13587
  • hzsolt
    talán rossz magyarítást tettél fel.
    Keresd itt a jót:
    http://timurlenk.tvn.hu/
  • geCCo33
    hello

1. RTW alap
    2. 1.2-es patch
    2. BI
    3. Patch 1.6 for BI
    4. BI magyarositas

felraktam a fent felsoroltakat es nem muxik
    ha csatat akarok inditani visszaugrik a menube, ha hadjaratot akkor kiirja hogy valasszak a listabol, de milyen listabol nincs is ott semmilyen lista?!

tud vmi tanacsot adni?
  • haxoror
    A játék (Római) részének pont az a lényege hogy végül császárrá koronáztatod magad mert Rómának ez a legjobb, hogy az inkompetens szenátus helyett egy igazi vezére legyen.
    Innentől nincsenek "öncélú" hódítások mivel TE vagy Róma jövője és minden új terület Rómát növeli.
    Azt a Juliusok a gallok protektorátusa meg fizetni a békéért dolgot meg sem hallottam, ha én lettem volna a szenátus akkor kapsz egy üzenetet hogy a családfőd legyen öngyilkos!

Oké, persze így is lehet játszani csak így a Brutik és a Scipik közben fényévekkel elhúznak melletted mivel ők nem a szenátus parancsaira várnak hanem teszik a dolgukat, új területeket hódítanak és időnként teljesítik a szenátus extra kéréseit ugyanis a szenátusnak nem az a dolga hogy helyetted hozzon döntéseket és meghatározza MINDEN lépésed hanem hogy baszogasson ha rosszul csinálsz valamit pl hódításokat követeljen tőled amikor te nem csinálsz éppen semmit, védekezel ahelyett hogy Róma dicsőségéért új területeket szereznél.
    Csak sajnos ezt rosszul és ésszerűtlenül csináltja.

Ez a játék modok nélkül elég könnyű, ha kihívást akarsz akkor arra jobb az RTR vagy a TE, a szenátus kiskutyájának lenni szerintem túl frusztráló én biztosan nem élvezném az ilyen játékot.
    Persze ehhez hozzátartozik az is hogy én személy szerint pl nem nagyon szeretek Rómával játszani, jobban bejönnek a hellén és keleti népek, Róma ELLEN már sokkal szórakoztatóbb a játék mert így bele lehet vinni a "mi lett volna ha" forgatókönyveket pl mi lett volna ha a rómaiak nem tudják a macedónokat legyőzni, mi lett volna ha a pártusok úgy döntenek hogy terjeszkedni fognak, ha karthágó nem pusztul el stb.
  • Grrrrrrr
    Miköze a gall hadjárathoz az égei tengernek? Két külön hadszintér. Volt ilyen a rómaiak idejében is. ne csodálkozz, hogy téged küld oda, te vagy hozzá a legközelebb. És a szenátus RÓMA érdekeit nézi, azt, hogy minél több több tercia legyen valamelyik római uralma alatt.

Ugyanakkor cseszeget, hogy a hatalmát ne veszélyeztesd. Ez a politikai játszmákat, manővereket modelezi. Volt belőle bőven Rómában.

Sajnos a foglalásos feladat nem túl gyakori. Alig van olyan családfő, amelynek uralkodása alatt 3 tartományt foglaltam el. Talán 3 ilyen van.

Ezek közül a "C" még sohasem volt. A többi igen.

Nekem tetszik ez a játékstílus, mert nem végig rusholod a játékot, hanem rendesen lejátszod. Ilyen esetben, mior egyzserre védekezel a britek, gallok, ibérek ellen, és blokádolod a makedón, görög kikötőket, alaposan meg kell fontolni minden lépést. Nagy hadsereg, kevés lóvé. Alaposan meg kell fontolni hol, mire költöd a pénzt. Egyik ilyen jólsikerült 500 dénáros befektetésem Mogontiacum és Lovosice között, még Moguntiacum területén egy erőd, a Luvavumba menő út kereszteuuődése és a tartomány határ között. van benne 4 onager, egy rakat íjász, meg legionarius, és lovasok. ajdnem full sereg. Mióta ez a brit területen álló erőd áll, nincs ostrom Luvavum vagy Lovosice ellen. És rengeteg brit családtag halt onagertől tűzhalált. Sőt, Lugdunum és Lemonum is nagyon ritkán kerü ostrom alá. Egyetlen jó helyen elhelyezett erőd, egyetlen sereggel, szinte veszteség nélkül sakkban tartja a briteket.

Vannak apró trükkök. Mikor nem bírtam tartani narbonensist, odaajándéoztam a szenátusnak. és ők meg bírták tartani. nekem akkor még nem érte meg, mert a gallok folyamatosan támadták, és a szárazföldi összeköttetés még nem volt meg. A szenátus megtartotta, és később, mkor újra megjelentem a vidéken, volt hogy jött segíteni felszabadítani Lugdunumot. Lassan visszavásárolom tőlük, mert már nincs jelentőségük a területen.

Meg lehet csinálni az 50 várost a szenátust követve. Gurat, aki nem ír krónikát, mint én, eljutott, és 7 volt a szenátusnál a respektje, 10 a népnél.

Jobb ez a szenátusos módszer. Még a diplomáciát is igénybe keleltt venni, főleg az elején. votam én a Juliusokkal a gallok protektorátusa. Addig sem cseszegettek. Szépen összeszedtem magam, és a következő szenátusi küldetésnél már mentem is Massilia ellen. De kötttem velük békét, még fizettem is, hogy a városom felszabaduljon az ostrom alól, és legyen idő odaérnia felmentő seregnek. De olyan is volt, hogy követeltem egy csata után Lugdunuot, és odaadták, pedig nem volt olyan seregem, ami abban a kőrben bevonulhatott volna. Ugyan így volt Aquinqum is a dákoktól. De mivel nem akartam a trákokkal hadba kerülni, ezért inkább megalkudtam Pripet területére.

Ha a szenátus utasításait követve haladsz, KÉNYTELEN vagy a játék minden aspektusát kihasználni. Csak a számodra kedvező utasítások végrehajtásával, és öncélú hódításssal ez a játék még vh/vh-n is nagyon könnyű. Semmi élvezet, semmi nehézség nincs benne. Én sem hajtottam végre minden feladatot. dacia elfoglalását 3-szor adta ki egymás után, mert nem tudtam elég haderőt felvonultatni, és a firssen efoglalt Tribus Yaziguest is védeni. De öncélúan nem foglaltam el semit. Kivéve amikr a keleti brit előrenyomulást megállítottam, és visszafoglaltam a germánoknak a tartományaikat. Meg olyan is volt, hogy csak azért támadtam gall városokat, hogy a családot kiírtsam. De a város felprédálása után mindig visszadtam nekik. Talán 3 ilyen prédálásos eset volt. Az utolsónál már nem is foglaltam el, megelégedtem az utolsó családtag megölésével.

143-ban 16 tartományom van. De mostmár egyre könnyebb lesz teljesíteni a szenátusi feladatokat, mert egyre nagyobb a nyugodt hátterű országrész.
  • haxoror
    Ja értem, szal teljesen normális dolog hogy a gall hadjáratom közepén a flottáim ahelyett hogy engem támogatnának az égei-tengeren kolbászolnak mert a szenátus szerint kurvára az én dolgom a görög kikötők blokádolása.

Ha belázad észak-afrikában egy scipi város (Cirta) akkor persze hogy nekem kell mennem visszafoglalni mert éppen az én egyik utánpótláshajóm van légvonalban hozzá a legközelebb, és nagyjából pont ez a lényeg, elég könnyen kiszámítható hogy mi lesz a szenátus következő kérése mert nem valami hűderavasz tervet követ hanem az éppen aktuális körülmények alapjá hoz egyszerű és többnyire nem éppen a legjobb döntéseket.

Nekiküldi a három frakciót a keztdővárosaiknak és onnantól:
    a. az egyik veled határos várost foglald el (gall, görög, macedón, karhágó itt prioritást kap, ha ők már nincsenek akkor éppen ami kéznél van)
    b. blokádolt egy ellenség kikötőjét ami egy flottád vagy kikötőd 5 körös sugarában van
    c. szerezz kereskedelmi jogokat/vedd fel a diplomáciai kapcsolatot egy néppel
    d. foglalj vissza egy fellázadt római várost
    e. takarodj ki róma szövetségesének területéről

És kb ennyi, ami nem baj mert a kezdő játékos így ráérez hogy mi merre mennyi de elég játék után már észrevenni hogy lehet ezt jobban is, példaként a galloknál randomra választ egy szomszédos következőnek elfoglalandó várost, Massilia után Narbo Martius helyett Lugdunumot akarják ahol nincs kikötő viszont ad egy fasza közös határt a nyomuló brittekkel meg a germánokkal és ezután ahelyett hogy egymást gyengítenék engem fognak mindketten szopatni, na hol van itt a híres "oszd meg és uralkodj"? :D

Na erről beszélek ész nélküli hódításnál, egy hülye szkripthalmaz utasításait követni amikor már az intróban is mindegyik frakcióvezető a világurmai terveiről szónokol sztem értelmetlen.
  • Grrrrrrr
    Ez nem igaz.
    Én az ő utasításuk szerint megyek, és jó, ha minden 5. küldire kapok foglalásos feladatot. vh/vh

• haxoror
    Pont hogy a szenátus erőlteti az ész nélküli hódítást, az ő hülye parancsaikat követve garantált az instabil birodalom
  • Yangtzee14
    Rendben, kipróbálom. De ha nem működik, mész a Tarpeius sziklához! :@
  • Yangtzee14
    Jó hát akkor maradjunk annyiban, hogy nem mindegy, ki milyen játékstílusban játszik, és ki milyen mértékben használja ki a játékadta lehetőségeket. Az ész nélküli hódítást én is jó dolognak tartottam, eleinte. Aztán rájöttem, hogy a szenátust nem véletlenül rakták be. Egy kis izgalmat visz a játékba... de mindegy, ízlések és...
  • haxoror
    Kit érdekel a szenátus? Vén hülyék gyülekezete akik csak egy apró akadály a sok közül a császárrá válás útján!

Ha a küldetésük egybevág a terveimmel akkor megcsinálom de azt nem hagyom hogy bekavarjanak meg olyan háborúkba rángassanak amik nekem nem előnyösek vagy hogy túlterjeszkedjek miattuk amikor még nem állok készen, ha a scipikkel vagyok akkor startból hadat üzenek a görögöknek ÉS a macedónoknak is hogy a brutik egyszerre szopjanak mindkettővel és ugyanígy bekavarok a juliusoknak is... hehe
  • Grrrrrrr
    haxoronak igaza van. A szintlépéskor egyből maxra kell tenni az adót, mert csökken a bevándorlási kedv. És csak ekkor fogja elérni egalba a szenny az adó, és a népesség egymást. Meg fog állni 100% előtt a közbiztonság.
  • Yangtzee14
    Na igen, csak mikor (hála a nemes szenátusnak) a birodalmam Afrikától Judeáig terjed, akkor kicsit necces a fővárost kelet felé tolni úgy, hogy nyugaton megmaradjon a közrend! A másik ilyen érdekes hely meg a Fekete-tenger északi területe egészen Campus Sarmatae-ig. Ennyire széthúzott birodalom esetén elég nehéz megfelelő központot találni. És nem feltétlenül mindig a birodalom közepén fekvő város a legjobb megoldás!
    Ja nem, bocs. Elfelejtettem: már Hispániától Judeáig!
  • haxoror
    A fővárostól való távolság miatti büntetés max 80 lehet és (főleg Rómával) meg lehet oldani hogy a városok még így is normálisan működjenek szal a fővárost tolni kell a front felé és a hátország ha már konszolidált akkor nem fog lázadozni.

Jeruzsálem amúgy is macerás város mert állandó unrest van benne amivel semmit sem lehet kezdeni (ilyen még Londinium és egész hispánia is), MUSZÁLY lebontani az idegen templomokat és sajátot építeni helyettűk vagy tényleg folyton lázadni fognak.

Ha viszont az egyiptomiak megépítették már a legmagasabb kormányzati épületet (Fáraó palotája asszem) akkor az gáz mert az se lebontani sem upgradelni nem lehet :(

A kultúrális problémáknál az számít hogy mennyi idegen kultúrájú épület van a városban és ebbe a barakok, piacok, csatorna kvázi MINDEN beleszámít szal ami csak bontható azt megéri lebontani és újat építeni helyette illetve a meglévőket upgradelni mert úgy saját kultúrává válnak.
  • Yangtzee14
    Bár hozzáteszem, én mint tiszta vérű római, utálom a lázadásokat, így szívem szerint minden lázadást kereszteléssel bűntetnék ;)
    Persze kell a rabszolga is! :)))
  • Yangtzee14
    Salve Dominus! :)

Ez mind szép és jó, amit írsz, csak egy gond van vele. A fővárosom Syracuse. Így egy olyan város, mint Jeruzsálem, igen messze van a fővárostól. Így a nagy távolság alapból lerontja a közbiztonságot. Ehhez hozzájárul még a szenny is, amin már nem tok változtatni, mert a Jeruzsálem max fejlettésgi szinten van. Na most, ha e mellé még az adót is felnyomom maxra, akkor az a közbiztonság egyenlő lesz a nullával. Szó szerint! A legtöbb határmenti városomban kénytelen vagyok a lehető legalacsonyabbra venni az adót, és napionta játékokat rendezni, hogy 100 % körül tartsam a közbiztonságot. Na most adó növelés hatására... Volt olyan is, hogy kiírtottam a város lakosságát, ekkor ugye lecsökken a lakosság létszáma (milyen meglepő :D), és nő a lakosság növekedés %-os aránya, továbbá szinte az egekbe "szökik" a közbiztonság. Nem telt el néhány kör, és a közbiztonság lecsökkent 100% alá (alacsony adó mellett is) Az én legnagyobb problémám inkább a kultúrális szankciók. Ez megint olyan dolog, amit elég necces megbabrálni, mert ha teszem azt, lerombolom a templomaikat (amik sok esetben még a kezdetleges kis oltárok), akkor rengeteg körbe kerül, míg felépítem a legfejlettebb templomot, ami már legalább 20-25% közbiztonság növekedést idéz elő. Na de addig. Addig meg úgy lecsökken, hogy pár kör után fellázadnak, bármit is teszek. Szóval valóban, az egyetlen kompromisszum jellegű megoldás, ha folyamatosan képzem ki az egységeket, akiket aztán vagy letelepítek egy másik vérosban, vagy elküldöm őket meghalni.

Egyébként nagyon jól tudom, hogy ellenzed a keresztelést! :D
  • Grrrrrrr
    A keresztelést nem csak gazdasági hatásai miatt ellenzem, hanem azért is, mert túl egyszerű...
  • haxoror
    Az adóbevétel csökkenést követni lehet kerszteles előtt és után, a kereskedelmi bevétel változását nem igazán lehet követni mert eleve hullámzó és bekavar egy csomó egyébb tényező (aki az előző körben a várossal bizniszelt az most máshova ad el, kitört a világ másik felén egy háború ami átrendezi a kereskedelmi hálót, lázadó csapat állt az egyik útra stb), ettől függetlenül mintha az is csökkenne a lakosság létszámával együtt.
    Ami mondjuk ésszerű lenne hiszen kevesebb embernek kevesebb borra van pl igénye.
  • Bucser
    kereskedelemből a bevétel attól függ, hogy hány várossal kereskedik az adott város (ergó milyen szintű a shipyard) és hogy exportál-e vagy importál:) A fejlettség szempontjából igen valóban fontos a népesség de csak közvetve (ahogy én éswzrevettem) de lehet számolja, hogy népesség arányosan mennyit hoznak be? Ilyet nem vettem észre.
  • haxoror
    Az adóbevétel lakosságfüggő és asszem a kereskedelem is.
  • lammaer
    hmmm... régen játszottam vele, de a keresztelés annó szerintem a legjobb módszer volt a lakosság kordában tartására ha már sikerült megépiteni a legfejlettebb épületeket. Mivel a város termelékenysége úgy emlékszem nem függ a lakosság méretétől, ezért jól letarolva a népet nem csak nyugalomhoz hanem sok zséhez is jutunk, miközben semmi hátrány nem ér. Szóval én ajánlom a keresztelést :)
  • Grrrrrrr
    Minden szintlépés előtt megemelkedik a szenny. Ez jelképezi a túlzsufoltságot. Ha szintet lép a város, utána visszaesik. Az utolsó szintlépés után fel kell vinni maxra az adót. Ezáltal csökken a népesedési kedv. Egy idő után be fog állni 0-ra. A szeny növekedésével, és az adó magasságával ugyanis kiegyenlítődik. Amivel nem nagyon tudsz mit kezdeni, és ezért nagyobb haderőt kell fentartania távoli városokban, az a központtól való távolság. De ez is logikus, a nagy birodalmak határa mindig nyugtalan hely volt. Szükség esetén lehet játszani a játékok gyakoriságával. Ez azonban csak a legutolsó szinten, vagy vészesetben ajánlom, mert egyébként olcsóbb levinni az adót, mint játékot tartani.

A keresztelést, lakosok kiírtását nem ajánlom. Különösen az utolsó szint előtt. Azt viszont igen, hogy a túlnépesedett városokban képezz parasztot, azokat vidd át egy olyan városba, ahol ár mindent felépítettél, de létszám miatt nem lép szintet, és ott oszlasd fel. Nagy egységméreten egy seregnyi paraszt 2400 főt jelent.
  • Mor3llo
    Nem, felraktam az 1.6-os pecccset és működik...thx azért :) be kell melegíteni az MTW2-re xD
  • adios
    Tedd fel a legújabb videokártya drivert hátha segít.
  • Mor3llo
    Sziasztok!Az lenne a problémám, h mikor belépek a játékba, akkor fura módon elkezd villogni a menü, meg a töltőképernyő, meg maga a csatatér is...eddig nem csinálta, furcsállom :( vmi megoldás ? :S
  • tobias88
    Mert nem eredeti!
  • bad00
    Van egy kis gondom az Alexanderrel. Egy idő után hiba jelentés és kilép a gameből. A legfrisseb mentés után is egyből. Ez mér van?
  • obe
    az sajnos már rég nem elég, ha az utóbbi pár évben készült játékot is szeretnél futtatni:(..lassan az 1 gb se:((
  • tobias88
    Most látom csak, DEMO?? Erről nem is tudtam! A teljes az mikoris várható??
  • tobias88
    durrr, télleg kell 2 gb??? 512 ddr2 nem elég??
  • Hunor1
    Elég, nekem is az van, és a demo szépen fut rajta! Inkább RAmot vegyél ,kell vagy 2 Gb....
  • tobias88
    A Med 2 nek milyen gépigény várható?? 128as videókari elég lessz??
  • haxoror
    MULTIPLAYER -> ONLINE BATTLES
  • GiGa master
    Hy all!megszeretném kérdezni hogy hogy lehet neten jáccani a játékkal???előre is thx
  • Yangtzee14
    Hát igen. Alapvetően a Rome és a Medieval két külön játék.
    A patchek, meg kiegészítők meg elég kényes dolgok. Nem tudom, felhozta-e már valaki, de van egy jó módszer arra, hogy megkíméljük magunkat a felesleges hajtépéstől. Igaz, egy hátránya van, sok hely kell hozzá.
    Tehát. Első lépésben felrakod az RTW-t és felpatcheled 1.2-re. Szerintem ez az alap, mert a legtöbb dologhoz minimum 1.2 patch kell. Ezt szépen fogod és a teljes mappa tartalmát átmásolod mondjuk egy RTW1.2 mappába. Ezután mondjuk feltelepíted a Barbarian Invasiont. Ez az alapjáték 1.3-as verzióra javítja fel. Hasonlóan az előzőekhez ezt is átmásolod egy másik mappába (pl. RTW-BI1.3). Ezután telepíted fel az 1.5/1.6 patcheket. Így gyakorlatilag minden jelentősebb RTW verzió fent lesz a gépeden, amiket ezek után úgy variálsz, ahogy akarsz. Ha ezek után például fel akarod rakni az RTR Goldot, akkor fogod a sima 1.2-ves verziójú játékot, és a megfelelő mappa tartalmát átmásolod egy újabb, mondjuk RTR6 Gold nevű mappába, és ide telepíted fel a Goldot. Ha ezek után valami gond adódik a játékkal, akkor csak fogod, és az eggyel korábbi verziót visszamásolod. Pl. valamiért nem indul el a BI 1.6 verzió. Akkor fogod a mappa tartalmát, kitörlöd és az RTW-BI1.3 mappa tartalmát bemásolod az üres mappába, feljavítod az 1.6-tal, és ismét müxik a játék és nem kell mindent újra telepíteni.
    Elnézést, ha nyílt titkot árultam el, ha meg mégsem, akkor hasznos lehet.
  • Wreck86
    ja,bocsi az a medieval total war.azthittem hogy kiegészítő ez is,de akkor egy új játék?
  • Yangtzee14
    Üdv mindenkinek!

A lázadás valóban egy kényes dolog! Ezekkel a csatornákkal az a gond, hogy van három fajta épület: a csatorna és a két vízvezeték hálózat. Na most, ha ezeket felépítitek, akkor onnantól kezdve már jóformán tényleg csak egy megoldás marad a lázadás leverésére. Sajnos... Egy dologgal lehet még segíteni, de ahhoz pénz kell. Nálam Jeruzsálem a lőporos hordó (Scipio családdal vagyok, már Kr. u. tizenakárhányban) Az elégedetlenség másik forrását kell megszűntetni, a túlnépesedést. Nemrég azt csináltam, hogy kiképeztem egy teljes légiót Judeában, és visszatért a közbiztonság 100% fölé. De mint mondottam volt, ehhez pénz kell. Tehát valahogy a lakosságot kell ritkítani, ami nem feltétlenül a lakosság kiírtása a város visszafoglalása után. A másik módszer, bár ez felér a kiírtással, ha elterjesztitek a betegséget a városban. Az rendesen lecsökkenti a lakosságot és a közbiztonság is javul...
  • Besz
    Így kell feltelepíteni:

1. RTW alap
    2. BI
    3. Patch 1.6 for BI
    4. Alexander
    Opcionális, ha nem akarod mindig betenni a Cd-ket:
    +: nocd 1.5 az RTW-hez, nocd 1.6 a BI-hez

Ezt nem ismerem: med.war, gondolom valami mod lehet.
  • Wreck86
    Helo Mindenki!
    lenne 1 kérdésem,mert összekeveredtem
    alap rome total war után hogy pakolom a patch-eket,és a kiegészítőket?( bi,med.war,alex)?

köszi
  • Prank
    néhány keresztre feszített lázongó, és panaszmentes lesz a napod...
  • haxoror
    Semmit.
    Minnél több az ember annál több a szenny, néhány kormányzónak van squalor csökkentő tulajdonsága de az olyan kicsi hogy nem segít gyakorlatilag semmit.