Kémia!!! Segitség!!!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
hát talán, oldhatóságban legtöbbször koncentrációk dolgoznak, de végülis átírható egyszerûen moláris tömeges képletté, végülis kis akarással talán le lehetne vezetni...
Na oszt vótá fönn szombaton?! Heil Sogron!
valami oldhatóságos, mennyire disszociál, hogyan jön létre az oldatban az egyensúly cucc lehet, amiben biztosan megjelenik a moláris tömeg
*Zsebszámológépet keresek!* Ha van eladó CASIO, Hewlett-Packard, Texas Instruments számológéped, küldj privát üzenetet! Programozható típusok el?nyben! Ócskaságok, hibásak is érdekelnek!
Hová jártál? 😄
4 év vegyipari,
2 év vegyésztechnikum
7 félév vegyészkar,
2 év analitikusi munka laborban,
és fogalmam sincs...
Várom az eredményt, hátha neked összejön vmi! 😊
Elsõre azt mondanám hogy véletlen egybeesés. Utánanézek a témának, ha van valami feltétlen írok 😊
Véletlen, h néhány sav gyakorlatban használt (hétköznapi módszerrel elõállítható) maximális tömegszázalékos koncentrációja és moláris tömege jó közelítéssel ugyanaz, pl.:
Sósav (HCl): c=36 m/m%, M= 36.5 g/mol
Kénsav (H2SO4): c=98.3 m/m%, M= 98.8 g/mol
Salétromsav (HNO3): c=65 m/m%, M= 63.0 g/mol
Vannak még ilyenek?
És ez véletlen?
Gratulálunk 😄
H2 N2 O2 F2 Cl2 Br2 I2
proton, elektron, neutron
Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.
Amúgy megint van valami, amin agyalok: a terheléses vércukorvizsgálatnál miért a glükózt használják és nem a fruktózt? nem értem, hisz izomerek, igaz a fruktózt 2-3szor édesebbnek érezzük,és lassabban emeli meg a vércukorszintet, de mi a kémiai/fizikai oka, h a glükózt alkalmazzák? ha valaki tudja, írja meg, köszönöm!
de igaz, rosszul fejeztem ki magam, mert nem a keplet kellett volna, hanem a reakcioegyenlet. a Ti-bol TiCN reakcioegyenletet nem tudod veletlen?
<#vigyor3>#vigyor3>
Képlet: TiN
Forrás: Wikipedia.
le tudnátok nekem írni, hogyan lesz a titánból titán-nitrid?
A képletre lennék kíváncsi, amilyen pontosan csak lehet.
Ha jó vegyszereskanalat veszel, akkor az elég sok sav és lúg álló.
Ha rosszat akkor nézd meg milyen fémbõl készült, és ehhez képest kell vigyázni, nehogy reakcióba lépjen satöbbi.
van egy elmés kérdésem: vannak bizonyos vegyületek, melyekbe nem szabad fém vegyszereskanállal belenyúlni, ilyen pl. a kristályos AgNO3. De ismertek még ezenkívûl ilyeneket? Légyszi, ha igen, írjátok meg. Köszi
De a kérdés a miért, nem a mi, szóval hogy miért annyi amennyi, arra nem adott választ 😊
Lehet hogy mindig ugyanannyi esélye van elbomlani, de hogy épp mitõl függ hogy az adott atom elbomlik-e, mi befolyásolja, szerintem nem csupán a véletlen, mindennek van oka, max még nem találta meg az emberiség.
Mellesleg Wikipedia jó hely, ajánlom figyelmedbe 😊 (ahogy órán tanultuk a képleteket meg a számolást, kicsit érthetõbb volt mint itt :\ )
Szerintem a természet megoldotta, biztosan van valamilyen rendszer, hogy mi bomoljon el, csak talán még nem állunk azon a szinten, hogy ezt tudjuk ill. megértsük...Lehet hogy a molekulák korosodnak, és ha visszateszed azt az egyet 99 közé, az tuti el fog bomlani....Lehetne vele kísérletezni, utána kellene nézni vajon foglalkoztak-e már vele, mondjuk nem pont a C14 5700 évével 😄
Sztem túl egzaktnak képzelem el, és ezért tûnik csak furcsának.
mert ha pl két izotópot különítenénk el, akkor nem biztos h 5700 év alatt elbomlik az egyik,mert kicsi a valószínûsége.Sztem még nem kisérleteztek ilyen kicsit mennyiségekkel.
A nagy mennyiségeknél pedig ki fog jönni az h kb felezõdik a számuk; rádásul +/- 40 éves hibahatárral számolnak!És ez is azért lehet mert nagy mennyiségeknél sem biztos h pont fele az "elbomlandó" izotóp.
Szvl a furcsaság számomra még mindig az, h h lehet egyénileg nem idõhöz kötött a létezésük...mármint ezalatt azt értem, amit lennebb írtam, h ha az egy megmaradót visszarakod, akkor az nem biztos h el fog bomlani...
De most h tudnak nyomon követni egy specifikus izotópot?...Sztem ez téves..egyébként
ITT olvastam, de EZT is érdemes megnézni.
dixitque deus fiat lux
dixitque deus fiat lux
ha jobban belegondolok inkább valamifélel logikai buktató is van benne!
Ugyanis pl ha a 100db C14et 2 fele osztod és lesz 50-50 akkoris 5700 év múlva 25-25 marad belõlük, amit ha összeadunk akkor 50 lesz.De eloszthatjuk a 100at 50 fele is, így az atomok párossával lesznek, de 5700 év múlva ha az 50 pár fele elbomlik akkor 50 marad!
Tehát "egyszerûen" arról van szó, hogy ha több atomunk van akkor, nagyobb az esélye annak, hogy valamelyik elbomlik!Ez eddgi logikus.
De az érdekes az, hogy ha például megvárjuk, hogy 100 db atom elbomoljon addíg míg csak 1 marad (jó sok idõ..) majd azt az egyet berakjuk 99 másik mellé, akkor ugyanakkora esélye lesz h elbomoljon, mint a többieknek!Tehát nem "öregedik"; és ez azért érdekes, mert elméletileg ha egyedül marad akkor 5700 év múlva elbomlik, de ha a többi közé rakod akkor nem biztos...
dixitque deus fiat lux
Pl:
Na+ + Cl- -> NaCl
vagy
Na+ + Br- -> NaBr
(itt ugye bal oldalt +1 és -1 ezeket összeadod 0, a jobb oldalt alapból 0)