45215
  • alert
    Amit a checklistről mondasz ahhoz szerintem nem kéne tutorial mert az csak egy ellenőrzőlista, amin végig kell futni. Az egyes elemek jelentését máshol megtanulod. Pl a probe heat az egyes elektronikai és egyéb rendszerek pl a pitot csövek fűtése, ami ahhoz kell, hogy a gép megfelelő magasság, sebesség egyéb adatokat szolgáltasson. Mivel ezeket a pitot rendszer számolja ki ami a levegő sűrűségéből, nyomásból és egyéb tényezőkből kalkulálja az értékeket nem mindegy, hogy milyen meleg a levegő stb. Na meg az is jó ha nem fagy be a pitot rendszer a beáramló -50 fokos levegőtől :) Az engine start cont arra utal, hogy a hajtómű folyamatosan kapja gyújtást. Ez fel és leszállás közben szükséges, hogyha hajtómű valamiért le akarna állni (pl nagyon sűrű eső, de lehet bármi más oka is), nem tud mert a gyújtás folyamatosan rajta van és azonnal újra beindul. (mielőtt még megpróbálna lelassulni :)
    Ezeket a hajtóműindítás során kell megtanulni elvileg a checklist többi részét pedig máskor. Tehát az csak összefoglalja a teendőket nem hinnem, hogy szükséges hozzá külön segédlet. Ettől függetlenül ha valaki megcsinálja én kirakom :)
  • frecc
    Kösz, Alert!
    Még arra gondoltam, hogy ami még full hiányzik az FS helpekből az a checklist. Pedig azért elég fontos. Én pl egészen addig nem találkoztam checklisttel, amíg nem kezdtem el repülni ATR-72-essel.

Ami nagyon jó lenne, ha lenne olyan segédlet, ami az egyes checklist elemekhez ad egy pár mondatos magyarázatot. Mert pl. engem rettentően érdekel, hogy miért kell probe heat on, meg engine start switches cont, stb, sokkal jobb lenne ha tudnám hogy ezek mit csinálnak, miért jó ha így van vagy úgy. Mert most csak vakon kapcsolgatom végig az egész overhead panelt, de nem tudom hogy miért csinálom. Persze vannak hosszú guide-ok ahol ezek benne vannak, de ezekből össze lehetne halászni mindegyikhez egy rövid magyarázatot.

Pl, amit te is írtál a speed brake-kel kapcsolatban valamelyik segédletben.
    Példa: "Ha a speed brake armed, akkor a futók berugózásakor automatikusan kinyílnak a spoilerek, amelyek valamelyest fékezik a gépet és megakadályozzák hogy esetleg újból a levegőbe emelkedjen."
    Ennyi bőven elég. És ekkor már a dolgozó ember pontosan tudja hogy landoláskor miért kell élesíteni a speed brake-et.

Egyébként én nem mástól várom ezt a "segédletet", igyekszem majd magam utána járni és guide-ot írni, mert eléggé guidebuzi vagyok.

Üdv
  • alert
    Bárki bármilyen FS-hez kapcsolódó témáról ír cikket, leírást, segédletet vagy akármit én szívesen berakom a FAQ-ba. A lektoráláshoz nem vagyok expert ezért majd ha valakinek nem tetszik valami az szól és ki lesz javítva :) Sajnos nekem most nincs időm leírásokkal foglalkozni ezért nem frissítem az oldalt.
  • frecc
    Hello! Az ötlet jó, viszont én arra gondoltam, hogy FS fordítás helyett lehetne bővíteni a FAQ segédletet, egy átfogóbb leírással, ami kifejezetten a lényeges dolgokat emeli ki. Ami eddig van FAQ, az sem rossz (hogyan repül a repülő, stb), de lehetne még bővíteni, lehetne készíteni egy részletesebb navigációs segédletet pl. (VOR, ILS, chartok, stb), szóval ki lehetne dolgozni egy-két témát ami miatt a kezdők szívhatnak.
    Egy ilyen munkában én is szívesen közreműködnék. Főleg azért, mert még tiszták az emlékeim hogy kezdőként mivel szívtam és mindennek igyekeztem alaposan utánajárni.
    Aztán mondjuk Alert vagy valaki más expert lektorálhatná az irományt.

Az FS fordítása sztem 3 okból nem ajánlatos:
    1. Igaza van az előttem szólóknak, a repülés nyelve az angol, egy csomó mindent felesleges magyarra átszerencsétlenkedni amikor használni és érteni úgyis angolul kell.
    2. Félek, hogy az FS help és learning center is tele van sallangokkal, a lényeges dolgok viszont sok helyen hiányoznak. Én annak idején nem a learning centert, hanem a flying lessons-ök leírásait bújtam és tele volt töltelékszöveggel meg poénkodással, rizsa, rizsa. A taxizásról szóló rész pl jó hosszú, több oldal, tele volt mindenféle viccelődéssel meg töltelékszöveggel, csak pl azt nem írták bele, hogy hogyan kell a fényekkel operálni a földön.
    3. Az FS-sel kapcsolatban van rengeteg technikai (értsd: "informatikai") infó amit egy kezdőnek tudnia kell különben soha az életben nem fog neki rendesen menni a progi. A scenery-k használatától elkezdve az AI bővítményekig, a repülhető gépek, fsuipc, afcad, update-ek, kutyafüle. Szóval ezekkel is szívtam annak idején és ha nem lett volna ez a fórum, má hülyét kaptam volna.
    Ez a rész viszont teljesen hiányzik az eredeti FS helpből (ha jól tudom).
  • exTrem
    Szerintem nem erdemes a magyar megfelelokkel szarakodni, mert ha kesobb mar mindent esrteni fog akkor meg az angollal lesz a baj. Inkabb most angolul sokat mint kesobb meg tobbet.
  • chicco
    Bocs nekem tök mind1 ,hogy Magyar vagy Angol de a repülés nyelve Az tuti Angol.ezt ne feledd el.
  • alert
    A Learning centeren kívül nem érdemes semmit lefordítani. Minden egyéb beállításra és egyéb szövegre mindenhol angolul hivatkoznak még a magyar leírások is. A LC fordításához sok sikert, nem kis munka. Tényleg nagy segítség lenne a kezdőknek. Én is gondolkoztam már rajta, de jelenleg nincs rá időm.
  • kolszal
    Hello! Igen az összes szöveget szándékozom. A learning centerről az egyes linkekre ugorva megjelenik a képekkel illusztrált magyarázat, ez a fő cél. Az ATC üzeneteket az általad is leírt okok miatt (online játék) miatt nem szándékozom fordítani.Üdv, Laci
  • Lockheed
    Az ötletet és a gesztust mindenképpen jónak és pozitívnak tartom, biztos sok segítséget nyújt majd a programmal még csak most ismerkedőknek. A learning center az ok, de te most a HELP -et is tényleg le akarod fordítani, ami szöveg formájában elérhető? Mert az bizony tényleg nemkis meló... :D Viszont szerintem a Fóniát, ami az ATC és a pilcsi között zajlik oda-vissza szerintem felesleges lefordítani, bár nemtudom azt szándékozol -e? Ugyanis ott mondják és ki is van írva, tehát hallja a kiejtést is nem is baj, ha esetleg akar online repülni majd ahhoz mindenképp egy jó alap... Bár közel sem elég. Mindeneetre sok szerencsét!
  • kolszal
    Sziasztok! Én még először írok ebbe a fórumban, de azt hiszem meglepő bejelentés lesz: saját magam, és a kezdők segítségére elkezdtem magyarosítani a játékot, mivel aki teljesen kezdőként szeretne játszani vele, és nem nagyon beszél angolul annak elég szívás megtanulni az alapoktól a dolgokat.Én egyből a learning centerrel kezdtem, mivel ha valaki játszani akar, akkor ez lesz a legnagyobb falat, és ezzel fog szenvedni. Ha valaki szeretne beszállni a projektbe attól nem zárkózom el, mivel 1 embernek nem kis falat ennyi szöveget átírni. Ami szükséges lenne: html szerkesztő progi (ez ha kell tudok küldeni) angolnyelv-tudás, és a repülés szeretete . Hello, Laci
  • Hypo #4544
    Viszojt en is kerdeznek a szakiktol, PMDG 737 felszallas procedura valaki bebotyogne a pontos sorrendet, nekem valahogy furakat csinal ha LNAV ba vagyok illetve vnav.

Masik dolog 767 Leveld legujabb patch fent de a HDG Sel nem koveti felszallas utan az iranyt sot lnav is mintha hulyulne, olvastam forumon hogy a hdg bug elvileg megoldodott csak nalam nem?
  • Hypo #4543
    Valoszinu keves az uzemanyag, vagy az emelkedes az fmcbe nem jo illetve a cost index
  • Air
    A CRZ ALT fugg a gep sulyatol (tomegetol) es a cost indextol.
    Ezekkel probalj varialni.
  • frecc
    Kösz. De miért van transition altitude meg transition level?
    Meg annyi, hogy a PMDG FMC miért csinál olyanokat, ha az init ref page-en beírok egy utazómagasságot, akkor aszondja hogy UNABLE CRZ ALT, és csak alacsonyabb értéket fogad el. Ilyen eddig csak Ferihegy esetében fordult elő, és ha jól tudom, keletről nyugatra páros, nyugatról keletre páratlan utazómagasságot kell választani, ez is rendben volt. De pl. FL280-nál nagyobbat nem fogadott el.
  • Clidey
    Ne hallgass Zacsira, át akarja dobni a agyadat! Itt van egy tuti működő cd-key:
    5412-5421457-54666-RTFM
  • Papirzacsi
    cd-key

de tudod mit?
    kapsz kettőt.
    cd-key
  • oneal1
    sziasztok!!
    egy cd- key-t írjon valaki plsss!!!!

köszi!!!
  • chicco
    Tökéletes válasz
  • alert
    CATII CATIII kategóriákat jelölnek, ami a leszállásnál lényeges. A különböző leszállító rendszereket és pályák műszerezettségét valamint a gépek ezen rendszerekre alkalmasságát kategóriákkal jelölik. Ha olyan körülmények vannak (pl vihar stb) a pálya CATIII-as de a gép nem tudja a CATIII-at akkor nem szállhat le. Továbbá a földön azért jelölik néhány várakozópontnál a kategóriákat a táblákon, mert ha az adott rendszer működik, akkor a gép nem gurulhat tovább a megadott pontál amíg az érkező gép le nem szállt különben zavarja a rendszert.
  • frecc
    bocs, elírtam, nemtok ragzani. Az hülyeség hogy reptÉreken......
    de azért érthető...
  • frecc
    Sziasztok!

Két rövid kérdés:

Mi a difi az átváltási magasság és az átváltási szint között?

Chartokon, reptéreken látok CATII, CATIII jelzéseket. Ezek mire vonatkoznak? Van valami köze a light, medium, heavy kategóriákhoz?

Kösz
  • alert
    1. Olvass vissza
    2. Gondold végig
    3. Szánj arra időd amit akarsz

Mindezen felül #4486.hsz mindössze kb 50-el lejjebb (és sok másik) +

bekapcsolni az "options>Active Camera 2004>" menüben a következőket:

- Internal Pilot View
    - Enable wheel zoom in VC
    - Use mouse in spot view

plusz:

Sound-ot szerintem kapcsold ki.
    ÉS EGYÉB IRÁNT OTT VAN EGY LEÍRÁS A MANUAL mappájában!!!!!!!

Mellesleg mintha úgy emlékeznék, mintha a PMDG747 modellnek nem lenne szárny-nézete :-) de lehet hogy tévedek, rég használtam.
  • exTrem
    Hi all! Hogyan tok PMDG 747-nel szarnynezetet csinalni ??? Meg van az Active Camera de azzal hogyan kell? Vki irja le hogy miket nyomkodjak be es hogyan kell koszike elore is by
  • Clidey
    Srácok, sürgősen szükségem lenne B737 szárnyprofil rajzra! Lehetőleg minél jobb/nagyobb felbontásban. Akinek van, jelezze már privibe legyen szíves! Köszi előreis!
  • eyecandy
    Radar Contact 4-ről van valakinek infója?
  • Nyiri
    Hm... Mar kezdek idegbaj lenni ezzel az fsbussal. Most furas kozben elpattant a furohegy es lekapott par vezeteket a nyakrol... Muszaj lesz atkotni.

Gondolkodtam, hogy mar mennyi zset/idot kurtam el es lehet jobban jartam volna, ha a www.pcb.hu ra elviszem a cuccost es 5 nap mulva szitazva, onozva, kifurva par ezresert megcsinaljak nekem a nyakot.
  • exTrem
    alert, oldaladon mikor lesz frissites ???
  • HASLZ
    koszi,

mar meg is talaltam es ki is probaltam
    qva jo, nekem teccik

jo repulest
    csao
  • exTrem
    innen tudod letotleni szeva
  • HASLZ
    hello

PMDG BOEING 737-es lenne az alany a repulesre
    eddig nem sikerult ilyen progit talalni
    ti hasznaltok ilyet?

koccike

SLZ
  • exTrem
    Hi! Attol fugg milyen geppel szeretnel repulni. Ezeket a programokat FUELPLANNER -hivjak. Igy keress ra.
  • HASLZ
    szevasztok!

Tudtok olyan programot ami kiszamolja a szukseges uzemanyagot?
    Pl megadom hogy LHBP-rol indulva es a celallomas LPMA-ra erkezve, na persze meg a szukseges tartalekok mennyi a pontos ua. mennyiseg!?

koszike

SLZ
  • chicco
    nos megyek NG tanfolyamra és mi is cd-ről tanulunk.pl Apu indítást végig kell kapcsolgatni.Ha kihagyod a tűzjelzőket akkor gagyog a gép,hogy ne hagyd ki.Majd másolok a cd-ből.
  • Clidey
    A igazi pilótabácsiknak csinálták vicces kedvű vizsgáztatóik.
  • exTrem
    de ezt mivel tudom elinditani?? Fshez kell vagy mi vagy mi kell hozza mihez csinaltak ???
  • Nyiri
    Szamitogep alapu oktatas.
    Lajoska a rajzfilm repulogep kapitany megtanit a gepek kezelesere.
  • exTrem
    nem tudja vki hogy mik azok a Computer Based Training-ek amik fent vannak az EMULEN ??? koszike.
  • Pitti
    FS2004-ben meg lehet adni több joyt is. Az adott funkcióra rá tudod tenni bármelyik joy bármelyik tengelyét illetve gombját. Én is így használom a pedálokat joy mellet :-)
  • alert
    Ez tény. Amatőr képek.
  • Papirzacsi
    3-4000 láb közelében sincs a 3-4000 méternek.

A jók lettek, meg amatőrként, emlékképpen megfelelnek.
    Olyan munkánál viszont, ahol a többmilliós kütyük, és az őket kezelni képes személyzet szükséges, maximum a nagyonszar kategóriába tartoznak.