Kémia!!! Segitség!!!
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Olyat még nem láttam . (-tegnap!)
Apropó Higany: (Kationok osztályozásából az; I. és II. oszt.)-sajna, nem sikerült ide indexeket írni az érdeklõdõk számára.--> (,'s mer' jól tudom, hogy Te is tudod; hiszen félig ugyanaz a szakmánk.)
Olyan fonáknak tartom azt a néhány mm^2 keresztmetszetû_
vér-ereink higany-milliméteres vérnyomását; Newton/m^2 méret-értékre vonatkoztatni.
Gõzöm sincs róla, hogy ez így most mennyi
Mega-, kiló-, vagy csak hektó-PASCAL.
Mellesleg van más folyadékkal mûködõ lázmérõ, ami nem szorul hitelesítésre.
Találkoztál már ilyennel?
Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!
Az eltört "higanyos-lázmérõ milliónyi-gömböcskéjét" mivel is lehetett volna 'sterilizálni' ! (-sajna, de két úri-kórházban is találkozhattam ezen "kén"yes problémával.)
-be is vezették tehát a😞hitelesítésre is rá-)_szoruló elektromos lázmérõt.
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
Elsõnél milyen kísérlettel tudom kimutatni a funkciós csoportot?
A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n
No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)
Tudom hogy ezzel a magyar oktatás színvonala csökkene (?).
Általános iskolai fizika-kémia oktatás olyan mint a semmi, szerintem a diákok 90%-a nem sokat tanul ott. Nálunk középiskolában, az általánosban színjeles tanulók véreztek el, mert 'elfelejtették' hogy kell felírni a NaCl-ot.
Az a gond hogy véleményt MEGINT csak nem tudok alkotni, mert a tanárok a siránkozást ott abba is hagyják, hogy:"romlik az oktatás színvonala, hajjajaj" és ennyi. Az hogy miért-hogy, azt már nem mondják.
Hát ahogy körbekérdezem a szüleimet, senkit nem érdekelt az érettségi, úgy puskáztak ahogy akartak, a tanár mindent lesúgott, stb.
#822:ez igaz, nálunk "Környezetismeret" néven futott. 6-tól volt fizika, biológia, földrajz 7-tõl kémia. Ha 7. osztály elõtt csak Science-t (fizika-kémia-biológia) tanítanak, szerintem nem sok megy kárba.
(-még a "szpíker-csaj" is tökre ki lett tõle akadva, pedig Õ sem 1 mérnök fajta.)
's tán nem is hallottad még, hogy "hetedikig" megszûnik a:
Fizika; a Biosz; Kémia és a Matek okítása is ! -ez, még csak tervezet.
persze az más kérdés hogy a kémia nagyon sokrétû, és mi azért nem egész képet kapunk ebbõl. Na meg nem úgy szokott lenni egy összetett tananyagnál hogy 2 év múlva is simán kenjük ha a ráépülõ tárgy nem is a tanult anyagra vonatkozik.
De azért jó lehet a kémia külön részeit egybefüggõen megérteni és tudni, látni összefüggéseiben.
- gondolod, hogy az éppen hatalmon lévõ xy ember megy oda és tanítja meg neki? nem. Ezzel te is tisztában vagy. (azért nem írtam konkrétumot, mert akárki van az élen, követ el hibákat, és mindenkit lehet valamiért kritizálni - nem szeretek politizálni ergo)
- Orvosira elég csak max pontszám, nem kell ész. Arról hogy bármilyen magolós gimnazista megszerezheti. Abban igazad van, hogy az õ hibájuk (politikusok), de inkább annak a személynek a hibája, aki úgy megy oda, hogy biológia-kémia órákon móriczkát olvas a padban vagy levelezik a "barcsy nõivel", úgyis érted mire gondolok.
- Illetve annak a tanárnak aki kielégítetlenül/fásultan megy be órára, és rossz kedvében leszarja, hogy a diák milyen apró hibára kapja meg a 4-5-ös osztályzatot.
Nálunk vegyész szakközépiskolában egyes tanároknál nem volt mindegy mit hibáztál, ha olyan volt akkor az egész dolgozat 1-es lett, nincs mese. :|
A három közül szerintem a diák tehet a legjobban az egészrõl. Nálunk nem volt kiemelkedõ se a matematika, se a fizika oktatás, ráadásul én is pont a lázadó korszakomban voltam, és feleslegesnek tartottam megtanulni, e miatt szívtam késõbb. Viszont egyetemen már úgy álltam hozzá, hogy muszáj ezeket megtanulni, és például matematikából vért izzadva de sikerült szintre hoznom magam.
Orvosira ment (legalább 2) olyan személy, aki keveri a Sósav képletét a Kénsavval !!! -s az Ecetsavét pedig még körülbelül sem tudja.
Nesze neked "Bio-Kémia; Bio-Fizika"!
... 's hol is lesz így akkor még a Fizikai-Kémia ... ?
(HipHip hurrá Önöknek: mr. dr.Hiller I. and dr. Magyar Bálint_gazda_bá' !)
Mégis hogy csinálnál te olyat?
KB ez Mennyé szeggyé kavicsot!
Inkább nem is foglalkozom vele, de itt egy másik kérdésem.:Honnan lehet szerezni Magnézium-karbonátot olcsón? vagy ha a Magnézium olcsóbb, akkor Magnéziumot honnan lehet venni?(Egy elég elmebeteg ötletem támadt, hogy Magnézium-karbonátból csinálok magnéziumot.)
A választ elõre is köszönöm.
Házilag? Sehogy. Nem tudom mi a célod vele. Még nekem, 1. éves vegyészhallgatónak is bonyolult folyamat lenne, ha élõben meg akarnám saját kezûleg valósítani. Azt csinálnám, hogy vennék a boltban tömény sósavat, és hígítanám a megfelelõ %-ra.
Amúgy elméletileg desztillációval kell, csak neked mindig azt kell újra és újra desztillálnod, ami megmarad (a desztillátum az ami elpárolog és lecsapódik lehûtéskor, a maradék pedig ami ott marad)
Szóval milyen hõmérsékletet ajánlotok hogy csak a víz párologjon az ecetbõl? ( most inkább nem a sósavval foglalkozom, tehát azt hanyagoljuk) 😊Az erre a kérdésre adott választ elõre is köszönöm.
Imádok élni, imádok élni, imádok nyári estén csillagokra nézni De szép az élet de jó, hogy élek, imádok adni imádok kapni imádok tiszta szívvel boldogan kacagni.De szép az élet de jó, hogy élek.
Érted? 😊
híg ecetsavat és sósavat hogyan lehetne desztillálni hogy töményebb legyen?Mert alig 10°C-kal nagyobb a két anyag forráspontja a víznél( ha jól tudom) A választ elõre is köszönöm
Vas(III)-Nitrát "Fe(NO3)3" oldatát textiliák feketére festésekor pácként használják, de a szennyezett készítmény erõsen savanyú, így törékennyé, szakadozottá teheti a szövetet, idõnként még el is égeti azt!
Feketére festéshez tehát ajánlatosabb lett a Vas(III)-Acetát-oldat használata.
Valaki tud valamit a vas-acetátról? Ha igen akkor írjon amit csak tud, nagyon megköszönném.
Van egy kezdõ 'vegyész' vegyszer szettem, 40 vegyszerbõl áll mindegyikbõl néhány grammot tartalmaz, a szervetlen kémia elsajátításához nagyon jó lehet, ha érdekel dobj egy mailt.
Sztem jód lilának 😄
Mivel lehet szinezni a füstbomba füstjét
Elõre is köszönöm a válaszokat
A kísérlet igen rövid volt, a különleges molekula csupán 18 mikromásodpercig létezett. Viszont ez is bõven elég volt ahhoz, hogy a molekula alátámasszon néhány alapvetõ atomelméletet.
Milyen elméleteket?
2, a pH definíciója továbbra is ugyanaz mint az 1-ben, viszont a H3O+ (vagy H+ ... a kettõ ugyanaz) mennyiséget máshogy tudod megállapítani.
Felírod, hogy:
CH3COOH + H2O <=> CH3COO- + H3O+
ebbõl kiindulás-átalakult-egyensúly táblázatot felírod, és talán a végén egy másodfokú egyenletet kell majd megoldanod, de ha itt tartasz kémiából, akkor ilyet biztos tanultál már matematikából.
3, itt ezt a reakciógyenletet kell tudni:
HCl + NaOH -> NaCl + H2O
1mol HCl reagál 1 mol NaOH-dal
Kiszámolod a c=n/V (c mértékegysége mol/dm3, ebbõl mindig rá lehet jönni a kiszámolására) segítségével hány mol HCl és NaOH van a a kis mennyiségekben, összeöntéskor elreagálnak, úgy hogy amelyikbõl a kevesebb van, az teljesen elfogy, és ugyanannyit elfogyaszt abból ami több van.
A megmaradó HCl vagy NaOH adja majd a pH-t.
Többiben meg nem vagyok biztos,bár ebben sem.
1.Mekkora a sósav kezdeti koncentrációja a pH=3,78-as sósavoldatban?
2.Mekkora a 0,24 mol/dm3 koncentrációjú ecetsavoldat pH-ja? Kd = 1,8 ·10−5
3.Mekkora az oldat pH-ja, ha a) 20 ml, b) 25 ml és c) 30 ml 0,15 mol/dm3 koncentrációjú NaOH-oldatot
adunk 25 ml 0,11 mol/dm3 koncentrációjú HCl-oldathoz? A térfogatok összeadódnak!! Kv = 1,0 ·10−14
Hogyan kell megoldani?