Kémia!!! Segitség!!!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Köszi! 😊

No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)

Aquir
Na akkor segítsetek nekem is, hogy újból megértsem 😊 az SO2-ben a kénnek akkor 4 kötõ elektronja van és 2 marad szabadon?

Az SO3-nál meg nem marad szabad elektronja?

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

SO3-nak is 6 nemkötõ elektronpárja van, az alakja síkháromszög.

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

bardocz
SO2 nek 6ha jól számolom,SO3 meg nem tudom hogy néz ki.
Mennyi nem kötõ elektron-párja van a kén-dioxidnak és a kén-trioxidnak? Elõre is köszi 😊

No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)

több gyakorlás (Y) 😄

Japep
Mondtam, hogy megírom az eredményt...még nem tudom, mert a tanár elhalasztotta mégis a dogát... 😊

CHELSEA FOOTBALL CLUB

Ez jó! A számítógépes rendezés izgalmasan hangzik, fõleg a gyakorlati haszna 😄

Japep
Köszi neked is, ezt is megnézem... 😊

CHELSEA FOOTBALL CLUB

Japep
Ja... 😄
Remélem összejön... 😊
Köszi!

CHELSEA FOOTBALL CLUB

Aquir
mindkét oldalon ugyanannyinak kell lenni. Ami átalakul, az a másik oldalon valamivé alakul.

egy
és így tovább

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Majd akkor köszönd ha tényleg rájöttél a mikéntjére 😄

(a fórumban az a jó hogy nem ismerjük egymást élõben, ergo nincsenek elõítéleteim hogy most te lógós-e vagy, vagy nagypofájú vagy akármi <#idiota>)

Jó munkát :Ð

Japep
Óóóó hatalmas köszönet...ezt nem gondoltam volna... 😄

Nagyon-nagyon szépen megköszönöm neked a fáradozást!
Vannak még rendes emberek! 😄

Köszönöm szépen még egyszer, az eredményemet majd megírom... 😄

CHELSEA FOOTBALL CLUB

Akkor segítek. Te mondtad hogy semmit sem tudsz, úgyhogy szájbarágósan magyarázom. Nem lenézlek, csak abból indulok ki amit te írtál 😊

Elsõ lépés: A redoxi egyenletben, kiszámolod mindegyik részecskének az oxidációs számát.
A legtöbb esetben(!): (vannak ugye kivételek)
H=+1 (fém-hidridekben a hidrogén -1-es)
O=-2 (peroxidokban az oxigén -1-es)
1A (Li,Na,K,stb)= +1
2A (Be,Mg,Ca,Sr,Ba,stb.)= +2
elemi állapotban 0 mindig.

Pl:
H2SO4 ez kifelé semleges
H=+1
O=-2
így a kén oxidációs száma: +6

Szóval van egy redoxi-reakció egyenleted, itt határozd meg minden részecskének az oxidációs számát, ezután (mivel egy reakcióban oxidáció ÉS redukció egyaránt lezajlik) vizsgáld meg melyik részecskéknek változott az oxidációs száma. Írd le dedós módszerrel nyugodtan, melyik változott mennyit, nyilacskákkal, felsõindex-szel, ami belefér. Ezután a felvett és leadott elektronokat hozd egyenlõre, (szorzással), azután módosítsd az együtthatókat, aztán ha szükséges adj hozzá vizet valamelyik oldalhoz.

Mind minden reakcióegyenletnél, meg kell egyeznie mindkét oldalon a töltéseknek és a molekulák számának egyaránt!

Kapsz egy nehéz példát, aki hiányzott az szenvedjen meg a tudásért 😛

Br2 + Na2S2O3 <+ H2O> = HBr + Na2SO4 + H2SO4

<általában a vizet nem írják oda be, azt neked kell kitalálnod oda>

bal oldalt:
Br2-ben a bróm ox száma: 0
a S-é +2-es
(a többit nem írom fel mert nem változtak)

jobb oldalt
HBr-ban a Br ox száma -1
a S-é +6

felírod, hogy hány darab részecske van és ezek mennyit változtak, aztán hogy ehhez mennyi elektront kellet felvenni és leadni:

2 Br0 -> 2 Br-1 felvett 2 elektront, jelölöd a nyilon +2e- ( x4 )
2 S+2 -> 2S+6 leadott 8 elektront, jelölöd a nyilon -8e-

A felsõ egyenletet megszorzod néggyel, hogy 8-8 elektront adtak le és vettek fel a reakciópartnerek (ld zárójel)

Megnézed összesen 8 bróm van bal és jobb oldalt, így a fõ nagy reakcióegyenletet is úgy intézed hogy 8-8 bróm legyen, így beírod a megfelelõ együtthatókat a reakcióegyenletbe.
4 Br2 ....= 8HBr....

A ként is megvizsgálod de rájössz hogy nincs szükség változtatásra, mert 2-2 kén van mindkét oldalon.

Most már csak úgy kell rendezni a reakciót, hogy a részecskék száma megegyezzen, ez fejbõl menni fog.
Látod a jobb oldalt van hidrogén, a bal oldalt nincsen , így beírsz a bal oldalra vizet, és kiszámolod hogy összesen mennyi kell (5db)

Így a reakcióegyenlet a végén így fog kinézni:

4 Br2 + Na2S2O3 + 5 H2O = 8 HBr + Na2SO4 + H2SO4

Hát ennyi, dõlj hátra és élvezd munkád gyümölcsét. Remélem meg is értetted😊
Tudom nem tûnik könnyûnek, de elkéred valamilyen ismerõsöd füzetét, abban biztos találsz ilyet 😛

Annyit még hozzá kell tennem, hogy létezik olyan hogy egy részecskébõl két KÜLÖNBÖZÕ töltésû lesz a másik oldalon, ez a DISZPROPORCIONÁLÓDÁS, és van amikor két különbözõ töltésû részecskébõl lesz egy fajta töltésû, ez a SZIMPROPORCIONÁLÓDÁS.

Van olyan eset, hogy szerves molekulák vannak, de az most tényleg túl bonyolult lenne.

Japep
Miskolci Egyetem, menedzser szak

Sajnos nem igazán tudok példákat adni, mert sajnos egészségügyi gondok miatt hiányoztam 2-3 hetet, és akkor vették...ebbõl lesz ZH, de semmit nem tudok, a tanár meg nem engedi meg, hogy halasszak...ezért lenne jó valami "leírás" úgy általánosan... 😊

De azért nagyon szépen köszi!

CHELSEA FOOTBALL CLUB

Akkor olyan példát amit nem tudsz te sem, biztos létezik feladatgyüjtemény vagy amit órán csináltatok.

Hová jársz mit tanulsz?

Japep
Az a baj, hogy kis ZH lesz majd belõle, és elõre nem igazán tudom a feladatokat... :S

😊

CHELSEA FOOTBALL CLUB

Írd be, megpróbáljuk elmagyarázni...

Japep
Hello!
Tudtok egy oldalt, vagy valami segédletet ajánlani a kémiai egyenletrendezésre?
Fontos lenne, mindkét rendezésre.

Köszi szépen elõre is!

CHELSEA FOOTBALL CLUB

bardocz
Hallottam már róla,de nem tudom hogyan készülhet😊
Aquir
aham. akkor nem tudom milyen

qtab986
Nem arra a szikrázósra gondoltam, hanem arra a viccesre. Amivel megtréfálják az embert. Általában csak egyet tesznek belõle a tortára. Annak kivételével mindet elfújja. Azzal az eggyel meg ott bénázik mert nem bírja sehogy se elfújni.

Aquir
az amelyik gyorsan okád lángot ugye? hát az pirotechnikai megoldás szóval azért bírja a szelet is 😊

qtab986
Az el nem fújható gyertyát hogyan csinálják?
Az el nem fújható gyertya akkor a szélben is tovább ég?

Máté94
Köszönöm😊
bardocz
A víz felvesz pluszba egy hidrogént,így pozitív töltésû lesz.A klór az negatív,mivel leadta azt az 1 hidrogént.
Máté94
Szaisztok!
Valaki elmagyarázná ezt a oxonium-ion keltkezését mert nem értem😞
Az alja kellene😞

Aquir
hajrá <#buck>

bardocz
Nah,kettes megvan,33%😄 Így készülés nélkül szerintem egész jó :-)
vizes
<#wow2>

Telefonra?

O.K. Köszi!

" Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált "

bardocz
Nah megírtuk kémia próbaérettségit,kíváncsi vagyok milyen lesz,jövõhéten kapom meg 😊
Aquir
nekem van, viszont ahol vagyok scannelni nem tudom :S
viszont töltsd le az egyiket telefonra😊

vizes
Keresem tovább.

Köszi!

" Az integrált pluralista szocializmusban az alternatív demokrácia objektív frekventáltsága stagnált "

Nekem már nincs, aránylag hamar elveszett 😞

Függvénytáblákban szokott lenni mindenféle jó.

vizes
Köszi, ezeket én is megtaláltam, konkrétan ezt kerestem volna, de mindegy ha más nem lesz....

Magyarul is van pedig, ha így írod be: periódusos rendszer.

Ezek is gúglik voltak de angolul.

Nagy rakás kép még itt.

Vegyész létemre sosem jutott eszembe hogy gépre szerezzek egyet. Élõben kinn van egy kisebb 😛

Tessék:
1.
2.
3.

Hirtelen ezeket találtam.

Angolul így van: Periodic Table

vizes
Sziasztok.

Szükségem lenne egy periódusos rendszerre amit ki tudok nyomtatni!
Guglin kerestem de nem találtam.
Tudna vki egyet felrakni valahova, esetleg szkennelni egyet?

Köszi!

bardocz
Az nem volt,de a negatív energiánk miatt nem megtörténõ kísérlet volt😄 Bezzeg a másik osztálynál mûködött,csak a mi rossz kisugárzásunk<#miaz> Tönkretette az egészet😄DD
Te meg a sok füstbomba miatt mi? <#hehe><#idiota>

bardocz
Aki idén volt a tanárom õ tartja majd a faktot is,úgyhogy tutira megmarad😊 De az elõzõ tanánál is szerettem,akit amúgy diák szemmel nem nagyon lehetett miért kedvelni,max azért mert könnyû volt nála puskázni...
Isten áldjon maradjon jótulajdonságod ezentúl is.

bardocz
Most leszek 11😊
Hanyadikos vagy?
(ritka az ilyen, tisztelünk szeretünk 😄 )

bardocz
Valami vegyész szerûség szeretnék majd lenni,kb ez az egyetlen tantárgy,amibõl valamit idézni is tudok(najó,talán matekból menne még).
Rákérdeztem, biztos ami biztos erre gondolsz-e.

Nem tudom jó agyad-e van a kémiához, de vedd figyelembe hogy a tanár nem buta ember.
Ha könnyed ad ötöst hajrá.
Miért jársz mellesleg kémia faktra? Érdekel? 😊

bardocz
Hát én nem,de azt mondom<#vigyor3>
Mire jöttél te rá? <#idiota>

😊 Érdekes megfigyelés!

Bár nem több.. Lévén, hogy a sósav készül töményebb és hígabb változatban is, A kénsavnál sem a kémia, hanem a praktikum miatt 98%
a salétromsav is szintén pusztán a fõ fogyasztók igényeit követve
lett ilyen..