13587
  • Árnyvadász
  • Fritz Von...
    Te figyu: a CTRL ott van, ahol a C= gomb volt? Vagy melyik?
  • Grrrrrrr
    Hül'ék...
  • Árnyvadász
    Ha megkérdezed melyik CTRL leütlek :D
  • Árnyvadász
    Mentés akár: CTRL+S is lehet.
  • zizzenet
    Hol találom a menüt ill. hol/hogy tudok menteni játék közben??
    Vannak segédprogramok, amellyel a gép aktuális memóriájának tartalmát ki lehet írni a merevlemezre. Nos, alt-tab játék közben, indítsd el a progit, irasd ki egy fájlba. Aztán azt a fájlt nyisd meg egy arra alkalmas szerkesztővel (pl. egy hexa-editorral), és meg kell keresni benne a megfelelő szegmenst, ahonnan kezdődik a rome-mal kapcsolatos rész, azt kimásolni, és egy másik fájlba be. A program újraindításakor ezt kell visszatölteni a memóriába, de ügyelni kell arra, hogy a program által használt címtartományhoz passzoljon. Mindez persze nem feltétlen egyszerű. Szerintem célszerű keresni a neten valami erre alkalmas progit, vagy írni egyet, ha okés a fájl meg a memória szerkezete.

Másik, kicsit egyszerűbb megoldás: nyomsz játék közben egy ESC billentyűt, a többit a leleményességedre bízom.
  • Grrrrrrr
    esc
  • Magic Boy
    Hol találom a menüt ill. hol/hogy tudok menteni játék közben??
  • Grrrrrrr
    A veszítésnél a visszatöltéskor az a bánatos női hang, az valami szörnyű. mintha kést forgatnának bennem. Hála istennek ritkán hallom.
  • Grrrrrrr
    Palma ostrománál a legiosaim a főtérnél egy könnyű ibér csapattal mérkőztek meg. Az ibérek dobták előszőr a dárdát, de mindjárt utána ment a válasz. Majd mindkét fél hangos üvöltéssel egymásnak rohant. Az egészet a legalacsonyabb kameraállásból néztem, a rómaiak közül. Kegyetlen módon tetszett a látvány. Aztán megjött a lovasságom és belerondított...

Én még azt nem szeretem a várostromnál, hogy a hadvezér nem száll le a lóról. Főleg védekezésnél ciki ez, ha nem látsz ki a várfalon. Márpedig hadvezéri kameramóddal nem nagyon.
  • Magic Boy
    Na az jó!
    Ez azt jelenti,hogy beleéled magad a játékba!
  • haxoror
    Lehet hogy az összes barbár nép ugyan azt a hangot kapja de mivel a szkítákkal nyomtam sokat erre emlékszem :)
    Még döntetlen csatáknál is olyan lebaszást kapok a narrátortól hogy szinte szégyellem magam, veszíteni meg nem is merek :D
  • Árnyvadász
    Jaja :)
  • haxoror
    Idegtépő :D
    De engem a perzsa csatavesztés csinálki:
    "Ach, ach, ach , yach...."
    Meg tudnám ölni egy kiskanállal
  • Árnyvadász
    Zsír! De már más néppel játszva hallottam már ugyanezt a szöveget, csak az akcentus ugye.... :))) Nemsokára azonban én is a szkítákkal leszek és már előre dörzsölöm a tenyerem.

Van egy jó kis emlékem. Egyszer még október elején-közepén egy csatát vívtam az erdőben. Kis létszámú római (juli) velites ellen a megmaradt vezérem pár lovasa+vezér és néhány gall warband gyalogos. Mikor a velitesek elhajították az első sor lándzsájukat rögtön a következő lépésük a roham lett. Ami meglepett, hogy ezzel a felkiálltással: FOR ROME!!!

Nagyon tetszett ez, mert bármily kicsi is csata volt a jelentősége mégis nagy lett. Mintha tudta volna a progi. Hiszen a velitesek én úgy emlékszem ilyet nem igazán szoktak mondani. Ez inkább a légiósok és jobb római lovasok benyőgése...

Ki is kaptam :)
  • Grrrrrrr
    Kivéve, ha a gép vereségnek könyveli el, és visszavonultatja a sereged, tehát felbomlik az ostromzár.
  • haxoror
    És így a fal közelébe sem kellene menni mert neki kell engem elzavarnia vagy bukja a várost. Elvileg.
  • Yossarian
    apropó, akcentus. Az egyetlen, amitől falramászok :(((

jesssz, sztrátigosssz.
  • haxoror
    Ja tényleg :)
    De ha letelik a modjuk 7 kör amíg a város védekezni tud akkor elvileg működhet mert már nem tud visszavonulni hiszen elfogytak a készletei
  • Grrrrrrr
    Nekem olyan volt, hogy az erődből kitámadtam. Visszavertek, de nem bírtak behatolni. Eredményhírdetés: Döntetlen. Ennél jobbra a másik esetben se számíts. De utána nézek, mert mintha lett vona ilyen a krónikában.
  • haxoror
    Látszik hogy még nem voltál a szkítákkal, csata végén a narrátor:
    "This is a hunt. No. A coward chase! HUNT THEM DOWN AND SLAY THEM ALL!!"
    De írásban lehetetlen visszaadnia az akcentust meg a többit, egyszerűen előhozza az emberből a vérszomjas állatot
  • Árnyvadász
    Plussz vannak olyan kísérők is (kedvenceim), akik pl. adnak plusszt ha más népekkel harcolsz. Pl. egyiptomi fószer beáll kiséretnek és így +1 command (asszem) lesz egyiptomiak ellen történő csatározásnál. De sokszor elő jön ez. Pl. rómaiknál gall fószer áll be és így tovább...
  • Yossarian
    Egyszer csak ellenséged lesz. Vagy azért, mert nem teljesíted az utasításait, vagy azért, mert a népszerűséged menő és a nép szívesen látna a trónon ;-)
  • haxoror
    Kezdj egy Imperial Campaign-t :)
  • Árnyvadász
    Én már próbáltam, ha ti még nem akkor usgyi gyerünk:

Ellenfél egységeiben lecsökken a morál elkezdenek futni. Ha olyan néppel vagy akinek van phalanx gyalogsága (vagy zsoldosként van) akkor érdemes kivenni a phalanx formációból őket és utánafuttatni a menekülteknek. Szépen bedarálják őket futva is. Így nőtt az Xp-jük is.
  • haxoror
    Vannak olyan traitek pl hogy cavalry commander meg ilyesmi, úgy vettem észre hogy csatában a vezér közelében lévő lovascsapatok tapasztalata nagyobb de ha távolabb mennek csökken. A command dolognál én arra tippelek hogy a reagálási időt csökkenti, szkítáknál a csak lovas seregeknél jól látszott hogy álló helyzetből indulásnál vagy hirtelen irányváltásnál nem egyszerre reagáltak az egységek, 16 éves tapasztalatlan vezérnél szinte mindegyik késen de a faction hiernél szinte azonnal mozdulnak. Biztos mást is befolyásol pl. hogy a kürt mekkora eséllyel nyugizza az ideges csapatokat stb.
  • Árnyvadász
    Ez nagyon tuti. Most már tényleg csak az van hátra:

Együttesen karöltve kiáltsunk: A LEGJOBB STARTÉGIA JÁTÉK!!! :)

(követendő példa, tessék vele élni)
  • zizzenet
    Köszönöm a segítségeket, tippeket, kipróbálom majd. Tényleg frusztráló élmény volt, elvette kicsit a kedvem, pedig már nagyon ott éreztem magam, ahol nedves (fúj, de gusztustalan ). Azért az elég gáz, hogy sok esetben olyan taktikákat kell alkalmazni, amelyeket magunktól nem feltétlen választanánk, de a gép szarvashibáit kiküszöbölni csak így lehetséges. Ráadásul ez kizárja a kísérletezgetést, beszűkíti a lehetőségeket, és kezd olybá tűnni, hogy szinte valamennyi helyzetre van egy, legfeljebb két kedvező stratégia. Na, mindegy, megnyugodtam már, várom, hogy folytassam, hadd gyűljön megint az adrenalin rome-ittas testecskémben.
  • haxoror
    Ja, meg azt utálom amikor látom hogy úton van a gép erősítése ezért sietnem kell és csak egy kost tudok csak építeni, ilyenkor az egész védőcsapat a rés körül gyülekezik és mindegyik egyszerre indít általános rohamot az egy szem behatoló egységemre ami persze bepánikol és a visszarohanásával megakaszja a mögötte jövőket, ilyenkor hatalmasak a veszteségeim :(
  • Magic Boy
    RÓMÁT?????????
    Róma a szenátusé és aki szövetséges és a szövetségesekkel nemenged semmit se csinálni!
  • Fritz Von...
    Jah, erről jut eszembe. Most az egyiptomi kampánynál A szenátus kitagadta az ÖSSZES frakciót. Úgyhogy most külön-külön nyomulnak.
    Ehhehhhe... :))))
  • Viharlovag
    Kis érdekességek.

- A fiúk valóban öröklik apjuk tulajdonságait, erre kb. 20-25%-os esély van. :) Azaz, ha az apa command talent volt, akkor a fia is jó eséllyel legendás vezér lesz, viszont az alkeszek is örökítik a pia szeretetüket.

- Ha sokat harcolsz egy tábornokkal és megnyered a csatát, előbb utóbb vérskezű lesz. :)

- A command pontokat minden győztes csata után megkapod. Viszont a Trait(tulajdonság) csak bizonyos pontszám elérése után növekszik. Azaz pl. 4 pont jó parancsnok, 8 pont kitűnő parancsnok, stb.

- Nagyon számít, hogy mennyit mozogsz a karakterekkel. Sok esemény akkor következik be, ha abban a körben meg sem mozdult. Ha pl. barbár területen álldogálsz, akkor mindenféle civilizálatlan tulajdonságokat szedhetsz össze.

- A parancsnok fejlődése függ attól, hogy milyen kezdeti oddsokkal zajlott a csata. Ha egyértelmű ellenséges fölény ellenére crushing victory-t (elsöprő győzelem) aratsz, várható a csillaghullás.

- A templomok szintén változatos bónuszokat adnak annak a karakternek, aki pár kört a templomos városban tölt.

- Ha taverna van a városban, akkor igen jó esélyel alkesz lesz a vezér. :)

- Sokat számít az is, milyen épületek készülnek el, mikor a vezér a városban áll. Ha pl. amfiteátrumot, circust építesz, a tábornok szeretni fogja a játékokat, ha út készül, jobb lesz a kereskedelmi bónusza.

- Ha alacsony az adó, akkor romlani fog a managementje, ha magas, akkor növekszik.

- Ha nagyon sok pénzed van, akkor korruptak lesznek az embereid.

- Ha lerombolsz épületeket, akkor mindenféle rombolós tulajdonságok jönnek.

- Ha megházasodik, gyereke születik a mókusnak, akkor szinténb érdekes dolgok történhetnek.

Azon gondolkozom, hogy a command bónusz lehet, hogy azt jelenti, a katonák mekkora része kapja meg a tábornok saját bónuszait. (+morál, +attack, +defense)

Azt viszont nem értem, miért látszik a csatában kevesebb XP-je a csapataimnak, mint a stratégiai térképen. Ez csak a gép csalása, mert VH fokozaton játszok?
  • haxoror
    Amikor az örményekkel voltam a pontusiak beostromoltak és ezerrel lőték a kapumat de mint kiderült igazából nem is a kaput hanem valami kapuszerkezetet, a lényeg hogy sztem a kőfalak kapuja mellet van egy másik megadható cél is ami tönkrevágja a forró olajat és az automata lövöldözést. Sajna a végén a kos helyett a tornyokkal jöttek így nem derült ki hogy mi van és el is felejtettem az egészet de majd otthon custom battleban letesztelem.
    Elvileg ha a gép kitámad a városból vagy letelik az X kör az ostromból vagyis elfogynak a készletei akkor a gép kitámad és az ilyen csaták úg ykezdődnek hogy nincs lehetőségem a csapatokat rendezgetni hanem azonnali a start. Ilyenkor elvileg a gép a támadó és ha az idő leteltéig nem győz le akkor automatikusan nekem kéne nyernem hiszen abszurdan hangzik de én védekezem.
    Eddig ilyen eset sem volt mert vagy el tudtam foglalni a fórumot vagy megfutott a városból az egész seregem de ezt is megérné kipróbálni.
  • Grrrrrrr
    Egyszer egy római rablóbandával harcoltam. Elbújtak, csak a vezér látszott. Vonultam felé, és óvatosan meg-meg álltam. A franc tudja, hol lehet a többi. Az egyik megállás után az íjászaim elkezdtek lőni. Hát egyszecsak feláll a fűben a városőr csapat, és arrébb vonul. Én a hadvezéri kamera módommal nem láttam őket, de az íjászaim igen.
  • Yossarian
    nekem nem jött be ez a résen keresztül történő íjászkodás, mert mihelyt tódulnék be a falon, mindig elémküld egy valag gyors katonát és lezárja a rést. Nem tudok mögé férkőzni, ezért nem érvényesül a túlerőm. Elveszik a roham súlya, ha 1-1 sereg küzd csak. Másrészt az íjászok nagyobb kárt tesznek a főteret védő, sűrűn összeállt ellenfélben...
  • Grrrrrrr
    Ez működik amit mondasz. Az első jel nekem az volt, hogy kiürült a város. És a flottára kattintva kiderült, hogy ott vannak, mert hol máshol is lehetnek.
  • haxoror
    Én használom szinte mindig a duplakattot sőt a parton álló kémeim még pontosabb képet adnak (elég ha a flotta a látóterükben van) de csapatot még egyikben sem láttam, sztem a gép csal pl. az erdőben rejtőző egységeket is mérföldekről kiszúrja :(
  • Grrrrrrr
    Én meg szeretem a réshez küldött íjászokkal megtisztítani a terepet. Mindíg arrébb vonul a gép, és van hely betódulni a katonáknak.
  • Árnyvadász
    Amúgy megint eszembe jutottvalami. (Mikor nem :) )

Szóval ha a gép hajói a közelben vannak, érdemes ráklikkelni kétszer és akkor mutatja, hogy kb. mekkora a flotta, mik vannak benne és persze jó sok a kérdőjel. Namármost. Mit akarok ebből kihozni? Azt, hogy hátha mutat seregeket is (néhány egységet), így akkor tudjuk, hogy ott bizony a gép épp egy sereget szállít. Így azt mindenképpen meg kell támadni.

Miért is írom ezt le? Mert a gép amikor sereget szállítok, MINDIG betámadja a hajóimat. Honnan tudná hogy épp azokat kell? Lehet pont így ahogy mi tudnánk meg manuálisan. Nemdebár?

Bár van hogy a sima hajókat is (sereg nélkül) támadja mint atom, de nem minden esetben, a seregeset viszont szinte 95%-os eséllyel vagy tényleg 100%-ossal betámadja.

Érdemes kipróbálni. Veszteni nem vesztünk semmit vele.
  • Yossarian
    Zizz, én azt vettem észre, hogy minél nagyobb a sereg, annál szarabbul lehet városban irányítani őket. Annál több gondja van az útkereséssel.
    Ez télleg űbergagyi. :((

Én úgy ostromlok, ha nagy seregem van, hogy legalább 4-5 lyukat török a falon.
    Elosztom a sereget 1-1-1-1-2 arányban. Ezeket a seregeket érdemes csoportosítani, hogy később könyebb legyen irányítani őket. A nagyobb sereg megy a főkapuhoz a vezérrel. (azért kell ide nagyobb, mert ide szinte mindig a javát teszi a katonáinak) A kisebb seregek másik oldalon, illetve egymástól minél nagyobb távolságban mennek a falhoz, ill a kapukhoz. Kőfalnál 2 faltörő a két kapura, legalább 2 sap point és pár torony, palánknál pedig egy valag faltörő kos minden irányból... Ennek megvan az a haszna, hogy a várvédő kénytelen felaprózni a seregét, hogy mindenütt védekezni tudjon. Nem áll elő olyan helyzet, hogy 1 gyenge csapat is el tudja állni az útját a katonáidnak a kapunál, közben pedig halomra lőnek a bentiek. Ha jól manőverezel, akkor gyorsan több helyen is megfutamítod a kisebb védekező csapatokat Ezután dominó effektusés. A betörő kis seregeid egymás segítségére siethetnek és mire oldalba kapnád, elfut az ellenfél a főtér felé. Ott pedig elég nagy tömegben ácsorognak, ahol az íjászok, skirmisherek megpuhíják őket és mehet a charge. Kipróbáltam, több helyen áttört falnál az egész sereget kijelölve, gyönyörűen megy mindenki a jó irányba...

Ha erősítésem is van egy ostromhoz, akkor érdemes úgy felállni, hogy a városnak két átellenes oldalán legyenek a seregek. Akkor az erősítés a városnak azon az oldalán fut ba, ahova eredetileg nem tudsz faltörőket tenni. Ott ők is szépen feltörik a falat. Érdekes, hogy a védők inkább rád koncentrálnak, a gép által irányított sereged csak jelképes ellenállással fog találkozni. Volt olyan, hogy még sehol sem tartottam az ostromban, de a tőlem független seregem, már betört és leölte az ellenség tábornokát is...