Kémia!!! Segitség!!!

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

bardocz
Az lehet, de ha a 10%-ot nem tudom, ami nálam a régi elnevezések pl, akkor baszhatom😊 Gondolom van egy rakat képlet, aminek úgy kell tudni a nevét, hogy semmi logika nincsen belerakva.
Te komolyan gondolod, hogy a kémia bemagolgató?

Akkor elszomorítalak, a kémia 90%-ban logika, 10% memória..

Ha magolós tárgyat keresel: történelem, földrajz, ásványtan.
Ésszel megértendõ tárgyak: fizika, kémia, matek.

Szia Lackó!

Elsõként a magnézium csak két vegyértékû, másrészt ha vízzel érintkezik, vagy az oxidja vezet kap, magnézium hidroxiddá alakul.
Adok egy tippet:
Vannak a neten olyan táblázatok amelyekben egy-egy anyag képzõdéshõje benne van adott nyomáson és hõmérsékleten.
Ha kíváncsi vagy arra, hogy egy reakció lezajlik vagy nem, akkor a kiindulási és az általad feltételezett keletkezõ anyagok képzõdéshõit külön-külön add össze.
Tehát külön a kiinduló anyagokét és külön a keletkezõkét, ha a keletkezõké a nagyobb, akkor lehet, hogy végbemegy, ha a másik oldal akkor ha kicsi a különbség akkor hevítésre még végbemehet, de ha nagy akkor nem.
Példaként: 2MgO nagyobb mint 2Mg+O2 tehát
2Mg+O2=2 MgO végbemegy, a fordítottja nem..

Kár érte... azért sok sikert, hátha jó leszel 😛

Asztali számítógép. Egér. Billenyt?zet. Hangfal. SHARP számológép. Heil Sogron!

bardocz
Pont ezt csinálom😊
Az a bajom csak, hogy a képletek hagyományos elnevezését sose tudom... Pedig az fontos lenne, bár biztos van jópár a 4jegyûben.
Elolvasod a két tankönyvet 1-1 szer vagy 2-2-ször és annyi elég. Ott úgyis gondolkozni meg számolni kell a kémiatudásod alapján, nem bemagolt definíciókat kinyögni (azt hiszem, de ha tévedek majd szólj le nyugodtan)

bardocz
Nem azért kérdeztem, mert keveset akarok tanulni, mert akkor megyek bölcsésznek, csak szimplán érdekel😊 Most oktv-re készülök éppen, és a 9-10.-es anyagot akarom megtanulni 2 napba sûrítve. Sajnos nem kezdtem el korábban tanulni rá.
Aquir
Kurzustól és persze szaktól függ. Van ahol csak órai anyag kell, van ahol könyvre épül.

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Érdekes felvetés. megmondom õszintén nem tudok rá válaszolni, de próbáld ki.

#930: felteszem vegyész szakra gondolsz. BME-VBK-n igen változó. Nem könnyû, de nem is a legnehezebb (pl gondolj bele egy orvosnak mennyi mindent kell tudnia).
Itt a dolgok nem mérhetõk oldal per nappal, mert aki mindig bejár órákra és figyel annak lényegesen kevesebbet kell tanulnia, mint aki nem jár be és zh-kra úgy készül hogy könyvbõl-haver füzetébõl stb.
Vannak laborok amikbõl minden héten van beugró zh, szóval itt nincs egész éves láblógatás mint bölcsészkaron, de garantált hogy a McDonald's-on kívül más helyre is bejutsz ha dolgozni szeretnél.

Remélem nem követed el azt a hibát hogy oda mész ahol a legkevesebbet kell tanulni, mert ha belegondolsz: aki keveset tanul keveset tud, és kapcsolatok híján nem jut be sehova.

bardocz
Egyetemen mennyi az 1 napra jutó oldalak száma, amit meg kell tanulni könyvbõl? Mondjuk egy zh-ra kb mennyit kell tanulni?
Van egy ötletem.:
MgCO3+ hõ => MgO +CO2
MgO + H2O2 => MgO2 + H2O
MgO2 + hõ => Mg + O2

Így lehet Mg-karbonátból magnéziumot készíteni?
Helyes az elméletem?<#crazya>
(Utána jártam a neten és elvileg helyes, csak kíváncsi vagyok a véleményetekre.)
A lítiumé a legegyszerûbb, mert õ mindig 1 elektront lead, ezáltal ionná (Li+) alakul és kapcsolódik egy negatív töltésû ionnal. Ritkább esetben molekulát is képez.
A hidrogén molekulát alkot (H2), számára ez a legegyszerûbb.
A szén ha csak magában van, akkor grafitba rendezõdik, végtelen láncolt hozva létre. Ha nagy nyomáson van, akkor gyémánttá, és néha fullerén-molekulába, a legegyszerûbb ilyen a C60. Ha más atom is mellette van, akkor molekulát képez, pl. CO2, CH4, C2H6 stb. (ide mind a négymilliárd szerves vegyület felsorolható)
A B csoportok elemei nagyon sok féle képpen adhatnak vagy vehetnek fel, de általánosságban az mondható el, hogy általában ami I. B-ben van az 1 elektront ad le, ami II. B-ben az 2-t, ami III. B-ben az 3-at és így tovább de igazából a IV. B után már minden van, a VIII. B-ben meg már adnak le, vesznek fel, tehát elég zavaros.

No roots: no tree. No family: no me. (Faithless - No Roots)

Hello!

Az lenne a kérdésem, hogy a Szén vagy a Hidrogén, vagy a Lítium hogyan éri el a nemesgázszerkezetet?

Valamint a B csoportokban lévõ elemek hány elektront tudnak le, ill. felvenni?

Nagyon sürgõs lenne, de elõre is köszi.
Érdekes <#vigyor2><#vigyor2>
Jah még kevertem hozzá valami enyhe jódtinktúra oldatot, és csak azzal lett fekete.
Amúgy sem a sósavtól, sem a réz-szulfátos oldatával, és sem a jódtinktúrától nem lett fekete, csak ezek összeöntésével lett fekete.
Jah és még egy hurkapálcát is tettem bele, és egy kicsit feketébb lett.
ismerem de még sosem hallgattam végig.

#922: az erõsebb sav felszabadítja a sójából a gyengébb savat. Nem tudom a pKa-kat de azokból ki lehet deríteni ez lejátszódhat e magától vagy sem.

Aquir
Ha meg valaki még nem hallgatta volna:

Vegyészopera (az 5. részt nem tudom linkelni, a honlapról meg nem lehet letölteni)

elég elvetemült darab 😊
info
1
2
3
4
6

A kaktusz is azért szúr, mert soha nem simogatják... Nem a remény hal meg utoljára, hanem a sejtszintű enzimműködés. n_n

Nahááát!!!
Sósavba tettem réz-szulfátot, és az véletlen rácsöppent egy lakmuszpapírra, és az egész tök fekete lett meg pezsgett.
Szerintem : 2HCl+CuSO4=H2SO4+CuCl2
Ez lehetséges hogy kénsav keletkezett?
Aquir
Csak annyi különbség, hogy mûtõsköpeny cipõvédõ gumikesztyû, meg csipesz kell (és persze nem túl veszélyes az anyag) 😊

Jah egy kérdés: Ha jódtinktúrába sósavat teszünk akkor ugyanúgy jód válik ki mintha H2O2-t is tettünk volna bele?
És milyen volt? 😊
Aquir
Na, nyílt radioaktív izotópokkal is dolgoztam már 😊

Aquir
Mert ezt a következményt a körülmények predesztinálták.

Oké.
Amúgy másnak miért nincs kérdése?
(Mindig én kérdezek.)
Fogalmam sincs, nem járok minden nap oda.
Legjobb ha magad megnézed.

Hello
Olvastam egy fórumon, hogy az intersparban lehet kapni 90%-nál nagyobb tisztaságú NaOH-t.
Ez igaz?
Apró megjegyzés: klór mellett hidrogén is fejlõdik, ami hajlamos klórdurranógáz formájában felrobbanni bármilyen apró szikrától.

Még egy apró megjegyzés: amire sikerül olyan mennyiségû klórt eltávolítanod az oldatból, hogy örülhess a NaOH-odnak, addigra az a levegõ CO2-jával reakcióba lép szépen suttyomban, és elkarbonátosodik.

Összegezve: ezt nem ajánlom, nem éri meg megcsinálni.

Hali
Még egy kérdés:Tömény nátrium-klorid oldat elektrolízisekor klór és nátrium-hidroxid keletkezik.Ha a katod körüli oldatot kikristályosítom, akkor az csak nátrium-klorid.Hogyan lehetne hogy a kristályosítás után kb. 90%-ban nátrium-hidroxid legyen?(8 óráig elektrolizálom vagy hogy?)<#buck>
A választ köszönöm.
http://bdwteam.net/listazas.php?id=1228223080" => (184. cikk.)

-indulj be, Te: modernizált BioKémiánk (?) !

Igen, sósavgáz fog eltávozni.

Hali
még múlt héten vettem 30%-os sósavat, és tettem bele egy csomó alumínium fóliát.Volt pezsgés meg aminek kell lennie, és amikor hagytam hogy kikristályosodjon, akkor néhány nap múlva elkezdett bezöldülni az oldat.
Ez miért van?És hogyha ezt az oldatot melegítem borszeszégõn akkor hidrogén-klorid gáz fog távozni vagy mi lenne?
A választ köszönöm.
😄DD

Aquir
Nekem most van pl. Drágakövek kurzusom. Ott mondjuk szokott pár érdekes dolog lenni. A magyar Szent Koronának szinte csak eszmei értéke van, mert egyébként pár ezer forintot ér csak 😊

Jaja, még ékszerek is voltak Al-ból 😊

Azért mert nagyipari mennyiségekben 'egyszerû' elõállítani.
Egyetemen mesélte egyik tanárunk, hogy régen, Napóleon idejében az alumíniumból készült étkészletnek nagyobb értéke volt mint az aranynak. Aztán feltaláltak technológiát, amivel sok alumíniumot lehetett gyártani, és így lement az ára.
Le lehet vonni a következtetéseket😉

Tiszta aranyat a boltokban nem árulnak, úgyhogy természetesen feloldódott.

Jófej kémia tanár lehetett.
És aranyból volt? 😄
Kémfogó csipesz? Minek? 😄

Régi kémiatanárom volt olyan, hogy amikor valamit melegítettünk Erlenmayer-lombikban kézzel a Bunsen-égõ fölött és látta hogy nem nagyon szeretjük fogni a meleg üveget, odajött és hozzányomta a kezemhez az alját, hogy "ez nem meleg!" Szakkörön meg másik srácnak az volt a feladata hogy húzogassa az ujját a Bunsen-égõ lángjában, persze elõtte a tanár is huzogatta, mutatva hogy a lángtól nem kell félni.
Hát igen, õ volt az aki a válása után bedobta a salétromsavba a gyûrûjét, hogy lássa, tényleg aranyból volt-e 😄

Amúgy a sósav miért olcsó? ( 30%-os 300ft)
Kipróbáltam a NaOH és KCl keverékét oldatba vinni etanollal, és egy része fel, a másik része nem oldódott fel.A feloldódott része tök barna lett.(Gondolom ilyen a NaOH etanolos oldata nem? )És amikor egy cseppet meggyújtottam, akkor a végén valami fehér anyag kristályosodott ki.
Szerintetek az nátrium-hidroxid volt? (fehér anyag)<#vigyor2>
Nagyon jól látod!

Az üveg kémcsõ helyett jobb lenne lágy mûanyag edényt használnod!

ÉS plexi álarcot, gumikesztyûvel. Kifuthat, felhabzik, ezért kötény, tálca sem ártana.. Na és se a cipõdbe, se a nadrágodra se folyasd.. Azok sem lúgállók. 😊

Jó kísérletezést kívánok!

Megnéztem és nagyon amatõr 😛

Ennél már a kóla+mentosz sokkal jobb, sõt ha rá tudod csavarni a kupakot akkor még robban is, és sokkal veszélytelenebb. Csak legfeljebb nagyon dzsuvás leszel. Megízleled a kísérletezést.

Amúgy kinder tojás belsejébe rakott ecet+sütõpor az pukkan, és vicces. Engem majdnem kirúgtak miatta középiskolából, mert április 1-jén azzal játszottunk <#idiota>

Hát nem ÚGY akarom megismételni mint õ, hanem hogy egy kémcsõben egy ujjnyi rézsó-ból egy kis alumíniumot, nem úgy mint õ,hogy egy zárt palackba eldobja azt 50% halál.
Van egy kis különbség.<#awink>
Oké.. Ha nem akarod megismételni, akkor olyan mindegy, hogy honnan szerezte. Vagy nem?
Nyugaton, azt vehetsz amit akarsz. Ott demokrácia van. Fegyvert, robbanó anyagokat, éppen úgy mint gyógyszert vagy vegyszereket.
Csak nálunk vannak kommunista szabályok.

Na jó.. 16, 18, 20 és 22 éves korhatárok vannak. És a rázósabb dolgokhoz ott is vannak elõírások.

Szóval, jobb ha elfelejted.. Inkább foglalkozz mással. 😊
Oldd meg másként..

Oké, de én nem megismételni akarom ezt a kísérletet, hanem megtudni hogy honnan szerezte azt a rézsó anyagot.
Drága Lackó!

Ha már durranást akarsz, akkor legalább kevésbé életveszélyesen tedd!

1. Vegyél egy csomag uzsonnás zacskót! Kb 1 literesek.
2. Egy csomag befõttes gumit
3. a lefolyó tisztítóból egy ujjnyit tegyél egy lágy falú flakon aljára
4. egy csoki alufóliáját tépkedd fel kis csíkokra és dobd bele

lassan elkezd buborékolni a hidrogén.

5. Fogj a flakon szájára egy levegõvel félig töltött zacsit, és hagyd, hogy felfújódjon, majd a gumival kösd be.

Így olyan mint egy mini lufi.. Már csak egy gyertya vagy valamilyen láng kell .. mert a zacsiban a klasszikus durranógáz már benne van.

Persze óvatosan! És nagyon nagy durranás az eredmény.

Vigyázat! SEMMIKÉPPEN SE NE használj nagyobb zacskót! Így is zúgni fog a füled a durranástól!

Nagyobb zacsi esetében megsüketülsz a robbanás hangjától! Kimennek a környékbeli ablakok, sokan megsérülnek.

SEMMIKÉPPEN SE használj nagyobb zacskót!

Szia Lackó!

Ez az öntögetõs szabály minden olyan anyagra vonatkozik ami felmelegszik (exoterm) a vízzel találkozáskor.
Ahaaa.. szóval KCl az inhibitor, azaz olyan anyag ami csökkenti a lefolyóban a NaOH maró hatását.

Ó, már értelek. Megnéztem a videót.

Elsõ megfigyelés, a mûanyag flakon! Lágy mûanyag, nem repeszképzõ..
Ez eddig rendben is lenne.
Az alumíniumból a NaOH, hidrogént fejleszt és a nyomás szétveti a palackot.
Ez klasssz, de nagyon buta dolog. Kb. a konnektor nyalogatásához hasonlítható a butaság mértéke.

Nézzük csak a videón mit látunk!?

Alufólia a flakonban, víz, majd beleszórja a száraz zöldes, azaz valószínûleg rézvegyülettel szennyezett hidroxidot,
gyorsan bezárja, megrázza és eldobja.. a beleszórás kezdetétõl a robbanásig 10 másodperc .. hóban.

Ebbõl 8 másodperc a beletöltés, becsavarás, megrázás és eldobás.
Láttam már öngyilkos jelölteket máshol is..

Vegyünk egy egyszerû esetet.. valami megzavarja a beleszórást.. és 2 másodperccel tovább tart.. mondjuk ragad a nedves NaOH.. mert a levegõn azonnal nedvesedõ és akkor bizony ragad..

Akkor még a rázás közben felrobban, és a tömény lúggal beterít..

Eredmény: vakság, iszonyúan fájó harmadfokú égési sebek az arcodon, a testeden elöl mindenütt, mert a robbanás átpréseli a lúgot a ruhádon.

Ugye nem gondoltad komolyan, hogy ezt megismétled!

Ha már durranást akarsz, vegyél hivatalos boltban durrancsot, patront.
Azokkal is történhet baleset ha elõbb robbannak, de legalább nincs tömény lúg.

folytatom

Kábé ugyanezt éred el, ha ugyanígy alumíniumpapírra 20%-os sósavat öntesz, csak ott kábé 30 sec-ed van a robbanásig 😊
Valami nagyon hatékony lefolyótisztítóként vagy hogy?
Mert vannak olyan videók, amiben pl. egy csaj NaOH-ot szórt egy kis üvegbe és alumíniummal reagáltatta: http://www.youtube.com/watch?v=J-9YSWxlk_w&feature=related
az ilyet honnan lehet kapni?Mert nem hiszem hogy valami kémikus és szerválta a melóból.