1639
kémia meg minden....
-
Bradyx #439 Sziasztok! Lesz egy furcsa kérdésem:
Akármilyen (kémiával kapcsolatos) továbbtanulási lehetőséget találtam, mindenhol csak 'második helyen' találtam a tantárgyat. Nézzük csak pl. a gyógyszerészetit:
biológia
közép v. emelt szintű érettségi
és
Az alábbi vizsgák közül egyet kell választani:
fizika
vagy
kémia
Tehát ezek szerint érdemes biológiából emelt szintűt tenni, kémiából pedig elég a középszint?!
Vagy vegyészmérnöki esetén: matematika ÉS bio. vagy kémia vagy info vagy fizika...
Tehát akkor azt nem csinálhatom meg, hogy kémiából teszek emelt szintűt, biológiából pedig középszintűt és ugyanúgy felvesznek pl. a gyógyszerészre?!
Mondtam, hogy furcsa lesz, de remélem értettétek.
Köszönöm előre is a segítséget! -
Nuki #438 Neeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee -
#437 Gyerekek, ma akkor számológéppel fogunk számolni!
Na akkor egy számológép meg hét számológép az hány számológép? -
Nuki #436 Ha kémiaórán megkérdezik 1 kémcsó meg 1 kémcső nem fogod tudni hogy az kettő mert az már matek?
No comment...
Csakhogy beléd kössek: inkább fizika mint matek. -
#435 nem mert az már matek és ahoz hülye vagyok:D -
Nuki #434 Há hogy vagy te kitűnő kémiából ha ennyit nem tudsz? xD
Értelmezzük a mértékegységet: 2,26 g/cm3 , azt jelenti, hogy 1 cm3 anyag 2,26 g-ot nyom.
Kérdés? :) -
#433 g/cm3 bocsesz:D -
#432 nah tehát helyesen: 1cm-es élhosszuságú grafit kocka tömege mennyi? grafit moláris sürüsége: 2.26g/mol -
#431 bocsi elgépeltem:D 2.26 a relitv sürüsége nincs semmiféle 6.7:D -
#430 a szén moláris tömege 12, a grafité meg 6,7?? -
Nuki #429 Ha moláris tömege helyett sűrűség lenne, akkor szerintem még megoldható is lenne.
A grafit sűrűsége kb. 2,15g/cm3.
Csak ennyit és csak ilyen adatokat ír a feladat? -
#428 Adok én is egy feladatot amugy kitünő vagyok Kémiábol de ezt nem tudom:
1 cm-es élhosszuságú grafit kocka tömege mennyi? grafit moláris tömege: 6.7g/mol -
#427 :O
[elmegy sírni] -
LaciMaci #426 Köszönöm szépen mindenkinek a segítséget! -
#425 1. Az elektront felvevő partner redukálódik, oxidációs száma csökken. Ezek az oxidálószerek. (ez 13 betű)
2. fémes kötés (ez a definíciója kb.)(10 betű) -
LaciMaci #424 persze, biztos..... -
#423 Biztos hogy jól nézted a feladatot? Számos jó megoldás elhangzott már.... -
LaciMaci #422 De részecskéket kérdez :S -
#421 1.őő, oxidálódnak, vagy redukálódnak, hirtelen nem tudom
2. én úgy tanultam, hogy közös elektronfelhőjük van, de ez sem jön ki, csakúgy mint a delokalizált...
-
LaciMaci #420 Az, h 22:30 ig vagyok gépnél és holnapra muszály! -
#419 Mi ennyire sürgős benne? -
LaciMaci #418 1., Azok a részecskék, amelyek a kémiai rekcióban elektront vesznek fel?(13 betű)
2., Fématomok külső elektronjai közössé válnak és szabadon mozoghatnak a rácson belül.?(10 betű)
Ha valaki tudja kérem segítsen!!!SŰRGŐS!!! -
Nuki #417 Vígasztaljon hogy ez az utolsó hét! Ahhéj! :DDdd -
#416 Jáááj....öizé, fáradt vagyok -
#415 Nem-nem, összesen kell 200g 40%os oldat, tehát mindenképpen kevesebből kell kiindulnom. Ezért jön ki, hogy 100g 80%os oldathoz hozzá kell adnom 100g vizet, így lesz annyi amennyi.
De ha másképp is kiszámolod, hogy 200g 40%os oldatban van 80g oldott anyag (100g-ban 40, 200ban akkor 80) és felírod, hogy 80g oldott anyag hány g 80%os oldatban van, úgy is kijön. -
LaciMaci #414 pozitív ionok, másnéven KATIONOK nekem is ez jutott eszembe, de ez nemnagyon fér ki ! -
LaciMaci #413 Nem 200g oldat kell és 100g víz????(Oldat=oldószer+oldott anyag) -
Nuki #412 3. Proton nem vesz fel elektront, CSAK abban az egy esetben ha Hidrogén-ion. Finomítok, az ion (ha semleges, akkor az atom) veszi fel, annak ellenére hogy a proton miatt marad a pájáján :P
Én nekem először a "pozitív ionok" jutott az eszembe, de az is csak 12 és nem 13.
4. a delokalizált ráadásul 12 :(
Valahogy ezeket kéne ragozni. -
#411 A 3. szerintem a proton, de az kevés betű, tehát hagyom másra, a 4. pedig delokalizált, de ez meg 11 :\ -
#410 Az első feladat egy viszonylag egyszerű összefüggéssel kiszámolható, az ilyet érdemes tudni (a keverési egyenlet).
Képlet:
m1*W1 + m2*W2 = (m1 + m2(=m3))*W3
m=tömeg
W=tömegszázalék
Behelyettesítve:
m1*80 + m2*0 = 200*40
80m1 = 8000
m1 = 100
Tehát 100 g 80%os oldat kell, és 100g víz (200g oldat-100g 80%os oldat = 100g víz)
Azért írom ilyen részletezve, hogy ha esetleg nem érted, tudjak benne később is segíteni. -
LaciMaci #409 A 2. feladat már nem kell
-
LaciMaci #408 SŰRGŐS!!!!!!!! -
LaciMaci #407 Sziasztok!
Megint lenne pár kérdésem:
1., 80 tömeg%-os oldatból 200g 40 tömeg%-os oldatot akarunk készíteni. Hány g 80 tömeg%-os oldatra és hány g vízre van szükség?
2., 320g 15,625 tömeg%-os nátrium-hidroxid oldatot készítettünk.
a, Hány mól nátrium-hidroxidot oldottunk fel?
b, Hány mól vízben oldottuk fel?
3., Azok a részecskék, amelyek a kémiai rekcióban elektront vesznek fel?(13 betű)
4., Fématomok külső elektronjai közössé válnak és szabadon mozoghatnak a rácson belül.?(10 betű) -
#406 Köszi és úgy érti.:) -
#405 Igen
Nem
Nem
Igen
Nem értem (összetett anyag???)
Szintén
Nem
Igen
Ha összetett anyagon többkomponensűt (alkotóelműt) ért, akkor Nem/Nem, de nem igazán tudom mi akar lenni. -
#404 Fizika helyére Kémia! -
#403 Altalános osztály 7.évfolyam,Fizika:Igaz vagy hamis?
Minden oldat tartalmaz oldószert.
Minden keverék oldat.
Az oldat összetevői szabad szemmel láthatóak.
Az oldat összetevői fizikai változással választhatjuk szét.
Nem minden keverék összetett anyag.
Csak az oldatok összetett anyagok.
A homokos víz is oldat.
A levegő is keverék.
Köszi!:) -
Nuki #402 Kémiás szakközépiskolába járok (mostmár technikus szak).
Kémáiból mindig 4-es voltam.
Nagyon szívesen :) -
LaciMaci #401 Szia!
Nagyon szépen köszönöm!Egyébként te hányas vagy/voltál kémiából? -
Nuki #400 Adom a sablont, az adatokat, hogy m=10*10^6g W%=5 stb.. ilyesmit tudd magadtól felírni légyszíves :)
1.
Felírod a reakcióegyenletet. Minden kémiapéldánál, ahol zajlik ilyesmi, ez az első :) S + O2 -> SO2
10 tonna 5% ként tartalmaz az azt jelenti, hogy a tiszta kén tartalma 0,5 tonna. A kén tömege ezért 0,5*10^6g (átváltás remélem megy: 0,5 t = 500 kg = 500 000 g)
Ezután felállítasz egy aránypárt:
ha 32g kénből 64g kén-dioxid lesz (1-1mol)
akkor 500 000g (500kg) kénből lesz x g kén dioxid
2.
640g 20% os NaOH oldat, ugyanez a logika. Kiszámolod mennyi a tiszta NaOH tartalom: 640g * 0,20 = 120g
(oldott anyag tömege, osztva oldat tömege szorozva százzal... ezt rendeztem át és egyszerüsítettem le a fenti egyenlettel)
n (NaOH)= m/M = 120g / 40g/mol = 3 mol
N = n * N(indeksz A) = 3mol * 6*10^23 (1/mol vagy db/mol, ez tanárfüggő)= 18*10^23 = 1,8*10^24 db NaOH MOLEKULA
itt szokott jönni aztán a hiba, hogy nem olvassa el az ember a kérdést.
Mivel ionra kérdeznek rá, ezért a következő egyenlet is szükséges:
NaOH -> Na+ + OH-
a nyilacskára illik ráírni hogy víz, vagy hogy disszociáció.
Szóval ebből az látszódik, hogy 1 molekulából lesz 2 darab ion, vagyis a végeredményünket még meg kell szorozni kettővel:
3,6 * 10^24 db ion van az oldatban
(írta hogy a víztől eltekintünk. úgy tettünk.)
N indekx nagy A, ez az Avogadro állandó, ha a tanár belekötne, mond meg neki, hogy tudod hogy ez azt jelenti.
Remélem elég.