1639
kémia meg minden....
-
Nuki #599 Te meg a sok füstbomba miatt mi? -
#598 Aki idén volt a tanárom ő tartja majd a faktot is,úgyhogy tutira megmarad:) De az előző tanánál is szerettem,akit amúgy diák szemmel nem nagyon lehetett miért kedvelni,max azért mert könnyű volt nála puskázni... -
Nuki #597 Isten áldjon maradjon jótulajdonságod ezentúl is. -
#596 Most leszek 11:) -
Nuki #595 Hanyadikos vagy?
(ritka az ilyen, tisztelünk szeretünk :D ) -
#594 Valami vegyész szerűség szeretnék majd lenni,kb ez az egyetlen tantárgy,amiből valamit idézni is tudok(najó,talán matekból menne még). -
Nuki #593 Rákérdeztem, biztos ami biztos erre gondolsz-e.
Nem tudom jó agyad-e van a kémiához, de vedd figyelembe hogy a tanár nem buta ember.
Ha könnyed ad ötöst hajrá.
Miért jársz mellesleg kémia faktra? Érdekel? :) -
#592 Hát én nem,de azt mondom -
Nuki #591 Mire jöttél te rá? -
Albertus #590 :) Érdekes megfigyelés!
Bár nem több.. Lévén, hogy a sósav készül töményebb és hígabb változatban is, A kénsavnál sem a kémia, hanem a praktikum miatt 98%
a salétromsav is szintén pusztán a fő fogyasztók igényeit követve
lett ilyen..
-
#589 Szerintetek kapok ötöst fakton jövőre,ha megkérdezem a tanártól,hogy véletlen-e,amire rájöttem? -
Nuki #588 Persze hogy más, csak az eszem is máshol járt éppen... [angyalkás szmájli] -
#587 csakhogy más dolog egy sav disszociáció, ahol ionok koncentráció-változása az eredménye egy egyensúlyi folyamatnak, mint egy gőz-folyadék egyensúlynak, ahol a két fázisbeli (nem disszociált) illékony-kevésbé illékony anyagok különböző egyensúlyi koncentrációjának elérése a hajtóerő - ráadásul erősen hőmérséklettől függő módon... :P -
Nuki #586 Igazad van, de hogy megvédjem magam: ezzel is mérhető az oldhatóság, mert bepárlod legtöményebbe az oldatot és megtudod milyen a legtöményebb.
[kivágja magát] -
#585 A kettő teljesen más téma...:o
hát talán, oldhatóságban legtöbbször koncentrációk dolgoznak, de végülis átírható egyszerűen moláris tömeges képletté, végülis kis akarással talán le lehetne vezetni... -
Nuki #584 Szerintem az hogy mennyire űzhető ki a víz az oldatból, az a likvidusz-vapor (vagy op-fp) görbéből állapítható meg, azt viszont csak mérni tudjuk ha jól emlékszem, magunktól nem tudunk szülni olyat (na jó, táblázatból igen amit már más lemért ). -
#583 némi fizkém ismerettel azért bele lehetne vágni - de rég is volt:
valami oldhatóságos, mennyire disszociál, hogyan jön létre az oldatban az egyensúly cucc lehet, amiben biztosan megjelenik a moláris tömeg -
Nuki #582 De lehet de az nem olyan matematikás "Bizonyítsa be, hogy MZ/X egyenlő aladárral", remélem érted mire gondolok... -
#581 Méréssel mértnem lehetne bizonyítani? -
Nuki #580 Mivel ezt számolni nem-nagyon lehet csak mérni, bizonyítani ezért nem is nagyon tudjuk, ezért szerintem ez csak véletlen egybeesés. -
#579 Én ezen csomót gondolkodtam, még mondtam is neked laborban, és agyaltunk rajta egy kört :D Meg meg is kérdeztem volt ofőt, dehát tőle megszoktam hogy mindenre hebeg-habog :D Szóval végeredményben én sem tudom, de érdekelne :\ -
#578 Debrecen, EGTVSzI - de a 2 év meló után visszamentem gépészmérnöknek tanulni ;) ma már gépész vagyok - én legalábbis annak vallom magam! -
Nuki #577 4 vegyipar 1 technikus, és most jön vegyészkar. ;D
Hová jártál? :D -
#576 akkor én:
4 év vegyipari,
2 év vegyésztechnikum
7 félév vegyészkar,
2 év analitikusi munka laborban,
és fogalmam sincs...
Várom az eredményt, hátha neked összejön vmi! :) -
Nuki #575 Megmondom neked őszintén, 5 éves kémiai tanulmányom alatt ez a kérdés egyszer sem fordult meg a fejemben :D
Elsőre azt mondanám hogy véletlen egybeesés. Utánanézek a témának, ha van valami feltétlen írok :) -
#574 nem tudom, kérdezte-e már valaki:
Véletlen, h néhány sav gyakorlatban használt (hétköznapi módszerrel előállítható) maximális tömegszázalékos koncentrációja és moláris tömege jó közelítéssel ugyanaz, pl.:
Sósav (HCl): c=36 m/m%, M= 36.5 g/mol
Kénsav (H2SO4): c=98.3 m/m%, M= 98.8 g/mol
Salétromsav (HNO3): c=65 m/m%, M= 63.0 g/mol
Vannak még ilyenek?
És ez véletlen? -
#573 Köszi:D
Tök jó,mer pont olyat krdezett a tanár amit tudtam:) Szénhidrátok,RNS,Denaturáció. -
Nuki #572 Ügyes vagy
Gratulálunk :D -
#571 Sikerült lefelelnem az év végi ötösért:) -
Nuki #570 Szivesen! :D -
#569 Köszönöm!:D -
Nuki #568 Értem mire gondolsz!
H2 N2 O2 F2 Cl2 Br2 I2 -
#567 Nem arra gondoltam: H2 N2 meg ilyneke:) -
Nuki #566 Én csak elemi részecskékről tudok, amiket kémiaórán tanlhattál, azokból 3 van:
proton, elektron, neutron
-
#565 -
#564 Ezt az eljárást cukorbetegség megállapítására alkalmazzák.Cukorbetegség lényege, hogy nincs elég inzulin a vérben.A fruktóz lebontásához viszont nem szükséges inzulin.
-
#563 Sziasztok!
Valaki írja le nekem a 7 elem molekulát.Köszi!:D -
#562 Szó-szó izomerek, azért annyira nem, mert az egyik aldóz a másik ketóz, és ez már elég nagy különbség. És gondolom a válasz benne van a kérdésedben, lassabban emeli meg a vércukorszintet, szerintem ez elég nyomós ok. -
panni82 #561 Köszi! Megvan a bünös a jód, ugyanis van egy olyan kenőcs, amelyet úgy hívnak, h unguentum antisepticum, és ebbe csak papírkártyával, vagy szarukanállal szabad belenyúlni. a jódtartalma miatt. De azért köszi mindenkinek!
Amúgy megint van valami, amin agyalok: a terheléses vércukorvizsgálatnál miért a glükózt használják és nem a fruktózt? nem értem, hisz izomerek, igaz a fruktózt 2-3szor édesebbnek érezzük,és lassabban emeli meg a vércukorszintet, de mi a kémiai/fizikai oka, h a glükózt alkalmazzák? ha valaki tudja, írja meg, köszönöm! -
#560 Köszi nektek!