13587
-
#8264 Ryleh! Katt ide! -
#8263 Köszönöm.....:)))) -
Gábor #8262 Karácsony alkalmából megkíméllek a szokásos reakciótól ;)
A válasz egyszerű: a legyőzött népekkel tudod újrakezdeni a játékot, de mod is van hozzá, ami akár a barbárokkal is enged lenni.
Boldog Karácsonyt! -
#8261 Nyilván keresztrefeszitetek ,de hogyan lehet ugy jáccni a RTW-vel,hogy nem csak a romaiakkal vagyok..és kampányt ,hadjáratot jáccok...1.1 es ver+ hun van fenn...köszi!!
-
#8260 a megéri-nem éri kérdésből ne hagyd ki a kereszteléskor szerzett extra jövedelmet! -
Gábor #8259 Itt nem tudtalak követni, de valszeg csak azért nem, mert még sosem játszottam a szkítákkal :) -
haxoror #8258 Áttelepítésre én az önkeresztelés rabszolgás változatát használom mert a unit decail miatt csak 120 parasztot tudnék mozgatni város/kör és ez főleg szkítáknál szopás mert náluk nem ritka a 10% vagy még ennél is nagyobb népességszaporodás az általános grain import miatt ráadásul a bazinagy távolságok miatt az úton lévő parasztok fenntartási költsége is hatalmas lenne. Az átcsoportosításokkal a frontközeli falvakból is pillanat alatt minor city-t tudok csinálni hogy a megfelelő épületekkel retrainelni tudjak. Csapatokat csak olyan városban gyártok ahol már 3 szintű koloksay szentély van a plusz 3 start tapasztalat miatt, ezeket később már bárhol lehet tapasztalatvesztés nélkül retrainelni de ilyen sereg gyárból csak kettőt tartok indulásnál, egyet a nyugati terjeszkedéshez és egyet a keleti-délihez (Campus Scythii és Campus Alani) Lovasságból sztem az api szentélyes csajok a legjobbak de ilyen városból is csak kevés van és ezeket ráadásul nem lehet bárhol retrainelni ezért a frontvárosok api szentélyesek. Minden más város papay kivéve egy koloksay-os kikötőt hogy a flotta is plusz hármasan jöjjön a gyárból. A városok extra lakosságát áttelepítem de ha épp nincs szükség emberanyagra (szkítáknál a csapatok egyáltalán nem emberigényesek) akkor a húsból aranyat csinálok Nem vagyok a hatalmas városok híve, civilizált népeknél megér(het)i foglalkozni velük de barbár népeknél csak nagyon macerásan lenne megoldható ha egyáltalán megoldható.
Szerintem... :) -
Atta #8257 bocsi a kinézetért csak megírtam előre jegyzettömbe ez a szar meg eltolta az egészet de azért remélem érhető lesz így is -
Atta #8256 Itt egy hosszabb eszmefuttatás az én szemszögemből:
VÁROSOK /NÉPESSÉG /HADSEREGFENNTARTÁS KÖLTSÉGE /ÜGYNÖKÖK FIZETÉSE
Campus Scythii 11190 2651 514
Tanais 9782 2317 449
Chersonesos 6253 1481 287
Campus Sarmatae 5956 1411 273
Tylis 5834 1382 268
Byzantium 5803 1375 266
Campus Getae 5158 1222 237
Campus Alanni 4016 951 184
Kotais 2073 491 95
Pergamum 2058 487 94
Bylazora 1692 400 77
Thessalonica 1584 375 72
Themiskyra 1316 311 60
Campus Sakae 1258 298 57
Nicomedia 1185 280 54
D. Dulcius Domus 1027 243 47
Vilcius Venedae 899 213 41
Larissa 813 192 37
Artaxarta 797 188 36
Arsakia 472 111 21
Phraaspa 427 101 19
Amint az látszik a hadseregfenntartás költsége és az ügynökök fizetése egy adott városban annál nagyobb minél több a lakos és
kizárólag a népességtől függ. Gondolom ezt eddig is sokan tudták, de a lényeg, hogy az önkeresztelés -ugyan gyors, kényelmes,
nem kell rajta sokat gondolkozni meg még a város is többet termel- de szerintem hülyeség és ami a legfontosabb gazdaságilag
hátrányos.
Ugyanis hiába termel mondjuk a főváros -1000-et félévente mert a népesség már 10 ezer körül van és egyre nő, a kör végén a
hasznod mégis egyre emelkedni fog, mert a többi város meg egyre többet termel az arányosan eloszló terhek miatt. Gondolom
érthető, hogy miért.... de ha mégse egy egyszerű példa: minden ember befizet 1 arany adót egy körben és van 5000 emberünk. Ez
körönként 5000 arany bevétel. Van egy 1000 fős hadseregünk amelyik eltartása körönként 2000 aranyba kerül. Így nekünk marad
3000 arany haszon. Idővel mondjuk nő a népesség 10000 főre. Továbbra is befizet minden paraszt 1 aranyat körönként vagyis
lesz 10000 arany bevételünk. A seregünket is megkétszerezzük, akkor már 4000 aranyba kerül az eltartásuk. Így nekünk marad
6000 arany haszon.
Tehát minél több a parasztod annál könyebben eltartják a sereget, -még ha azt bővíted is- és a kör végén annál nagyobb lesz a
hasznod. Az, hogy ez a haszon melyik városban hogyan oszlik el az teljesen lényegtelen, mert az adott városban a termelés
mértéke úgysincs kihatással semmire.
Az persze megint más kérdés, hogy az egyre növekvő népesség miatt az emberek elkezdenek lázongani mert nő a nyomor. Ilyenkor
ki lehet irtani őket, mert ha a falu lázadó lesz akkor a lakosok már nem nekünk fizetik az adót és ez persze pünzügyileg elég
szarul érint minket. De az önkeresztelés csak végső eset. Szerintem a megoldás az áttelepítés, mellesleg ez valósághűbb is.
Én általában arra törekszem, hogy a városok minél kiegyenlítettebbek legyenek nem csak népességileg, hanem minden
szempontból. Gazdaságilag lényegtelen, hogy melyik városban hányan laknak és hogy melyik városnak pozitív vagy negatív a
mérlege (pénügyileg persze), mert csak a végösszeg vagyis a haszon a fontos.
Morál szempontjából a népesség eloszlása viszont nagyonis lényeges. Ha kevesen vannak ugyan nem lázonganak és elég boldogok,
viszont akkor kevés katonát lehet képezni belőlük és a város struktúrája is csak lassan fejleszthető a szintlépések miatt. Ha
sokan vannak akkor persze katonát lehet képezni bőven minden fajtából és a város is gyorsan fejlődik, viszont egy bizonyos
szint után már egyfolytában lázonganak a nyomor miatt bármit is teszel. Szerintem arra kell törekedni, hogy a városokban
kiegyenlített legyen a népesség. Ezt főként az áttelepítésekkel lehet szabályozni, de az is fontos, hogy egy sikeres ostrom
után mire kattintok. Itt általában az a jó megoldás ha az embereket az elfoglalt városban csak annyira irtom ki vagy tartom
meg, amennyi a többi városom népességi átlaga. Persze ez az áttelepítéses dolog csak akkor működik ha a hadjárat elejétől
kezdve következetesen játszom a játékot, ugyanis egy körben max 240 embert vagyis parasztot tudok áttelepíteni. Természetesen
ez már nem megy egy 10 ezer lakosú városnál ahol körönként 4%-al nő a népesség, ilyenkor jön az önkeresztelés.
Várom a véleményeket ki hogyan látja ezt. -
#8255 Nyilván keresztrefeszitetek ,de hogyan lehet ugy jáccni a RTW-vel,hogy nem csak a romaiakkal vagyok..és kampányt ,hadjáratot jáccok...1.1 es ver+ hun van fenn...köszi!! -
Gábor #8254 Minél tovább halogatod az új közigazgatási épület felhúzását, annál nagyobb lesz az unrest, az meg ugye nem jó. Esetleg, ha szinten tartod a populációt, működhet. -
haxoror #8253 Csak egy gondolat de mi van ha egy várost mondjuk a nyugis hátországban nem fejlesztek tovább town-ból hanem meghagyom legalapszintűbbnek? Általában ezek a kisebb falvak soha nem minuszosak és 500-1000 körül hoznak átlag. Elvileg a fejlesztés hiánya miatt megáll a lakosságnövekedés és ez betesz a morálnak de a kis lakosságot egy kisebb helyőrség is rendben tudja tartani. Próbálta már valaki? -
Gábor #8252 Nos, a korrupciót általában kerszteléssel oldjuk meg, amikor már kezelhetetlen egy magas szintű városban. Alternatíva az adócsökkentés, a bevételek nagy része a kereskedelemből adódik úgyis(itt megjegyzem, hogy még nem jöttem rá arra, hogy a korrupció az adót vágja-e vagy a kereskedelmet, esetleg mindkettőt). Utolsó megoldásként a főváros áthelyezését mondanám a korrupt területekhez közel, ill olyan épületek, pl templomok felhúzását, ami törvényesség bónuszt ad (+ law). -
Gábor #8251 Ezekkel mind találkoztam sajnos :(( -
#8250 Aki magyarul játsza a játékot, annak van egy jó hírem.
40%-nál jár a magyarítás.
Valamint a honlapon olvasható néhány Rome-ban megélt történet is. :-)
A link, ha valaki nem tudná: http://nismaster.iweb.hu/ -
haxoror #8249 A szkítáknál a korrupció állandó probléma de ez igaz az összes többi barbár népre is, az egyetlen amit tehetsz hogy papay szentélyt építesz mindenhova mert ez az egyetlen épületük ami a törvényre(law) ad bónuszt és idővel az ilyen városokban ülő kormányzók priest of papay retinuet kapnak ami tovább növeli a törvényességet és ezáltal csökkenti a korrupciót. Ja, és a kormányzókat olyan városokba rakd amiknek kiemelkedő a bevétele pl. tengerpart és tavernt NE építs olyan városba amelyikben van kormányzó mert egy szar retinuet ad ami csökkenti az influencet és a managementet.
Játékstílustól függően sztem megéri a városok lakosságát 1500-2000 között tartani az ajándékozós-keresztelős módszerrel mert így az egyszeri bónuszon túl a normál bevétel is nagyobb. -
Atta #8248 bocs ez kicsit nagy lett -
Atta #8247 hogy ne csak siránkozzak itt van egy térkép azoknak akik még esetleg nem ismerik,
meg egy link itt még van néhány: http://lazarus.elte.hu/~hzsolt/html/rtw_terkepek.html -
Atta #8246 sziasztok
a korrupcióval kapcsolatba szeretnék érdeklődni (keresőbe beírtam: korrupció, végigolvastam az összes hozzászólást, de igazából ez sem segített rajtam) szóval már elég sok városom van kb. 30 és nagyon sok lóvém megy el a korrupcióra: 12000 körül majdnem annyi mint a hasznom egy kör alatt... növeltem a helyőrséget is (egyébként szerintem csak a létszám a fontos nem az, hogy milyen katonákat teszel be, szóval a parasztok érik meg a legjobban, csak hát az meg ostromnál szívás), de rájöttem, hogy ez hülyeség mert akkor meg a fenntartásukért kell fizetni úgyhogy mindegy. Meg sok városomban van kormányzó, de szinte egyiküknek sincs irányítás képességük és nem is akar nőni, sőt az idő múlásával ha csak punnyadnak a városokban egyre hülyébbek lesznek, csökken a befolyásuk és így tovább... Lehet egyátalán valahogy az irányításukat növelni, mert a parancsnokságot meg a befolyást még csak tudom a csatákkal, de ha utána beültetem őket a városba max az emberek lesznek boldogabbak, de lóvém attől még nem lesz. Egyébként mivel hunok nincsenek a szkítákkal nyomulok, ha ez számít valamit.
Ja és ha van itt valaki aki szintén szkítákkal hódít az szóljon hátha tudunk hasznos infóval szolgálni egymásnak... -
#8245 Ja egyébként a cím www.rometotalrealism.com -
#8244 Sajna a mostani 4.1-es verzióval vannak gondok amiket nem javítottak ki. Az egyik igen bosszantó bug, hogy a flottád bizonyos partszakaszokon amik persze mindíg változnak, zátonyra fut és akármit is csinálsz a jó istennek nem lehet velük többet menni. Ez egy fullos flotta esetén igen bosszantó. A másik szintén kellemetlen dolog, hogy minden figyelmeztetés nélkűl kivág a játék egy idő után, ha egyes saját tábornokaid képességét szeretnéd megnézni. -
#8243 Hali....honnan szedhetem le az aktuális honositást? a magyaritasok.hu-rol nemtudtam...vagy vav vaok:((...köccci:)) -
Gábor #8242 Up -
#8241 amugy melyik ad élethűbb harcot ha be van x elve a desynchronise animations vagy ha nincs? -
#8240 na megleltem..
itt vannak ha kell másnak is:
http://www.twcenter.net/zonelord11x/RomeTotalRealism_4.0_FULL.exe
http://www.twcenter.net/zonelord11x/RomeTotalRealism_4.1_PATCH.exe
-
Gábor #8239 Passz, de a sima fórumon még találtam egy működő linket hozzá. -
Gábor #8238 Kampány indítás előtt options->visual (vagy graphics?)->advanced fül-> army size-t állítsd hugera. -
#8237 öhh. valaki tudja? -
haxoror #8236 A germánoknál a start nagy szívás de ha kinövik magukat akkor a térség legerősebb népe lesznek (phalanx+erős közelharci egység+brutál lovasság és CHOSEN ARCHER!) csak nekem a barbár népek nem jönnek be annyira :(
Most a szeleukidákkal kezdtem egy kampányt veryhard/hardon, az első 10 év szívás volt de mostanra harmadik vagyok az összes nép közül és kisázsiában nincs ellenfelem pedig elefántokat se gyártottam és bribeot sem használtam. Az a baj hogy innentől már nem érdekel annyira az egész és ez a kampány is befejezetlen lesz mert igazán csak az eleje volt a kihívás.
Persze a szeleukida birodalom amúgy is a legerősebb nép az egész játékban szóval én vagyok a hülye hogy pont velük kezdtem
Macedónokkal is ez volt, brutik és a görögök az első pár évben betámadtak de a pike phalanxokkal (még akár csak a levi pikemanokkal is) simán szarrá szívattam őket az utcai harcokban. Egyetlen csatát sem vesztettem ellenük és pont ezért kezdett az egész unalmas lenni :(
Inkább keresek egy olyan népet amelyiknek nincsen pike phallanxa mert ez a "baj", ha pár ilyet beállítok a fórumra vezető utcákba faltól-falig már nyertem is és támadásnál és nyílt mezős csatáknál is ugyan ez megy.
Kipróbálok egy Armenia kampányt de lovasíjászok nélkül (na az a másik egység amivel szinte lehetetlen csatát veszteni) -
Braveheart #8235 Én meg kipróbáltam 1-2 népet, és elkezdtem a germán kampányt. 120 csatán vagyok túl, ebből 113-at nyertem, és az összeset én irányítottam...(hard csata és medium stratégiai rész) Hard stratégiai részen egyszerűen nem bírom tovább 10 évnél, a gallok, dákok és brtiek is engem támadnak csak. De így mediumon már elmegy, csata van bőven, nem túl könnyűek, de már Rómát ostromlom :) -
#8234 Elsőnek úgy játszottam végig a kampányt, hogy nem vesztegettem meg senkit. Végig harcoltam az összes csatát... de most annyi pénzem van, hogy nem győzöm elkölteni. Ezek a görög városok elég gazdagok.
Már csak a nagy összecsapásokat vezetem személyesen, azokat bűn lenne megvenni -
mustar #8233 Olvastam itt, mág láttam is hogy van akinek 120-160 egysége is van egy zászlóaljban. Ez milyen moddal lehetséges, és ez milyen kihatással van a campaign-re (ellenség hogyan használja?)? Meg valami realism modot is olvastam, érdemes feltenni? Mit ajánlotok még? -
Gábor #8232 Pedig ki lehet. Katt hajóra, ott army fül. -
#8231 esetleg. De valahogy az embereket is ki kellene rakni belőle azt meg nem tudtam -
Gábor #8230 Hajóval esetleg? -
#8229 nem tudom hogy tudok például franciaorszégból angliába átmenni. segítsek!!!(kereső is volt már) -
#8228 Sziasztok.
Valaki yírja már le,hogy-hogyan kell Multiplayerben játszani???
Please,fontos lenne -
#8227 ezek a linkek hogy működnek? -
#8226 Ezzel saját magad fosztod meg az élménytől. Ha visszaolvasol, láthatod, hogy aki egy kicsit is beleásta magát a játékba, az nem bribe-ol.
Ez egyéni dolog, de próbálj meg egy hadjáratot úgy végigcsinálni, hgy nem veszed meg az ellen seregeit. Egyből rá fogsz jönni, hogy ez egyáltalán nem kezd kifutni egy jó ideig... :DDD -
#8225 Én pl mostanában csak filmeket nézek. Egyedül a Rome keltette fel az érdeklődésemet. De ez aztán megfogott... Bár sajna már kezd kifutni. Rájöttem a diplomácia és a megvesztegetés trükkjére és már alig harcolok. A helyőrségem általában egy minimális katonai jelenlétből és egy diplomatából áll... ha jön valaki egyszerűen lepénzelem. Egy jól képzett diplomata többet ér mint bármilyen hadsereg...