történetesen hogy a MS az alap game-re értette hogy az általa említett min konfigon jól megy, mi meg telepakoljuk kiegészítőkkel és a MS-t szidjuk, ejnye-bejnye.
    Dehát azér... kiegészítők nélkül meg rohadt unalmas.
  • TheEagle
    Szia,

én is sajnálok erre a konfigra költeni, de igen idegesít, hogy ha repülök, és nagy bedöntésű fordulóban, vagy leborításnál elkezd jól menni, egyszer csak "megáll a kép" pár tized másodpercre, és megy tovább majd rövid idő múlva ismét megáll egy időre. Elég zavaró, pláne, közben amúgy az esemény megy, és előfordult, hogy éppen ezért beledörrentettem egy magasabb tereptárgyba, egy jól kivitelezett földközeli műrepülés közben:( vagy, inkább :)
  • TheEagle
    Hi!

Én ismételten keveslem a 4300 pontot AA nélkül a Tiedhez képest. Hazamegyek és kipróbálom, ahogy kérted 4x-es AA, 1024x768-ban is és megírom az eredményt. Azt hiszem, a 800Mhz FSB-s procit még beleveszem a gépbe, mert a 2.8-ast elsütöm még.
    Az FS konfigigényét én is savanyú képpel nézem. Ez szerintem direkt van így. Dehát ez M$ termék ugyebár. De tényleg elgondolkodtató, hogy pl. az új FSnek mi kell még, mert már ez is túlzás.
    De a driver dolog még mindig érdekelne, Catalyst vs Omega?
  • alert
    Nyiri előzetese puszta tipp az elmúlt fs-ek alapjánb :) remény mindig van hogy változtatnak :) de mindenhol új engine-t hangoztatnak és eddig ugyanzt fejlesztették csak. Egyébként TheEagle a géped hm.. én nem fejlesztenék rajta :) 50 rongyot beleölsz de nagy javulást FS-nél nem fogsz tapasztalni az biztos. Sajnos ez van.
  • frecc
    Szeva!

Szerintem a 4300 pont nem olyan rossz, bár kétlem, hogy a geforce 6600-as ennyivel jobb lenne a 9600XT-nél. (mer ugyanis FS-ben nem ezt tapasztalom...).
    Mondjuk az én konfigom gyengébb a tiédnél, szóval a fene tudja. A haveromnak Radeon 9550-nel 2600 pontja volt, de ott a konfig is hulladék volt. Érdekelne, hogy hány pontod van 4X-es AA-val, mer ott nekem 7 ezer valamennyiről lemegy 2700-ra és az azért elég durva.

Bővítésileg már nem tudom mit csináljak mert Alert legutóbbi véleményéből azt hámoztam ki, hogy lehet hogy nincs értelme több memóriának, szóval megint költenék, aztán nem lenne jobb. Egyébként az FS gépigényével már kezd nagyon tele lenni a hócipőm, kb 100 ezret költöttem bővítésre (végeredmény a lent látható konfig) és szaggat, persze kétféle AI traffic progival meg aerosoft scenerykkel, meg active sky-al, dehát azér csesszék meg azok nélkül meg ***t sem ér az egész. Attól nem leszek boldog hogyha egy tök üres reptéren taxizgathatok szál egyedül a gyári boeing-emmel a fekete kockabódék között meg repülhetek a tök üres kék égen.

Nyiri előzetese az FSX-ről meg a no comment kategória, valami ilyesmire számítottam egyébként, úgyhogy valószínű én kihagyom, nincs kedvem még félmillát procira meg Radeon X1800XT-re költeni hogy valamennyire azér vánszorogjon.
    Egyébként egy újabb kérdés, hogy az FSX vajon kompatibilis lesz-e a meglévő FS9 kiegészítőkkel. Nekem személy szerint 5 DVD(!) van tele letöltött fizetős kiegészítőkkel.
  • TheEagle
    Még egy kérdés, aki ATI kártyát használ, az gyári deriverrel inkább, vagy Omega driverrel? A FAQ-ban olvastam, hogy esetleg eredményezhet javulást, konkrétan van tapasztalat erről?
    Köszi
  • Nyiri
    Nah akkor buek meg minden.

Kis varolista az FSX-el szemben:
    3x akkora gepigyen, tobb csicsa, lenyeges dolgok javitasa mellozve (mint mondjuk a fizika, ami meg soha nem letezett az FS sorozatban), vakitas a nepnek meg 25 rugo / darab.

Korulbelul ennyi.
  • TheEagle
    Alert, köszönet a válaszokért, de akkor ezzel tovább bonyolódott a dolgom:))
    Szóval nem akarok a jelenlegi (P4 2.8/[email protected]/600, 1GB DDR, 9600XT)-be többet feccelni, mint 50 ezer, mert ezt már nem érdemes jobban tuningolgatni, inkább majd jövőre valamikor az év második felében veszek egy teljesen új P5 architektúrát. De addig is szeretnék kicsit bővíteni. SZóval akkor a fontossági sorrend, ameylek mindegyike belefér az 50-be:
    1. CPU, 2. RAM, 3. VGA. Mi lenne, ha a 533 FSB-s P4 helyett vennék egy 3.0/800 Mhz FSB-t, nem beszélve a dulpa annyi cachről (1024K)? A magasabb FSB miatt minden kicsit gyorsabb lenne RAM 333-ról 400-ra, meg talán azt is kicsit meg lehetne light-osan hajtani még 3.5 Ghz körül, és akkor maradna az 1GB ram, és a 9600 XT. Erről esetleg mi a véleményed?

Köszönettel,
    The Eagle
  • alert
    Egyébként 50 ezres ráfordítással sajnos a jelenlegi FS engine mellett sehogy sem fogsz olyan eredményt kapni amivel már azt mondanád hogy jó :) (persze azért jobb lesz valamivel). Én azzal vigasztalom magam hogy majd jön az FS10 amit talán jobban optimizálnak :)
  • alert
    Nekem is 9600 XT-m volt cseréltem 9800 Pro ra és 1-2 fps-nél nem lett jobb. Hiába veszel jobb videókarit mert igényes scenery vagy repülő kiegészítőkkel nem sok fps-t nyersz. Ha minden az alap scenery/gép stb akkor viszont igen dehát az az fs korszak ugyebár elmúlt :) Én mindenképpen a leggyorsabb procira szavazok és ez az elsődleges. Az a baj hogy ezek meg elég drágák. De iszonyú sok kell és akkor javít a teljesítményen :) Ezután pedig a memória a legfontosabb. Ha 1GB RAM-od van minimum és a FAQ-ban leírt textúra gyorsítás konfigot alkalmazod akkor fényévekkel gyorsabban fogja tölteni a textúrákat. 1 GB ramnál azonban nem igazán kell több. Inkább a proci a húzós része a dolognak. Nekem 2000+ megy 2700+ -ra tuningolva és most azon töprengek, hogy 3200+ -os Barton mennyivel javítana (p4-et vennék igaz rohadt drága, de FS-nek jobb is viszont alaplap cserével együtt nekem már húzós az ára). De akiknek hasonlójuk van és kipróbálhattam náluk az FS-t nagy égszakadás földindulást ott sem tapasztaltam mindenesetre valamivel jobb lett. Én nem akarlak rábeszélni semmire, nehogy én legyek a végén a hunyó vagy aki rossz tippet adott :) De én személy szerint 9600 XT-t nem cserélném le 50 ezres vagy drágább kártyára se ha csak FS-el játszom. A PCI-E-s kariból meg ha jól tudom van sima változat is. Ma már nem tudok írni esetleg késő este, remélem segítettem.
  • TheEagle
    Ez nagyon nehéz kérdés. Mert legszívesebben videot vennék, de elfogadom (sőt) Alert véleményét, de ma düllőre kellene jutnom, mert holnap megügyezném.
    Frecc, amúgy mi a fene lehet nálam, mert a 3dmark03 AA nélkül nekem csak 4300 pontot csinált. Ez nem túl rossz eredmény? A 9600XT-m 527/600 (GPU/mem) megy. Az ati setupban minden teljesítményre van optimalozálva. A bios-ban kellene esetleg valamit turkálnom még? Kevésnek tartom ezt az eredményt, persze jó volna tudnom, Te melyik 3dmark-kal mérted azkat az értékeket. Tudom, a 6600 GT memóriája jóval gyorsabb, talán 1Ghz is van.
    bye