Kémia!!! Segitség!!!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

bardocz
hát kurvajó,tegnap szét tanulom az agyam,erre kiderül hogy csak jövõhét szerdán írunk tz-t addig gyakorlunk😄 és ugyan így tanultam magyarra meg fizikára is😄 egyiket sem írtam meg
Akkor jó 😉))9

Üdv a csapatban! 😄

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

bardocz
így hogy már értem biztos fog sikerülni,persze azért majd megnézem még este léefekvés elõtt,hogy bennem maradjon😊 a többi dolog megy,kb az egész padsor engem fog kérdezni(nem ego,de sajna ez van minden dolgozatnál,tanár már ott áll,és sasol😄)
light00
Bután pont nem, az alkán, az észter alkohol és sav vegyülete 😊
De az elméleted jó, meg fogod tudni csinálni.
Az elnevezések a latin nevekbõl származnak, acidum formicum az hangyasav, aceticum az ecetsav, a többi meg az eredeti tanult nevén szerepel,(propil-butil-pentil, stb)

Na oszt vótá fönn szombaton?! Heil Sogron!

bardocz
tehát ha egy ecetsavom van,és annak a kékkel jelölt hidrogén részére kapcsolódik pl egy bután,akkor butil-acetát,ha hangyasavból akkor meg butil-formiát
köszi,most már értem😊 akkor azért nem tudtam,mert acetát,meg formiát meg ezeknek az elnevezését nem tudtam honnan jön,remélem tanár acetátnál nagyobbat nem kérdez majd😄
Félreolvastam, bocsi 😛

Az észtereknél a helyzet a következõ:
(ha van kémia tankönyved, piros, akkor naggyából azt fogom lerajzolni 😊

Kezdem egy egyszerû semlegesítéssel, mert ezen keresztül igen könnyen megérthetõ:

NaOH + CH3COOH -> CH3COONa + HOH
ami innen fontos az az ecetsav, és a nátrium-acetát.

A nátrium-acetát elnevézésének lényege: ecetsav savmaradék ion + ami hozzá kapcsolódik.

Aztán:

(apró megjegyzés: azt hogy melyik H van bejelölve színessel csak azért rajzoltam hogy érthetõbb legyen. a tankönyvbe pont fordítva van bejelölve, de én így tanultam meg anno ahogy most felvázolom neked ide)

Az alkohol ugye átviszi a nevét, azzal nincs probléma.
etil-alkohol az "etil-" részt
metil-alkohol a "metil-" részt, stb stb. (alkil csoport, R- a jelölése, ez sok helyen feltûnik, érdemes tudnod ezeket, mert az étereknél, ketonoknál is megjelennek ugye😊

A savmaradék pedig a fent leírt módon, mint a Nátrium-acetát esetében:

ecetsavból "-acetát"
hangyasavból "-formiát"
stb...

Remélem érthetõ volt 😛

bardocz
naszép,nem hagyja csakúgy berakni szóközt,tehát a \ és a O- elé képzeljetek el anyi szóközt,hogy az oxigén a szénhez kapcsolódik(egyszeres kovalens kötéssel
bardocz
ezt tdom,én az észterekre gondoltam,ahol teljesen más a kötés,nem is tudom nagyon leírni
-C=O
\
O-

valami ilyesmi
#477: Még mindig oda járok (járunk, néhányan innen😊.

#478: A tagokat egymás után kell kacspolni, úgy hogy ABC sorrendben legyen minden, ezután kerül az "éter" szócska. Azt hogy vesszõvel, vagy kötõjellel választod el, nem emlékszem. Megkérded a többieket holnap doga elõtt.
pl:

CH3-O-C2H5 = etil-metil-éter
CH3-O-C4H9 = butil-metil-éter

ha a kapcsolódó csoportok ugyanazok, akkor így fest:

CH3-O-CH3 = dimetil-éter
C2H5-O-C2H5 = dietil-éter

Ugyanez van a ketonoknál is.

bardocz
a 200-nak az 50%-át kell venni,és úgy megkapod hány cm3 HCOOH-t tartalmaz,de ogy ez hány gramm lehet😊 azt nem tudom,de az nem is kérdés
Ron Ragm
Jól, amúgy sima egyszerû arányossággal is meg lehet csinálni ha úgy könnyebb (100 cm3-ben van 50, akkor 200-ban 100)

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

bardocz
sziasztok

valakis egítsen észterek elnevezését megértetni velem,néztem tankkönyvban meg füzetben de nem rétem,és holnap tz belõle😄
TommyC
egyébként nuki, most nézem, hogy a Petrikbe jártál.
tavaly ott voltam emelt bioszon, ha jól emléxem 😮

(:

dixitque deus fiat lux

TommyC
Köszi szépen, h segítettetek.
Az a baj, h kettanyelvûbe jártam, és csak 2 évig tanultam kémiát, azt is 10-11 be, és az már 3 éve volt és nem nagyon rémlik már...
De most megint elõ kell szedjek mindent érettségire.

Van egy másik feladat, ahol ez a kérdés:
"Mennyi tiszta hangyasavat tartalmaz 200 cm^3 50 térfogatszázalékos oldat?"

Ehhez úgy állnék hozzá, hogy: térfogat%=(oldott anyag térfogata/oldat térfogata)*100
ennek alapján 50=(X/200)*100 -> rendezve az egyenletet X=100 cm^3
ahol X a feloldott hangyasav térfogata.

de nem tudom, hogy jól gondolkodom-e...és a könyvbe nincs megoldás S:

dixitque deus fiat lux

Igen 😊

#474: normális emberek 99%-a így van vele 😊

mindig is gyülöltem a kémiát !

SZAVAZZ HAZÁNKRA és KÜLDD TOVÁBB A CÍMET ISMERŐSEIDNEK IS: www.TheVoteNation.com

TommyC
<#wow2>
Télleg...S:
köszi szépen a rajzokat meg a magyarázatot.
Olyan egyértelmûnek tûnt a dolog, h bele se gondoltam.
Az igaz h fele-fele Na+ és Br-, csak éppen kétszer annyi ionunk lesz, mint amennyi a molekulába volt...

Tehát akkor 1 mol NaBr-ba 1 mol Na+ és 1 mol Br- van?

dixitque deus fiat lux

Nem. Képzeld azt hogy van 2 doboz gyógyszered.
1 doboz tartalma 5 kapszula. Ez így összesen 6 objektum.
2 doboz gyógyszer esetén már 12 objektum (2 doboz, 10 kapszula)

1 molekulában van több ion.
Így ha a molekulában tegyük fel két ion van, akkor ha az felbomlik, akkor kétfelé bomlik fel.
6*10^23 on darab molekula, ha mindegyik kétfelé bomlik el, akkor 2*6*10^23 db ION lesz.

TommyC
elõszöris köszi szépen a váloszod.

A kérdés az volt, h egy 1 mol NaBr-be mennyi ion van.("Mennyi (hány darab) iont tartalmaz összesen az alábbi anyagok 1-1 mólja?")

Ha te azt mondod, hogy 2x6x10^23, az nem azt jelenti, hogy 2 mol NaBr-rõl beszélünk...?

És akkortehát 1 mól NaBr-be 6x10^23 ion van, melynek fele Na+(1/2 mol) és fele Br-(1/2 mol)

dixitque deus fiat lux

vegicsek
Nos, ugye azt kell megnézni, hogy ionrácsos vegyülettel van-e dolgunk, mert csak abban vannak ionok.
A NaBr-ben 1 mól Na+ ion, és 1 mól Br+ ion van, tehát 2x6x10^23 db iont tartalmaz.Többirõl most hirtelenem nem tudok nyilatkozni, de az alapkoncepciót remélem érted 😊

Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.

TommyC
Najó, összekavarodtam, mert télleg bróm van benne, ahhoz meg csak egy elektron kell a nemsgázig.
ez letudva.

de a könybe a kérdést még mindig nem értem.

):

dixitque deus fiat lux

TommyC
mármint bróm=bór

dixitque deus fiat lux

TommyC
egyébként a nátrium 1 elektront tud leadni, nem?
a brómnak meg 5 elektron kell, hogy a p alhéja beteljen, akkor nem 5-ször annyi nátrium kéne?....

nem értem ..............

HELP pls..

dixitque deus fiat lux

TommyC
Sziasztok, a segítségetekre lenne szükségem.
Érettségire készülgetek kémiából és mint mindig, a számításoknál most is el akadok, mert nem értek valamit.
Van egy ilyen kérdés a könyvben:
"Mennyi (hány darab) iont tartalmaz összesen az alábbi anyagok 1-1 mólja?"
"NaBr, MgBr2, CaO"

Ha jól értelmeztem a dolgokat, akkor 1 mol anyag az a gramban kifejezett anyagmennyiség, amelyben 6 * 10^23-on részecske található.
Így mondjuk az elsõ esetben 1 mol NaBr-ba 6*10^23-on NaBr található.
Nem?

dixitque deus fiat lux

Nincs feketelistán, szilveszterkor szabad pirózni 😊

light00
Najó, igaz az, hogy az anyagszükséglet, és minõséget a vegyészek biztosítják, de esélye nincs egy vegyésznek nyomtatott áramkört tervezni, mert nem ért hozzá. Tehát relatíve mindenkinek ugynakkora része van az egészben.

És piróhoz még annyit, hogy nem mindenki hülye, a média átka, hogy feketelisán van a pirotechnika, mint mindent, ezt is lehet kultúráltan ûzni.

Jogos amit mondasz 😊))9

Pirotechnika: van amit azért mi is óvatosan kezelünk. A jódazid az pont ezek közé tartozik. Mi nem, de feljebbvalóink tanári felügyelettel állítottak már elõ a lentebb megnevezett instabil anyagból, és szórakoztató is tud lenni 😉
Én mondjuk személy szerint elsõsorban a színes lángokért, szikrákért rajongok, nem pedig a durva robbantásért.
Szóval a vegyészet és pirotechnika része a munkavédelem, illetve egy kevés intelligencia-hányados amivel fel tudod mérni, hogy kreténség ne csöppennyen a munkába, mert abból senki nem jön ki jól.

Kartonotokat stírölgetve, mindegyõtöknél a piromániát; fõhelyen látom.
Fogadni mernék, hogy elsõben a "laboron", volt olyan közöttetek,
aki jóvicces-poénból, Jódazidot is kutyult, pl Kénhidrogén helyett.
Abban is biztos vagyok, hogy a C4-es plasztikról Jenki-filmekbõl is mindegyõtök bõven hallott, de hogy azt eredetileg ki, mikor, és hol is alkotta meg, azt milyen névre keresztelték;
Mi is történt a munkatársakkal ?!!! - hááát ...
Nade:
Találjunk fel most egy PC-t, vegyészetileg.
Kezdjük szembõl. Mindjárt itt egy dekoratív mûanyag, mint elõlap.
+60fok Celsiuson azért lehetõleg még ne nagyon olvadozzék,
és mínusz 10fokon se hulljon azért még szét.(pl.:fûtetlen raktárban)
Lehessen ferõtleníteni cc. alkohollal is; s még jóegynéhány paraméter.
Rajtad is áll, hogy "ZÖLDtûrõ" lesz-e !-mert Te:
Mit ajánlanál, hogy azt még ITT, gazdaságosan le is gyárthassuk.
Tudsz rá majd technológiát is írni?-amit az alakítástechnológusnak adsz.

(Az ausztenites-acél kacatot, végzárókat és a csavarokat hagyjuk most meg a kohászoknak.De; hova, s miért is kéne esetleg e drága acél ?!
Várom a válaszokat !)
Találjuk fel most az alaplapi NYÁK-ot.
(-ne egybõl a modernebbeket! Kezdjük a primitíveknél.)
Ti jöttök ! ...

Ezt hogy érted, hogy vegyész tud ilyet?

-sõõõt: Az F1-es Ferrari-motor forgó-mozgó alkatrészeit is,
hazánkban vizsgálták neutronokkal !

-de:Kapaszkodj meg !
Bármely, számtechkes elektró-kütyüt, "jól legyártani (!!!)", csak a:
Kohász,(mikro-kohász, újabb nevén még;Fémfizikus) vagy csak; Vegyész tud !
(-elektrós is tud jót alkotni; Ha legalább 10-éve már, ezt csinálja.)

A kémia jó választás relatíve a legtöbb dologhoz képest.
Informatikus: sok van.
Bölcsész: sok van.
Nemtom még milyen állatfajok vannak.
Vegyészbõl nincs olyan sok, külföldön kelendõ áru 😉
Mi kell még? 😄

Jójó, perzse, ez speciel rossz példa volt. Ennek ugyanis csak a neve hosszú, de logikus a felépítése😊
Egyébként az a szintû szerves kémia, amit gimiben tanulunk még tetszik is, sõt, azt is merném mondani, hogy jobban, mint a szervetlen. Persze a gyógyszermolekulákba beletörne a bicskám:/
Nah mindegy, majd eldöntöm, mi lesz belõlem, csak lassan már orientálódni kéne valamerre😛

Sajna, baró nehéz ide képleteket írni.-de vagytok Ti itt annyian tanulni vágyók ...
Javaslatom tehát:
A korábbi évek felvételi példáiból mindenki szépen másoljon ki egy-egy lapra egy korrekt megoldást; Magyarázatokkal !
(-az sem árt, ha azt még alá is írja.- avagy csak 1 szignót vet rá.)
Scannerelje, majd illessze be a Matek;Fizika;Kémia; Biosz ... fórumba.
Pillanatokon belül összejõ(-het!) több tucatnyi frappáns anyag. (?)
Sok sikert kívánok elõre is, minden aktív személynek.

A BME vegyészmérnöke például tud mesterképzés keretén belül gyógyszerésznek továbbtanulni 😊
Amúgy nem olyan nehéz az a fogkrém mint bármi más. Szvsz a szerves kémia van olyan nehéz mint az amitõl félsz 😛

light00
Fizikából? 😄
Ó, ha már a fizikát feleannyira tudnám(oktatták volna :C) mint a matekot, már istencsászár lennék 😄

light00
Az a lényeg, hogy érettségin ne bukj meg. Mindegy mit párosítasz mivel, a lényeg, hogy jó sok százelékod legyen mindkettõbõl, és jó ha van köztük emelt szintû.
Ja, és orvosin biokémiából durvásabb dolgokat kapsz kézhez, mint a fogkrém összetevõi, hidd el 😊

Oké, látom beindult a topik😛
És ha bioszt+kémiát akarnám párosítani, micsináljak? 😄 Elég a gimis biosz? Most azon vacillálok, h gyógyszerészetire vagy vegyészmérnökire menjek.
Mert a kémia jobban érdekel, mint a biosz, meg félek is az olyan dolgoktól, mint a Natriummonofluorophosphate , ami a fogkrémben vanXD , viszont egy gyógyszerésznek szvsz könnyebb elhelyezkedni, mert én pl. egy kisvárosban élek és itt van 3 gyógyszertár, de vegyi gyár egy sem.
... ééés; Mi a különbség !? -jóóó ! -a kiemelteknél: +2matek/hét,
ja; És idõnként még ejnye-bejnyét is mondanak ott, a lustábbaknak !

A harmadikas tananyagot betéve kell tudni; Ittasan, dugás közben, avagy tök-részegen, még a szakközépben is.
(derivál-,s integrálnál az egyetemen tényleg egy pötty kis elõnnyel bír a gimis, de: Csak az elsõ-ZH, annak is csak egy darabkájánál !!!
-ezér' adtam azt a tippet;
Szombaton sem kell annyit "szürcsölni", hogy még hétfõ este is KO légy. )
Fizikából pedig Nektek kell majd 3-5órával kevesebbet tanulni a ZH-ra.
(Istenke-törvényei általában kiegyenlítik egymást.)

light00
hát gimis matektudás még oké, de én is csak szakközepessel bírok, azt se túl jól 😄

Hát az a helyzet, hogy szakközépiskolai matektudással fogok én odamenni, nem sok jót remélek.

Mellesleg mit értesz az alatt hogy " hetvenes-nyolcvanas évek vegyészeti öröksége" ?

Örülök neki!
Legalább Ti hozzátok vissza a '70 - 80-as évek vegyészeti örökségét.
-de:
Mûszaki egyetemre, középszintû-gimi- matek tudással menni; ...
Nem terem sokkal több babér, mint kupiban, egy 70-éves "bárhölgynek".!!
(Padödö: "Fazekas"-ok. )

Tudomásul kell venni, hogy a: Matek; a mûszaki-problémák segédeszköze.!
A jelenlegi (bakfitty)gimis-fizikánál lesztek baró-nagy slamasztikában.
( Biztosan nem orvos, vagy mérnök volt az a barom;
Aki stornírozta az érettségit követõ: Mat-,Fiz-, Kémia felvételit.
)
Ettõl, még "érhettek" Ti középen, de tudni azér' jóval többet illik
pl:Trigonometriából, exp-,log (lg; ln) és törtkitevõs függvényekbõl.-is!

Húzzatok még bele; Á M E N (?!) !!!

<#smile>

Ron Ragm
sg - connecting people

-Thirty seven. My girlfriend sucked thirty seven dicks! -In a row?

vegicsek
Én is vegyészmérnökire akarok menni<#vigyor>

Az egyéniség kultuszának századát az a veszély fenyegeti, hogy nem lesznek többé igazi egyéniségei.

...mûszaki-matektól nem kell tartanotok akkor, ha suli után naponta egy,
Nem több; Csak 1 órát példa-feladatokkal, könyvtárban jegyzetel-get-sz !
(Fiz-Kém! Na, az az igazibb; mert ahhoz még kevés is e mûszaki-matek !)
Lényeg: A nyáron is okvetlen tanuljatok minden nap 1-1 órát
mat-fiz 's bioszt. - ja; és a kémiát !

Ha vegyészmérnöknek jössz, kapásból 3 sg-s évfolyam, esetleg csoporttársad lehet elsõévesként 😄

light00
Nos belsõ infókkal nem szolgálhatok, mert még évhalasztok, de az elmondások alapján sok jóra ne számíts 😊
Mondjuk ELTE matekból táposabb, de azért seholsem könnyû. Én is félek kicsit matekból, de majd kiderül, mikor ottleszek. Jó ha nem felejted el amit tanítanak neked. 😄 (én sajnos de 😞 )

Köszönöm a gyors választ!
És milyen nehéz a matek a vegyészmérnökin? Mert érdekelne ez a vegyészesdi, csak kicsit félek a matek részétõl :/
light00
De megteheted, mert egyenrangú a két tárgy egymással, csak az egyik kötelezõ, míg a másik választható. Mindegy mibõl teszek emeltet v közepet, a lényeg, hogy kötelezõ tárgyból legyen egy valamilyen.
Én vegyészmérnökire mentem, közép matekom és emelt kémiám van^^