Kémia!!! Segitség!!!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

light00
Barátom, leírt neked Nuke mindent a #376 és #377-ben.

És légy oly szíves, higgy nekem, nem tudom, mennyit konyítasz a kémiához, de nem ezt vezetjük rá, mert egyszerûen a hétköznaapi értelemben ez NEM létezik. nem ez reagál vele, hanem csak tisztán a sósav! Tehát a HCl. Még az atyaúristen is ezzel írja fel a reakciót.
Amúgymeg tessék, egy ionegyenlet:
16H+ + 2MnO4- + 16Cl- = 2Mn2+ + 5 Cl2 + 8H2O

Na oszt vótá fönn szombaton?! Heil Sogron!

De pont a H3O+ + Cl- t kellene a kálium permanganátra vezetni. Kén és hidrogén mit alkot?
light00
Nuke ezt már leírta neked, ez a KÉNSAV, az óleumot úgy alkotja, hogy "túltelítjük", tehát még elnyeletünk benne SO2-õt. 2 elembõl nem állhat, hisz H2SO4, ellentmondás van abban, amit írsz. EZ és csakis ez az óleum alkotója, ami folyadék. Ha gáz, akkor az SO2.

A másik, az egyenletet lentebb találod, de tessék:
H2O + HCl <=> H3O+ + Cl- (ez egy megfordítható reakciós nyíl)
2KMnO4 + 16HCl = 2KCl + 2MnCl2 + 5Cl2 + 8H2O
Mivel az elsõ egy megfordítható reakció, gyakorlatilag HCl-oldattal számolunk, és nem mással. Ez így jó, higgy nekünk.

Holnap reggelre kellene a válasz.
Na várjál. A keletkezõ hidrogén-klorid gázt vízbe vezetjük. Az így kapott kálium-permanganátra öntve újabb gázt kapunk, a klór gázt.
Eddig ezt tudom. Erre kellene felírni 2 reakció egyenletet. A klór és a hidrogén-klorid van alá pöttyözve. Akkor erre mit írnál fel?
És kellene 1 olyan vegyület ami szobahõmérsékleten színetelen folyadék, erélyes redukálószer és az óleum alkotója és 2 elembõl áll.
light00
Hogy mit alkothat kettõ elem? :\
Nem, vízben lehet, hogy szétesik ionjaira, de mindig a vegyülettel írjuk fel a reakciót. Persze, felírhatjuk az ionreakcóit is, de sok értelme nem lenne, csak bonyolítanád, ami már úgyse könnyû^^

2 gond van:
A 3. nem lehet kénsav mert csak kettõ elem alkothatja.
A hidrogénkloridot vízbe vezetjük és úgy káliumpermanganátra. Tahát kloridionnal kell számolni nem HCL-el.
Ja a másik a NaCl.... igen ez hirtelen nem jutott eszembe hogy kloridionnál erõsebb sav... én azzal kezdtem el kombinálni, hogy a VII. fõcsoportban, a halogenidionok hogy okszidálják egymást felülrõl lefelé való elhelyezkedésükben...

Szóval Vardar írd inkább kénsavval, talán azzal biztos jó! 😊

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

Figyelmedbe ajánlom ezt a két oldalt 😊

vas(III)-klorid (angol)
vas(II)-klorid

Az elõállításukról találsz mindkét oldalon 1-1 reakcióegyenletet.
Ha jól emklészem így is tanultuk kémia-órán (ez olyan buktató kérdés, tudod 😊 hogy csak elemi klórból keletkezhet vas(III)-klorid, amúgy nem...
És talán jól is emlékeztem, mert a wikipedia megerõsített ebben.
Nem?

light00
x lehet kénsav is, igaz, bármely sav, ami erösebb, mint a sósav.
Egyenletek:
NaCl + HF = NaF + HCl vagy
2NaCl + H2SO4 = Na2SO4 + 2HCl
2KMnO4 + 16HCl = 2KCl + 2MnCl2 + 5Cl2 + 8H2O
Fe + Cl2 = FeCl2 (mert egy lépésben ez keletkezhet csak, vas(III)kloridhoz már más is kell)

Ezeket pedig köszönöm szépen.
Az x nem kénsav? Y-ig eljutottam de annál tovább már nem. A w nem értem. Leírnád a reakcióegyenleteket? Megcsinálnám magam is de a könyvben nincs leírva egy ilyen kísérlet se, se reakció egyenletek.
x = HF (talán HBr)
y = HCl
z = Cl2
w = Vas(III)-klorid (FeCl3) (talán FeCl2 vagyis vas(II)-klorid)

1. Kén
2. Kén dioxid
3. Kénsav
4. H2S -> Dihidrogén-szulfid
5. Kénsav?

(kén dioxidban nem voltam biztos, ezért wikipédián rákerestem erre hogy "színtelen szúrós szagú" és a kiadott oldalak között szerepelt ez.)

Az óleum az kénsavban elnyeletett kén-dioxid.

Továbbá mi az ami:
1. Kékes lánggal ég 3 allotróp módusulata van.
2. Színtelen, szúrós szagú, nyálkahártyát ingerlõ, gömbaölõ hatású gáz.(Nem tudom mi öl gombát)
3. Erélyes oxidáló szer, az óleum(??????) alkotója, szoba hõmérsékleten színtelen folyadék.
4. Záptojásszagú, színtelen gáz.
5. Színtelen, nagy sûrûségû -nedszívóképességû, szerves vegyületeket roncsoló folyadék.
Nem szívesen kérek segítséget de most el kell.
Konyhasóra x savat öntünk erre y gázt kapunk amit vízbe vezetünk. Az így kapott oldatot szilárd kálium-permanganátra öntve létre jön z gáz. Z gázt hengerbe felfogva felmelegített vasport rászórva vörösesbarna füst képzõdik ez a w.
Micsoda x,y,z,w?
light00
Mindegy, ugyanis a háztartási sosav a lehetö legtöményebb sosav 😉

Kipróbálod? 😊
Mit csinálsz te, vagy hogy jutnak ilyenek eszedbe? 😛

A sósav töménysége szerintem mindegy hogy mekkora.

Az ón van ezüsttel ötvözve.
Elméletben jól hangzik a savas (meg)oldás, mert ha jól sejtem az ezüstöt nem oldja a sósav.
Egy kérdés még mindig marad: milyen töménységûnek kell lenni a sósavnak?
Holnap délelõtt kipróbálom, ha sikerül sósavat beszereznem 😊
Megírom mire jutottam...

Köszi Nektek a segítséget!
light00
Igen, jo lenne tudi, hogy mi, de szerintem keverék, iylen feladat szokot lenni. Olvasztás nem lehet, mert a fémek egymásban oldodnak, igy nem tudod ezáltal elválasztani egymástol, hogy az olvadáspont-különbségre támaszkodsz.

Az ón (Sn) sosavval oldhato, igy elválaszthato az ezüsttöl (Ag).

Olvasztással? Ez csak tipp de szerény tudásom szerint így. De ez mi? Ötvözet, por keverék?
Sziasztok!

Van egy ilyen anyagom: 96% Sn/4% Ag <#eljen>
Hogyan tudnám szétválasztani õket?

Köszi!
light00
Elvileg kobalt lehet +2-es, és +3as. Igy kötödhet hozzá az oxigén, mégha furának is tünik 😄

Aquir
én is kobalt oxidra tippelnék csak nem tudom kötõdhet e így hozzá 😊

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

vegicsek
Kobalt-oxid nincs?

Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.

justin
Vas-szulfdid,
Kalcium-klorid,
Magnézium-klorid,
(itt szerintem CaO van) Calcium-oxid (mész).

daver88
nem tudom, hogy jó helyre írom-e, de lenne egy kis gondom...nem vagyok vmi perfekt kémiából, és kellene egy kis segítség...ezeknek a vegyületeknek kellene az elnevezése, és a hétköznapi megnevezése:

FeS
CaCl2
MgCl2
CoO

elõre is köszönöm, és ha lehet siessetek, mert még ma kellene...köszi

Aquir
Láttátok/hallotátok már a vegyészoperát? 😊 Nekünk a Kémia és társmûvészetek kurzusunkon fogja a prof levetíteni, és rákerestem, igen jó! 😄 Aki még nem hallotta az hallgassa meg. 1948-ban írták meg elõször, 4 szigorlatozó vegyészjelöltrõl szól. Csak ezeket találtam, de már várom hogy az órán filmen is láthassam!😊

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

light00
És ennyire sürgös? Azt hittem már pisztolyt szoritanak a fejedhez vammi 😄

(amugy olyan okker és sötétbarna közötti árnyalatokat ad)

painkiller25
házi feladat!de nem nekem hanem egy ismerõsõmnek aki még most kezdett.

Intel Core2DUO e8200 2.66ghz 2gb DDR21066 Geforce9600GT1GB chieftech 450W Gigabyte GA-EP35-DS3

Mire kellett amúgy? 😊

painkiller25
nagyon nagyon thx!

Intel Core2DUO e8200 2.66ghz 2gb DDR21066 Geforce9600GT1GB chieftech 450W Gigabyte GA-EP35-DS3

painkiller25
THX

Lila vagy barna... Szerintem inkább barna. <#miaz>

painkiller25
HELP!!!!

painkiller25
VALAKI HELP!!!!! PLÍZZZ #353!!!!

painkiller25
KI-ot..meg vizet összekevertünk..ebbee oldottunk jódot..mien színú lett
?? PLíz vki help!!!!

igen van akinek ez gyakorlatilag a mindene 😉

minden elismerésem azoknak akik igy vágják a kémiát.nekem ezen kivül minden más jol megy.de a kémia...hát...rendesen szivatnak.
hát mondjuk ha találgatnom kéne talán így csinálnám, bár ez nagyon amatõr módszer, azon alapszik hogy melyik savban melyik anyag oldódik...

Elõszöris az ónt (Sn) választanám le, mivel a másik kettõ nem oldódik ásványi savakban (HCl) sem lúgokban, ezért ezt lehetne fölhasználni... (Op: 232 °C körül)

Ag és Cu szétválasztása egy csöppet nehezebb. Kémiailag hasonlóak. A Cu-nek van egy ilyen tulajdonsága, hogy levegõ jelenlétében reagál hangyasavval...

2CH3COOH + 1/2 O2 + Cu -> (CH3COO)2Cu + H2O

az ezüst meg sehogy sem oldódik hangyasavban.

Eléggé amatõr megoldás, de tõlem most így hirtelen ennyire tellett... Nem szedi szét õket, de kémiailag szétválasztja 😛

keresni kell egy olyan anyagot (sav, vagy lúg) ami elõszöris csak az ónt oldja (Sn).
Aztán egy olyat, amivel az ezüstöt(Ag) és a rezet(Cu) szét tudod választani.
Most így hirtelen nem jut eszembe a kritériumoknak megfelelõ sav vagy lúg, de remélem ezzel egy aprót tudtam segíteni.

Amúgy honnan van ez a 'feladat' vagy mi ez?

hogy lehet szétszedni alkotóira egy ilyen anyagot: 96,5Sn/3,0Ag/0,5Cu

köszi

de nagyon... <#hehe>

Bexter
Vasárnap tesztelem a füstgáránt okozta dolgokat 😄

http://bexter.hu Szép Fényeket!

light00
" a májon át" azt arra értettem hogy nem szivodik fel a gyomorban. Meg hogy a cukorbol az is felhasznál valamennyit. Néha tudok ám hülyén magyarázni :\

Fujiryu
A máj nem szív fel cukrot a gyomorból hanem csak raktároz, meg átalakít(itt valamit vagy nagyon félreolvastál vagy elírtál nemtudomom melyik lehetett)...A vékonybélben szívódik fel és onnan megy a vérbe a vérbe...

Meet_FUJI_Your_Maker A csalók örökös védelmez?je, a lagmentes játékos akinek bead mindent a szerver.

Aquir
naná mert azt nem is lehet 😛 😊

hát igen, a káliumnitrátot a káliumnitrátos füstbombából nem hagyhattad ki... <#idiota>

Aquir
tom de nem hagyhattam ki 😄

há' dé ázon kívül tezsó! <#idiota> csák úgy mágában áz pázárlázs lenne...
komolyan.