Rome : Total War
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Bugoló
Wallentinus

Wallentinus

Már nem emlékszem a pontos számokra de kb. 7-8 szakaszt simán megfuttatott egy szkíta warlord meg egy íjászcsapat.
Alea Iacta Est - Gaius Julius Caesar
És még nem unom. 😊))
Szóval érdekes lesz ezt a helyzetet feldolgozni, már ha akarják.
Meg mondjuk lenne benn olyan extrém lehetõség, mint mondjuk Nero felgyújtós akciója. 😊
R
T
W
Akart lenni, de a fele lemaradt valamiért.

\"Semmi hatalmat senkinek, szabadságot mindenkinek!\"
Remélem lessz folytatása, iu14-tõl róma bukásáig.
\"Semmi hatalmat senkinek, szabadságot mindenkinek!\"
Wallentinus
Wallentinus
Az kezdeti lovasság eddig se tudott olyan zárt alakzatba állni mint a civilizált megfelelõik és a horde formáció se rossz ötlet de a kivitelezésen még javítani kell, a lovasság képtelen egy város utcáin végiglovagolni anélkül hogy dugóba ne kerüljön és az ék alakzatból nem lehet ugye visszaváltani ami hatalmas szívás. Bár mondjuk tényleg mindegy mert az elit egységekre nem vonatkozik, azok maradtak a régiek.
Én nagyon örültem volna, ha az elsõ Scipii partimon összezuzza önbecsülésemet a gép - de még megszorítani sem birt. Azóta sem nagyon 😞 . Már több, mint a fele néppel játszottam és azt tapasztaltam, hogy az elsõ 20-50 (néptõl függõ) év küszködés a legérdekesebb. Utána már egyenes az út az 50 tartományig.
Wallentinus
Aranyra került az Immortal Cities: Children of the Nile. Aki anno játszott a Pharaoh-val, és tetszett neki, kötelezõ.
Ókori Egyiptom, városépítgetés, csaták, full 3D, miegymás. Alig várom a Rome mellé. 😊))
FÉLIG ON
Aztán jöhet a mod fényóc, meg a peccs nyóc.

Wallentinus
Azok tényleg nem alakzatban harcoltak, hanem így. Korábban kritizálta valaki, hogy a szkítáknak, akik elöbb tanultak meg lovagolni, mint járni miért horda formációban van a lovasságuk. Szerintem reálisabb, mivel ezek az ilyen kíváló lovas "barbár" népek irreguláris lovassága nam harcolt olyan szigorú hadrendben, mint az erre trenirozott regurális hadseregek lovassága. Nincs ezzel baj, a spec fromációkat tudják (az már baj, hogy nem lehet visszaállítani).
Vita elkerülése végett kötelezõ olvasmány: John Keegen: Hadviselés története. Itt szépen kitér az irreguláris lovas cspatokra kezdve a hunoktól a kozákokig.
Wallentinus
Viszont az egy hajó mindenhova elvet nem követem. Az AI a tengereken elég jól manõverezik és támad. Többször is átéltem azt, hogy 5-6 összevont hajóflottámat verte szét. Mindig ár kellett gondolni, hogy akkor most mit hova és merre vigyek. Sosem mászkáltam egyszáll hajóval, minden flottám összevont volt minimum 3 hajóból állt egy flotta, de voltak 10 hajóból állók is. És még így is odabaszott a köcsög AI 😊 Persze én is szép eredményeket értem el. De kétszer is újrakellett építenem a flottát (pedig közben vittem vissza tölteni is õket) mert nem kellõen volt átgondolva a tengeri hadviselés utánpótlása.
De a 2.2-es realism modot biztos felteszem, csak elõbb még very hard-ot akarom sok néppel kipróbálni. Aztán utána jöhet a mod.
JA! Ehhez a modhoz kell az 1.1-es patch? Fontos lenne...
Nem akarok semmilyen modot felpakolni esetleg patchet ugyhogy very hard/very hard alá nem adom......
Wallentinus
Numidokat sosem támadtam meg és õk sem engem. Kereskedtem velük és szövetségben voltunk. Sziciliában elõszõr védekeztem, védelmi épületeket emeltem (fal) aztán sok kör eltelte után kitámadtam és uralmamat csak és kizárólagosan Szicíliára terjesztettem ki.
Városaim a következõk voltak ebben az idõszakban: Karthagó, Thapsus, Palma, és a Szicíliai városok. Messana és Szirakúza is. Mindenhol védekezésre álltam be. Majd mikor kellõen megerõsödtem, megindultam, hogy felszámoljak a Scipiokkal. De csak velük. Mikor ez megtörtént, a dél olasz bruti városok közül az egyiket elfoglaltam. Aztán igen sok körön át ottmaradtam, ezzel lekötöttem a Julikat (igen, nem a brutik jöttek vissza, hanem a Julik támadtak be) és felöröltem az erõit az ostromok visszaverésével.
Közben ugye a spanyolok elfoglalták Corduba-t, még a játék elején, meg a Julik is a Korzikai szigeten lévõ kis falut, szintén a játék elején, de azt késõbb visszavettem tõlük. Corduba-t egyenlõre hagytam, túl messze volt.
Persze ami nagyon fontos karthagóval a nagy és sokfele elküldtött flotta. Mert az összes római flotta+spanyol flotta (ami szintén nem kevés) támadásait vissza kell verni, miután pedig ez sikerült, akkor iramodni a kikötõikhez és blokádolni a kereskedelmi bevételeiket. Karhtagónál a szárazföldi csapatok mellett a flottának óriási jelentõsége van.
A görögökkel szövetség és trade rights alap.
Nos visszakanyarodva az olasz helyzetre: Miután a Scipiokkal végeztem, és ostromlott városomhoz erõsítést adtam (elefántok itt már nagyszámban bejátszottak) megindultam elõszõr a másik dél olasz várost elfoglalni, majd azonnal a szenátust kiütni, azaz Rómát bevenni. Ekkor már csak a Juli és Bruti marad. A brutik meglepõ módon nem jöttek vissza a Julikkal harcoltam és egészen észak itáliáig kivertem õket, de megsemmísiteni nem tudtam a Julikat mivel áttelepedtek göröghonba. Ehhh...
Aztán elkezdtem ezt a diplomatást cselvetést is közben amit itt írtam nem is olyan rég, így a spanyolokat könnyedén leigáztam. Ekkor már páncélozott elefántokkal séta galopp minden csata. Nem mintha a sima elefánt meg a War elefánt nem lenne elég durva. (1.1 patch visszavesz az elefántok erõsségébõl, szóval ha ezt szereted, tedd fel a patch-et.)
Amikor egész itália a te kezedben van, gyakolatilag onnantól már csak idõ kérdése a világuralom. Na persze azért a Julikkal göröghonba lesz még vacakolás, de pénzed dögivel lesz, sereged csupa elefántos, és stb... stb.. Innen már nyert ügyed van.
Kollégával nyomtunk egy szimultán dák hadjáratot (2.2 Emperor) és mindketten bedaráltuk az ellent. Szegény rómaiak használható ijász és lovasság hiányában egyszerûen nem tudnak mit kezdeni ezekkel az elit, válogatott gyalogságokkal.
Szóval, aki ha nehezet akar: tegye fel a 2.2 realism modot és kezdjen neki egy Scipii, vagy Julii hadjáratnak - NO BRIBE opcióval 😊
vagy menjen keletre párthusokkal, szeleukidákkal, örményekkel, pontussal kampányolni
Wallentinus

Eddigi tapasztalataitok szerint a legerõsebb nép melyik?
Megpóbálnám végigcsinalni velük legnehezebben abszolut bribe nélkül......
Gondolom minden népnek engedélyezett mindent.
Az mekkora már😊))
Barton 2800+,Radeon 9600 (400/400) 1024 ddr ram(333mhz) VeGeQu-US-Ligthning\'s Blade-Dwarf Paladin Level 70 Ivyn-warlock(60),Veg-Mage(60),Lang-Hunter(70),Vegi-Rouge(60)
Wallentinus
Mert a cataprahtok tuti nem állnak be a romaiakhoz.Még egy tetves eastern infantry sem áll át!!!
Barton 2800+,Radeon 9600 (400/400) 1024 ddr ram(333mhz) VeGeQu-US-Ligthning\'s Blade-Dwarf Paladin Level 70 Ivyn-warlock(60),Veg-Mage(60),Lang-Hunter(70),Vegi-Rouge(60)
Miért ne mehetne vissza a városba egy csapat "újratankolni"? végül is retrainelni nem lehet csak felkapni egy új tele tegezt aztán go vissza és az ellen is kipihenten eager morállal fog ott állni. Ráadásul meg is lehet szívni, volt olyan hogy a visszatérõ csapataim után a germán lovasság berusholt a nyitott kapun én meg csak kapkodtam a fejem hogy mi van, fél pillanat múlva a gyalogság maradéka is utánuk jött
Vagy amikor azzal szórakoztam hogy a falu közepén lévõ dombról lövöldöztem onagerekkel és pár eltévedt tûzgolyó a falat vitte szét...
A Sacred Band Cavalry és a gyalogság is jó, de a gyalogosok például tökéletesen alkalmatlanok a közelharcra.
Maradnak az elefántok. Így viszont hosszú távon nagyon unalmassá tud válni a helyzet, mert jószerével mással nem érdemes harcolni. Fõleg, ha Marius reformjai után a rómaiak elkezdik a légiókat termelni.
Én speciel nem fejeztem be a Karthágói kampányt, pont emiatt. Megvan a mentésem, lehet hogy egyszer befejezem.
Az elérhetõ és legyakható ellenfeleid közül tényleg Numídiával érdemes kezdeni. Vagy a spanyolok ellen, de az messze van és a hajókat lenyomják. Egyiptom túl erõs, én majd 50 évig csatáztam a seregei ellen. Rómát megtámadni pedig... 😊)
Katakraft lovasok a római seregben
Ez amiatt lehet, hogy vezért vett meg a római és azzal már a seregben lévõ összes egység átáll, függetlenül attól, te gyárthatod vagy sem? Vagy csak egy korai verzió, vagy historical battle-ban van e ilyen. Kérdem, mert fingom sincs, de ezek ott vannak vazz😊
Én biztosan nem fogok velük kampányt indítani mert a tudatalattim úgy is elszabotálná a jó ötleteket 😛