Rome : Total War
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Nincs meg a játék(még most töltöm)!
A GYŐZTESEK MINDIG ÚJ CÉLOKAT KERESNEK, A VESZTESEK KIFOGÁSOKAT.
Én amikor iskolásgyermek voltam, azt tanultam, hogy a hunok olyan taktikát alkamaztak az ellenfél ellen, hogy úgy tettek mintha elmenekülnének, erre az ellenfél utánunk ment és belevezették az ellent egy csapdába. És ott lenyilazták az elcsalt embereket.
Valószínûleg, mert valami ilyet örököltünk, mi, az utókor, ez ugyanis az egyik legjobb csajozós technika. Már akinek bejön. Ha én látszólagos takarodót fújok, tapsikolnak a lányok <#sir>#sir>.
Valószínûleg, mert valami ilyet örököltünk, mi, az utókor, ez ugyanis az egyik legjobb csajozós technika. Már akinek bejön. Ha én látszólagos takarodót fújok, tapsikolnak a lányok <#sir>#sir>.
Modom vagy analkul?
a modban a karthágo elég tápos lett még konyebb mint analkul valoságos kis birodalommal indulsz......
a modban a karthágo elég tápos lett még konyebb mint analkul valoságos kis birodalommal indulsz......
Igen szenvedek még....
Afrika ujra az enyém,és Szardinia is meg vmi fos sziget még....
De Gallia is hadat uzent Ibéria mellett,Meg feltamadtak a vizipok egyipok is mert Alexandria meg Memephis kitakaritása utan nem jutott rájuk több idom....
Karthágo még a Scipike a masik 2 õt visszafoglaltam.....
Money jon elég jol mert 4-5 kör alatt a 3 fõseregem kb 1/3 ára fogyatkozott.....
Neked mibol áll a fõerõ?
Sivatagi gyalogos tevék vagy konnulovas ijasz? (round shield cav)
Afrika ujra az enyém,és Szardinia is meg vmi fos sziget még....
De Gallia is hadat uzent Ibéria mellett,Meg feltamadtak a vizipok egyipok is mert Alexandria meg Memephis kitakaritása utan nem jutott rájuk több idom....
Karthágo még a Scipike a masik 2 õt visszafoglaltam.....
Money jon elég jol mert 4-5 kör alatt a 3 fõseregem kb 1/3 ára fogyatkozott.....
Neked mibol áll a fõerõ?
Sivatagi gyalogos tevék vagy konnulovas ijasz? (round shield cav)
Tényleg vki még szenved numídiával ezen a nehézségi fokozaton vagy csak én vagyok ilyen mazohista hogy próbálkozok velük.
Ja egy kis érdekesség az AI hülyeségére vagy éppen arra hogy nem is olyan rossz.
Mivel egy kõfal van a városom körül, így természetes hogy az íjjász meghatározó itt nekem.
Egy párszor bele is sétáltak abba csõdbe hogy elindúltak a kapu irányába miközben nem volt faltörõ kos-uk, merthogy én támadtam meg.
Ezt el is játszottam vagy kétszer.Egyszer csak nem jöttek.
Mondom okés szépen csalogatom õket a várfalhoz majd a többit az íjjászok megteszik.
Kb 5 alkalommal sikerült is majd pedig egyszercsak nem jöttek.
Ha 10 m-re álltam meg tõlük akkor sem jöttek, cserébe rámküldte a lovasságot és azt a csali kis csapatot jól begyakták.
Nos ennyit hogy mennyire szar az AI.
Hogy szakadjon meg most jól jönne ez a butaság a géptöl.
Ja egy kis érdekesség az AI hülyeségére vagy éppen arra hogy nem is olyan rossz.
Mivel egy kõfal van a városom körül, így természetes hogy az íjjász meghatározó itt nekem.
Egy párszor bele is sétáltak abba csõdbe hogy elindúltak a kapu irányába miközben nem volt faltörõ kos-uk, merthogy én támadtam meg.
Ezt el is játszottam vagy kétszer.Egyszer csak nem jöttek.
Mondom okés szépen csalogatom õket a várfalhoz majd a többit az íjjászok megteszik.
Kb 5 alkalommal sikerült is majd pedig egyszercsak nem jöttek.
Ha 10 m-re álltam meg tõlük akkor sem jöttek, cserébe rámküldte a lovasságot és azt a csali kis csapatot jól begyakták.
Nos ennyit hogy mennyire szar az AI.
Hogy szakadjon meg most jól jönne ez a butaság a géptöl.
Ez az élet nem a fán csüngés.:)
Mind a kettöt 😊
Én a szittyát választanám mondjuk
Most kezdtem megint a kedvenceimmel a punokkal
Én a szittyát választanám mondjuk
Most kezdtem megint a kedvenceimmel a punokkal
sajnos nem, de nem volt gagyi azt állithatom mert eredeti alapján kovácsolták, de most már télleg hagyjuk
Nos numídia emp/emp fokozaton egyszerûen iszonyat szenvedés de komolyan.Amikor azt írtam hogy a türelem rózsát terem nos jól rábasztam ugyanis rá 2 körrel a római Brutii hát két olyan fullos sereggel lépett parta hogy csak ámúltam bámúltam!!<#mf3>#mf3>
Vmi iszonyat nehezen tudtam õket visszaverni,szerencsére van kõfal a két városomon és így vhogy egy oda vissza játékkal annyira megfogyatkozott hogy el tudtam verni.
Okés eddíg stimm most már csak kisebb seregek küld amik nem jelentenek problémát.
Akkor jön macedónia majd egy csodálatos húzással megveszi az egyik városomat ami a birodalmam legkeletibb csücskében fekszik.
Mondom szopjál le egy veder kanmajmot!<#mf3>#mf3>
Jó ahogyan növekszik a seregem létszáma egyre kevesebb pénz jön, ugyanakkor a carthagóiak az utolsó városukat vmi írdatlan nagy sereggel védi amikböl idõnként ki ki támad kisebbekkel.
Egyszóval háború a római családokkal,carthagóval,egyiptommal, és macedóniával.
Pénz nagyon keves a fõsereget nem merem elvinni a fõvárosomtól nagyon mert állandó támadás van, egy picit kilátástalan a helyzetem de nem adom föl.
Mellette vagy kétszer keresztelni is kellett egy egy várost mert logikusan lázadoznak mivel nincs pénz a fejlesztésre, de értsék már meg hogy ez fontosabb mint a kúrva templom.Az õ életük is a tét.
Aki meg nehéz felfogású annak kereszt!<#eplus2>#eplus2>
Vmi iszonyat nehezen tudtam õket visszaverni,szerencsére van kõfal a két városomon és így vhogy egy oda vissza játékkal annyira megfogyatkozott hogy el tudtam verni.
Okés eddíg stimm most már csak kisebb seregek küld amik nem jelentenek problémát.
Akkor jön macedónia majd egy csodálatos húzással megveszi az egyik városomat ami a birodalmam legkeletibb csücskében fekszik.
Mondom szopjál le egy veder kanmajmot!<#mf3>#mf3>
Jó ahogyan növekszik a seregem létszáma egyre kevesebb pénz jön, ugyanakkor a carthagóiak az utolsó városukat vmi írdatlan nagy sereggel védi amikböl idõnként ki ki támad kisebbekkel.
Egyszóval háború a római családokkal,carthagóval,egyiptommal, és macedóniával.
Pénz nagyon keves a fõsereget nem merem elvinni a fõvárosomtól nagyon mert állandó támadás van, egy picit kilátástalan a helyzetem de nem adom föl.
Mellette vagy kétszer keresztelni is kellett egy egy várost mert logikusan lázadoznak mivel nincs pénz a fejlesztésre, de értsék már meg hogy ez fontosabb mint a kúrva templom.Az õ életük is a tét.
Aki meg nehéz felfogású annak kereszt!<#eplus2>#eplus2>
Ez az élet nem a fán csüngés.:)
"A magyar seregek a betörõ kunok ellen pont a nehézlovasságukkal arattak gyõzelmet, merthogy a kunoknak, besenyõknek ilyenjük nem volt. A magyar könnyûlovasságot, meg mikor harcba szállt a szomszédok nehézlovasságával, rendszeresen szarrá verték." - ezt a fatális hülyeséget hol olvastad? Egy Földi Pál könyvben? Csak ugy megmondom neked hogy magyar lovasijász alakulatok a 16.sz-ig voltak a magyar sereben. Tényleg szarok lehettek. Mit gondolsz a határra letelepitett székelyek és kunok kik voltak, lovagok?
Na de most már leszarom, nem fogok vitatkozni veled mert csökönyös vagy, majd akkor vitatkozok veled ha elvégzed te is a töriszakot.
De mondom mégegyszer: nem állitottam olyat hogy könnyülovas ijászok nem kaptak volna ki. Ha jol bevált a taktikájuk akkor nem igazán volt vesztes csatájuk. ellenben ha be tudták keriteni öket, vagy lerohanni vmilyen modon, akkor bukták
Na de most már leszarom, nem fogok vitatkozni veled mert csökönyös vagy, majd akkor vitatkozok veled ha elvégzed te is a töriszakot.
De mondom mégegyszer: nem állitottam olyat hogy könnyülovas ijászok nem kaptak volna ki. Ha jol bevált a taktikájuk akkor nem igazán volt vesztes csatájuk. ellenben ha be tudták keriteni öket, vagy lerohanni vmilyen modon, akkor bukták
A belinkelt képen egy eredeti lamellált vért maradványa van. Igen, ilyeneket hordtak a katonák. Ugyanis ez VÉDETT!! Azt a lovagi páncélt meg, amit átlõttek valószínûleg nem hordták. Mert nem védett... Arról a kísérletrõl nem született véletlenül fénykép?
Ja, azt tudtátok, hogy a tapasztalat és a külünbözõ kis arany kard/páncél(amit a kovács, meg a templomok adnak) az beleszámít számszerûleg az egység harcértékeibe?
+3as kard/pajzs, és 3 aranycsík tapasztalat=+12attack +12defense!
A kataphraktokat fel lehet túrni 30 fölé... Na megnézném azt a sereget, ami egy pár ilyet megállít...
+3as kard/pajzs, és 3 aranycsík tapasztalat=+12attack +12defense!
A kataphraktokat fel lehet túrni 30 fölé... Na megnézném azt a sereget, ami egy pár ilyet megállít...
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Rigómezõ valójában Nikápoly, a török íjászok valójában a fõként közelharcos szpáhik, a gyõztes janicsárok valójában szétvert menekülõk. Amúgy stimmel, valóban legyõzték a francia lovagokat, akik éppen a janicsárok miatt leszálltak a lóról, de elõtte még lóhátról az akindzsiket (a török lovasíjászok) úgy szétverték, hogy azok meg sem álltak a török anyaföldig.
Valahogy így keletkeznek az íjász legendák. Iszonyú, hogy egyesek mekkora felületesen odafirkantott baromságokat tudnak leírni és nem is szégyellik magukat amiatt, mert elferdítik a történelmi TÉNYEKET! <#gun>#gun><#gun>#gun>
A mamelukokat, meg mint leírtam a keresztesek megverték Arszufnál.
De elõtte megverték õket kisázsiában is, Antiochiánál is, meg Jeruzsálemnél is. (I. keresztes hadjárat)
A magyar seregek a betörõ kunok ellen pont a nehézlovasságukkal arattak gyõzelmet, merthogy a kunoknak, besenyõknek ilyenjük nem volt. A magyar könnyûlovasságot, meg mikor harcba szállt a szomszédok nehézlovasságával, rendszeresen szarrá verték.
Valahogy így keletkeznek az íjász legendák. Iszonyú, hogy egyesek mekkora felületesen odafirkantott baromságokat tudnak leírni és nem is szégyellik magukat amiatt, mert elferdítik a történelmi TÉNYEKET! <#gun>#gun><#gun>#gun>
A mamelukokat, meg mint leírtam a keresztesek megverték Arszufnál.
De elõtte megverték õket kisázsiában is, Antiochiánál is, meg Jeruzsálemnél is. (I. keresztes hadjárat)
A magyar seregek a betörõ kunok ellen pont a nehézlovasságukkal arattak gyõzelmet, merthogy a kunoknak, besenyõknek ilyenjük nem volt. A magyar könnyûlovasságot, meg mikor harcba szállt a szomszédok nehézlovasságával, rendszeresen szarrá verték.
Hát így ilyen formában ne számíts ezekre a népekre, szkíták, meg a makedón/nagy sándori utódállamok laknak a mongolok felé, a keltákat meg briteknek hívják a játékban, és szvsz a civilizált népekhez képest harmatgyengék...
Képzeld megnéztem, de neked ez hol páncél, szted ilyen vastag cuccost hordtak a katonák?. Én is voltam már ilyen kisérletezésen, és képzeld a tuskora rakott luvagvértet ugy átvitte a nyilvesszö, hogy az beleállt a fába(ez emberen akárhogy is nézem a husba ment volna (ja és nem 5 méterröl lötték)
Valaki nekem is válaszolna(6903)?
A magyarázat ne az legyen, hogy igaz, hogy tönkreverték õket, de az íj akkor is mindent átvitt. Amúgy Apache, látom, még arra is lusta vagy, hogy képeket nézegess, mert belinkeltem világosan látható módon, hogy mennyire vitték át a páncélt a nyilvesszõk.
#6848 tessék megnézni és utána leírni a hülyeségeket! Vagy linkeld be ugyanezt a képet és írd fölé, mert akkor elsõ mindenkinek látványos lesz, hogy mekkora ökörségeket írtok.
#6848 tessék megnézni és utána leírni a hülyeségeket! Vagy linkeld be ugyanezt a képet és írd fölé, mert akkor elsõ mindenkinek látványos lesz, hogy mekkora ökörségeket írtok.
Én amikor iskolásgyermek voltam, azt tanultam, hogy a hunok olyan taktikát alkamaztak az ellenfél ellen, hogy úgy tettek mintha elmenekülnének, erre az ellenfél utánunk ment és belevezették az ellent egy csapdába. És ott lenyilazták az elcsalt embereket. Vagy rosszul emlékszem?
Mellesleg én abszolut nem vagyok nomád párti, de ami tény az tény.
Sokkal inkább szeretem a lovagi harcmodort, de azt is be kell ismernem hogy öket is szétgyakhatták nomád népek. Pl nézd meg hány keresztes lovagot vertek halomra a könnyülovas mamelukok, vagy gondolj csak a rigomezei csatára, ahol a fasz elbizakodott francia lovagok rohamra indultak a törökök ellen, mire odaérkeztek hogy harcoljanak már 3/4 seregüket elvesztették a török ijászok miatt, a többit pedig halomra verték az elit janicsárok
Sokkal inkább szeretem a lovagi harcmodort, de azt is be kell ismernem hogy öket is szétgyakhatták nomád népek. Pl nézd meg hány keresztes lovagot vertek halomra a könnyülovas mamelukok, vagy gondolj csak a rigomezei csatára, ahol a fasz elbizakodott francia lovagok rohamra indultak a törökök ellen, mire odaérkeztek hogy harcoljanak már 3/4 seregüket elvesztették a török ijászok miatt, a többit pedig halomra verték az elit janicsárok
955 Augsburg
1191 Arszuf
1380 Kulikovó
kérem erre is a magyarázatot
Próbálj meg "igen"-t vagy "nem"-et mondani légyszíves, mert ebbõl a hozzászólásból nem fogtam fel... 😊
(Ha a válasz "nem", akkor: a 7xx egy CS klán /volt?/)
(Ha a válasz "nem", akkor: a 7xx egy CS klán /volt?/)
Nadehamár a szkíták... Akkor mi sem egyszerûbb, mint kezdjünk neki mindannyian egy szkíta hadjáratnak és aztán írjuk meg a tapasztalatokat errõl... Nos?
Ez ütött! <#eljen>#eljen>
"És számtalan magyar esemény, amikor a betörõ lovasnomád kunokat, besenyõket, egyéb szedett-vedett lovasnépet a magyar királyi seregek tönkreverik." - abban a magyar királyi seregben még harcoltak ugyanolyan lovasijászok, mint a betörö kunok, vagy besenyök, és nem kis létszámban (olvassál már egy-két arab utazo korabeli leirását)
Vagy szerinted államalapitás után egyszer csak elfelejtettük a régi harcmodorunkat? Hát nem, csak bekerültek seregünkbe más elemek is. Pl vértes mezei csatában a betörö németeket föként magyar és székely ijászok lötték halomra
Vagy szerinted államalapitás után egyszer csak elfelejtettük a régi harcmodorunkat? Hát nem, csak bekerültek seregünkbe más elemek is. Pl vértes mezei csatában a betörö németeket föként magyar és székely ijászok lötték halomra
Az érdekelne,hogy a mongolok és a kelták milyenek a játékban!
én azt egy szoval sem mondtam hogy átütötte a pajzsot, de 80 nyilvesszö közül azért elég soknak volt esélye találni, szerinted a hunok azok ilyen parikajancsik voltak, akik igy viccelödtek ijaikkal, és gecire nem értek vele semmit, azért ez elég nagy tulzás lenne. Márpedig ök nyertes csatáikat fökényt nyilaiknak köszönhetik.
Azt se mondtam hogy nem lehet megverni a nomádokat, söt irtam is hogy jo taktikával meglehet, mint pl minket is jol bekeritettek augsburgnál.
még vmi:igen az tény hogy a pajzsot nem nagyon vitték át a nyilak, de a vértet ami nem volt vmi vastag, azt átvitték mint a szart, a sisakok nem sokat értek ellenük, ráadásul az arcot sem fedték
Azt se mondtam hogy nem lehet megverni a nomádokat, söt irtam is hogy jo taktikával meglehet, mint pl minket is jol bekeritettek augsburgnál.
még vmi:igen az tény hogy a pajzsot nem nagyon vitték át a nyilak, de a vértet ami nem volt vmi vastag, azt átvitték mint a szart, a sisakok nem sokat értek ellenük, ráadásul az arcot sem fedték
Itt fõleg történelemprofesszorokkal, és sok csatát élõben átélt veteránokkal értekezhetsz, szóval kérdezz nyugodtan...
<#bee1>#bee1>
<#bee1>#bee1>
Van itt olyan aki jó történelmes és már (majdnem)minden népet ismer?
A szarmaták nem olyan lovasnomádok voltak, mint pl a hunok, ök inkább nehézlovasok voltak, akik használtak ijakat is, de inkább dárdát és kardot (nekik volt az elsö páncélos lovasseregük) Tény hogy Marcus Aurelius meghoditotta öket, söt onnantol a saját seregében alkalmaza öket kivállo harcmodoruk miatt, de közben egyfajta önálloságot is élvezhettek, és mégeccer hangsulyozom ök nem azok a klasszikus értelembe vett nomádok voltak mint a hunok.
A másik: a parthusokat pedig én nem emliteném egy lapon a mondjuk a hunokkal, két teljesen különbözö nép volt, nem csak életmodban, de harcmodorban is, semmi közük nem volt a szkita, vagy a hun nomád népekhez. És mégegyszer mondom a romaiak soha nem gyözték le a szkitákat, nem is igazán harcoltak ellenük, inkább csak a fekete-tengeri városokat védték tölük
A másik: a parthusokat pedig én nem emliteném egy lapon a mondjuk a hunokkal, két teljesen különbözö nép volt, nem csak életmodban, de harcmodorban is, semmi közük nem volt a szkita, vagy a hun nomád népekhez. És mégegyszer mondom a romaiak soha nem gyözték le a szkitákat, nem is igazán harcoltak ellenük, inkább csak a fekete-tengeri városokat védték tölük
Illetve a vita onnan indult ki, hogy leírtam Caesar egyik erõdjére Dyrrachiumnál a krétai íjáaszok cca. 20.000 nyilvesszõt lõttek ki és megöltek vele kb. tucatnyi légióst. Ezek után kicsit visszavettem a játékban az íjak erejét és a pajzsokét megnöveltem.
Erre okos barátaink elkezdtek hõzöngeni, hogy de a nomádok aztán milyen ûberfasza gyerekek, azok átlõnek pajzsot, páncélt, bár repülni nem tudnak, de minden terepen õk a mozgékonyabbak, meg az egyéb idióta fantazmagóriáikat. Én már komolyan mondom a fejem verem a falba, hogy egyesek nem hisznek sem a szemüknek (hiába linkelem be a képeket, hogy NEM ütötte át a vértet), hiába idézek forrásokat, hogy IGENIS MEGVERTÉK ÕKET!!!
A rómaiak:
175-ben a szarmatákat a kárpát mendencében(õk szkíta lovasnomád nép)
198-ban A párthusokat (keleti lovasnomád nép)
451-ben Catalaunumnál, ha nem is gyõztek, de Attilának el kellett vonulnia, ami a helyzetében (nevezetesen õ maradni akart eredetileg) vereségnek fogható fel. (Hun lovasnomád, plussz jó sok egyéb töltelék nép)
540 környékén Belizár a Bizáncot fenyegetõ Hunokat verte meg.
Az egyéb népek
955 Augsburg a németek a lovasnomád magyarokat
1191 Arszuf keresztesek a lovasnomád arabokat és egyiptomi mamelukokat
1260 környéke a magyar hadak a betörõ lovasnomád tatárokat
1260 Ain Dzsalut a jobb közelharcos mamelukok megverik a fõként íjászkodó mongolokat
1380 Kulikovó a jórészt gyalogos oroszok behentelik a 2x túlerõben lévõ lovasnomád tatárokat.
És számtalan magyar esemény, amikor a betörõ lovasnomád kunokat, besenyõket, egyéb szedett-vedett lovasnépet a magyar királyi seregek tönkreverik.
Kérek minden lovasíjász fant, hogy mielõtt tovább handabandáznmának, magyarázzák meg az általam leírt csatákat. <#mf3>#mf3>
Erre okos barátaink elkezdtek hõzöngeni, hogy de a nomádok aztán milyen ûberfasza gyerekek, azok átlõnek pajzsot, páncélt, bár repülni nem tudnak, de minden terepen õk a mozgékonyabbak, meg az egyéb idióta fantazmagóriáikat. Én már komolyan mondom a fejem verem a falba, hogy egyesek nem hisznek sem a szemüknek (hiába linkelem be a képeket, hogy NEM ütötte át a vértet), hiába idézek forrásokat, hogy IGENIS MEGVERTÉK ÕKET!!!
A rómaiak:
175-ben a szarmatákat a kárpát mendencében(õk szkíta lovasnomád nép)
198-ban A párthusokat (keleti lovasnomád nép)
451-ben Catalaunumnál, ha nem is gyõztek, de Attilának el kellett vonulnia, ami a helyzetében (nevezetesen õ maradni akart eredetileg) vereségnek fogható fel. (Hun lovasnomád, plussz jó sok egyéb töltelék nép)
540 környékén Belizár a Bizáncot fenyegetõ Hunokat verte meg.
Az egyéb népek
955 Augsburg a németek a lovasnomád magyarokat
1191 Arszuf keresztesek a lovasnomád arabokat és egyiptomi mamelukokat
1260 környéke a magyar hadak a betörõ lovasnomád tatárokat
1260 Ain Dzsalut a jobb közelharcos mamelukok megverik a fõként íjászkodó mongolokat
1380 Kulikovó a jórészt gyalogos oroszok behentelik a 2x túlerõben lévõ lovasnomád tatárokat.
És számtalan magyar esemény, amikor a betörõ lovasnomád kunokat, besenyõket, egyéb szedett-vedett lovasnépet a magyar királyi seregek tönkreverik.
Kérek minden lovasíjász fant, hogy mielõtt tovább handabandáznmának, magyarázzák meg az általam leírt csatákat. <#mf3>#mf3>
1. Róma nem tudott volna annyi lovat tartani.
2. Sokkal kényelmesebb a harcnál, ha egy potenciális ellenségem küldöm a betörõ ellenségre. Hadd irtsák egymást. Szal nem szimplán azért bribe-oltak, mert szarban voltak, hanem a legügyesebb módszert választották... 😊
2. Sokkal kényelmesebb a harcnál, ha egy potenciális ellenségem küldöm a betörõ ellenségre. Hadd irtsák egymást. Szal nem szimplán azért bribe-oltak, mert szarban voltak, hanem a legügyesebb módszert választották... 😊
Nieleen
Én végig tisztában voltam hogy eddig miröl beszélgettünk, és mint irtam én is azon az állásponton vagyok, hogy romát egyáltalán nem a hunok döntötték meg, hanem a belsö rohadás, a saját hülyeségük.
Ennek ellenére azt állitom hogy nem tudták volna legyözni a lovasnomádokat saját harcmodorukkal, és nem is akarták igazán. Erre leginkább példa Schytia, a romaiak a büdös életbe nem mentek oda még fénykorukban sem, mert tisztában voltak azzal hogy ott nem sok esélyük van a teljesen más harcmodor ellen, ráadásul a nomádok kivállo összhangban egyetértésben harcoltak, nem ugy mint a barbár hordák, nem hiába a barbárokat csesztették a romaiak, akiknek igazán még lovasságuk sem volt, nem hogy lovas ijászuk, de még a formáciokat sem ismerték( a nomádok igen) A szkitákat anno pénzzel tartották távol, és fel is bérelték öket jonéhányszor, hogy egy-egy csatában megsegitsék a romaiakat (ez olyan Lolly joker volt számukra)
ennek ellenére a szkiták igy is állandoan be-betörtek a Fekete-t északi partvidékén lévöö romai városokba, ha egy kis plusz zsákmányt akartak. De mégegyszer mondom hogy a romaiak, sem a görögök nem harcoltak ellenük. Mellesleg a szkiták Dareiosz hatalmas seregét is gecire elpicsázták, többet nem is kezdtek ki velük. Rengeteg görög forrás szol arrol, hogy mennyire becsülik, és mennyire tartanak is a szkitáktol, igy nem kisérelt oda betörni egyszer sem senki.
Igazábol azt kell mondanom hogy nomád népet csak nomád nép tudott kitakaritani, nézd meg csak a mi vándorlásainkat (mindig az éppen erösebb nomád nép kerekedik felül, és olvassza be a többit)
Ennek ellenére azt állitom hogy nem tudták volna legyözni a lovasnomádokat saját harcmodorukkal, és nem is akarták igazán. Erre leginkább példa Schytia, a romaiak a büdös életbe nem mentek oda még fénykorukban sem, mert tisztában voltak azzal hogy ott nem sok esélyük van a teljesen más harcmodor ellen, ráadásul a nomádok kivállo összhangban egyetértésben harcoltak, nem ugy mint a barbár hordák, nem hiába a barbárokat csesztették a romaiak, akiknek igazán még lovasságuk sem volt, nem hogy lovas ijászuk, de még a formáciokat sem ismerték( a nomádok igen) A szkitákat anno pénzzel tartották távol, és fel is bérelték öket jonéhányszor, hogy egy-egy csatában megsegitsék a romaiakat (ez olyan Lolly joker volt számukra)
ennek ellenére a szkiták igy is állandoan be-betörtek a Fekete-t északi partvidékén lévöö romai városokba, ha egy kis plusz zsákmányt akartak. De mégegyszer mondom hogy a romaiak, sem a görögök nem harcoltak ellenük. Mellesleg a szkiták Dareiosz hatalmas seregét is gecire elpicsázták, többet nem is kezdtek ki velük. Rengeteg görög forrás szol arrol, hogy mennyire becsülik, és mennyire tartanak is a szkitáktol, igy nem kisérelt oda betörni egyszer sem senki.
Igazábol azt kell mondanom hogy nomád népet csak nomád nép tudott kitakaritani, nézd meg csak a mi vándorlásainkat (mindig az éppen erösebb nomád nép kerekedik felül, és olvassza be a többit)
Sajna melózni kell, de még visszatérek
Wallentinus
Pontosan. A nomád harcmodor ellen az egyetlen igazi védekezés, ha a védekezö fél is könnyülovas ijászokat vonultat fel, tehát vagy kiképez, ami a nehezebb, vagy felbérel. Nem hiába voltak szarban állandoan a romaiak a számukra ismeretlen harcmodorral, nem volt vele mivel felvenni a versenyt. Igy csak adozni tudtak számukra, hogy az adott évben ne törjenek be, vagy felbérelték öket hogy végezzék el helyettük a piszkos munkát egy barbár nép ellen. Igazábol majd bizánc vezetöi jönnek erre rá hogy nyilt terepen nem nagyon lehet megállitani saját egységeikkel, igy inkább felbérelték öket mások ellen, ugy mint minket is. Mellesleg velünk is csak ugy tudtak kibaszni a bolgárok, hogy felbérelték ellenünk a létszámfölényben lévö besenyöket, akik ugyanolyan harcmodor szerint harcoltak mint mi
Marcus Aurelius 167-175 között meghódoltatta a szarmatákat.
Septimus Severus 197-198 között szétveri a Parthusokat.
Mint írtam a büntetõexpedíciókról nem sok forrás maradt fent, mert azok jórészt mészárlások voltak, de majd utánanézek.
Apache, te mit mondassz arra, amint lentebb felvetettem? Pl. télen hogyan kerülöd el a csatát? Hogyan õrzöd meg a seregeid mozgékonyságát? Meg úgy általában szoktatok olvasni is, vagy csak írjátok a hülyeségeiteket, mint az ovisok. Ismétlem, lovasnomád pártiak magyarázzák el szépen, érthetõen mi történt 1380-ban Kulikovónál... <#nezze>#nezze>
Septimus Severus 197-198 között szétveri a Parthusokat.
Mint írtam a büntetõexpedíciókról nem sok forrás maradt fent, mert azok jórészt mészárlások voltak, de majd utánanézek.
Apache, te mit mondassz arra, amint lentebb felvetettem? Pl. télen hogyan kerülöd el a csatát? Hogyan õrzöd meg a seregeid mozgékonyságát? Meg úgy általában szoktatok olvasni is, vagy csak írjátok a hülyeségeiteket, mint az ovisok. Ismétlem, lovasnomád pártiak magyarázzák el szépen, érthetõen mi történt 1380-ban Kulikovónál... <#nezze>#nezze>
Olvassd végig a fórumot. A vita onnét indult, hogy a hunok döntötték meg a Római Birodalmat. Mi állítjuk, hogy nem - hanem belsõ problémái vezettek oda, hogy katonailag legyengült és képtelen volt ellenállni a germánok nyomásának. Aztán állítjuk, hogyha a hunok 300 évvel korábban jöttek volna, akkor maximum idegesítõ szúnyogok lettek volna, amit némi vérszívás után agyoncsapnak.
Tehát fiktív környzetet vázoltunk fel annak bizonyítására, hogy egy "igazi" római haderõ igenis képes lett volna legyõzni a hunokat. Az nem képezi vita tárgyát, hogy amikor a hunok tényleg megjelentek, akkor az megoldhatatlan problémát jelnetett az amúgy is düledezõ államnak. Az összes még be nem engedett germán törzs is az volt.
A kelet római sereg sem a klasszikus császársági légiók voltak. Források szerint létszámban is negyedére estek vissza (ritka volt az 1500 fõs), emberanyaguk sem volt már olyan magasszintû. Bár harcérétkben még mindig magasan fölötte álltak a környezõ népek seregeinek. Még vezettek idõnként büntetõhadjáratot ellenséges területre, de egyre inkább a defenzív startégia lett jellemzõ. Ekkora egyébként a lovasságuk is jelentõsen átalakult. Sokat vettek át a nomádoktól és a perzsáktól. Pl nekik is volt cataphratuk és volt hun mintájú könnyû lovas ijászuk.
Tehát fiktív környzetet vázoltunk fel annak bizonyítására, hogy egy "igazi" római haderõ igenis képes lett volna legyõzni a hunokat. Az nem képezi vita tárgyát, hogy amikor a hunok tényleg megjelentek, akkor az megoldhatatlan problémát jelnetett az amúgy is düledezõ államnak. Az összes még be nem engedett germán törzs is az volt.
A kelet római sereg sem a klasszikus császársági légiók voltak. Források szerint létszámban is negyedére estek vissza (ritka volt az 1500 fõs), emberanyaguk sem volt már olyan magasszintû. Bár harcérétkben még mindig magasan fölötte álltak a környezõ népek seregeinek. Még vezettek idõnként büntetõhadjáratot ellenséges területre, de egyre inkább a defenzív startégia lett jellemzõ. Ekkora egyébként a lovasságuk is jelentõsen átalakult. Sokat vettek át a nomádoktól és a perzsáktól. Pl nekik is volt cataphratuk és volt hun mintájú könnyû lovas ijászuk.
Wallentinus
nem oldotta volna meg a hun problemat!
ha jol tudom a kinaik ugy alkalmaztak a falat, hogy bizonyos tavkozonkenttornyok voltak pl. 400 meter ha valahol betorest eszleltek akkor a tornyokon keresztul leadtak a jelet. Ha volt a kozelben kaszarnya akkor a falakon gyorsan eljutottak oda ahol a betores tortent es igy tenyleg csokkent a betoresek veszelye de a hunok ellen egy problema volt, a hunokat a romaiak nemigazan tudtak legyozni mig a sok kinai felul tudott kerekedni a betoro nepeken...
a megoldas az lett volna ha felallitanak ugyanolyan egysegeket amelyek et a hunok is hasznaltak... es nem befogadni a hunok elol menekuloket mert aztan azok is roma ellen fordultak, arra hogy ezeket is feltartsak mar nem volt katonai ero inkabb egyezkedtek amely romara nezve sulyos hiba volt!
ha jol tudom a kinaik ugy alkalmaztak a falat, hogy bizonyos tavkozonkenttornyok voltak pl. 400 meter ha valahol betorest eszleltek akkor a tornyokon keresztul leadtak a jelet. Ha volt a kozelben kaszarnya akkor a falakon gyorsan eljutottak oda ahol a betores tortent es igy tenyleg csokkent a betoresek veszelye de a hunok ellen egy problema volt, a hunokat a romaiak nemigazan tudtak legyozni mig a sok kinai felul tudott kerekedni a betoro nepeken...
a megoldas az lett volna ha felallitanak ugyanolyan egysegeket amelyek et a hunok is hasznaltak... es nem befogadni a hunok elol menekuloket mert aztan azok is roma ellen fordultak, arra hogy ezeket is feltartsak mar nem volt katonai ero inkabb egyezkedtek amely romara nezve sulyos hiba volt!
Egyetlen igazán jo modszer az lett volna a hunok ellen ha huznak egy szép husszu falat, mint azt tették brittaniában, vagy a kinaiak. Na akkor a hunok igazán patthelyzetbe kerültek volna 😊
<#vigyor4>#vigyor4>
Illetve:
normal/normal
medium/medium
hard/hard
very hard/very hard
viharlovag/viharlovag
jakuza/jakuza
wallen/wallen
😊
normal/normal
medium/medium