Kémia!!! Segitség!!!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

bardocz
És honnan tudom,hogy hol mi hogyan változott?De legalább már tudom,hogy nekem diszproporcionálódással van dolgom😊
ha egybõl lesz kétféle (kevesebb és több is) az Diszproporcionálódás
ha kettõbõl lesz egy, az Szimproporcionálódás.

Bal oldalra annyit számolsz hogy a jobb oldalon kijöjjenek, illetve az elektronok mennyisége is megfeleljen. Ennyi.

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

bardocz
Nu de nekem az a problémám,hogy valaminek változni fog az oxidációs száma,vagyishogy kétféle lesz,és ezt nem értem😊
Konkrétan a kálium-pergamanát hevítése az egyenlet,csak magamtól akarom megoldani,úgy érne valamit,nem úgy,hogy megmondják.
Aquir
#629: a linken : Rendezés oxidációs szám alapján
meg Nuki is magyarázott itt van ezen az oldalon😊

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

bardocz
Akkor van remény<#idiota>

Tényleg,kérdés:
Változó oxidációszámos egyenletet hogyan lehet rendezni?Oxidációs szám segítségével.
Én is kb ilyen szinten szúrtam el, pedig vegyész voltam 😄

Aquir
nembaj xD lesz ez még ígyse

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

bardocz
Ehh,12%-os lett az OKTV,jól elkúrtam...:S
Aquir
aham

bardocz
Még 10 percig írhatnám,de 3 óra után feladtam,semmi sem jutott már az eszembe<#buck>
Aquir
ja már vége? <#pardon1> :p

Aquir
hajré!!

bardocz
Fú,hát ez marha nehéz volt😄
Csak a tippelõs része felér egy érettségivel😄 Volt olyan dolog,amirõl nem is hallottam.Na majd jövõre jobb lesz;P
Én és osztálytársaim OKTV-n sose szerepeltünk jól, csak OSZTV-n és OMTV-n. 😛

Aquir
hajré

bardocz
Köszi!😄
Nem megyek be suliba,hanem átolvasom a 10.-es könyvet,ha van idõm a 9.-est is,és jó lesz az,lehet írni 3 óráig😄 Nagyon kíváncsi vagyok már,milyen szivatós feladatok lesznek benne.
Sok sikert, jó szórakozást 😄

bardocz
Wíí,holnap kémia OKTV😄
Aquir
ok xD

Egyszerûbb, de azért kellett az m/V -t így külön szednem, (lehetett volna félkövérrel is, igazad van), hogy lássa, hogy az a sûrûség 😛

bardocz
Na erre nem is gondoltam😊 Köszi!Eszembe se jutott,hogy rendezzek egyenletet,így 20. feladatnak már sok volt😄
Aquir
M= m*R*T/p*V

egyszerûbb felírás nem?

pV = nRT

pV = (m/M)RT / :V :p * M

M = (m/V) * R * T / p

vagy ha az egyenletrendezés neked kicsit gázos akkor így csináld:
tegyük fel hogy van 1 dm3 gázunk.. sûrûség ismert, pV=nRT-bõl is minden ismert, m/n=M és juhéj.

bardocz
Nem tudom<#nevetes1>

Bár most arra rájöttem,hogy ebbõl kiszámolom 24.5 dm3 mennyi,aztán pvt-s képlettel át standard állapotra,és elvileg jó lesz.
Aquir
ha a tömeg ismert, V-t tudjuk számolni így az egyenletbõl már számolható az "n", és abból meg a molakulatömeg nem?

bardocz
Van egy feladattípus,amit nem tudom hogyan oldhatnák meg.

Mennyi annak a gáznak a moláris molekulatömege,amelynek sûrûsége 25celsius fokon,0,1MPa nyomáson 1.796g/dm^3.

Vagy a tömege van megadva,vagy bármi,de nem tudok rájönni a megoldásra.És akkor még van 19 feladat házi😄 Nem mind ilyen,de mind gázos feladat,pV=nRTmés hasonlóak😄
Azért kérdeztem mert barátnõméktõl is hasonlóakat kérdeztek, habár õ a Szent István egyetemre jár környezetmérnöki-re. Ott kellett fejbõl megtanulniuk egy csomó képletet... Ezek szerint más helyen is bevett szokás. Kezdek félni <#idiota>

Pannon Egyetem
Egyébként az a Szerves II. tárgy, és az ilyen jellegû kérdéseket aláírás feltételéért kérik.
No de melyik?

Az egyetem... 😊
Egyszerû molekula esetén (legfeljebb 5-6 atomot tartalmaz) a függvénytáblázatban is megtalálod. 😊

Aquir
Röntgendiffrakció, röntgen kristallográfia, NMR, elektroforézis, COMMA, CoMFA, mittudomén, keress Google-en hogy egyáltalán milyen molekulára akarsz módszert keresni

Heló!

Tudna nekem valaki mondani egy molekul atérszerkezetének meghatározására szolgáló módszereket??

Kik kérnek tõled ilyeneket?

Aquir
nm

Ismét egy hasznos infó, akkor csak én voltam kissé amatõr, de legalább ezt is megtudtam ezzel.😊
Mégegyszer köszi szépen!
Aquir
wikipédia - iupac név a részeit külön keresd meg angolul akár ott akár máshol - és googlebe dobd bele :]
az adipinsavat meg pl. kiegészítettem a két oldalán, és megkerestem valóban úgy is néz ki

Köszönöm szépen a gyors választ, igazán nagyot segíettél ezzel!! <#vigyor2>
Valóban ez a rendes nevük, a wikipédia ugyan elég tág dolgokra is kiterjed, de szerves zh-hoz nehéz belõle használható infókat összeszedni.
Aquir
ez a rendes nevük

Aquir
nagy nehezen 😊

te is használd máskor a Google-t, mindennek az angol megfelelõjét pl. wikipédián ottvan az IUPAC nevük és azokból keresd össze

Propionamid:

adipinsav-dietil-észter:

bardocz
Esetleg ha megvan mindnek a rendes neve,akkor lehet ki tudjuk találni.De wikipedia,meg semmi sem segít?
Sziasztok!
Szerves kémiából kellene egy kis segítség.
A következõ vegyületeknek a szerkezeti képletét sajnos sehol nem találom: propionamid, adipinsav-dietil-észter, acetecet-észter és a terc.-butil-propionát.
Ha valaki tudna segíteni azt nagyon megköszönném! 😊
üdv
Akkor jó 😊

Japep
Bocsi, hülye vagyok, az Aquir linkjei közt megtaláltam... 😊

CHELSEA FOOTBALL CLUB

Japep
Visszatérve a problémámhoz (621, 626, 628):

Azt hogyan számolom ki, hogy az egyes elemeknek mennyi az oxidációs száma?
Mert a periódusos rendszerben pl a kénnek (S) ez van odaírva: +-2,4,6
Ebbõl honnan tudom meg, hogy melyik kell nekem? És több ilyen anyag is van, ami nem egyértelmû.

CHELSEA FOOTBALL CLUB

Aquir
csak annyi volt hogy mûszer a vízbe, mértünk valamit, megbeszéltük hogyan és milyen körülményektõl függ a mintavétel, mértünk átlátszóságot vízben stb., aztán a part mentén 3 szintben 3 ember kislapáttal kapart magának mintát, meg vettünk feljebb egy reprezentatív szennyezésnek nem annyira kitett szeletet, ennyi volt 😊

Ilyen vízminta elemzéseket mi is csináltunk vegyésztechnikusi alatt. 😊
Nem biztos hogy annyit és olyat mint ti.

Aquir
mi egyébként másodszor csináljuk szinte ugyanazt az analitikai labort (ugyanazokat a gyakorlatokat), mint pár félévvel ezelõtt xD
annyi különbség van hogy a félév elsõ felének egy része azzal telt hogy a Tiszai talajmintát vettünk itt Szegeden, aztán CaMgNaK-t határoztunk belõle. + most voltunk a Környezetvédelmi Felügyelõségnél, neztük a légszennyezettségmérõ autót meg a laborokat

Aquir
na akkor rendben van 😊

A SO2-nél 1 nemkötõ e-pár marad, így lesz összesen 5 nemkötõ elektronpár, nem 6 !!!! Ezt elnéztem, és bólogattam pedig nem is így van😛

Az SO3-nál nem marad tényleg.