1639
kémia meg minden....
-
#479 Jól, amúgy sima egyszerű arányossággal is meg lehet csinálni ha úgy könnyebb (100 cm3-ben van 50, akkor 200-ban 100) -
#478 sziasztok
valakis egítsen észterek elnevezését megértetni velem,néztem tankkönyvban meg füzetben de nem rétem,és holnap tz belőle:D -
#477 egyébként nuki, most nézem, hogy a Petrikbe jártál.
tavaly ott voltam emelt bioszon, ha jól emléxem :O
(: -
#476 Köszi szépen, h segítettetek.
Az a baj, h kettanyelvűbe jártam, és csak 2 évig tanultam kémiát, azt is 10-11 be, és az már 3 éve volt és nem nagyon rémlik már...
De most megint elő kell szedjek mindent érettségire.
Van egy másik feladat, ahol ez a kérdés:
"Mennyi tiszta hangyasavat tartalmaz 200 cm^3 50 térfogatszázalékos oldat?"
Ehhez úgy állnék hozzá, hogy: térfogat%=(oldott anyag térfogata/oldat térfogata)*100
ennek alapján 50=(X/200)*100 -> rendezve az egyenletet X=100 cm^3
ahol X a feloldott hangyasav térfogata.
de nem tudom, hogy jól gondolkodom-e...és a könyvbe nincs megoldás S: -
Nuki #475 Igen :)
#474: normális emberek 99%-a így van vele :) -
mallamut #474 mindig is gyülöltem a kémiát ! -
Télleg...S:
köszi szépen a rajzokat meg a magyarázatot.
Olyan egyértelműnek tűnt a dolog, h bele se gondoltam.
Az igaz h fele-fele Na+ és Br-, csak éppen kétszer annyi ionunk lesz, mint amennyi a molekulába volt...
Tehát akkor 1 mol NaBr-ba 1 mol Na+ és 1 mol Br- van? -
Nuki #472 Nem. Képzeld azt hogy van 2 doboz gyógyszered.
1 doboz tartalma 5 kapszula. Ez így összesen 6 objektum.
2 doboz gyógyszer esetén már 12 objektum (2 doboz, 10 kapszula)
1 molekulában van több ion.
Így ha a molekulában tegyük fel két ion van, akkor ha az felbomlik, akkor kétfelé bomlik fel.
6*10^23 on darab molekula, ha mindegyik kétfelé bomlik el, akkor 2*6*10^23 db ION lesz.
-
#471 előszöris köszi szépen a váloszod.
A kérdés az volt, h egy 1 mol NaBr-be mennyi ion van.("Mennyi (hány darab) iont tartalmaz összesen az alábbi anyagok 1-1 mólja?")
Ha te azt mondod, hogy 2x6x10^23, az nem azt jelenti, hogy 2 mol NaBr-ről beszélünk...?
És akkortehát 1 mól NaBr-be 6x10^23 ion van, melynek fele Na+(1/2 mol) és fele Br-(1/2 mol) -
#470 Nos, ugye azt kell megnézni, hogy ionrácsos vegyülettel van-e dolgunk, mert csak abban vannak ionok.
A NaBr-ben 1 mól Na+ ion, és 1 mól Br+ ion van, tehát 2x6x10^23 db iont tartalmaz.Többiről most hirtelenem nem tudok nyilatkozni, de az alapkoncepciót remélem érted :)
-
#469 Najó, összekavarodtam, mert télleg bróm van benne, ahhoz meg csak egy elektron kell a nemsgázig.
ez letudva.
de a könybe a kérdést még mindig nem értem.
): -
#468 mármint bróm=bór -
#467 egyébként a nátrium 1 elektront tud leadni, nem?
a brómnak meg 5 elektron kell, hogy a p alhéja beteljen, akkor nem 5-ször annyi nátrium kéne?....
nem értem ..............
HELP pls.. -
#466 Sziasztok, a segítségetekre lenne szükségem.
Érettségire készülgetek kémiából és mint mindig, a számításoknál most is el akadok, mert nem értek valamit.
Van egy ilyen kérdés a könyvben:
"Mennyi (hány darab) iont tartalmaz összesen az alábbi anyagok 1-1 mólja?"
"NaBr, MgBr2, CaO"
Ha jól értelmeztem a dolgokat, akkor 1 mol anyag az a gramban kifejezett anyagmennyiség, amelyben 6 * 10^23-on részecske található.
Így mondjuk az első esetben 1 mol NaBr-ba 6*10^23-on NaBr található.
Nem? -
Nuki #465 Nincs feketelistán, szilveszterkor szabad pirózni :) -
#464 Najó, igaz az, hogy az anyagszükséglet, és minőséget a vegyészek biztosítják, de esélye nincs egy vegyésznek nyomtatott áramkört tervezni, mert nem ért hozzá. Tehát relatíve mindenkinek ugynakkora része van az egészben.
És piróhoz még annyit, hogy nem mindenki hülye, a média átka, hogy feketelisán van a pirotechnika, mint mindent, ezt is lehet kultúráltan űzni. -
Nuki #463 Jogos amit mondasz :)))9
Pirotechnika: van amit azért mi is óvatosan kezelünk. A jódazid az pont ezek közé tartozik. Mi nem, de feljebbvalóink tanári felügyelettel állítottak már elő a lentebb megnevezett instabil anyagból, és szórakoztató is tud lenni ;)
Én mondjuk személy szerint elsősorban a színes lángokért, szikrákért rajongok, nem pedig a durva robbantásért.
Szóval a vegyészet és pirotechnika része a munkavédelem, illetve egy kevés intelligencia-hányados amivel fel tudod mérni, hogy kreténség ne csöppennyen a munkába, mert abból senki nem jön ki jól. -
lally #462 Kartonotokat stírölgetve, mindegyőtöknél a piromániát; főhelyen látom.
Fogadni mernék, hogy elsőben a "laboron", volt olyan közöttetek,
aki jóvicces-poénból, Jódazidot is kutyult, pl Kénhidrogén helyett.
Abban is biztos vagyok, hogy a C4-es plasztikról Jenki-filmekből is mindegyőtök bőven hallott, de hogy azt eredetileg ki, mikor, és hol is alkotta meg, azt milyen névre keresztelték;
Mi is történt a munkatársakkal ?!!! - hááát ...
Nade:
Találjunk fel most egy PC-t, vegyészetileg.
Kezdjük szemből. Mindjárt itt egy dekoratív műanyag, mint előlap.
+60fok Celsiuson azért lehetőleg még ne nagyon olvadozzék,
és mínusz 10fokon se hulljon azért még szét.(pl.:fűtetlen raktárban)
Lehessen ferőtleníteni cc. alkohollal is; s még jóegynéhány paraméter.
Rajtad is áll, hogy "ZÖLDtűrő" lesz-e !-mert Te:
Mit ajánlanál, hogy azt még ITT, gazdaságosan le is gyárthassuk.
Tudsz rá majd technológiát is írni?-amit az alakítástechnológusnak adsz.
(Az ausztenites-acél kacatot, végzárókat és a csavarokat hagyjuk most meg a kohászoknak.De; hova, s miért is kéne esetleg e drága acél ?!
Várom a válaszokat !)
Találjuk fel most az alaplapi NYÁK-ot.
(-ne egyből a modernebbeket! Kezdjük a primitíveknél.)
Ti jöttök ! ...
-
Nuki #461 Ezt hogy érted, hogy vegyész tud ilyet? -
lally #460 -sőőőt: Az F1-es Ferrari-motor forgó-mozgó alkatrészeit is,
hazánkban vizsgálták neutronokkal ! -
lally #459 -de:Kapaszkodj meg !
Bármely, számtechkes elektró-kütyüt, "jól legyártani (!!!)", csak a:
Kohász,(mikro-kohász, újabb nevén még;Fémfizikus) vagy csak; Vegyész tud !
(-elektrós is tud jót alkotni; Ha legalább 10-éve már, ezt csinálja.)
-
Nuki #458 A kémia jó választás relatíve a legtöbb dologhoz képest.
Informatikus: sok van.
Bölcsész: sok van.
Nemtom még milyen állatfajok vannak.
Vegyészből nincs olyan sok, külföldön kelendő áru ;)
Mi kell még? :D -
Bradyx #457 Jójó, perzse, ez speciel rossz példa volt. Ennek ugyanis csak a neve hosszú, de logikus a felépítése:)
Egyébként az a szintű szerves kémia, amit gimiben tanulunk még tetszik is, sőt, azt is merném mondani, hogy jobban, mint a szervetlen. Persze a gyógyszermolekulákba beletörne a bicskám:/
Nah mindegy, majd eldöntöm, mi lesz belőlem, csak lassan már orientálódni kéne valamerre:P
-
lally #456 Sajna, baró nehéz ide képleteket írni.-de vagytok Ti itt annyian tanulni vágyók ...
Javaslatom tehát:
A korábbi évek felvételi példáiból mindenki szépen másoljon ki egy-egy lapra egy korrekt megoldást; Magyarázatokkal !
(-az sem árt, ha azt még alá is írja.- avagy csak 1 szignót vet rá.)
Scannerelje, majd illessze be a Matek;Fizika;Kémia; Biosz ... fórumba.
Pillanatokon belül összejő(-het!) több tucatnyi frappáns anyag. (?)
Sok sikert kívánok előre is, minden aktív személynek.
-
Nuki #455 A BME vegyészmérnöke például tud mesterképzés keretén belül gyógyszerésznek továbbtanulni :)
Amúgy nem olyan nehéz az a fogkrém mint bármi más. Szvsz a szerves kémia van olyan nehéz mint az amitől félsz :P -
#454 Fizikából? :D
Ó, ha már a fizikát feleannyira tudnám(oktatták volna :C) mint a matekot, már istencsászár lennék :D -
#453 Az a lényeg, hogy érettségin ne bukj meg. Mindegy mit párosítasz mivel, a lényeg, hogy jó sok százelékod legyen mindkettőből, és jó ha van köztük emelt szintű.
Ja, és orvosin biokémiából durvásabb dolgokat kapsz kézhez, mint a fogkrém összetevői, hidd el :) -
Bradyx #452 Oké, látom beindult a topik:P
És ha bioszt+kémiát akarnám párosítani, micsináljak? :D Elég a gimis biosz? Most azon vacillálok, h gyógyszerészetire vagy vegyészmérnökire menjek.
Mert a kémia jobban érdekel, mint a biosz, meg félek is az olyan dolgoktól, mint a Natriummonofluorophosphate , ami a fogkrémben vanXD , viszont egy gyógyszerésznek szvsz könnyebb elhelyezkedni, mert én pl. egy kisvárosban élek és itt van 3 gyógyszertár, de vegyi gyár egy sem. -
lally #451 ... ééés; Mi a különbség !? -jóóó ! -a kiemelteknél: +2matek/hét,
ja; És időnként még ejnye-bejnyét is mondanak ott, a lustábbaknak !
A harmadikas tananyagot betéve kell tudni; Ittasan, dugás közben, avagy tök-részegen, még a szakközépben is.
(derivál-,s integrálnál az egyetemen tényleg egy pötty kis előnnyel bír a gimis, de: Csak az első-ZH, annak is csak egy darabkájánál !!!
-ezér' adtam azt a tippet;
Szombaton sem kell annyit "szürcsölni", hogy még hétfő este is KO légy. )
Fizikából pedig Nektek kell majd 3-5órával kevesebbet tanulni a ZH-ra.
(Istenke-törvényei általában kiegyenlítik egymást.) -
#450 hát gimis matektudás még oké, de én is csak szakközepessel bírok, azt se túl jól :D -
Nuki #449 Hát az a helyzet, hogy szakközépiskolai matektudással fogok én odamenni, nem sok jót remélek.
Mellesleg mit értesz az alatt hogy " hetvenes-nyolcvanas évek vegyészeti öröksége" ? -
lally #448 Örülök neki!
Legalább Ti hozzátok vissza a '70 - 80-as évek vegyészeti örökségét.
-de:
Műszaki egyetemre, középszintű-gimi- matek tudással menni; ...
Nem terem sokkal több babér, mint kupiban, egy 70-éves "bárhölgynek".!!
(Padödö: "Fazekas"-ok. )
Tudomásul kell venni, hogy a: Matek; a műszaki-problémák segédeszköze.!
A jelenlegi (bakfitty)gimis-fizikánál lesztek baró-nagy slamasztikában.
( Biztosan nem orvos, vagy mérnök volt az a barom;
Aki stornírozta az érettségit követő: Mat-,Fiz-, Kémia felvételit.
)
Ettől, még "érhettek" Ti középen, de tudni azér' jóval többet illik
pl:Trigonometriából, exp-,log (lg; ln) és törtkitevős függvényekből.-is!
Húzzatok még bele; Á M E N (?!) !!!
-
Nuki #447 -
#446 sg - connecting people -
#445 Én is vegyészmérnökire akarok menni
-
lally #444 ...műszaki-matektól nem kell tartanotok akkor, ha suli után naponta egy,
Nem több; Csak 1 órát példa-feladatokkal, könyvtárban jegyzetel-get-sz !
(Fiz-Kém! Na, az az igazibb; mert ahhoz még kevés is e műszaki-matek !)
Lényeg: A nyáron is okvetlen tanuljatok minden nap 1-1 órát
mat-fiz 's bioszt. - ja; és a kémiát !
-
Nuki #443 Ha vegyészmérnöknek jössz, kapásból 3 sg-s évfolyam, esetleg csoporttársad lehet elsőévesként :D -
#442 Nos belső infókkal nem szolgálhatok, mert még évhalasztok, de az elmondások alapján sok jóra ne számíts :)
Mondjuk ELTE matekból táposabb, de azért seholsem könnyű. Én is félek kicsit matekból, de majd kiderül, mikor ottleszek. Jó ha nem felejted el amit tanítanak neked. :D (én sajnos de :( ) -
Bradyx #441 Köszönöm a gyors választ!
És milyen nehéz a matek a vegyészmérnökin? Mert érdekelne ez a vegyészesdi, csak kicsit félek a matek részétől :/ -
#440 De megteheted, mert egyenrangú a két tárgy egymással, csak az egyik kötelező, míg a másik választható. Mindegy miből teszek emeltet v közepet, a lényeg, hogy kötelező tárgyból legyen egy valamilyen.
Én vegyészmérnökire mentem, közép matekom és emelt kémiám van^^