13587
-
Árnyvadász #6984 No de gyerekek. A pénzért meg is dolgozni, jelen esetben tartalommal feltölteni a fórumot, azaz írni a játékról meg egyébről. Nem elég annyit beírni, hogy számlaszámom és írtam. Ugye ezt megértitek? -
dolfy #6983 Rendicsek, erre a számlaszámra már utalhatod is: 10800014-70000005-02960342 -
wallen #6982 irtam
számlaszámom: 12345678-66600099 -
Árnyvadász #6981 Mivel alig van írás, ezért kitaláltam egy jó játékot. Aki ír az kap tőlem 1000Ft-ot. Remélem ezzel kicsit megmozgatom ezt az állóvizet. -
Árnyvadász #6980 Uhh, ez kemény volt. :D -
#6979 "A tűzérségnek pedig mai napig igen nagy hatása van"
Igen. Mint tudjuk az ő jóvoltukból irogatunk itt most egymásnak. -
Árnyvadász #6978 Biztosan emlékeztek még a Rettenthetetlen című filmben alkalmazott Wallace taktikára.
A felbőszült angolok parancsot adnak az íjászok bevetésére. Wallace ezzel eléri, hogy az angolok elhasználják a nyilaikat. Persze sokan megsebesülnek-meghalnak a nyílzáporban, de döntő fontosságú előnyhöz juttatja ez a skótokat. Az angolok a szedett vedett csürhe és az íjászok "úgymond" sikeres támadása után megindítják a nehézlovasrohamot. A csata ebben a pillanatában úgy tűnik minden eldölt, a nehézlovasság egyszerűen felörli a skótok gyenge gyalogságát. Azonban Wallace dárdái megálljt parancsolnak a lovasoknak és kiíméletlenül levágják a a dárdasünbe beragadt lovasságot. Ezután elindul a gyalogos roham. Az angol-skót erők ezen a ponton egyenlőek a csata kimenetele még esélyes lehet az angolok számára. De az angolok nem számolnak a Wallace által időben bevetett könnyűlovasság rohamára. Így a győzelem már nem lehet kétséges.
Nagyon jó taktikai húzás volt ez. -
#6977 És akik végképp az íjászok ellen vallanok, azoknak ez nagyon nem fog tetszeni. Ezt találtam a neten, bár lehet hogy csak legenda (akkoriban is szerették szépíteni a dolgokat, de ki tudja, nem voltunk ott):
Nándorfehérvár íjászai
"Azt írják, hogy a várból kiszökött 5 íjász, és elfoglalt a török balszárny közelében egy kis magaslatot. A törökök nem gondolták, hogy ez komoly veszélyt jelentene számukra, de odaküldtek egy lovascsapatot, hogy elkergesse õket. Az íjászok azonban megvédték a dombot, sõt a városfal mögül egyre több keresztes csatlakozott hozzájuk. A törökök újabb csapatokat küldtek ellenük, azonban még mindig nem tartották veszélyesnek a dombnál védekezõ csapatot.
Kapisztrán átkelt a Száván, hogy visszaparncsolja ezt a csapatot, de azok kérlelték, hogy vezesse õket rohamra, mivel ebben isteni akaratot érzett, így engedett a nyomásnak. Ekkor már tömegek keltek át a Száván és a keresztesek az anatóliai had táborára és az elõtte húzódó sáncokra zúdultak.
A nem várt támadásra , amely átkarolta a török balszárnyat, a törökök pánikszerûen visszavonultak, feladva az ostromlövegeket. Erre Hunyadi is kicsapott a várból, lovassága elkergette a szpáhikat. Kapisztrán felgyújtatta a török tábor sátrait, nehogy emberei a zsákmányolás miatt félbehagyják a harcot. A szultán testõrsége élén a keresztesek hátába vezetett ellentámadást, de Hunyadi gyalogosai és harci szekerei, valamint a törököktõl éppen elfoglalt ágyúk tüzének segítségével visszaverték a támadást, maga a szultán is megsebesült, eszméletlen állapotban menekítették el. Mire leszállt az est, a törökök a táborukat és ágyúikat hátrahagyva visszavonultak. Nándorfehérvár felszabadult.
Ez elõtt a támadás elõtt a vár már nagyon nehéz helyzetben volt, a védõk kimerültek, támogatásra már nem számíthattak, a keresztesek gyakorlatlan tömegei kétes harci értékûek voltak. A törökök még mindig nyomasztó fölényben voltak, sok-sok pihent haddal.
A történészek véleménye megoszlik a kérdésben, a fennmaradt vélekedés az volt, hogy Hunyadi és Kapisztrán is ellenezte a támadást, csak a kialakult kedvezõ helyzetet felismerve egyeztek bele. Mások szerint tudatos, megtervezett ellentámadásról volt szó. Az átkelés elõkészítése érdekében egy puhatolózást hajtottak végre, majd, amikor létrjeött a Száva parton egy hídfõ az ellenség harcrendje mögött, akkor megkezdték az átkelést, majd a teljes ellentámadást.
Akár így volt, akár úgy, azé az 5 íjászé volt a kulcsszerep a nándorfehérvári diadalban, érdemes errõl is megemlékeznünk Dugovics Titusz mellett." -
Árnyvadász #6976 Az íjászok voltak a korabeli tüzérség. A tűzérségnek pedig mai napig igen nagy hatása van és ugyanarra használják mint anno: Morálrombolás és az ellenség létszámának lecsökkentése. De velük csak, nem lehet háborút nyerni ahogy annyiszor leírtuk már. Kiegészítő hadnem.
A mai napokban történt épp az amerikaiktól, hogy tüzérséggel szépen megszórták az iraki várost, majd ezt követően a tengerészgyalogság keserves harcokat vív a városban lévő 10.000 fegyveres gerillával. A tűzérség itt is szerepet játszik amolyan előzmény a csata előtt, közben. Az íj szerepe áttevődőtt az ágyukra.
Besz nagyon jól írtál. Én egyetértek. -
#6975 Nagyon sokan lenézik a korabeli íjászokat, szerintük a hatékonyságuk messzi nem volt elég kifizetődő, nem értek semmit, sebezhetőek voltak, stb. Ha ez a fegyvernem ennyire nem volt tökéletes, akkor miért van az, hogy amióta 20.000 évvel ezelőtt feltalálták, használták az őskorban, majd az ókorban, később a középkorban, sőt a puskaporos lőfegyverek feltalálása sem szorította ki, mert megbízhatóbb volt, könnyebb volt használni, gyorsabban lehetett vele lőni. S hogy az íj nem veszett ki, bizonyítja, hogy igenis használható fegyver volt. És aki nem hisz ebben, az mondjon egy olyan ókori, vagy középkori népet, birodalmat, amelynek a hadseregében nem alkalmazták az íjászokat. Ha a nomád népek leghatékonyabb fegyvere nem az íj volt, akkor a korabeli leírások, rajzok, cserépedényekre mázolt képek, krónikák, szövetmintázatok, stb. miért pont az íjász lovasokat ábrázolják? Én még nem láttam olyat, hogy aki mongol harcost akart ábrázolni, nehézlovast pingált volna az adott helyre. Ezzel nem azt mondom, hogy ilyenük nem volt, mert igenis rendelkeztek többek közt ezzel a fegyvernemmel is. Ugyanez igaz a magyarokra is, leggyakrabban könnyűlovas íjászként tüntettek fel bennünket. Kétségtelen, hogy íjászokkal nem lehetett megnyerni a háborúkat, sem a csatákat, de elengedhetetlen volt a többi gyalogos fegyvernem támogatására. Az a fél, aki rendelkezett íjászokkal, már nagy előnnyel számolhatott magának. És nem feltétlenül kellett halálos sebet ejtenie a nyílvesszőnek. Elég, ha lábon találják a gyalogost, nem? Hisz egész testét úgysem tudta védeni, akármilyen nagy volt a pajzsa. Nem hiszem, hogy utána volt kedve futva rohamozni. Meg hiába volt a lovas páncélban, a lovát simán eltalálhatták, és bizonyára ettől az állat nem volt lelkes. Hozzá kell tenni továbbá, hogy például a középkorban a csapatok legnagyobb része a csürhe parasztokból tevődött össze, akik nem igazán voltak talpig vasban. Az íj legnagyobb előnye mindig is az volt, hogy nem kellett közel menni az ellenséghez, így nem kellett tartani attól, hogy az íjászok közül bárki is megsérülne. Ezen kívül nagy volt a morálromboló hatása, és fizikailag is távol tudta tartani az ellenséget, megfekezhette a rohamukat, stb. Mongolok ostrom technikáiról pedig annyit, hogy ők előbb használtak ágyúkat és puskaporos lővegyvereket, mint Európában bárki. Spektrumon láttam egyszer, hogy a parittyát tesztelték, különbező lövedékekkel, kőtöl kezdve a csiszoltan át a fémgolyókig. A lövedék bordát is tört, máskor 5-10 centiméterre belefúródott a húsba. Hozzátették, hogy a parittyások ennek ellenére inkább fejre céloztak, az még hatásosabb volt. Kevesen tudják, de a kora középkorban is nagy tömegekben alkalmazták, főleg Angliában. Talán azért veszett ki, mert legalább 10 év kellett ahhoz, hogy valaki ilyen szinten elsajátítsa a használatát, nem pedig azért, mert nem volt hatékony. Ezzel szemben az íj használatát könnyebb megtanulni alapszinten.
Ha valami oltári nagy baromságot írtam, kegyelmezzetek.
Pallas lexikonból egy idézet:
"Azt az angol v. skót íjászt, aki percenkint nem volt képes 10-12 nyilat előni vagy a pár száz méterre levő célt eltévesztette, lenézték. E lövések erejét bizonyítja, hogy 10-125 lépésről lőve a nyíl a legjobb páncélon is áthatolt." -
Árnyvadász #6974 Ja és írjatok, a #7000 szeretném ha az enyém lenne. :) -
Árnyvadász #6973 Magyarok eredete és Attila halála, temetése (olvassátok el) -
#6972 a lap alján van egy kereső, beírod oda, hogy magyarítás. Láss csodát: magad is megtalálod! -
#6971 Találtam valahol egy elkezdett magyarítást a játékhoz, ami 9%-os volt.
Nem tudjátok hol találom meg, illetve van-e magyar oldala a játéknak?
köszi -
Timur Lenk #6970 Nem, nem installált fel semmilyen modot, csak elindult maga a program. Pedig azok az új egységek nagyon tetszenek. -
#6969 modoktol :) -
#6968 nekem is bekáoszolt a mosoktol a játék, le is kellett rölnöm, és ujra telepiteni. A következö patchig asszem most nem is telepitek semmilyen modot, max a Bloodot, meg azt az Abu-félét -
#6967 Nem installálta fel neked a modot? Mert nekem igen, csak végül azért nem tudtam kiprobálni, mert tul sok hülyeséget raktam fel és bedöglött az egész. De holnap ha lesz idöm megnézem
Ugye milyen királyul néznek ki azok az "Abumod"- féle egységek? -
#6966 :) -
Timur Lenk #6965 Apache00!
Köszönöm a linket, az exe most elindul. De nem jutottal előrébb, ugyanis ezzel nem lehet új skineket berakni... akkor viszont hogyan (egy mod sincs fent)?
Timur Lenk -
#6964 lol -
#6963 Es ez ???? :PP
-
Dankó #6962 Most viszonylag én is jól állok numídiával,most kezdtem el a hadjáratot egyiptom ellen de a pénzel mindíg bajom van.Egyik napról a másikra élek!
Ha sikerülne a 3 nagyvárosát bevennem egyiptomnak akkor lehetne egy kicsit pihenni de addíg nem ngayon.
Ja megvan az első szövettségesem a macedónok személyében.El sem akartam hinni hogy szöviztek velem.
Javítanom kell magam mert nem a római Brutii hanem a Scipii ház az aki állandóan baszogatott de most ők is csitulnak, gondolom a nagy seregveszteség miatt, de attól tartok hogy lesz ennek még bölytje. -
#6961 Azért ez a testudo formáció elég ratyis... Egymás seggében a dárdával és a karddal toporognak előre kis, japán kimonós csajként. -
#6960 Hát én az alapjátéknál is ugyanazt tapasztaltam, amit most a patch-csekkel és moddal.
Ha Retrain-elek, akkor megmarad a tapasztalati pont. Akkor megy le, ha a seregedben összevonsz. Egy nagyobb csata után ugye az azonos egységeket össze lehet vonni. Ilyenkor ha egy tapasztalatlanabb egységet egy erősebbe teszel, akkor tuti lemegy szintje.
Egy gáz van, hogy ha jól sejtem, akkor az alapjátékhoz (leszedni a Realism-modot) újra kell telepíteni az egészet nem? Merthogy telepakolta mindenfélével. És mostanában olyan sületlenségeket csinál a gép, hogy az vérlázító. Egyiptommal vagyok ugye, elég hangulatos a kampány. Egyelőre erősödök, és védekezek... 3-4 tartományt szereztem csak meg a Seleucid birodalomtól és Numídiától.
Na de volt olyan, hogy rosszul számítottam ki az ellenlépéseket és Sidont ott hagytam 1 egység íjásszal és egy numídiai lándzsás osztaggal. A gép jött, látott, odasietett a kapuhoz és szépen megállt. A tornyaim meg lefelezték a seregét... Ezt az alapjátékban soha nem láttam, vagy csak ritkán.
De hogy ezek a büdös tetves Seleucidok milyen sunyik... békét akartak, megkapták. Trade agreement, miegymás... Két kör múlva meg ORVul :) megtámadtak. Utána béke, megint 3 kör múlva támadás. Most pedig fogom magam és lenyomom őket. Ez a mai nap parancsa a fáraótól. :)))) -
haxoror #6959 Sajna még se tudom beszólás nélkül megállni
Azt a páncélra leadott lövést gondolom véletlen sem egy hobbiíjász nyomta ugye? Nem mintha a fizikai erőnek szerepe lenne abban hogy mennyire feszitheti meg valaki az íjat...
És a légiós is tetőtöl talpig ilyen páncélba volt csomagolva? Kész mázli hogy a nyilak a torzót találták el és nem a végtagokat vagy pl. az arcát vagy a sisakját. Tudom, tudom csak max 1 centire ütné át és csak épp hogy karcolná össze az agyhártyáját
A pajzsokat teljesen kifelejtettem pedig egy testudo igen hatékonyan tud semmit se csinálni, csak az a kár hogy nem jól látni belőle ahogy a nomádog vigyorogva elvágtatnak mellette :D -
haxoror #6958 Jobban át gondolva ez nem bizonyít semmit (bribe save stb.) szal inkább hagyjuk -
haxoror #6957 "Nadehamár a szkíták... Akkor mi sem egyszerűbb, mint kezdjünk neki mindannyian egy szkíta hadjáratnak és aztán írjuk meg a tapasztalatokat erről... Nos?"
A szokásos, ne tárgyalok senkivel, háború az összes szomszéddal és csatát eddig egyszer sem vesztettem
Majd dobok pár képet a minimappról ha már nagyobb lesz a területem
A hun-róma vitához már nem írok semmit mert az egész átment személyeskedésbe viszont az ajánlatom:
én elkezdtem vh/vh szkítákkal a rómafanok meg kezdjenek egy vh/vh bármelyik római családot és a végén nézzük meg hogy ki vesztett több csatát. A cél az EGÉSZ térkép elfoglalása -
AnubisEE #6956 Szenvedek vele énis még.
Most nagynehezen a Macedonokat kitakarítottam afrikából éppen kezdtem gondolkodni hogy merre terjeszkedjek. Ekkor a scipiik partra dobtak Chartagónál 8000 !!!!!! fős sereget ( normal unittal jatcok mert nem bír többet a gépem ) na modom chartagónak annyi még jó hogy a közelben gyült az inváziós sereg és még ostrom elött bevittem 6 csapat ijaszt a városba. Ez lett a szerencsém következő körben ostromolt én meg kitámadtam es csalogatos módszerrel le írtottam őket . Amit modasz az meg ugy van énis csak komoly áldozatok árán bírtam közelebb csalogatni őket ! ( amugy ezt nem tartom hülyesegnek ez a kitámadok lövök mig van nyilam taktikát , miért ne lehetne a várfal mögött gyártani kurva nyilvesszőket 6 hónap allatt mert ügye enyi 1 kör ) Na szóval kemeny csaták árán viszaszorítottam őket a vizbe
Most itt tartok .
UT.: Azt ügye meg se emlitem hogy a köcsög egyiptom folyamatosan basztat mert ez evidens Mepist befoglaltam egy ügyes huzással . Nagynehezen visszavertem a támadó seregeit és gyógyulás után beindult az ellen tamadás. Alexandriát vettem célba gondoltam beverek neki egyet eladok mindent haza húzok . Ott álltam már a kapu elött de meg megostromolni nem bírtam mert kevés volt a mozgáspont erre őis beszart és minden városából küldött erösitést többek között Mepisből is ezt bazta el !!! A kémem eközben bevetette magát mepisbe ahol áltam következő körben pont meg bírtam ostromolni Mempist és így is tettem a kémem meg ajtott nyitott a védelem elenyésző mert ügye mindent Alexandriába vitt a város minimális áldozattal de az enyem lett ( 1500 támadó vegyes felvágott védők 300 an veszteség mindket oldalon 300 ) .
END -
#6955 -
vtigris #6954 sziasztok!
segítséget kérek,Alexandriában és Memphisben borzasztóan sok a korrupcióra kifizetett összeg /1388/ miből jön ez össze és hogyan lehet csökkenteni,esetleg megszüntetni ezeket a nagy kifizetéseket.
előre is köszi
-
wallen #6953 Öcsisajt veled ellentétben én elismerem, ha tévedek
tegnap 22:23 | Privát | Válasz | #6705
Lásd hozzászólásodra való reagálásomat
"
"Ugyebár azok a gótok égették fel, akik a Catalaunumi csatában mindkét oldal seregének jelentős részét alkották. És hol voltak akkor már azok a híres hunok? Eltüntek a süllyesztőben."
Itt a gótok erejére és későbbi tetteikra akartam utalni, elsősorban a majdan Itáliát uraló Keleti gót királyásgra. A felégetésben igazad van rossz az időrend :)
"
Tőled ilyet még nem láttam -
Gábor #6952 "Valahogy így keletkeznek az íjász legendák. Iszonyú, hogy egyesek mekkora felületesen odafirkantott baromságokat tudnak leírni és nem is szégyellik magukat amiatt, mert elferdítik a történelmi TÉNYEKET! "
A győztesek írják a történelmet ;) -
Árnyvadász #6951 Nagyon örülök ennek! Amúgy a 22 órához még adj hozzá ugyanennyit kb. ha nagy kampányt játszol elkél ez. Nagyon hosszú a játék ez tény. Én emiatt előszőr kiskampányokat kezdtem el, hogy több népet is ki tudjak próbálni.
FONTOS: Nyugodtan kezdj el kiskampányt, mert ha teljesíted a célokat, akkor rákédez a program akarod e folytatni, és ha folytatod, akkor gyakorlatilag már egy nagy kampányt játszol. Tehát a kicsi gyakorlatilag egy az egyben ugyanaz, mint a nagy, csak annyival még jobb is, hogy a kezdetekben is célokat tűz ki neked, illetve ha mégsem tetszik a nép amit kiválasztottál, akkor végül is megnyertél egy kicsit, de nem kellett kínlodnod egy nagykampánnyal. Hisz azért 20 óra kidobott idő kicsit sok, ha mégis rájön az ember, hogy mégsem ezt kellett volna választani és ráadásúl még nem is győztél. Ez inkább a szivatósabb népekre vonatkozik, meg persze nehézségi fokozattól is függ. Remélem érthetően írtam. :) -
#6950 Már megjelenés óta nyomom, kisebb nagyobb megszakításokkal, és eddig összessen talán 22 óra játékidőnél tartok. Szóval még le vagyok maradva, de szépen lassan. Sajnos nincs sok időm játszani, a fórumot is csak olvasom, mert érdemben nem nagyon tudok hozzászólni.
Remélem majd 1 hónap múlva kicsit több időm lesz játszani, mert ez elég kevés. Még egy campaignt sem teljesítettem. De nagyon tetszik. Én tényleg szinte real time nyomom :)) -
Árnyvadász #6949 Nem értem. Az index fórumán már többen is kiakadtak azon, hogy ha tapasztalt egységet retrain-el az ember, akkor miért nem csökken az XP-jük, hisz új emberekkel (tapasztalatlanokkal) hígúl fel a csapat.
Holott a kézikönyv világosan leírja, hogy ha retrain-elsz akkor bizony számolj azzal, hogy hígulni fog a csapat tapasztalati szintje...
Többször is megfigyeltem, hogy egy ezüstsráfot elért lovasságomat ha retrain-eltem, akkor bizony visszaestek XP-ben. Attól függött, mekkora hiányt kellett feltölteni. Ha egy mondjuk egy 37 fős greek cavalry-ból maradt 3, és ennek volt egy ezüstsráfja, akkor mikor feltőltödött teljesen én úgy emlékszem semmi sráfja nem maradt. Meg fogom nézni, mert gyanús ez amit ott írnak az indexen. Aztán mikor meg 15 volt a lovasból és kiegészüéltek, akkor csak két bronzsráfig vitte vissza az egységet a feltöltés miatt.
Megnézem mindenképpen, mert a kézikönyvben ez világosan le volt írva.
Lehet a modok zavartak be nekik, mert az alapjátékban ez tuti bennevan. Vélemények, tapasztalatok, aki jobban megfigyelte? -
Árnyvadász #6948 Szia Csacsi :) Csak nem RTW fan lettél? -
Árnyvadász #6947 Hibázni mindenki hibázhat, ettől még intelligens marad számomra. De ha neked az megfelelőbb, hogy nem akkor is úgy mondanám: Szimpatikusabb. :) -
#6946 bocsi, rossz sorrendben adtam a válaszokat, de remélem ki tudod hámozni tehát.
Magyar nyelvű leírás : Kézikönyv.
Játszható népek : mod a twcenter.net oldalon. -
Árnyvadász #6945 Ezt akartam is kérdezni tőled. Ez az a tipikus kodek hiba dolog. És a menünél is ez jött elő nálad. De megbeszéltük és ok lesz.