13587
  • haxoror
    Szeleukidák
  • JLH Fans
    Akkor azt hiszem hagyom Karthagót egyelőre a sunyiba.....
    Eddigi tapasztalataitok szerint a legerősebb nép melyik?
    Megpóbálnám végigcsinalni velük legnehezebben abszolut bribe nélkül......
  • VGQ
    az is lehet.
    Gondolom minden népnek engedélyezett mindent.
    Az mekkora már:)))
  • wallen
    Szimplán belenyúlt az egység leíró fájlokba
  • VGQ
    Sztem ez valami gyári kép és a gyárban mit nem lehet megcsinálni??
    Mert a cataprahtok tuti nem állnak be a romaiakhoz.Még egy tetves eastern infantry sem áll át!!!
  • Fritz Von...
    Csíter.
  • haxoror
    Nem
    Miért ne mehetne vissza a városba egy csapat "újratankolni"? végül is retrainelni nem lehet csak felkapni egy új tele tegezt aztán go vissza és az ellen is kipihenten eager morállal fog ott állni. Ráadásul meg is lehet szívni, volt olyan hogy a visszatérő csapataim után a germán lovasság berusholt a nyitott kapun én meg csak kapkodtam a fejem hogy mi van, fél pillanat múlva a gyalogság maradéka is utánuk jött
    Vagy amikor azzal szórakoztam hogy a falu közepén lévő dombról lövöldöztem onagerekkel és pár eltévedt tűzgolyó a falat vitte szét...
  • Fritz Von...
    Karthágóval a legelső feladatod a túlélés. Megtámad Egyiptom, a rómaiak, a spanyolok, és Numídia is. Én 5 városból 3-at buktam el az elején. Sajnos az első egységek elég gyengék, és sok idő kell, mire az első ütőképes egységed legyárthatod (elephant).
    A Sacred Band Cavalry és a gyalogság is jó, de a gyalogosok például tökéletesen alkalmatlanok a közelharcra.
    Maradnak az elefántok. Így viszont hosszú távon nagyon unalmassá tud válni a helyzet, mert jószerével mással nem érdemes harcolni. Főleg, ha Marius reformjai után a rómaiak elkezdik a légiókat termelni.

Én speciel nem fejeztem be a Karthágói kampányt, pont emiatt. Megvan a mentésem, lehet hogy egyszer befejezem.

Az elérhető és legyakható ellenfeleid közül tényleg Numídiával érdemes kezdeni. Vagy a spanyolok ellen, de az messze van és a hajókat lenyomják. Egyiptom túl erős, én majd 50 évig csatáztam a seregei ellen. Rómát megtámadni pedig... :))
  • Árnyvadász
    Ímhol a kép:

Katakraft lovasok a római seregben

Ez amiatt lehet, hogy vezért vett meg a római és azzal már a seregben lévő összes egység átáll, függetlenül attól, te gyárthatod vagy sem? Vagy csak egy korai verzió, vagy historical battle-ban van e ilyen. Kérdem, mert fingom sincs, de ezek ott vannak vazz:)
  • haxoror
    Nem azt mondtam hogy gyengék, hanem hogy nem népszerűek :)
    Én biztosan nem fogok velük kampányt indítani mert a tudatalattim úgy is elszabotálná a jó ötleteket :P
  • Frankie
    bug user
  • JLH Fans
    JAh a a szenátus meg forduljon fel....
    más családokkal is ilyen kuldetéseket adnak?!
    a masik 2 családdal még nem voltam mondtam még csak a 3.népet próbálom szoval a Juliusokkal a legelején beadta már hogy vond blokád alá Spártát amibe 2 szer is belebuktam vazzeg előszörre oda se értem,2.szorra meg ugy szarrágyakott a 3.csatában 2 nyert utan a spartai hajohad hogy öröm volt nézni....
    Erre a 4 tagom a szenatusban rövidesen egyre csökkent és atvizsgaljak egy családtagomat....
    Hát a jó édes.....azt.
    Vizsgaljak inkabb saját végbelüket:)

Szoval karthagoval kérnék tapasztalt jatekosokat:nem numidiat kell elsőnek betámadni?
    Mert ez igy nagyon szar.....
  • Árnyvadász
    Értem.

De akkor mivel magyarázzátok ezt a képet?

Mindjárt írom melyik hozzászólásnál volt, mert egyszer már belinkeltem. pill... vagy újra beteszem ide.
  • Fritz Von...
    Akkor itt az ideje, hogy kikísérletezzem a saját unique egységeimet.
    Például:

Cataphract Elephant, Cataphract Elephant Heavy Onager, Urban Sacred Infantry, Heavy Catapchract Camel Chariot.

• haxoror
    sétagalopp (szó szerint )
    Ha csak lovasíjász + lovasság seregeket csinálsz sima ügy. És náluk is meg lehet azt csinálni hogy ostrom első körében kitámadsz és lenyilazol mindenkit, ha elfogy a lőszer vissza a városba és Esc, a draw után ugyan abban a körben újra kitámadás és ezt addig amíg az ellenség elfogy vagy elmenekül. Csak arra kell figyelni hogy a pánikoló ellenségre nem lövöldözni kell hanem az Alt gombbal lerohanni őket
  • JLH Fans
    Nem tudom.....mikor életemben először nekiálltam gamelni 10 napja (persze egyből hardon ez nálam alap a Warcraftot és a civet is mindig hardon/emperoron kezdtem)és a Juliusokkal voltam akkor nyugat felé elég simaliba volt az ügy,gallokat és germanokat elég siman kiirtottam (mondjuk 2 expert hadvezérrel meg gladiátorokkal meg harcikutyákkal)
    A dákok ellen viszont megszenvedtem....Hozzaszoktam már hogy a gall harctéren 1500 as sereggel ledarálok 3000 gallt mondjuk max 150 es veszteséggel erre a dák fronton az első 2400 as seregemet (igaz pöcs vezérrel és szedettvedett bandával) ugy ledarálta vmi 1600 as serege egy yo hadvezérel hogy hirmondó is alig maradt a csapatból:(:(
    Szoval annyira gyengék azért nem lehetnek nem?
    Ki is próbálnám őket ,ha nem gondolnék közben a hüle románokra még akkor is ha hazugság az elméletük.....
  • VGQ
    Én is voltam,de miután kaptam egy Julius-German,illetve Britt-spanyol áldást ugy döntöttem felmondok:))

Árnyyvadász.
    Azt kifelejtetted,hogy Charthagoval voltál.
    És ugye a charthagoi és a spanyol egységek igencsak ugyanolyanok.Szal azért áltak be semmi köze a koszoruidhoz.
    Csak azok az egységek állnak be amiket te is tudsz gyártani.

Képzeld milyen lenne Romai vagy Gall sereg tevéken!!

Többek közt ezért is erösek a seleucidák,mert elveszik az örmények,perzsék,pontusziak,görögök,macedonok,chárhágoiak,és még jo pár nép egységét,mert ök is gyárthatnak olyan.
    Csak tesztelni nem birom:p
    LOL.
  • haxoror
    Persze hogy átálltak mert a diplomata tapasztalata csak a mennyiségről dönt, az hogy a csapatok egyáltalán alkalmasak-e az átállásra az attól függ hogy te is tudsz-e olyan csapatokat gyártani. Perzsákkal pl. eastern infantry, paraszt vagy íjász egységeket bármikor át tudsz állítani az örményektől mert olyan neked is van de cataphract archereket nem mert az csak örményeknek lehet.
  • Fritz Von...
    Tényleg, ha már itt tartunk. A Szítákkal volt már valaki? Milyen?
  • Árnyvadász
    Hogy ne keress túl sokat, csak írd be a topik alján lévő: Keresés a témában rublikába, hogy felemelkedése és bukása , aztán a második komment lesz a #3736.
  • haxoror
    Hát Dacia a Gallok és a Trákok nem éppen a legnépszerűbb népek :)
  • Árnyvadász
    #3736 -os kommentemet olvasd el és akkor jobban tudsz majd dönteni a gallokat illetően. Leírtam benne, mi az amiben hibáztam... Érdemes elolvasni. Amúgy a gallokkal nekem nagyon tetszett, és neki is fogok állni velük mégegyszer, persze más taktikával. Nyerő taktikával:)
  • Fritz Von...
    Jah. Tényleg.

Egyébként lassan valakinek kéne egy nagy összefoglalót írni, felhasználva az itt tapasztalt dolgokat. Elolvastam a kézikönyvet, de szerintem az itt leírtak sokkal többet tudnak segíteni bárkinek, mint az.
  • Árnyvadász
    Én voltam többek közt az a valaki. Biztos emlékszel még a Gall birodalmo felemelkedése és bukása című írásomra itt :DDDDD Szóval hajrá JLH Fans!!!
  • Fritz Von...
    LOL. Üzenetek bojkottálása. :)))

Valaki volt már velük, nem emlékszem, hogy ki. Én például még várok ezzel, mert vannak különlegesebb nemzetek is. Plusz utálom a franciákat. :)))
  • JLH Fans
    a gallokkal volt már vki???
    Miért bojkottálja mindenki az uzijeimet?:(
  • Árnyvadász
    Én a spanyolok területén hagytam a diplomatámat. Abban a tartományban ahol egy szűk hegyi átjárón el lehet jutni a gallokhoz is. (Sajnos nem jut eszembe a neve most) A Pireneusokon keresztül lehet átjutni a gallokhoz, így már jobban be tudod azonosítani.

Mivel én az itáliai hadjáratomra koncentráltam, nem vittem a spanyolokhoz seregeket (pedig ellenség és a rövid kampány egyik győzelmi feltétele az ő meghódításuk), éppen ezért a diplomatámat használtam fel, hogy kicsit könnyebbé tegyem a dolgom.

A diplomatán (elég idős és fejlett is volt, 7 koszorú tuti) előszőr rebellis sereget vett meg (csodálkoztam, hogy nem oszlanak fel, hanem karthagói szinekben pompáznak bribe után -szerintem ez a diplomatám koszorúin múlhatott) aztán vezér nélküli spanyol seregeket. Egyik sem oszlott fel, mind az én seregemmé lett. Mondom előszőr nekem is fura volt, mert azt vártam majd feloszlanak, de nem. Így mindenképpen a diplomata influence értékére gyanakodom.

Végső konklúzió: Tehát nincs baj:)
  • Fritz Von...
    Az örményeknél átállt mindenki. Vezérrel-sereggel-várossal együtt.
  • Fritz Von...
    Jah,. Mindezek mellett marha érdekes lehet a nyugati helyzet.
    A statisztika alapján a három római család, a gallok és britannia az 5 legerősebb frakció. Én a hatodik vagyok.

De kinyírták már a germánokat (!!!), a dákokat, macedóniát, a szkítákat. Érdekes lesz majd, ha betörök oda. Tuti szopás. :)))
  • Fritz Von...
    Nah. Most ugye Perzsiával nyomom. Ha valakinek kell még kihívás, akkor itt megtalálja. Very hardon iszonyat nehéz lett. Egyiptom, szeleukidák, örmények és most már a görögök is nekem estek.
    Egyiptomot egy ideig vissza tudtam tartani. Néha Bribe, de inkább csaták. A szeleukidákat azt gondoltam, hogy megtörtem. Maradt két városuk, aztán annyi. Csakhogy egyszerre lázadt fel két olyan városom, ami korábban az övék volt. Így egyből baj lett észak felé. Nem sokkal utána Egyiptom elfoglalta a őőőő (nemtom most a nevét) városomat, ami közvetlenül Egyiptom mellett fekszik. Szerencsére két kör múlva fellázadtak és visszakaptam egy rakás egységgel. Most az aránylag stabilan áll.
    Az örményektől elvett tartományokban megjelentek a görögök és elég agresszíven nekem estek. Eredmény: 2 város bukás a török területeken.

Két fő probléma van. Az egyik, hogy a perzsa egységek elég gyengék. Mire eljönne a Cataphract-ok és elefántok ideje, rengeteget lehet szívni.
    A másik az, hogy a városok, még a főváros fejlődése is megáll jóval a 24000-es szint alatt. Így kénytelen voltam több körön át peasant seregeket építeni máshol, majd kis "népvándorlással" átszállítani őket. Ott ugye Disband, de mivel csökken a lakosság ekkor, egyből építkezés. Most sikerült elérni, hogy vannak kb. 19000-en, de a legnagyobb városban.
    És végre sikerült megépítenem az első Cataphract Camel egységeimet.
    Kíváncsi vagyok, hogy mennyire használhatók. A lovasságtól annyiban különböznek, hogy a tevéknek harci bonusuk van a sivatagban és megfélemlítik a lovasokat.

Csak hát ha sikerül visszavernem a keletieket, akkor nincs mese, nyugatra kell mennem. Ott meg szart sem ér a teve. Ettől függetlenül a legkeményebb ellenfelem a szeleukida banda. Egyiptom ellen még csak-csak helytállok, de a szeleukidák ellen simán negatív a csatamérlegem. :)

Ez jó. :) Lassan alig várom, hogy ismét Rómával nyomuljak. :)
  • dr Kotász
    a la Kelet-Nyugat-Európa most...
  • Frankie
    hát mondjuk a "barbárokat" ha lehetett akkor nem csatában győzték le, hanem a birodalomban földet adtak nekik. Ne felejtsük L, hogy a germán és egyéb népeknek akik a limest támadták, nem az volt a motívációjuk hogy pusztítsanak, hanem egyszerűen ők is akartak abból a jólétből részesülni ami a római polgároknak kijutott.
  • wallen
    Csak az baj, hogy idegen földön csak vezérek állnak át. A kisérő csapatok mindig feloszlanak.
  • JLH Fans
    Amugy alapbol igyekszem nem bribeolni,aztan ha a gép felidegesit és nekiáll izombol bribeolni (legnehezebb fokozaton sajnos megesik) akkor kénytelen vagyok beledurvitani az arcába......
  • Árnyvadász
    A bribe akkor jön külömösen jól, ha pl.:

Egy diplomatádat elküldted nagyon messzire a te tartományaidtól és már jó ideje dekkol az idegen tartomány városa mellett. Neked meg szöget üt a fejedbe a következő gondolat:

Szeretnél hódítani itt, de a seregeid túl messze vannak egy esetleges átdobáshoz, meg mondjuk nem akarod megosztani az erőidet, mert azok éppen egy jelentősebb offenzívát hajtanak végre. Emiatt inkább fogod és a fejlett diplomatáddal megveszel pár a város közelében kószáló egységet (akár rebelliset is). Majd ezeket a seregeket egyesíted és elkezdesz hódítani, persze szépen lassan. Majd mikor már ezek a seregek kezdenek fogyni, akkor idővel átdobatsz hozzájuk egy vezért (ha éppen nem neveztek ki valakit közben a megvett seregből) plussz némi támogató erőket is. Vagy hozzá bribeolsz még a sereghez a környéken kolbászolókból. Így egy olyan új frontot tudsz nyitni, amit saját haderődből csak sokkal több idő alatt tudnál összehozni, nembeszélve ugye a folyamatos utánpótlásról és a szállítási időről.

Az hogy ezekkel a megvett seregekkel mennyit tudsz majd hódítani, az sokmindentől függ, de akár kitarthatnak addig is amíg eljutsz odáig a taktikádban és megvalósításban, hogy már ezen területek népét akarod bevenni. Akkor ez a város, vagy városok amit elfoglaltál nagyszerű hídfőállásokként játszanak majd szerepet.

Kicsit olyan ez, mikor a II. Világháborúban légideszantok tartottak meg városokat, majd a megérkező főerőknek már könnyebb dolguk volt a további támadásokban.

Ha kitartanak akkor ok. Ha nem akkor buktad. De amíg megtartottad a várost-városokat, addig a plusszbevételekből mégiscsak jóljártál.

Na kicsit hosszúra nyúltam, de egy újabb taktikai cselfogás megér ennyit. Akinek nem új, azoknak sorry.
  • JLH Fans
    Azért megnézném ha Bribbel vis akár valakinek nem kihivas very hard/very hardon végigtolni vmi ultragagyi néppel....
    Ajánlanám pl a gallokat.....
  • Árnyvadász
    Sőt volt úgy, hogy amikor ajándékba adtam egy ilyen várost más népnek (szövetségesnek persze), akkor mikor fellázadt a város népe nem rebellis csürhévé degradálodott tömeg lett belőle, hanem ismét karthagói zászló csücsült a város tetején. Szeretnek ezek engem:)

Bár ez a nagy létszámú városoknál általában így megy. Pedig nem egy kezdő városom adtam el, hanem egy elfoglaltat, de már oly rég óta (60 kör) uralkodtam felettük, és annyit tettem a város érdekében, hogy engem választottak újfent a lázadás kitörése után is:)

Amúgy alapból ez a brutik városa volt, ami elfoglaláskor egy kistelepülésnek felelt meg, de én tettem virágzó kereskedelmi és mezőgazdasági fejlett nagyvárossá. Szóval vannak kedves-aranyos dolgok ebben a játékban. Még jó hogy! :)
  • haxoror
    A bribe szerintem irreális ebben a gamában, azt elhiszem hogy akkoriban kisebb csapatokat lefizettek de nehezen hiszem hogy bárki is évekig úgy védekezett volna hogy lefizetett komplett inváziókat.
    Bribe helyett sokkal jobb lett volna egy hadisarc-rendszer amiért cserébe a sereg nem támad hanem visszavonul de a pénz a sereg tulajdonosát gazdagítaná. Ez a seregoszlatás meg egy vicc, el tudnátok képzelni ahogy egy harcra "tenyésztett" spártai csapat a pénzért feloszlik és hátralévő életében a földet kapálja?
  • Árnyvadász
    Hát ez az :D Ezt tényleg csak a legjobbak tudják kiváltani. RTW foreva!!!!!
  • Árnyvadász
    Victoria tanácsait (High Advice) érdemes megfogadni az épületek felhúzásakor. Ő nagyon okos ebben. Így egy egészséges sorrandet tudsz felállítani (aztán egy idő után már Victoria sem kell) és elkerülheted a nagyobb lázongásokat.

Nekem voltak 45000 fős városaim amikor karthagót irányítottam és ha ki is tört lázadás, nem nyomták ki a sereget. Aztán lenyugodtak, meg persze én is tettem az ügy érdekében. Legyártottam néhány gyalogos egységet, vagy városi őrséget, az adót is visszavettem alacsonyabbra és építettem még szórakoztató jellegű épületeket, meg ha lehetőség volt, akkor napi szinten ment a játék. És nem volt kólönösebb gond a városaimmal. Azt nem akartam, hogy megkeresztelem őket, egyrészt túl egyszerű módszer (bár hatásos), másrészt a sajátjaimat nem akarom bántani ha nem muszály, harmadrészt meg jó látni amikor egy nagyváros is működöképes és én értem el azt, hogy ez így legyen, mindenfajta erőszakos behatás nélkül. Ez is egy sikerélmény. :)