Kémia!!! Segitség!!!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Elolvastam, de mit csináljak, öljem meg magam vagy mi?! <#idiota>

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

Gando
az élet halált okoz kész 😄

Mentsd meg a Földet... az egyetlen bolygó ahol lehet SÖRT kapni!

Aquir
benne van kérlek, benne van <#vigyor>

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

oké, valami konzekvenciát vonj le nekünk légyszives 😄

Aquir
Egyébként ezt az 1 mSv-t nem egy-két hónapba kerül amíg (természetes körülmények között) összeszedjük, hanem azért több idõbe. Mindezzel együtt ez az elvi kockázatot jelöli.
nyilván R=1 ha biztos a halál bekövetkezése (az R tartalmazza a bekövetkezés valószínûségét, és a bekövetkezés súlyosságát)

Mivel a saját testünk öndózisa 0,2 mSv/év, átlagos 60 éves élettartam mellett 12mSv dózis ér, ennek kockázata 600 μR.
Ez azt jelenti, hogy saját magunknak minden egyes évben 10 nap élettartam-rövidülést okozunk.
(Innen látható, hogy a rákesetek 1/4 százalékát közvetlenül saját testünknek köszönhetjük)

Az élet során sok kockázatot nem tudunk kiküszöbölni. Átlagosan egy emberi élet 3500$/fõ*év = 800.000 Ft ráfordításig éri meg.

"Egy közút-vasút átjáró fénysorompós-félsorompós biztosítása kb. 1-1,5 millió forint.
Ez alapján akkor éri meg biztosítani az átjárót, ha ott az adott évben történik - legalább egy - haláleset.

Figyelembe véve a közúti-vasúti közlekedés 30 μR kockázatát, évi átlagos számú balesetet feltételezve "áldozatonként" 50.000 Ft adódik.
A kollektív ár pedig 1,5*10^6*30*10^-6 = 45 Ft

Az emberi élet ára:

szülési higiénia fejlesztése 50$
fertõtlenítés 100$
modern röntgenkészülékek 2.000$
orvosi szûrõvizsgálatok 50.000$
légzsák 320.000$
atomhulladék-üvegesítés 10.000.000$"

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Aquir

Az ICPR (Nemzetközi Sugárvédelmi Bizottság) által használt érték az embert ért dózis kockázatának meghatározására:

R=16,5*10^-6 [/msv (milliSievert)]
Tehát 1 mSv hatásos dózis 16,5*10^-6 kockázatot jelent.

Lefordítva: 10 millió emberbõl 165-en halnak meg 1 mSv dózis következtében (míg pl. a természetes rák halálozások száma: 28400)

Ezzel egyenértékû:
egy pakli cigit elszívni
8L bort meginni
200 km hosszan kerékpározni
1000 km hosszan autózni
200-szor átkelni egy forgalmas úttesten
1 vesemûködés-röntgenvizsgálaton átesni

Namármost az emberi test kibocsájtása: 0,18 mSv/év
Vagyis: 84 éves idõtartammal számolva 200x10^-6 kockázata van annak, hogy a saját testünk által leadott sugárzás miatt halunk meg (2000 ember évente)

De! Önként vállalt kockázat: 50kg hölgy + 75 kg úr egy 8 órás éjszakája:
8600 bomlás másodpercenként
és az aktus megtörténte után (óvszer nélkül): 8% nyelõdik el a hölgyben = 5 nSv hatásos dózis
(ez 1001 éjszaka alatt 0,005 mSv-t érne el)

Megéri? <#buck>

Aquir
"A 230-as tömegszámú tóriumizotóp régebbi elnevezése; az urán-rádium sorozat bomlásterméke. "

qetuol
ionium? annak mi a vegyjele?

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Ezt kifejtenéd bõvebben?

bardocz
Akkor az uránt simán meg tudnám várni,míg felezõdik.Szerintem holnap veszek egy kilóval,rárakom a mérlegre,hozok a szobámba egy kis vizet meg kenyeret,és várok.
Aquir
wow!!4

A radioaktivitásra szükség van . Nélküle nem lehet létrehozni a hidegfúziót. Urán ....X....ionium....Radium...................Ólom
és közben qrva sok energiát lehet kivenni
urán felezési ideje 7 500 000 000év
ionium kb 100 000év
radium 2500 év
Tudhat valamit <#idiota>

bardocz
Anyám rávilágított a vegyészmérnöki lét lényegére:
Megtanulunk tablettásbort csinálni!!!4
A tankönyvem szerint a dodekán konstutdíciós izomerjeinek száma 75 és 4347 között van.<#zavart2>
Baranya

No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)

Aquir
grat <#buck>

bardocz
Wow,grat,nekem soha semmilyen versenyben nem volt még normális eredményem😊

Grat mindkettõtöknek 😄

Berselius: megyei 2. hely? Milyen megyei? Hol laksz te?

Grat 😊

Nah megyei 2. hely 😛

Nem jutok tovább, mert összesítettben a 10.-esek leelõztek... Pedig jobbat írtam a kémia tagozatos 1. helyezetnél, õ meg továbbjutott mert 1. lett... nah mind1...

bardocz
Írtunk próbaérettségit,pont 60%-os lett😊 Egyik feladatot egyáltalán nem tudtam:S
Huh holnap Irinyi 😛

Mi amikor az iskolánkat népszerûsítettük (különbözõ nyílt napokon, vagy kiállításokon, expo-kon) akkor a mi tanárbá-nk szeretett az órájával dicsekedni:
sötétben foszforeszkálós óra amit mondasz, a számlapja mögött volt valami gyengén sugárzó anyag, ami kibocsájtotta ugye a mindenféle különbözõ finomságot, és a számok ezek hatására világítottak a sötétben.
(ja és néha úgy aludt el, hogy a kezét a feje alá tette 😄 ...szegény)

Kíváncsi lennék miért rossz, ha kevesebb sugárzást kapunk, mint az átlagos.
Vajon azért, mert akkor elszokik a szervezetünk a sugárzás okozta állandó hatástól, és ha 0 sugárzás mellett növünk fel, akkor egy kis adag is veszélyes lehet?

Aquir
igen, meg mesélt a tanárbá, hogy régi órák számlapján a foszforeszkáló micsoda erõsebben sugárzó anyagot tartalmaz, és akik festették, lenyalták az ecset végét hogy pontos legyen a festés, és a hálószobában a párnájukon meg a villanykapcsolón is ki tudták mérni az anyagot. Persze nem innen jöttek rá, hanem hogy erõsen megnõtt a szájüregi daganatok száma közöttük.

úgyhogy amikor egy kolléga valahonnan megkérte tanárbát, hogy adna e valamilyen kevéssé radioaktív anyagot bemutatásra, azt mondta rá hogy régi órát vigyen, mert így megtakarítja olyan szabályok betartását (mittomén hány m kötélnek kell lenni az autóban amivel szállítják meg ilyen dolgok) ami azzal jár, ha ra. anyagot elkért volna a tanszékrõl, és jobban is fog sugározni 😄

mondjuk ez a mostani tanárbá a másfél óra felét sokszor azzal tölti, hogy történeteket és dolgokat mesél amivel nekünk tudnunk kell meg jó tudni meg ilyenek 😊

Aquir
Mészhomok tégla
Beton
Vályogtégla
Természetes építõkövek
Habosított kohósalak

mindenben van

meg mindenki sugároz, nem csak a tárgyak 😊
Mindenhol lehet mérni háttérsugárzást
Sõt statisztikailag kimutatták, hogy a természetes átlagos sugárzás szintjén a legjobb az embernek.
Magyarul a túl kevés sugárzást károsabbnak mérték.

Nem, de ha régi orosz karórának nyomod neki, akkor vadul elkezd kattogni bizony. (tapasztalat) 😄

Gando
ez ígyvan, ha nekinyomod a csempének a geigerszámlálót, vagy agyagcserépnek, vadul elkezd kattogni 😄

Azt hiszem az építõanyagokból. Például szigetelés.

Az egész föld egy nagy urántömb? <#idiota>
Jó ha egyetemi tanár mondja biztos van alapja...

Aquir
a válasz egyszerû 😊 mindenhol van urán. Csak épp kevés mennyiségben. de van.

Köszönjük szépen! 😊

Azt nem értem: "az urán miatt...". Hogy kerül ide-oda urán? 😛
Nyugodtan írhatsz fél oldalas kiselõadást.

bardocz
Én azon is csodálkozok,hogy a 2x2 méteres szobámban reggelre hogy nem kapok CO mérgezést,meg hogy éltem túl,amikor telefújtam rovarirtóval.Szóval nekem egy kis radioaktivitás nem árt😄
Aquir
Egyébként ha már kémia: az összes ház és épület falaiban (fa és üvegházak kivéve) az urán miatt Radon szabadul fel (benne van az urán bomlási sorában, és alfa bomlást szenved, tehát sugároz, ez a természetes eredetû sugárterhelésnek ált. több, mint a felét képezi)

Ezért minél többször szellõztessetek 😊 (mert kidiffundál a levegõbe, és a radon és leányelemeinek hosszú idõn át történõ belégzése megnöveli a tüdõben a rákos daganatok kialakulásának a kockázatát. Ez már legalább a 3. radiokémia kurzusunk ahol elmondják...)

Ó. 😄
Még nem de jó ötlet lenne tényleg már. :Ð

TommyC
megrendelted az ütõt? (-;

dixitque deus fiat lux

Én meg téged nem :C
Ez így nem ér <#idiota>

Hé, ez az idei 9.-es Curie feladatsor egy az egyben 😛

Amúgy volt még 1 számítási is, az hol marad? 😛

TommyC
most most láttalak 😄

dixitque deus fiat lux

Most jársz, vagy mikor jártál oda/hozzá?

Igaza van a #748-as hozzászólónak. 1 feladatot ezek közül válassz ki, nem akarunk neked Jolly Joker lenni valami kémia versenyben.

Gando
ööö... ez most vicc? No offense de, ezt egy kis utánajárással meglehet csinálni...<#confused>

1. Feladat 14 pont
Rácstípusok. Töltsd ki a táblázatot!
ionrács fémrács atomrács molekularács
Rács összetartó erõ

Részecskék a rács- pontokban
Példák

Példák közé az alábbi anyagokat kell beírni: NH3, SiO2, Ar, Na, CaCl2, ZnS!

(a tablazatot kepzeljetek oda😛)

4. Feladat 4 pont
Rakd a megadott tulajdonságok alapján növekvõ sorrendbe az alfa-, béta- és gamma-sugárzást!
a.) Áthatolóképesség: ………………………………………………….
b.) Alkotórész töltése: ……………………………..………………….
c.) Alkotórész tömege: ……………………………..…………………
d.) Alkotórész töltésének abszolút értéke: ……………………………..

es meg csak egy

5. Feladat 8 pont
Négyféle asszociáció. Írd a megfelelõ jelet a feladat végén található táblázat megfelelõ cellájába!
A) Nátrium-klorid
😎 Hidrogén-klorid
C) Mindkettõ
D) Egyik sem
1. Kristályrácsában van kovalens kötés
2. Szobahõmérsékleten, standard nyomáson szúrós szagú folyadék
3. Szilárd állapotban jó vezetõ
4. Vizes oldata tartalmaz ionokat
5. Vizes oldata lúgos kémhatású
6. Elemeibõl közvetlenül elõállítható
7. A lángot sárgára festi
8. Keverék

koszi szepen (:
Ja összekevertelek egy másik meberrel. Szóval õ mondta ezt? Hmm...
(pedig felírtam a füzetembe, hogy kérdezzem meg. le is buktam volna ki vagyok <#idiota>)

TommyC
Nagy József (-;

dixitque deus fiat lux

Gondolom nem az enyémtõl <#idiota>

Mi ez? Curie? 😛

TommyC
én már megkérdeztem tõle <#idiota>

dixitque deus fiat lux

Ez marha jó kérdés... szerda délután tudnék válaszolni, akkor lesz "Szerves vegyületek nevezéktana" órám, és a tanár eléggé jártas ezekben. 😄

TommyC
Nem tudtok olyan ingyenes progit ami a szerkezet alapján megtudja mondani a PIN nevet?

A Chemsketch-et ismerem, de az csak 50 atomig és 3 gyûrûig nevez(a freeware), szal pl az antracént már nem is....

dixitque deus fiat lux