Kémia!!! Segitség!!!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sziasztok!

Lenne újra pár kérdésem:

1., Az a változás amely során a környezet energiája nõ: Elsõ betû: F és 7 betûbõl áll!?

2., Az a jelenség, amely az élõlények számára a légkör állandó hõmérsékletét biztosítja: 12 betû: 4. betû: G ; 10. betû Z !?

3., Miért érzünk hidegetm ha becsavarjuk a szén-dioxid patront a szifonba?

4., Végezdd el az alábbi kísérletet! Írd le mit tapasztalsz és nevezd meg a keletkezett/kiváló anyagot!Magyarázd meg a keletkezés kiválás okát!

a, Égõ gyergya fölé tarts pár pillanatig üveglapot!

b, Pohár vízbe tégy faszén darabkát, és valamivel próbáld lenyomni a vízbe!

NAGYON FONTOS!Valaki segítsen és azt nagyon megköszönném!

<#help>

Dj Faustus
Gimnázium III. osztályos kémia tankönyv:
A halogénelemek hidridjeinek vizes oldata savas kémhatású mivel molekuláik protonleadásra hajlamosak. Például:
H2S+H2O <=> H3O+ + HS-

Mivel a fluor is halogén, a reakció hasonló lesz:
HF+H2O <=> H3O+ + F-

Sziasztok!
Szeretném megkérdezni, hogy a hidrogén-fluorid reakcióját a vízzel letudnátok nekem írni reakcióegyenlettel. Megköszönném, és örök hálám üldözne.
a definíciója érdekel vagy konkrét példák?

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

És még az, hogy mi az a Biológiai Változás!?

Sziasztok!

Kiderült, hogy még Keddig le lehet adni!

Az egyik kérdésre rájöttem.

Már csak az lenne a kérésem, ha valaki tudja akkor a 8 betüs részecskék mozgását aminek a 4. betüje o kérem válaszoljon!

Köszönöm!
<#help>

Szia!

100% hogy nincs elszúrva mert eez egy keresztrejtvény és biztos, hogy jó.

Ha esetleg tudja vki akkor szóljon meg a másik kérdésre is várom a választ!

FONTOS!!!

<#help>

a részecskemozgás a diffúzió, ez 8 betûs, sztem vmi el lett szúrva az o-val. Nem lehet?
amúgy a tus tinta általában ma már szegfûszeg illatot kap, a marcipán pedig mandulából készül. Nem tom, hogy a kettõnek van e vmi köze egymáshoz..
sziasztok! Jelentkeztem egy versenyre, de meg akadtam, és kéne egy kis segítség<#felkialtas>

1. kérdésem: miért ég az egyik gyertya cseppmentesen, míg folyik a másik?

2. kérdésem: 0,005 g szénhidrogént oxigénben elégetve 0,282 g víz és 1,717 g CO2 képzõdik. Ha a szénhidrogén mennyiségének egy részét elpárologtattuk volna, akkor a gõz térfogata egy negyed része az ugyanolyan tömegû és állapotú oxigéngáznak. Mi a szénhidrogén összegképlete?

3. kérdésem: Egy ismeretlen gáz halmazálapotú szénhidrogén 18,9 cm3-ét szobahõmérsékleten 170,1 cm3 oxigénnel keverjük, majd a keveréket meggyújtjuk. Az égésterméket eredeti hõmérsékletre visszahûtve a maradék gáz térfogata 132,3 cm3. A gázt lúgoldaton átvezetve térfogata 75,6 cm3-re csökken. Mi a szénhidrogén képlete és neve?

Aki ezzel tud vmit kezdeni, az egy zseni..<#help>lécc
teljesen idetartozik 😊
mégsem fogsz tõlem valami túl okos választ kapni, pusztán csak hasonlít az illatuk(valszeg nem ugyanaz). de az is elõfordulhat hogy van hasonlóság a tinta és a marcipán összetevõi között <#idiota>.
ha látod egy évvel késõbbi lennék már tudnék válaszolni mert laborban talán marcipánt is elõ fogunk állítani jövõre 😛

macleod2005
Nem tudod mennyire kapcsolódik a kérdésem a kémához, de sztem ez áll a legközelebb hozzá:
Miért van a tus tintának marcipán szaga?<#idiota>

már csak presztizsbõl 😛
szivesen ^^

norbert0002
Nah mégegyszer köszi szépen😊
Muszály kémiából a szorgalmikat is csinálnom mert nem mindegy nekem milyen jegy kerül majd félévkor/évvégén a oda a kis rublika végére, még ha nem is érettségizek belõle😊)

"a picsába kalap úr"... még a szorzótáblát se tudom 😄
jólvan igazad van 😊
onnantól meg megy a példa látom =)

a másodiknál meg általánosan a 35,5-el számoltam klór moláris tömegénél. (2mol 71g) ez nem nagy eltérés, valszeg azért van mert valami kurvaprecíz táblázatból kinézték a százalékokat, vagy behánytak valami kis eltérést hogy megzavarják a népet, nem tudom, de én mint negyedikes vegyész, én így csinálnám meg 😛
hozzáteszem: feltéve ha a százalékok TÖMEGSZÁZALÉKOT JELENTENEK!

#123: gimnazista ismerõseim csak 2.ban kezdek kémiát azért gondoltam ezt😊

Szia!

Ez egy házi versenyre kell.Még van idõ Szerdáig.A tankönyvben nincsen benne.8 betü: részecskék mozgása.A 4. betü o.A másikat is már írtam.

Ennél többet nem tudok mondani, de ha eszetekbe jut akkor mindenképpen írjátok le.Köszönöm!

norbert0002
Nem, másodikos gimnazista vagyok. Mert tavaly meg idén van kémia. Tavaly még egész tûrhetõ volt...

norbert0002
Köszi!!!!!! Persze megfele. Bocsi hogy itt zargattalak vele de nekem ezek nem nagyon mennek. Megnéztem az elsõ feladatot de nem értem hogy x=72 vel mért? Szerintem x=54 -el..mert 24/8=3 és 3*18=54 És ha 54 el számolok akkor n pont egyenlõ 4 el. (de lehet tényleg 72 csak én vagyok a hülye...)
A másodikat viszont nem igazán értem. Mert a rendszer szerint 2mol klór az 70,9g ...vagy ennyi eltérés lehet??

jól tippelem hogy harmadikos vagy? (2.ban kezdted a kémiát, és ez ez másodikos kémiaanyag, vagyis +1év)

kapsz hozzá szép kis magyarázkodást, nem szeretném ha ellustulnál szóval ne minden háziddal idegyere léccives! 😊

1, brómaddíció azért fontos, mert nyilvánvalóvá válik hogy van a széndhidrogénben 2db kettes kötés. a 20 °C és 0.1 MPa az pedig a mittudoménmilyen állapotra utal (talán szobahõmérséklet?) aminek csak a szám-adata fontos a feladat szempontjából: 24 dm3/mol.
8 dm3 - 18g
24 dm3 - x=72g -> M=72g/mol (mert 1mol gáz térfogata 24)
ebbõl pedig kettõs kötések száma miatt felírható általános egyenlettel is számolhatunk:
72= 12n + (2n-2)*1 (ha ez sem ugrana be mi, akkor a 12n a C a másik meg a H-atom!)
n=(kerekítve) 5

így C5H8 lesz amit már nevetve fel tudsz írni. (remélem😊 (ja és rajzolgaás elõtt az is jusson eszedbe hogy van két kettõs kötés-már a feladat az elején megadta.)

2. feladat:
tegyük fel van 100g ilyen végeredmény anyagunk. ennek: (felteszem % az tömegszázalék)
- 71,68%-a klórATOM vagyis 71,68 g -> 2mol
- 4.04% -> 4.04 g hidrogén-ATOM ami 4mol.
maradék - 24, egész valahány százalék szénatom ami 2 mol.
satöbbi nevetéssel karöltve a molekula képlete: C2H4Cl2
tessék rajzolgatni, ezt már igazán nem rághatom szájba ^^

megfelel?

norbert0002
hali, van két feladatom amit nem igazán tudok megoldani. Aki tud pls segitsen.

1. Számítsuk ki! Ismeretlen szénhidrogén 8dm3 -ének tömege(20'C fokos, 01MPA) 18g. 1 mol szénhidrogén 2 mol brómot képes addícionálni. Állapítsuk meg, hogy melyik vegyületrõl van szó! Írjuk fel összegképletét és atomcsoportos képletét.

2. Számítsuk ki! Acetilén és klór reakciójával olyan szénvegyület nyerhetõ, amely 71,68% klórt és 4,04% hidrógént tartalmaz. Állapítsuk meg, mi lehet a kérdéses vegyület összegképlete! Írjuk fel szerkezeti képletét is!

szivesen^^

norbert0002
Ugy számolom, hogy jó a képlet ugy hogy köszi szépen!!!<#worship>

fúúú hát ezen tegnap óta rágódom de valahogy nem megy sry :\
1, ha nem elem akkor lövésem nincs... gondolom amit most tanultatok, benne lehet a tankönyvben, ha a ti tanárotok kérdezi ezt a kérdést😛
2, túl kevés betü, részecskék mozgására, nem tudsz valahonnan többet szerezni hozzá vagy már késõ?

ha jól emlékszem alkinek CnH2n-2
így:

CnH2n-2 + <(n-1)/2+n>O2 -> (n-1)H2O + nCO2 ...ha jól számolom. írd föl papírra és ellenõrizd😛

norbert0002
Hali! Valaki nem tudja az alkinek égésének általános egyenletét? (googleben nem találtam)

Sziasztok!Van 2 fontos kérdésem:

1., Melyik ez az anyag? - Sötétszürke, szilárd anyag, vízben jól oldódik, vizes oldatát fertõtlenítõszerként használják.

2., Részecskék mozgása.8 betüsnek kell lennie és a 4. betü az O

Válaszotokat várom!

Üdv.
Laci<#help>

türelem rózsát terem ^^ vagy sókristályokat 😛

Ja,akkor jól csinálom,csak marha lassú,én meg türelmetlen vagyok.

középsuliban ilyet? 😊

úgy hogy lehetõleg meleg vízben feloldasz konyhasót (vagy cukrot vagy bármit) aztán elteszed félreesõ helyre, és egy pálcikára fellógatott cérnát belelógatsz a pohárba, az oldatba. (bebugyolálod úgy még jobb is lesz, hogy lassan hûljön, talán ha radiátor mellé teszed mégjobb😛)

Tudja valaki,hogyan kell azt a kísérletet megcsinálni,amit középsuliba is kellett,mégpedig azt,hogy a sót kikristályosítani? (?cérnán)

Aquir
ez van 😛 😊

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

fotosoppom is van, de néha türelmem nincs, sry ^^

Aquir
paint

érted

painttel megrajzolhatod és ide beszúrhatod..

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

képszerkesztõ? hol?

Aquir
képszerkesztõ =)

ha van kémia tankönyved oda tökéletesen le van írva az 1-4 és 1-2 es addiciónál. a másik hogy szubsztitúciónál mi akar szubsztituálni?.. pl
benzol + Cl2 -> BenzolCl + HCl

a polimerizációhoz meg rajzolni kell 😞 ide meg nehezen megy

Csabesz6
nekem tudnátok segíteni?
a butadién addíciójának illetve a polimerizáciojának a képletét kéne leirnom😞 + a benzol szubsztitícióját
plz help thx

\"Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere.\"

Hétfõn zéhát írok kémia gyakból.
Semmit nem tudok,0 tudás,stb.
Itt egy példafeladat,ha valaki leírná hogyan kell nekiállni,azt megköszönném.
:
Egy 1.285 g/cm(3) sûrûségû HNO3 oldatban {HNO3 = 63} a HNO3 móltörtje 0.196.
Az oldat 1000cm(3) - éhez 500 cm(3) H2O-t adunk.
Mekkora a keletkezett oldat molarítása,ha térfogata 1480 cm(3) ?

MegaTHX.

Aquir
np =)

Csabesz6
köcce(már nem fontos😄)

\"Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere.\"

Aquir
Valahogy így lehetne szvsz. Ezzel legalábbis annyi keletkezik amennyi reagált az elején. 😊

C4H10 + 13 O2 --> 4CO2 + 5 H20

Csabesz6
sziasztok eztaz egyenletet plz rendezni kéne
c4h10 + o2 ---> 4co2 + h20

kémikusok rulz😛
ja és UP

"Roy Lowry, a University of Plymouth kémikusa éppen arra vár, hogy rekordjának hitelesítésével bekerülhessen a Guiness Rekordok Könyvébe.
Kísérletében 55000 boltban is beszerezhetõ tûzijáték rakétát indított öt másodperc alatt. A korábbi rekord 39210 volt.
A brit kémikus elmondása szerint a célja legfõképpen az volt, hogy a tudósok levetkõzhessék a "fehér köpenyes férfiak" imázst. "Ezzel azt akarom demonstrálni, hogy a tudomány szórakoztató.""

az nekem is jó lenne ha lenne, nem tudok bocsi 😊

nekem csak könyvem van, az is érdekel?

Sziasztok! Lenne egy nagyon fontos kérdésem:hol találok olyan angol ill.magyar nyelvû oldalakat,ahol szerves kémiai reakciómechanizmusok vannak,pl:azolok reakciói ,vagy aromás szénhidrogéneké,és a termékek neveit is kiadja,illetve a reakciókörülményeket! Valamint a termék kémiai tulajdonságairól leírást! Sürgõs lenne,köszike

shevy
Hello nekem két feladat kellene, vagyis az öcséimnek, egyébként hulla egyszerû:

1, 80g brómot (Br2) nátriummal egyesítünk. Mi a termék neve és mennyi a tömege?
2, Hány gramm higany-oxidot (HgO) kell felbontani ahhoz, hogy belõle 1 mól oxigéngázt kapjunk?

2 dm3 n.á. CH|||CH az hány mol? x mol
(nem tudom igy hirtelen normál állapotot 😊

aztán reakcióegyenlet,

CH|||CH+ 2Br2 -> CHBr2-CHBr2
1mol -> 2mol
x mol -> 2x mol

2x * Br2 moláris tömege....

remélem érthetõ 😊

sziasztok.. 1 feladatban tudna valaki segíteni?

Két dm3 normálállapotú etiléngáz hány gramm brómmal lép reakcióba?

hogyan lehetne leveztni? elõre is köszönöm