Rome : Total War

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Apache00
A szkitákat sem tudták soha igazán legyözni a romaiak, szkitaföldre egyszer sem tették be a lábukat.

Frankie
azzal az lenne a gond, ha valami nem úgy sikerül ahogy akarta, akkor restartolja a gépedet. 😊)

Most jöttem rá. Wallen AI-ját kell beépíteni a RTW-ba. Verhetetlen. 😊
Apache00
Most télleg nem akarok erröl vitatkozni, de soha nem tették, fostak tölük, rengeteg olyan forrás van amiben leirják, hogya nomádokkal nem éri meg harcolni, helyette fel kell öket bérelni. Erröl egy csomot tanultam meg foglalkoztam vele, de ha mutatsz egy forrást, amiben leirják hogy átmentek "hunföldre" és legyakták a hunokat, akkor nem fogok vitatkoznio és beismerem hogy hülyeségeket beszélek. Mellesleg a hunok törtek be 447ben télen a birodalomb, ugy hogy a befagyott dunán átkeltek
A kelet romai birodalomnak azért nem volt olyan szar serege, mint a nyugatinak, és nem is volt annyira szegény, mit gondolsz miböl épitette fel Nagy Theodosiu a 3as falat Kons-ban (mellesleg azt foként a hunok miatt épitette, hogy ne legyen átjáro ház nekik a város)

Ez nem jó, mert akkor nem vállalják fel a csatát. Majd máskor nekik kedvezõ terepen. Az biztos, hogy csatában ott kell megütköznöd velük, ahol õk akarják.

Wallentinus

Apache dupla nulla
400 környékén naná, hogy nem mentek, mert nem volt mivel. De 100 környékén szépen el lett volna adva az összes Alföldre bejött hun valamelyik rabszolgapiacon.

Wallentinus

Apache00
Belizár föként felbérelte a kárpát-medencében maradt nomádokat, majd bazileos lesz aki néha elveri az avarokat. Bizánc mellesleg minket sem gyözött le soha nyilt terepen, csak maximum várban tudtak jol védekezni ellenünk, meg egyszer egy városban kelepcébe csaltak minket

Magic Boy
Torrentet tud adni valaki?
Lehetõleg ingyenes oldalhoz!

A GYŐZTESEK MINDIG ÚJ CÉLOKAT KERESNEK, A VESZTESEK KIFOGÁSOKAT.

410 körül már keleten sem volt normális római sereg.
Egyébként hol vannak hatalmas pusztaságok Közép-Európában? Majd mindenhol hatalmas erdõségek voltak. Talán az Alföld lehetett a legnagyobb kiterjedési terület, de az is aprócska egy igazi Ázsia pusztához képest. Az Alföldön meg akkor "picsázzák" el a rómaiak télen a nomádokat, amikor kedvük tartja.

Wallentinus

Apache00
nem álltak rajtuk soha bosszut, mert egyszer sem mentek nomád földre harcolni, a limesük is Pannoniában csak a duna vonalán huzodott, az alföldet végig a hunok uralták, söt ha jol tudom területet is kaptak a hunok a romaiaktol, hogy cserébe ne törjenek be pannonia inferiorba és superirba. A hunok a szerzödést néha megszegték, de a romaiak egyszer sem vonultak ellenük. Az egyetlen amit tenni tudtak ellenük, és ezt belátták a romaiak is, hogy adot fizetnek nekik, vagy jo pénzért felbérlik öket a germánok ellen

Én úgy tudom, hogy Bizánc több megtorló hadjáratot vezetett a hunok ellen. Az egységes római birodalom pedig a végén mégiscsak elfoglalta Parthiát is. Mondjuk pont a hunokkal vívott csaták miatt Belizár a nehézlovas íjászok mellett tette le a voksot és azokkal aratott rengeteg gyõzelmet.

Térjünk vissza a játékhoz. 😊
Mire képesek a híres lovasnomádok a játékban, ha a csata erdõs területen van? Mert az lenne a másik taktikám, hogy becsalogatom õket az erdõbe. <#boxer>
Apache00
Érdekes, soha a büdös életben nem mentek a romaiak nomádok ellen, valahogy érezték hogy az nem az ö asztaluk, igencsak elpicsázták volna a nomádok szegény romaiakat a pusztákon.
Ja és van egy forrás Ammianus Marcellinustol(nem biztos hogy pontosan jo irom a nevét), aki egy kivállo katona volt és kezdetben déli frontokon harcolt Kis-ázsiában meg a lázado zsidok, szirek ellen, aztán miután áthelyezték a balkánra a barbárok és nomádok ellen harcoln ugy 410körül, megirta könyvét harcairol, a környezö népekröl, szokásaikrol. Ebben leirja hogy a hunoknál nagyobb geci ellenséggel még soha nem harcolt, piszkosul utálta öket, és azt is megirja hogy nem sok eséllyel vették fel ellene a harcot (pedig azért a kelet-romai birodalomnak nem volt egy hulladék serege)

Én mondtam, hogy Wallen intelligens ember. Most már sokadjára bizonyítja.... Jakuza miatt meg nem rinyálunk, elvégre aki a fizika törvényének ellent mond az maga sem lehet evilági 😊 Ergo: Jakuza most már bizonyítottan UFO. Csak nem tárgy és nem repül. Bár Wallen szerint igen 😄
Frankie
esetleg beszélhetnénk a római birodalom "Meddig maradt volna fenn, ha nem szûnik meg a köztársáság" témáról 😊

Frankie
Most döntsétek el, hogy ez a töri fakultáns vagy a kísérleti fizika tanszék.. 😊

Rofl

Megjegyzem, hogy sokáig ez valóban ez volt a római taktika, azaz télen álltak bosszút a fosztogató nomádokon. Más kérdés, hogy olyan sima gyõzelmeket arattak, hogy nagy csinnadrattát nem csinálhattak, Az viszont való igaz, hogy roppantul költséges és nagyfokú odafigyelést, szervezért igényel. Nos, a birodalomnak megvoltak hozzá mind az eszközei, mind az emberi háttere. Csak egy idõ után a hivatalnokok ellopták a lóvét, a hadvezérek kocsiversenyeken parádéztak, a katonák pedig ellpuhultak, mert megszokták, hogy lemészárolják a komoly ellenállásra nem képes nomádokat. Mivel nagyon könnyû gyõzelmek voltak, diadalmenet sem járt érte, tehát egy idõ után senki sem eröltette tovább a dolgot, inkább "felfogadták" (lefizették) õket, mert minden egyéb hiedelem ellenére a közönséges harcost az érdekelte, hogy a feleségének szép ékszerei legyenek, õ több kumiszt ihasson, stb. Csak nagyon ritka és kivételes képességû vezérek voltak ideig-óráig fellelkesíteni az amúgy szétszórtan élõ tömegeket, de nekik is többször vissza kellett vonulniuk, mert az emberek megunták a harácsolás nélküli hadjáratokat. Még a rettegett Dzsingisz kánt is visszafordulásra kényszerítette serege lázongása, mikor indiát akarta lerohanni.
Yossarian
Jah, a dárda lándzs és a Roma-Hun flame után ne is csodálkozz 😊

Nieleen

Jakuza ernyõvel vs. sulyzó szadesési gyakorlat

- Ha szertené, hogy igaza legyen, akkor nem nyitja ki az ernyõt és megpróbál a gyorabb esésre koncentrálni. Ekkor sem lesz igaza, de legalább többet nem beszél hülyeséget.

- Ha kinyitja, akkor életben marad, de beismeri, hogy tévedett, mert a súlyzó kisebb súlya ellenére elöbb esik le

Mindkét esetben asszem nyertesnek tekinthetem magam

Wallentinus

Ja és megint a RTW van az elsõ helyen a legnépszerûbb témák közt 😊)) Ennek örülök a legjobban.
Yossarian
azt pedig végképp nem hinném, hogy Rómát azzal ki lehetett volna éheztetni, hogy felgyújtják a búzatáblákat. Már csak azért sem, mert a felgyújtott gabona csak a következõ évben hiányzik majd. De akkor is pótolta volna szicíliából és Egyiptomból.

Nieleen

Idõközben leejtettem egy gémkapcsot és egy jóval nehezebb tollat ugyanabból a magasságból. Mindkettõ egyszerre ért földet.

Hatással van rám a fórum ... 😊
Frankie
bazz én még nem töltöttem le, és k lassan mozdul lefele ahogy hallom... <#szomoru1>

Yossarian
nem arról volt szó, hogy nem értenek-e a várostromhoz, hanem arról, hogy egy tízezres portyázó lovasíjász sereget hogyan fogna meg az ember akkor, ha az nem akar harcba bocsátkozni, csak csipked, gyújtogat és odébbál.. Márpedig ha elkezd ostromolni, akkor már lazán odaérnek a légiók. Azt meg nem hiszem, hogy a hunok közül kettõ is hozzá látott volna ostromfalat építeni. 😊

Nieleen

Belsõ Ázsiában biztos nem, mert az több 1000 km távolságra van. De a szomszédságukban szerintem iganis meg tudták volna regulázni õket.

Wallentinus

Nem tudom jó helyen járok e, de megkérdem: Ez a RTW fórum? 😊
Inkább, mint hogy hozzád hasonlóan semmihez <#mf3> 😊)
De ezt megbeszéljük este WoW közben TS-en <#finom>

Wallentinus

Yossarian
Szerintem is megyezhetünk abban, hogy Rómát a fénykorában nem gyõzte volna le egy nomád nép, de hajlok arra, hogy Róma se gyõzte volna le a hunokat hazai pályán...

Nieleen

Frankie
hát basszátok meg, tegnap délután óta nem olavstam fórumot. Reggel bejövök a melóhelyre, hogy akkor most olvasgatok, erre 3 oldal.<#mf1>

Amúgy 1-2 gondolat tõlem is, hogy okosodjatok 😊

Az egy nagy tévedés, hogy a mongoloknak gondja volt a várakkal, ugyanis kiválóan tudtak ostromolni és várakat bevenni, lévén ennek a technikáját a perzsáktól eltanulták. 😊
Csak ugye pl. kedves kis hazánkba nem azért érkeztek, hogy tartós kapcsolatot építsenek ki, hanem csak egyszerû sextúristák voltak 😊

Wallen olyan jó amúgy, hogy te midnenhez olyan jól értesz 😊)))<#mf2>

Egyetértek

Az a 20-30 napi kaja meg 400-500km hadmûveleti mélységet is lehetõvé tesz. Tehát pl.: a Kárpát medence legtávolabbi csücskébe is könnyedén elér a kezünk.

Wallentinus

Ami még érdekesebb, hogy a mindenféle nagy háromágú meg mittudomén mijen hegyû vesszõhöz képest a páncéltörõ vesszõ az a lehetõ legkisebb átmérõjû - a képen megegyezik a vesszõével. Ennek oka, hogy minnél kevesebb energiát veszítsen az anyag ellenállásának leküzdése közben. Ha tudtak volna 1 mm átmérõjû kimerült uránmagvas hegyû nyilat gyártani, akkor az simán átlyukasztotta volna azt a páncélt. Nem a súly miatt, hanem mert nagyon kis felületen fejti csak ki a páncél ellenállást. Egy háromágú, pláne forgó vesszõ csak behopaztotta volna a páncélt. Az a vesszõ páncélozatlan célok ellen hatásos és gondolom elsõsorban vadászatban alkalmazták.

Wallentinus

A másik fele.

Én a kisgzsingiszeket télen támadnám meg. Még csekély felfogõképességû ember is könnyen észreveszi, hogy egy ilyen tájon sok legelnivaló nincs.

Nagyobb manõverekre, nagyobb seregek egybentartására mód nincs. Az ember elél fakérgen, lóvéren, még a szaron, meg a hullákon is (lásd keresztesek, Caesar légiói), de a lovaknak legelniük kell, vagy gabonát kell adni nekik. A pusztáról gabonát nem tudtak magukkal hozni, az ott talált készletek hamar felélte a sok ló emiatt vissza kell menni a pusztára. A pusztán is téli legelõre költözik az egész banda, ahonnan elmozdulni nagyon keserves, az állatállomány tömeges elhullása nélkül nem elképzelhetõ. A zavaró portyázások sem olyan könnyûek, mert a lovakat nem lehet télen nagyobb távolságok megtételére kényszeríteni, ugyanis szinte az egész napjuk elmegy azzal, hogy kaját keresnek maguknak a hóban. Ha viszont nem kajáltatják õket, akkor elõbb-utóbb lovasnomádból nomádos lóvak leszenk, azaz cipelheti magával a lovas a lovat. Ha meg otthagyja a lovát, akkor a gyalogos nomád iszonyatosan megszívja a légiósok ellen. #boxer]

Persze tartalékoltak szénát, meg miegyebeket, de azokat lassú szekereken tudták volna csak szállítani, ergo a mozgékonyságnak megint lõttek.

Tehát minden adva van hozzá, hogy csatára kényszeríthessem õket, ráadásul nem is a számukra legkedvezõbb körülmények közt. A légiósosk hozzá voltak szokva, hogy 20-30 napi élelmet cipelniük kellett magukkal, de jól kiépített erõdökkel viszonylag jól megoldható az utánpótlás kérdése is.

Mielõtt télen nekiindulnék seggberugni nomádékat, elõtte kb 200 km mélységû felperzselt övezetet hoznék létre, ahol számottevõ népesség nincs, a jó legelõterületeket rendszeresen felégetném, bevetném sóval, vagy valami olyan gazzal, amit nem szeretnek a lovak. Így ha jönnének is pusztítani, a 200 km-es túra után már annyira nem lennének fittek. Valami hasonló volt a rómaiak limes rendszere is és amíg odafigyeltek rá, nem is nagyon vitézkedtek a pusztai népek. Aztán rájöttek a rómaiak, hogy mindig jön egy újabb pusztai nép és nagyon költségesnek találták fenntartani ezt a rendszert, inkább negyedannyi pénzen lefizették a nomádokat, így azok tartották fent a rendet. Viszont ezek után a rómaiak elfelejtettek harcolni és amikor jött egy olyan nép, amelyiket nem tudtak lefizetni, akkor jó alaposan beszívták, mert nem volt sem seregük, sem stratégiájuk, sem semmilyük amivel ellent tudtak volna állni.
OFF:
Amikor frissítettem a konfigom, sok helyen érdeklõdtem a Radeon kártyák felõl, ugyanis sokan panaszkodtak a márka hátrányaira, azaz a játékok nvidia-preferenciája miatti problémákra. Aszonták, ilyen már nincs. Azelõtt én is NVidiás voltam, de féltem az FX-ektõl, ezért váltottam. Nos, egy kis adalék.
Emlékeztek, egy csomóan (én is) panaszkodtak, hogy a demoban a tüzes nyilak kilövésekor sugárban jöttek azok a színes textúralapok. Megjegyzem, kisebb mennyiségben, de a Sims 2-ben is tapasztaltam hasonlót, ott barna lapok vibráltak, szintén egy pontból szétsugározva. A Rome esetében javították ezt a hibát, de azóta meg a tüzes nyilaknál belassul a játék - és mit tesz isten, az esetek 98%-ban csak Radeonosok tapasztalják ezt. Vagyis javítottak egy hibát és beletettek egy másikat. Jut is, marad is <#vigyor3>. Szép dolog, mondhatom. Az a röhej, hogy korábbi játékok esetében ennyi idõ alatt már rég kijött egy patch, ami a Radeonosok problémáját orvosolta. CA-ék még azt sem tudják, mikor lesz patch (ha lesz, persze). Maxis-ék sem kapkodják el, de azt meg kell hagyni, a Sims 2 jóval emészthetõbb állapotban került ki a kezeik közül, mint a fórum témáját képezõ opusz.
ON

dronkZero
Ha már középiskolás példákkal dobálózunk, akkor ez ferde hajítás...
És egyszerûbb, ha energiákkal számoltok. (Igaz, a légellenállás munkáját kicsit nehéz lesz kiintegrálni)
<#bee1>

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

Jakuza fizika- és matektudásod általános iskolai szintû. Ez nem baj! Feltéve ha korban is ott vagy. Majd tanulsz még és okosabb leszel 😊

Wallentinus

Igen ebbõl látható, hogy átvisz egy 2 mm-es vaslemez. Ennyire. Épp, hogy kijön a túloldalán. Ha pajzs is van a kezembe, akkor el sem ér 😊

Wallentinus

A lovasnomád fanoktól egyet kérdezek. Tudják-e, mi volt 1380-ban Kulikovónál.

Miután valamelyikük részletesen kivesézi az ott történteket, folytathatjuk vitát. <#nezze>

A nyilak átütõ erejérõl pedig kishazánkban lezajlott egy kísérlet, hipotézisek helyett érdemes lenne azt megnézni: Nyilak átütõereje

Lustábbak kedvéért a képeket is belinkelem:

Íme a lovasnomádoknak kinézõ íjászok

Íme a lamellált vért, ilyet hordtak a rómaiak is

Itt jól látható, mennyire állt bele a nyílvesszõ. Ha van alsóruha is (általában volt), akkor max. felületi sebet okoz, de nem gátolja számottevõen a viselõjét a harcban.

Aztán a továbbiakban jó spekulálást, a tények viszont ezt mutatják.
Yossarian
jah, ezt csak azért mondom, hogy ha valakinek a feje fölé akarok lõni egy nyílvesszõt 60 méter magosra, akkor sztem elég közel kell mennem hozzá. És minél nehezebb az a vesszõ, annál közelebb...

Nieleen

Yossarian
fizikából gyenge vagyok, de...
egy kb 40fontos íjnak lehetett max 40-60%-os hatékonysága. És ennek a nyílvesszõnek felfelé küzdenie kell a gravitációval és a közegellenállással is. Nem úgy megy, hogy fellövöm energiaveszteség nélkül, aztán onnam meg gyorsul... Szal fel ne találjuk már, hogy befektetünk valamibe x energiát és kijön belõle >x!

Nieleen

Apache00
No, joccakát mindenkinek

[Jakuza]
Te ezt hajtod ez a szimpla szabadeses : Vt=g×t
A fuggoleges hajitasrol hallotal mar ? : vt =v0+g×t
nem igazan az mert ez vektoralis mozgas

Dez: Inkompatibilitas definicioja jatekoknal: amikor fut,de csak pl. 1 fps-sel,vagy össze-vissza akadozva,irányíthatatlanul 2. K8-nál alapból mindig 200MHz az FSB. Csak tuning által lesz magasabb.

Apache00
Azt mondják hogy humánusabbak voltak anno a háboruk(egészen a 20.sz-ig), amit nem is vonok kétségbe, de igy most belegondolva nem harcoltam volna szivesen az elsö sorokban senki ellen sem (legyen az nomád, vgy romai, vagy bárki más)
Nincs is humánus háboru, kamu az egész 😊

Na jóéjt

Wallentinus

[Jakuza]
Aham szal nalad az atombomba is egy szurofegyver.
Az ammonia is az, mert szurja a szaga az orrodat ?
A leepulo feherjek szaga a WCben is igen hatekony fegyver akkor nalad. LOL

Dez: Inkompatibilitas definicioja jatekoknal: amikor fut,de csak pl. 1 fps-sel,vagy össze-vissza akadozva,irányíthatatlanul 2. K8-nál alapból mindig 200MHz az FSB. Csak tuning által lesz magasabb.

Jakuza most komolyan, hogy állsz (vagy végeztél) természettudományi tantárgyakból?

Vagy egód nem engedi, hogy beismerd mekorrát tévedtél?

Wallentinus

No holnaop folytköv most jó8
Apache00
és még mosolyogsz is hozzá 😊

Apache00
azta termeltünk ma egy kis irományt
Nem adjuk ki könyvben? <#wink>

Én az atombombát választom. Csak egy villanást látsz, mintha belevakuznának a szemedbe és már nem is vagy.

Wallentinus

Apache00
az elefánt sem jo, kicsit szenvedös, mire kitapossa a szuszt belöled