13587
-
Gábor #5483 http://www.twcenter.net/downloads/db/?mod=141
Ez kell neked. -
#5482 Kőzápor - kőzápor - kőzápor!
-"Két hegyeset kérek és egy nagy lapost is"
-"Nekem is mama!"
-"Akkor legyen két hegyes, két lapos és egy zacskó kavics"
-
wallen #5481 Akkor egy kis hadtörténeti áttekintés
Kezdetben a rómaiak is a görög flanxszerű hadrendet alkalmazták. Ez egészen úgy BC400-ig maradt fenn, a nagyobb itáliai háborúkig mardt fenn. Aztán folyamatosan csökkent egyrészt az alkalmazott lándzsa (palanx esetében szarissza) mérete, illetve megszünt az egy tömbe tömörülő hadrend. Helyüket a rövidebb lándzsa (ez látod most a Triarii kezében) vette át, illetve a manipulus hadrend. Ennek oka, hogy a szabdalt Itáliai terepen a falanx elönye elveszett. Ezen a terepen nem lehetett elég mozgékony (lásd 1,5 km-es zárt arcvonal) a zárt hadrend felbomlásának kockázata miatt. És mivel ez a zárt hadrend, illetve csak ebben a zárt hadrendben használható hosszú lándzsa maga a falanx, lassan felhagytak vele egy jobb taktika kedvéért. A későbbiekben a Triarii lándzsa is rövidült és átment hajítófegyverbe (pilum) és csak a harmadik vonal tartotta meg a hagyományos fegyverzetet (a helyzetnek megfelelően azért néha az első sor is ilyet használt).
És, hogy miért nem tértek vissza falanxhoz. Mint kiderült, a manipuluson alapuló hadrend sokkal hatékonyabb és sorra verték a falaxot alkalmazó ellenfeleiket.
A cohors kialakulását Hannibál csatavívási technikája tette szükségessé. Ennek szülőatyja nem Marius, hanem Scipió , aki elöszőr Ibériában az ottani pun seregek ellen alkalmazta. A cohorsra azért volt szükség, mert a római hadrend használható lovasság hiányában nagyon sebezhető volt a szárnyain. A manipulus túl kicsi volt önálló feladatok megoldásához; mint például beálljon egy szárny ellen intézet lovasroham elé. Ezért kezdte el Scipió összevonva használni manipulusait, cohorsokként. Így megszünt a hagyományos három sor mélységű hadred (Hastati/Pricipes/Triarii - a hőskorban ez is másképp nézett ki)
Na most visszatérve a kérdésre, hogy teknősbéka alakzat miért nem lett kombinálva a falanx-szal.
A rómaiak majd minden mezei csatájukat támadó szellemben vívták, mondván ez olyan moralbónuszt ad (inkább adrenalint), ami a siker záloga lehet. A falanx alapvetően defenzív felállás - lásd a játékban sem rohamoznak, max lassan komótosan nyomulnak előre. Emellett a falanx főfegyvere a hosszú lándzsa test-test elleni harcban használhatatlan - lásd játékban, ha oldalba kapsz egy falanxot a katonák kardra váltanak. A fordulás nagyon nehézkesen megy. (Ugye a 2. 3. ember lándzsája akadályozza az elötte állót)
Tehát minek cipelnék, ha nem illik a harci stílusukhoz?
A teknősbéka, kombinálva a falanx lándzsájával szinte szétverhetetlen ormótlan embererőd lett volna. Csak épp teljesen használhatatlan az mezei csatában. A teknösbéka is az volt, mint a parthusok Crassusnak megmutatták :)
-
JLH Fans #5480 Áh világos:)
én csak az olyan várostromokat utálom ahol vagyunk 3000 en a gép meg csak 300 an és muszály lejatszani mert a vadbarom kb 1200 as veszteséget hozni ki nekem a 100 as helyett..... -
#5479 Vannak csaták? Én eddig mindig megvettem az ellenfél egységeit és városait.
Poén nélkül: általában megvívom a csatákat. Csak a nagyon egyértelműeket nem. De very hardon még úgy is van meglepetés. Meg mondjuk ha van ugye a zsoldos seregem, azt általában nem játszom le. Így is, úgy is megszopat a gép. Legalább nem látom az egész sereget futni hátra... :) -
Gábor #5478 MEgnézem, várj. -
Gábor #5477 Most jön a kőzápor, de túlélem, szóval: a támadókat gyülekező előtt (rendszeresen szétszórja a gép a csapatait támadás előtt a térképen) megvesztegetem. A hadjárataim alatt viszont van csata, amit magam irányítok. -
Főként akkor tud hatásos lenni, ha oldalba kapod a lovakat. Ha szemből támadsz a tevékkel, akkor olyan 50-50% arányban ijednek meg tőlük. -
JLH Fans #5475 elég érdekes mert ha igy tennék akkor very hardon a 3-4 szeres tulerőket is siman bukná nekem csomoszor a gép...... -
VGQ #5474 sajna nem vagyok egy remek angolbol,ugyhogy nem igazán tudom mit kellene keressek:(( -
Gábor #5473 Személy szerint a hódításokat és a fontos csatákat vívom. -
Gábor #5472 Akkor az én tevéimnek tudathasadásuk van és lónak képzelik magukat, vagy nem tudom minek, de basznak megijeszteni a lovakat -
JLH Fans #5471 hogy a kenyába haladtok Ti ilyen gyorsan?
le sem szoktátok játszani a csatákat?!? -
#5470 A sebességük csak egy kicsivel lassabb, mint a lovasságnak. Csak hosszabb vágtánál derül ki ez is.
Emellett kevésbé fáradnak szerintem, a közelharcban is kitartóbbak és kevésbé hullanak. Ráadásul ha az ellen lovassággal jön, akkor azoknak végük, mert a lovak fosnak a tevéktől. Szóval elég látványos, amikor az ellenség lovasai közé hajtom őket. :D
-
haxoror #5469 Miben jobbak a tevék? -
#5468 Nah. Armenia is kinyírva. Most jönnek a görögök. -
Gábor #5467 twcenteren körülnéztél már? -
Gábor #5466 Nem értem mit nem értesz....A teknős kiegészítve sündisznó tüskékkel hatásosabb, mint a teknőspáncél magában. Miért ne alkalmaznának egy bevált alakzatot? -
VGQ #5465 Nem tudjátok melyik file-t kell átszrkesztenem ahoz,hogy máshogy nézzenek ki a katonák????
És milyen progi kellene hozzá??? -
wallen #5464 laklmazott = alkalmazott -
wallen #5463 Miért? Szerinted volt nekik BC270 után? Ellenben a hellenisztikus államokban gyakran laklmazott volt -
Gábor #5462 Egyiptomiak nem rosszak. Csak az a vicces,hogy mindenki szinte használhat falanxot, csak rómaiak nem -
Gábor #5461 Igazad van, nekem aztán magyarázhatod, nekem megfelel a program. -
#5460 Ehhheh. Na most adtam mindenkinek. A szelukidákat kiirtottam. Összeverbuváltam három sereget. Az egyik az elit. Elefántok, cataphract tevék és onagerek. A másik olyan sereg, amiben gyengébb egységek vannak, ez jó várost védeni, ha elfoglaltam. A harmadik meg egy zsoldos hadsereg, akiket találtam, mind felvettem vegyesen.
A térképen okosan egymás mellett vezettem őket. Belémkötött egy 3000 fős görög sereg, nekem volt kb 300 fő halottam, nekik 1800.
Aztán jött a leszámolás. 7 körön át éheztetés, támadás. Szopatás. :)))
Ezután nekimentem az örményeknek, két városuk megvan. Már csak kettő maradt nekik. A görögök egy picit megrendülhettek a szétcsapástól, mert most kussolnak és hagyják, hogy mászkáljak a területükön.
Még ma este Armenia kiirtása, utána a görögöké. És enyém egész Kis-Ázsia és a keleti régiók. Utána asszem nekimegyek Egyiptomnak, legalábbis annyira, hogy Memphis és Alexandria meglegyen. Ott kiépítek egy védelmi vonalat és irány Róma. Hihi. Most mindegyik római család a szövetségesem, nem tudják még, hogy mi vár rájuk. :))))
A cataphract tevék halálosak. Sokkal jobbak, mint a lovasság.
Mindemellett most a hátországban iszonyatos városfejlesztés-népvándorlás folyik. Egyszerre 6 város gyárja a parasztokat, és küldöm szépen előre őket 3 másikba, ahol már nem nő a lakosság. Aztán ha azok megvannak, elkezdik azok gyártani a parasztokat, mert így nem lesz lázadás és később szépen beáll a mérethez megfelelő lakosságszint.
Huhh. Király game, megint csak ezt tudom mondani. :))) -
VGQ #5459 köszi.Már szedem is:) -
#5458 Akik a magyaritást szokták keresni,
nézzék meg az oldalt, mert ma frissült. (18%) -
wallen #5457 Neked hiába magyaráznám -
Gábor #5456 És akkor mvel háborúzol, hmm? Esetleg ne legyen a unit képzés 10 kör?! -
Gábor #5455 Most végeztem a szeleukidákkal. Lehet egy másik néppel,de lehet velük kezdem újra nehezebb fokozaton. Sajnos a companion cavalryt nem sikerült tesztelnem, a dumbo-osztag vitte a prímet.
Viszont a gép néha kikészít! Mármint a unit AI halálosan el van baszva. Pl mondom íjjászoknak, hogy sorakozó a fal közelében, erre mit látok? Öt egységből kettő sétálgat a falak alá! Nem oda kapott gyülekezésre parancsot! Meg ahogy néha falanxban mozognak az egységek, az siralmas. Arról ne is beszéljünk hogy nem férnek el rendesen az ormányosok a kib* nagy utakon:( -
#5454 Igen ám, de Jugurtha esete egy kicsit hasonló a Szaddam Husszein és Bin Laden esethez. Korábban pont Mariussal kart karba öltve vívtak meg egy-két győztes hadjáratot, tehát Róma barátja- és szövetségeseként. Emellett Jugurtha egy tipikus Rome: TW-os volt. :)))
Ugyanis ő nem vér szerint került Numídia trónjára, mert "fattyú" volt, csak később ismerték el törvényesen, hogy ő is a király fia. Aztán szépen egymás után kinyírta a családtagjait és így került hatalomra. :))
De az tény, hogy rengeteg pénze volt. De emellett okosan is használta fel. Mert ugye a szenátus, mint intézmény mellett ott volt a néptribunus is. 10 választott képviselővel, akiknek a fő feladata az volt, hogy minden szenátusi határozatot a nép (és a saját egyéni) szempontjából is megvizsgáljon. Ha nem tetszett, akkor megvolt a "veto" joga. Tehát a tervezetet el kellett törölni. A poén az egészben az, hogy ha egyetlenegy néptribun kimondta a vetot, akkor sem lehetett meglépni az ügyletet.
És mivel ezek a nép soraiból kerültek ki, ezért nem volt akkora vagyonuk sem, így Jugurthának jóval olcsóbb volt lefizetni egy (a biztonság kedvéért két) néptribunust.
Okosság. A római politika amúgy is rendkívül érdekes. Szerintem a mai világban sincs annyi kavarás-keverés, mint akkoriban egy országon belül volt.
Képzelhetitek, hogy mire egy javaslatot törvényerőre emeltek, mennyi érdek és ellenérdek találkozott, mennyi pénz folyt kézből-kézbe. És főleg mennyi időbe került. Nem egy törvényt úgy hoztak meg, hogy már több tíz évvel azelőtt megszületett rá a javaslat, de folyt a huzavona.
Valahol szeretném ezt viszontlátni egy játékban. A Rome közelít hozzá, de az én nézetem, hogy még mindig a diplomácia a leggyengébb pontja a játéknak. -
wallen #5453 Ezt az nagyobb barakk jobban képzett egység megoldásod javasoltad a Realism Mod készítőinek. Illetve a Hastati, Princeps, Triarii - 1,2,3 körös gyártása is nagyon jó ötlet. A többi elit egységnek is kellene ilyen büntető. Pl. elefánt 4 kör :) -
Viharlovag #5452 Hihi, nekem túl könnyű volt, ezért kicsit írkáltam a txt-kben, meg felraktam a 2.2-es modot. Hááát, mit ne mondjak..
Az egyes reality moddal (Julius emperor/emperor) 10 év alatt legyalultam a gallokat, 15 év elteltével elhullottak a germánok, jórészt a gallok is, meg az ibérek is. Már csak a takarítás volt hátra.
Most bezzeg: Örülök, hogy el tudtamm happolni a galloktól Alesiát, így már nem 5 körbe tellik, mire utánpótlást kapok. A Germánok viszont aljas módon betámadtak a hegyek között, le is ölték egy családtagomat! Hogy mit kapnak még ezért!!
Azaz, szívok rendesen. Sokkal keményebbek lettek a csaták és jóval nagyobbak a veszteségeim. A gallok most már nem futnak meg az első csúnyán nézéstől, rendesen hátba kell őket kapni, nem elég a hátuk mögött settenkedni.
Amit még én nehezítettem magamnak.
1. A princepsek 2 kör alatt készülnek, a Triariusok 3 kör alatt
2. Alaposan felnyomtam a zsoldosok fenntartási költségeit, így már meg kell gondolni, hogy kit vesz fel az ember és meddig tartja meg.
3. Önkéntesen nem használom a bribe-ot.
Amit egyszerűsítettem:
1. Nincsenek különböző "korosztályú" római egységek, a nagyobb barakkok plussz kezdeti XP-t adnak. De ezt a többi nép is megkapja.
2. A Town Watch fenntartása 100 helyett 50 arany (viszont a képzésük 250 arany), így nem érzem a késztetést hogy parasztokból álljon a városőrség, ami egyébként jobban megérné. Amúgy Town Watchot sosem használok a csatában.
Annak, aki elajándékozza a városát és utána visszafoglalja, megkereszteli csak azt üzenem, ha nincs ideje és kedve foglalkozni az ilyen "apróságokkal", akkor írok neki egy modot, ami rögtön a betöltés után győztesnek kiáltja ki!!
Nekem nincs semmi bajom azzal, hogy ki milyen "egyszerűsítéseket" használ, ha neki az jön be, akkor csinálja azt. De! Úgy vettem észre, hogy itt azok vannak többségben, akik a kor hangulatát és a történelmi realitásokat figyelembe véve kívánják megtudni, mi lett volna ha.. Az ilyen fórumozókat szerintem kicsit elborzasztja, az ilyen "legális" trükkök használata, tehát szerintem nem kellene büszkének lenni arra, hogy ilyen módszereket használsz.
Még a bribe-ról valamit. Annak idején pont Marius vezetésével (őt nem tudta megvesztegetni) folyt a Jugurtha elleni hadjárat. Már előtte is elhatározták a szenátusban, hogy megleckéztetik a fickót. De ez a numid uralkodó folyton lefizette az ellene küldött seregeket, sőt magukat a szenátorokat is, mikor rómába ment. Annyira korrupt volt az állam, hogy állítása szerint, megfelelő pénzösszeg lefizetése után még konzullá is megválasztották volna... Ezek után természetes volt, hogy egy ilyen korrupt rendszer összeomlik és jött a véres polgárháborús időszak, majd a császárság, ami rövidtávon megoldást hozott. -
JLH Fans #5451 Menjen a szenatus megint a jo k.mostmár elegem van.....kivételesen sikerült volna egy jos kis blokád,utközben szarrá is szopattam vagy 6-7 karthagói flottát,erre kb fél centi hiányzott hogy az uccsó körben odaérjek a kikötője elé emiatt lesz öngyilok most a 2.legjobb hadvezérem persze a hadjárat kellős közepén....Hu bazzeg ezért nemhogy keresztelem hanem min felnégyelem majd őket...... -
#5450 Azért nem annyira könnyű. De tény, hogy az első 50-60 év a cumi. Onnan már egyre könnyebb. De ez valahol tök normális is. Annak idején a Civilizationnal is így volt. Vagy bármi mással. Hiszen az erős hátországból könnyebb az elit egységeket előrehozni.
Ha meg valakiben van egy kis vele született stratégiai érzék, akkor még könnyebb. Egyik haverom hívott kb fél órája, pont erről beszéltünk. Valószínű, hogy a készítők között nagyon jó stratégák vannak, de simán elképzelhető, hogy itt köztünk van még jobb. Hiszen nagy a világ. :) -
#5449 Ez a bribe-nem bribe dolog tök értelmetlen. Én jónak tartom a lehetőséget, hogy van. Ha nem lenne, akkor Perzsia most max. egy városból állna.
De ha valaki csak ezt csinálja, akkor úgyis saját magának teszi unalmassá a dolgot.
Szerencsére a játékban rengeteg lehetőség van. És így mindenki tud szabályokat létrehozni saját magának, hogy izgalmas legyen. Például: no bribe, no elephant, stb-stb...
-
Gábor #5448 Nem személyeskedem, de már tele a hócipőm mindkét féllel. Azok meg főleg beteszik a kiskaput,akik very hardon játszi könnyűnek tartják a játékot, és ezt hatvanszor leírják. Senki ne vegye ezt sértésnek,csak egy megfigyelés. -
Gábor #5447 Nekem így kergette végig Afrika partjai mentén négy szenátusi flotta a csapatszállítóimat, a sima rombolóhadra meg tett magasról -
Gábor #5446 Szeleukidák. -
Árnyvadász #5445 Ötödszöri végigolvasásra igen!!! :) Jó ötletnek tartom.
Bár az, hogy csak bizonyos esetekben jön elő a tanácsadó és "villog" az nagyon jó. Igaz én már kikapcsolom, mert idegesít. Pedig biztos tudna mondani olyat ami jó lenne, de na mind1. Már magam sem tudom mit akarok ... DEEEEE: JÁTSZANI!!!!! -
Gábor #5444 A szenátus mehet a halál f*szára a szopatásaival szvsz :)