1639
kémia meg minden....
  • Nuki
    Mire kellett amúgy? :)
  • painkiller25
    nagyon nagyon thx!
  • painkiller25
    THX
  • Nuki
    Lila vagy barna... Szerintem inkább barna.
  • painkiller25
    HELP!!!!
  • painkiller25
    VALAKI HELP!!!!! PLÍZZZ #353!!!!
  • painkiller25
    KI-ot..meg vizet összekevertünk..ebbee oldottunk jódot..mien színú lett
    ?? PLíz vki help!!!!
  • Nuki
    igen van akinek ez gyakorlatilag a mindene ;)
  • razz
    minden elismerésem azoknak akik igy vágják a kémiát.nekem ezen kivül minden más jol megy.de a kémia...hát...rendesen szivatnak.
  • Nuki
    hát mondjuk ha találgatnom kéne talán így csinálnám, bár ez nagyon amatőr módszer, azon alapszik hogy melyik savban melyik anyag oldódik...

Előszöris az ónt (Sn) választanám le, mivel a másik kettő nem oldódik ásványi savakban (HCl) sem lúgokban, ezért ezt lehetne fölhasználni... (Op: 232 °C körül)

Ag és Cu szétválasztása egy csöppet nehezebb. Kémiailag hasonlóak. A Cu-nek van egy ilyen tulajdonsága, hogy levegő jelenlétében reagál hangyasavval...

2CH3COOH + 1/2 O2 + Cu -> (CH3COO)2Cu + H2O

az ezüst meg sehogy sem oldódik hangyasavban.

Eléggé amatőr megoldás, de tőlem most így hirtelen ennyire tellett... Nem szedi szét őket, de kémiailag szétválasztja :P
  • Nuki
    keresni kell egy olyan anyagot (sav, vagy lúg) ami előszöris csak az ónt oldja (Sn).
    Aztán egy olyat, amivel az ezüstöt(Ag) és a rezet(Cu) szét tudod választani.
    Most így hirtelen nem jut eszembe a kritériumoknak megfelelő sav vagy lúg, de remélem ezzel egy aprót tudtam segíteni.

Amúgy honnan van ez a 'feladat' vagy mi ez?
  • Jobson
    hogy lehet szétszedni alkotóira egy ilyen anyagot: 96,5Sn/3,0Ag/0,5Cu

köszi
  • Nuki
    de nagyon...
  • Bexter
    Vasárnap tesztelem a füstgáránt okozta dolgokat :D
  • light00
    " a májon át" azt arra értettem hogy nem szivodik fel a gyomorban. Meg hogy a cukorbol az is felhasznál valamennyit. Néha tudok ám hülyén magyarázni :\
  • Fujiryu
    A máj nem szív fel cukrot a gyomorból hanem csak raktároz, meg átalakít(itt valamit vagy nagyon félreolvastál vagy elírtál nemtudomom melyik lehetett)...A vékonybélben szívódik fel és onnan megy a vérbe a vérbe...
  • Aquir
    naná mert azt nem is lehet :P :)
  • Nuki
    hát igen, a káliumnitrátot a káliumnitrátos füstbombából nem hagyhattad ki...
  • Aquir
    tom de nem hagyhattam ki :D
  • Nuki
    há' dé ázon kívül tezsó! csák úgy mágában áz pázárlázs lenne...
    [apro]komolyan.
  • Aquir
    öö.. ööö.. káliumnitrátot...
  • Nuki
    az puskapor égésének egyenlete...:P

a káliumnitrátos füstbombába meg nem tudom mit rak :)

• light00
    Ott van a faladon

Másrészt keletkeznek nitrogén-oxidok, és ha ként is használsz akkor még kéndioxid is, tehát jo szipkázást :)
    (najo, inkább ne szippants bele. tényleg ne. Mi azért csináljuk meg, hogy önöknek otthon ne kelljen.)
  • Nuki
    hűha én pöttyet kiestem ezekből a füstbomba dolgokból... ha adsz reakcióegyeneletet, vagy tudod mi keletkezik (feltételezem nitrogén oxidok...) akkor azt leírhatnád, és akkor jól is vagyunk
  • Bexter
    Manapság mi nemmérgező? :)
  • brutalg
    Hali!
    A kálium nitrátos füstbombával kapcsolatban lenne egy kérdésem.
    A füstje nem mérgező????

Elkészítéséről találtam egy jó videót ha ez segít valakinek.
    http://www.youtube.com/watch?v=iDElUmMwLyo
  • Bexter
    Üdv.
    Még asszem 1 hónapja irtam ide füstgrántá ügyben :)
    Elmesélem fejleményeket :)

Megcsináltam a ping pong labdásat. Feldaraboltam 4 et és beletettem egybe, tettem bele szivószálat hogy ott jöjön ki a füst és gyujtozsinornak csillagszorot használtam.

Ereménye az lett hogy: csilagszórót begyujtottam, a szivoszál közel volt hozzá begyuladt égni kezdett.
    Utána nem sokkal begyuladt a ping pong labda is és kb 30-40 cm es tüzlángot lővelt ki folyamatosan a szivószál. Ez tartott 10-15 másodpercig majd ki füst. :)
    Állati volt :D
  • Nuki
    ez mér lenne hüjülés? :P
    beírtam hogy nem tudom mi történik akkor, kész.
    különbenis, elég régóta vagyok ott, szóval
  • light00
    nemá :|
    akkor még jo hogy nem ismertem elötte :DD
  • vegicsek
    Mióta gumiba jársz, hülyülsz
  • Nuki
    pont azért írtam mert nem tudtam hogy mi :D
  • light00
    igen, de azt már az izmok meg az agy hasznositják. Igaz, irhattam volna, hisz talán épp ez a lényeg :D
    Én is azt irtam, hogy az egész folyamat ideje emberfüggö. Vérnyomás, pulzusszám, sportember-nem sportember ez rengeteget változtat.
  • vegicsek
    Jó, de lesz belőle bonyolult folyamatokon át ATP molekula, ami tulajdonképpen energia csomag.Az, hogy milyen gyorsan képződik, az szerintem személyfüggő.
  • light00
    *valami történik*
    bocs, de ezen elmosolyodtam.
    Lenyeled, a gyomrodba jut, onnan a májon át a belekben felszivodik, és a véráramba kerül. Ott idövel beépiti a sejtekbe az inzulin, ahol oxidálodik CO2-vé, H2O-vá és energia keletkezik.
    Szervezettöl függö, hogy mennyi idö alatt tudod hasznositani, de kb 20 perc alatt jut a véráramban, ahol elkezdödik a beépülése/felhasználása. Tehát felhasználása embertöl függöen, 20-40 perc
  • Nuki
    jó kérdés...igazából a pontos mechanizmusát nem tudom, de ezt gondold végig:
    megrágod, lenyeled, gyomrodba jut.
    *valami történik*
    azután elég, CO2, H2O, és energia lesz belőle.
  • tiborpapp
    és ha megeszed és futsz akkor a megevés időpontjátol mennyi időn belül?
  • vegicsek
    Nem értem a kérdést.Ha megeszed, akkor lesz belőle energia, ha futsz.

De ha mondjuk kálium-perkloráttal rásegítünk akkor azonnal lesz energia
  • tiborpapp
    Ha tudna valaki segíteni, hogy kb.(a lehetős legpontosabban) mennyi idő alatt alakul át energiává a szőlőcukor.
  • Nuki
    mólszám csökennéssel járó, htx.
  • light00
    akkor kérlek elemezd a folyamatot a reakcioanalizis szabályai szerint...