Kémia!!! Segitség!!!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
És légy oly szíves, higgy nekem, nem tudom, mennyit konyítasz a kémiához, de nem ezt vezetjük rá, mert egyszerûen a hétköznaapi értelemben ez NEM létezik. nem ez reagál vele, hanem csak tisztán a sósav! Tehát a HCl. Még az atyaúristen is ezzel írja fel a reakciót.
Amúgymeg tessék, egy ionegyenlet:
16H+ + 2MnO4- + 16Cl- = 2Mn2+ + 5 Cl2 + 8H2O
Na oszt vótá fönn szombaton?! Heil Sogron!
A másik, az egyenletet lentebb találod, de tessék:
H2O + HCl <=> H3O+ + Cl- (ez egy megfordítható reakciós nyíl)
2KMnO4 + 16HCl = 2KCl + 2MnCl2 + 5Cl2 + 8H2O
Mivel az elsõ egy megfordítható reakció, gyakorlatilag HCl-oldattal számolunk, és nem mással. Ez így jó, higgy nekünk.
Eddig ezt tudom. Erre kellene felírni 2 reakció egyenletet. A klór és a hidrogén-klorid van alá pöttyözve. Akkor erre mit írnál fel?
És kellene 1 olyan vegyület ami szobahõmérsékleten színetelen folyadék, erélyes redukálószer és az óleum alkotója és 2 elembõl áll.
Nem, vízben lehet, hogy szétesik ionjaira, de mindig a vegyülettel írjuk fel a reakciót. Persze, felírhatjuk az ionreakcóit is, de sok értelme nem lenne, csak bonyolítanád, ami már úgyse könnyû^^
A 3. nem lehet kénsav mert csak kettõ elem alkothatja.
A hidrogénkloridot vízbe vezetjük és úgy káliumpermanganátra. Tahát kloridionnal kell számolni nem HCL-el.
Szóval Vardar írd inkább kénsavval, talán azzal biztos jó! 😊
Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!
vas(III)-klorid (angol)
vas(II)-klorid
Az elõállításukról találsz mindkét oldalon 1-1 reakcióegyenletet.
Ha jól emklészem így is tanultuk kémia-órán (ez olyan buktató kérdés, tudod 😊 hogy csak elemi klórból keletkezhet vas(III)-klorid, amúgy nem...
És talán jól is emlékeztem, mert a wikipedia megerõsített ebben.
Nem?
Egyenletek:
NaCl + HF = NaF + HCl vagy
2NaCl + H2SO4 = Na2SO4 + 2HCl
2KMnO4 + 16HCl = 2KCl + 2MnCl2 + 5Cl2 + 8H2O
Fe + Cl2 = FeCl2 (mert egy lépésben ez keletkezhet csak, vas(III)kloridhoz már más is kell)
y = HCl
z = Cl2
w = Vas(III)-klorid (FeCl3) (talán FeCl2 vagyis vas(II)-klorid)
2. Kén dioxid
3. Kénsav
4. H2S -> Dihidrogén-szulfid
5. Kénsav?
(kén dioxidban nem voltam biztos, ezért wikipédián rákerestem erre hogy "színtelen szúrós szagú" és a kiadott oldalak között szerepelt ez.)
Az óleum az kénsavban elnyeletett kén-dioxid.
1. Kékes lánggal ég 3 allotróp módusulata van.
2. Színtelen, szúrós szagú, nyálkahártyát ingerlõ, gömbaölõ hatású gáz.(Nem tudom mi öl gombát)
3. Erélyes oxidáló szer, az óleum(??????) alkotója, szoba hõmérsékleten színtelen folyadék.
4. Záptojásszagú, színtelen gáz.
5. Színtelen, nagy sûrûségû -nedszívóképességû, szerves vegyületeket roncsoló folyadék.
Konyhasóra x savat öntünk erre y gázt kapunk amit vízbe vezetünk. Az így kapott oldatot szilárd kálium-permanganátra öntve létre jön z gáz. Z gázt hengerbe felfogva felmelegített vasport rászórva vörösesbarna füst képzõdik ez a w.
Micsoda x,y,z,w?
Mit csinálsz te, vagy hogy jutnak ilyenek eszedbe? 😛
A sósav töménysége szerintem mindegy hogy mekkora.
Elméletben jól hangzik a savas (meg)oldás, mert ha jól sejtem az ezüstöt nem oldja a sósav.
Egy kérdés még mindig marad: milyen töménységûnek kell lenni a sósavnak?
Holnap délelõtt kipróbálom, ha sikerül sósavat beszereznem 😊
Megírom mire jutottam...
Köszi Nektek a segítséget!
Az ón (Sn) sosavval oldhato, igy elválaszthato az ezüsttöl (Ag).
Van egy ilyen anyagom: 96% Sn/4% Ag <#eljen>#eljen>
Hogyan tudnám szétválasztani õket?
Köszi!
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.
FeS
CaCl2
MgCl2
CoO
elõre is köszönöm, és ha lehet siessetek, mert még ma kellene...köszi
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
(amugy olyan okker és sötétbarna közötti árnyalatokat ad)
Intel Core2DUO e8200 2.66ghz 2gb DDR21066 Geforce9600GT1GB chieftech 450W Gigabyte GA-EP35-DS3
Intel Core2DUO e8200 2.66ghz 2gb DDR21066 Geforce9600GT1GB chieftech 450W Gigabyte GA-EP35-DS3
?? PLíz vki help!!!!
Elõszöris az ónt (Sn) választanám le, mivel a másik kettõ nem oldódik ásványi savakban (HCl) sem lúgokban, ezért ezt lehetne fölhasználni... (Op: 232 °C körül)
Ag és Cu szétválasztása egy csöppet nehezebb. Kémiailag hasonlóak. A Cu-nek van egy ilyen tulajdonsága, hogy levegõ jelenlétében reagál hangyasavval...
2CH3COOH + 1/2 O2 + Cu -> (CH3COO)2Cu + H2O
az ezüst meg sehogy sem oldódik hangyasavban.
Eléggé amatõr megoldás, de tõlem most így hirtelen ennyire tellett... Nem szedi szét õket, de kémiailag szétválasztja 😛
Aztán egy olyat, amivel az ezüstöt(Ag) és a rezet(Cu) szét tudod választani.
Most így hirtelen nem jut eszembe a kritériumoknak megfelelõ sav vagy lúg, de remélem ezzel egy aprót tudtam segíteni.
Amúgy honnan van ez a 'feladat' vagy mi ez?
köszi
Meet_FUJI_Your_Maker A csalók örökös védelmez?je, a lagmentes játékos akinek bead mindent a szerver.