566
Digitális Videokamera
  • TopGun
    Hi! azt elarulod, hogy neked melyik Samsungod van? mert en is mostanaban szeretnek kamerat venni! es amit leirsz a tiedrol, az nekem epp idealis lenne.
  • Anee
    pixelt nem fixelt....
  • Anee
    Mindenképp miniDV-t ajánlok 520ezer helyett 800ezer fixelt vesz fel...
    Olyan áron vannak a legalapabb Sony-k a jobb Samsungok amik már fényképeznek is memóriakártyára -640*480-, Canon-ok melyekről közvetlen ki is nyomtathatod a képeidet JVC-k amik jók, és Panák...Nekem JVC-vel és Samsung-gal volt eddig dolgom egyiknek sem volt semmi baja...a saját Samsung nagyon szép képet csinál, szinhűsége is jó, éjszakai módja totál folyamatos ellentétben más gyártókéval és 0luxos, tehát kapsz egy infrás éjjellátót...így én a samsunot csak ajánlani tudom neked...
    Amit nézz hogy tudjon kézremegés kompenzációt, az nagyon jó feature..VPD-24i...150 körül van pont
  • Pp
    Nagyon jól írta KESE, de még néhány dolgot nem baj ha tudsz.Ma már akkora a kínálat, hogy csak olyan helyen vegyél kamerát ahol ki is tudod próbálni. Mivel a digitális önmágában még nem garancia a minőségre.Van néhány dv kamera aminek elmosódottak a szinei.Nem neveznék meg tipust.Van néhány aminek a narancssárga piros.De ezeket a hibákat csak akkor veszed észre, ha már felvett filmet nézel vissza.Ráadásul ezek a hibák nem számítanak bele a granciába.Akarod e később vágni a filmjeidet? Mert ha igen akkor jó ha van a kamerán fire wire ki-be járat, mert így a megvágott anyagot ismét digitális kazin tudod elrakni.Ez csak az én véleményem de nem baj ha a kis kereső fekete fehér, mert igy sokkal élesebb képet látsz. Nos röviden ennyi.
  • Kese
    Hi

A digital8 már lassan elavul. A HI8 utódja, az is 8mm-es szalag, amire a Digital8 digitális jeleket rögzít. A DV az a mai szint, azaz már lassan az is ki fog szorulni, mert itt a dvd-s kamera is. Igazából bármelyik kamera (150e ft) jó minőséget készít. Olyat kell választani amelyik adott pénzért több szolgáltatást (extrát) nyújtja. Ez teljesen egyéni kinek mire van szüksége..
  • lolka123
    Sziasztok!
    Most szeretnék kamerát venni és lenne pár kérdésem.
    1. Mi a különbség a digital8 és a miniDV között?
    2. Milyen kamerát ajánlanátok mondjuk olyan 150eFt-ig vagy a környékén, ami már elfogadható.
    Köszi szépen.
  • JimHUN
    Köszi szépen a gyors választ!
    Gondoltam, hogy Herr riporterkednem kell. :-D
    Pedig szerettem volna elkerülni..
  • Buddhha
    Szeva Jim!
    A dátummal az a helyzet, hogy az a kamera sajátja...
    Én úgy tudom, hogy nem fogod tudni átvinni gépre... esetleg a Pinnacle Studióval rávarázsolsz egy dátumot mint Herripotter...
  • JimHUN
    Sziasztok!

Éppen digizem a családi videokat, és a 3. kazi után vettem észre, hogy amit a felvételen látok dátum/idő-t az az mpegen már nincs rajta. De miért?? Pedig nagyon jó lenne pár év múlva tudni, hogy mikor is készült a felvétel. Ez kamerabeállítás? Nem hinném...
    Vagy csak utólag tudom rávarázsolni a filmre? Az meg elég macerás. Ti hogy csináljátok?

A szoftvert(Pinnacle) átnéztem töviről hegyire, de sehol nem találok ilyen beállítást..

Amit használok:
    Win XP, Samsung VP-D103i, Alaplapi(Gigabyte) FireWire, Pinnacle Studio 9
  • Gladiator
    Előre szólok mindenkinek, aki kamerát vesz, hogy vásárláskor irányítsa a kamerát egy sötétebb helyre, mert én vettem (kaptam) egy majd 400.000 forintos kamerát, de félhomályban amikor én még teljesen jól látok, ez a szar szinte semmit sem lát. a régi kamerám, kb. ér 80.000-t, még az is világosabb képet csinál.
    vag van esetleg erre vmi megoldás?
  • Anee
    Hát elvileg az alaplapi firewire vezérlőhöz fel kell tenni a drivert szóval ha eddig nem tetted akkor tedd meg, alaplap cd-n szerintem megtalálod....

A két kábel között csak annyi a különbség hogy általában az alaplapokra nagy csatlakozót tesznek, de van pár alaplagyártó aki a kicsit vezeti ki hátra, tehát az a kábel ahoz jó

A progi meg magától meg fogja találni a kamerát és utánna már menni fog
  • JimHUN
    Ja, természetesen, ha más segítene azt is hálásan megköszönném, csak Anee írta, hogy Ulead cucuhoz van tapasztalata, és én is azt használnék.
    Egész pontosan Ulead VideoStudio 7 SE DVD...

Köszönöm a segítséget előre is!
  • JimHUN
    Anee asszem Te vagy az én emberem. :-)
    Van egy VPD-103i DV-ém. Webkamera üzemmód frankón működik USB kábelen keresztül, viszont most szeretném bedigizni a filmeket, és az a gond, hogy a firewire kábelen nem látja a w2k a kemerát. USB-én látja, de ha csak a firewiret dugom rá akkor nem. Most vettem az előbb a kábelt (egyik vége kicsi, másik nagy), úgyhogy abban nem nagyon lehet hiba. Fel kell telepíteni drivert az alaplapi firewire-hez??? Lehet, hogy az a baj?
    Egyébként a kicsi-nagy, vagy kicsi-kicsi csatis kábel között van valami különbség?
  • lázárdávid
    Sziasztok! Van egy Samsunk VPD-20-as mini DV kamerám, és Adobe Premiere 6.5-ös vágóprogrammal dolgozom. Amikor kiexportálom a kész anyagot DV AVI-ban a Windows Media player-en kétoldalt jobb és bal oldalon van egy-egy vastag fekete csík.

Próbáltam a kiexportálásnál a video settingsnél az aspect pixel ratio-t állítani square pixelre és 1:067-re is, de ugyanúgy csinál csíkot. Mi a fene lehet ez? Előre is köszi a segítséget...
  • ronny666
    :-(
  • JimHUN
    Ajjaj..:(
    Akkor ott valami más lehet. Mondom nálam is van hangja, és itt a fórumon már írta valaki, hogy ez gond a Samsunggal, de én nem éreztem ennyire veszélyesnek.
  • ronny666
    Thx a választ, de nem igazán segít a Wind Cut....ezt már én is próbáltam.......
    Iszonyat nagy hangja van visszajátszásnál....'szinte' a beszédet nem is hallani, csak a motorzúgást....
  • JimHUN
    Nekem VP-103i van és ez is zúg, de minimális. Sztem többé-kevésbé minden kamera felveszi a motorzúgást.
    Amúgy lehet csökkenteni a zajt:
    Főmenü -> A/V -> WIND CUT [ON]

Egyébként nem bántam meg hogy Samsung mellett döntöttem. Szép képe van, 0 Luxos!!, és úgy van ahogy ANEE írja, nagyon fasza. ;) Web-kamera mód elsőre működik USB kábelen keresztül. A filmmásolás is megy USB-én, igaz nem túl jó minőség úgyhogy valszeg kell majd a firewire ide is.
    Egyetlen rossz tulajdonsága a túl érzékeny mikrofon, bár ez van amikor kifejezetten jó. Amúgy én is a gyermekek alvós felvételeinél vettem észre, de csak ha felhangosítom a TV-ét. Annak meg nincs értelme mivel csend van. :-)
    Szóval, sztem van olyan jó, mint a többi, ebben a kategóriában, de erről majd akkor tudok többet mondani, ha kipróbálok párat. Tegnap volt a kezemben pl. egy SONY-TRV255, igaz ez csak D8, de azt vettem észre hogy iszonyat nehéz. Bár biztos azért mert nagyobb a mechanikája. Pl. a D8 kazi is 2X biztos nagyobb, mint a DV..
  • Anee
    "2 lux a minimális fényigénye, a jobbaknak 1 lux, de ez megint csak parasztvakítás, a SONYnál meg 0 lux, 5 fps mellett, ami olyan mint a diavetítés.
    "
    Nekem sansungom van és 0luxos és nyomja full folyamatosan,de nem szines hanem kapsz egy éjjellátó képet....de cool..
    Jah és samsung, de nekem motorzaj nincs felvételnél és lejátszásnál.:-)VP-23i
    Amúgy meg 800K pixel használ ki, annak nem lenne értelme hogy van egy 800K CCD ami csak 500K-ba vesz fel...az a Digital8....mert a DV kazi tud 1.3MP-t is...és nem csak fényképnél
  • ronny666
    Na, megvettem a VP-105i Samsung kamerát....143.000 HUF

Abban segítsetek, lécci, hogy mi a fenét csináljak vele, hogy ne vegye fel a motor zúgását!!!!!!
    Itthon a lakásban veszem fel a gyereket, hogy alszik (csönd van), visszajátszásnál meg ollan zaja van, hogy ihaj...
    Járt már így más is???
  • mihist
    Eddig a következőkre jutottam GS11el kapcsolatban:

- kamera USB kimenete a kazettára felvett állóképek letöltésére szolgál, illetve web kameraként így kommunikál a kamera a pc-vel. Sajnos ez utóbbit nem sikerült életrelehelni. A web driver-t elfogadta a gép, de kell még neki progi, és ez természetesen nincs a kapott CDn. A win Messenger nem látja a kamerát, a rendszer infóban a web kamera, mint driver már megjelent. Na mindegy, van TV tunerkártyám és ez lesz a web kamera bemenete analóg módon. Ez működik, próbáltam.
    - videot digitális módon csak DV kimeten keresztül lehet lementeni, tehát kell vennem
    egy Firewire kártyát + kábelt (együtt 5eFt , 3db 400Mbps DVin, StLab gyártmány, remélem nem vmi. gagyi, az Stlab-ot IC-iről ismerem).
  • mihist
    Sziasztok!

Tegnapelőtt vettem egy PANA NV-GS 11-et, és megosztanám veletek a döntésem előzményeit.
    Ez a PANA a most kapható alap miniDV, listaára kb. 140eFt, én vadi újonnan vettem 124eFt-ért garival,de később láttam, hogy a http://www.nomatica.hu -n 109eFt.

1. A 800.000 pixel-es CCD bőven elég, egyébként is a DV szabvány csak kb. 500.000et használ. A nagyobb felbontású PANAkat csak fényképezésnél lehet kihasználni, a video azoknál is 500.000 pixeles, az áruk meg 200-300eFt, inkább veszek 100e-ért egy csak dig. fényképezőt.
    2. A kereső (nem a kinyithatós TFT LCD) fekete-fehér. Senki nem használja, felőlem a még kisebb méret miatt el is hagyhatták volna.
    3. A LCD TFTs, ami napfényben is látszódik.
    4. A mérete: 69x87x112, az NV-GS22estől fölfele 63x78x99 (kb.160eFt). Ez sem ér 160-124=36eFt-t.
    5. DV bemenet nincs rajta. Nem is kell, mert kevés helyen nincs már számítógép, vagy DVD. Felírom otthon DVDre, és ahhoz viszem az anyagot akihez akarom.
    6. Nincs benne memóriakártya, de hát ez kamera, nem dig. fényképező: "ami mindenre való, az nem jó semmire".
    7. 2 lux a minimális fényigénye, a jobbaknak 1 lux, de ez megint csak parasztvakítás, a SONYnál meg 0 lux, 5 fps mellett, ami olyan mint a diavetítés.
    8. Az objektív fényereje elég jó: WIDEon (1Xzoom) F 1.8.

Régebben gondolkoztam dig. fényképezőn is, de azthiszem a kamera jobban visszaadja az élményeket. Egyébként OLYMPUS C760at vettem volna (100eFt 128MB memokártyával).

Így hát megvettem a drágaszágomat.

Néhány kérdésem:

1.WEB kameraként USB kábellel vannak-e ötleteitek?

eddigi szenvedéseim: felraktam win XP service pack 1-et, mert kérte a web kamera driver. Felraktam USB drivert, felraktam web kamera drivert.
    Felraktam DV Stúdiót, meg a többi szerkesztő progit. Windows Messenger mégse látja az USBn csatlakoztatott kamerát, csak ha analóg módon csatlakoztatom a TVtunerkártyámon keresztül, de így a jel útja optikai(lencse)-digitális(CCD)-analóg(D/A konverter)-analóg(TV tuner kártya)-digitális(számítógép A/D konverter). Nekem meg digitális kamerám van, tehát analógot már csak a történelem könyvekben szeretnék látni.
    esetleg: a gépemben USB v1es van, és nem v2es ? Ezt hol tudom megnézni ? Rendszer infóban nincs benne.

2. Kell vennem FireW kártyát, vagy elég az USB v2.0, ugyanis ez gyorsabb, mint a FireW, feltéve ha USB 2-öm van, és nem 1em.

3. Hogyan lehet kiszámolni a látószöget ezekből ?: f: 2.1-50.4 mm; szűrő:
    27 mm

Amit mindenképpen veszek hozzá: hordtáska, akku.

A további tapasztalataimat, majd ide fogom leírni. Köszi ,hogy elolvastad az irományomat, és ha tudtál válaszoltál nekem.
  • Mihail
    alaplapi firewire
  • Anee
    Alaplapi firewire vagy audigy?
    Mondjuk nekem csak Ulead cucchoz van tapasztalatom, de ha belemegy a foglalatba akkor már nem hiszem hogy rossz lenne
  • Mihail
    az adobe premierrel semmi baj, mert van felvevő része, és azt írja ki, hogy nem lát semmilyen eszközt a firewire-on.
  • Anee
    látom nem érted hogy nem a kábellel van a gond
  • Mihail
    arra már rájöttem hogy 4 féle kábeltípus van:
    4/4
    4/6
    6/6
    na most én melyiket vegyem?
  • Mihail
    nem adtak hozzá egyébként se kábelt se szoftvert, ezt mind külön kéne megvenni, kábelt az tudok olcsón nagykerből, a szoftver meg megvan :)
  • Mihail
    aha, és az nem lehet, hogy csak olyan kábellelt működik, minek mind2 vége olyan mint amilyen a kamerába is megy, mert a pc-be lehet azt a nagyobbik fajtát is dugni az 1394-re???
  • Anee
    Szerintem a progi nem megfelelő:
    http://www.adobe.com/products/premiere/overview.html
    Ez csak egy szerkezsztő nem felvevő, de nem hiszem el hogy ne adtak volna a kamerához cucccot...
    Amúgy ja csak a progi látja firewire porton, dv out meg mindenen van, a dv in az extra
  • Mihail
    biztos hogy a NV-GS30-nak van DV outja, mert semmit nem látok az adobe premiereben? nem lehet, hogy csak DV in-je van???
  • Mihail
    adobe premiere pro-t töltök le, az ugye megfelelő a célra?
  • Mihail
    és ugye csak a program képes látni a kamerát? a windows maga még a kapcsolatot sem ismeri?
  • Anee
    A kábel jó ellenben kell egy program amivel lemented...ilyet adtak szerintem hozzá...Pinnacle és Ulead softwarek valamelyikével amúgy le tudod menteni, movie factory stb.
  • Mihail
    Szeretném a panasonic NV-GS30-as digitális kamerámról a filmjeimet firewireon keresztül átvinni, de nem tudom hogyan kell? Vettem egy kábelt aminek az egyik vége dv csatlakozó(ez megy a kamerába) a másik vége (az a nagyobbik fajta) megy a 1394 adapterbe. Hiába dugom össze a pc-vel nem történik semmi? Lehet hogy olyan kábel léne aminek mind a két vége az a kisebbik fajta DV csatlakozó (kocka alakú)??? Segítség!
  • Anee
    Mi tavaly vettünk VPD23i-t és ahoz sem attak egy MB-nyi MS-et sem
  • ronny666
    Hi, vásárolt valaki mostanában Samsung VP105I vidkamerát???
    A kérdésem az lenne, hogy kapott-e hozzá a csomagolásban memőriakártyát? Ha ha igen mekkorát???
  • Vernoon
    Egy kerdes: Miert szamit a kazi minosege? Digitalis jelet rogzit 0-at es 1-est, az anlognal nagyon is szamit a kazi minosege a felvetel szempontjabol (szinek, elesseg, kepzaj, recseges, kepfutas, stb) itt mindent digitalisn rogzit (pl szineket kodol majd lejatszaskor a megjelenito a kodhoz tartozo szineket jeleniti meg) Vagy van jel, vagy nincs. Ez olyan, mint a CD. ha van jel ok, ha nincs (pl karcos) akkor van baj. Tok mindegy (hangminoseg szempontjabol), hogy egy 100Ft-s noname CD-re irod ki a zenet, vagy egy 500Ft-s SONY-ra, ugyan azt a digitalis adatot tarolja es adja vissza. Itt mar a hang- es kepalkoto rendszereken mulik a minoseg (erosito, Video, TV)
  • JimHUN
    Én megvettem a 103i-t. Nagyon meg vagyok vele elégedve, bár viszonyítási alapom DV-ben nincs.
    Annyi baja van csak, amit asszem itt már írt vki, hogy felvétel közben zúg a motorja és a mikrofon azt is felveszi. De ezt csak csendes felvételek esetén hallod, ha fullra felhangosítod a TV-t hogy halld a távoli madárcsicsergést. :-)
  • ronny666
    És a Samsung VP-105-ös a millen kamera??? Most br. 139.000-ért lehetne kaőni...