1080
Fénysebességű gravitáció
-
#120 ha a madzagok fix hosszúak, akkor legjobb esetben 2db végtelen sok pontot jelöl ki (körív) vagy 1-et (ha a 2 madzag hossza megegyezik a madzagok kezdőpontjainak távolságával) vagy 0-t , 3db pedig legjobb esetben 2 pontot is kijelölhet vagy 1-et vagy 0-t.
de mit is akarsz ezzel? -
#119 "... a madzagok tényleg fix HOSSZÚAK..."
Bocs. -
#118 :) Tényleg egy madzag is kijelöl egy pontot.
De ha nem gumiszallagokról van szó, hanem a madzagok tényleg fix pontúak, akkor már kettő (de három mindenképpen) CSAK EGY pontot tud kijelölni. De ez tényleg mindegy. :)
-
#117 astrojan, hogyan számoltad ki vagy hogy mérted meg hogy a gravitonok sebessége a fénysebesség többszöröse? én erre nagyon kíváncsi vagyok, és lefogadom, hogy erre nobel díjat fogsz kapni, ha publikálod. persze nem várom, h erre válaszolsz, mert nem tudsz
ugyanis a grav. sebessége a fénysebesség, és ez nem csak az áltrel. mondja, hanem meg is lett mérve, szóval nincs is mit levezetni.
referencia: http://www.newscientist.com/article/dn3232-first-speed-of-gravity-measurement-revealed.html -
#116 köszönjük a kísérletet, nagyon tanulságos volt, de tényleg. 3 madzag tölétesen kijelöl egy pontot. (egyébként 172 madzag, sőt 1 madzag is tökéletesen kijelöl egy pontot, de ennek nincs most jelentősége).
ha egy pörgettyűt megpörgetsz, akkor nem lesz könnyebb. javaslom, próbáld ki, én kipróbáltam.
-
#115 A helyzet az, hogy már 2 madzag is kijelöli a pontot csak a térben nem madzag van hanem valamiféle gumiszál, legalábbis látszólag. Ezért kellenek a korrekciók.
Az lenne megnyugtató, ha geostacionárius műholdra telepítenének egy GPS típusú, órajelsugárzó műszert, amely hozzánk képest mindig egyhelyben áll (pl ASTRA). Ha ennél is kellene korrekciókat alkalmazni, akkor tényleg reális lehet az idődilatáció.
A GPS órákat még a Földön elállítják, más sebességgel járnak mint a földi UTC órák, és ekkor a földfelszínről nézve UTC-nek látszanak.
A kérdés az, hogy miért van ez? Ha Einsteinnek igaza van akkor a keringő órák ott fenn másként járnak.
De lehet, hogy nincs igaza és akkor csak másként LÁTSZANAK.
A pörgettyűben igazad van. http://index.hu/tudomany/giro0619/
-
#114 Ez aranyos volt. :)
Miben fogadunk, hogy engem viszont valóban ki fognak bannolni :D -
#113 "Mondod te bazmeg (...) rádférne egy ban" -
#112 Na, végigolvastam ezt a topicot. :)
Azt látom, hogy itt van csomó nagyon okos ember (csak néztem a szakkifejezéseket), de ezek az okos emberek nem szívesen vallják be, hogy elég keveset tudunk (persze én tudom a legkevesebbet), tehát minél többet tudunk, annál több kérdés vetődik fel.
Emlékszem, kémiaórán hallottam, hogy az 1800-as évek végére kezdtek örülni a tudósok, mert azt hitték, hogy már mindent tudtak, aztán amikor Mendnyelejev megalkotta a periódusos rendszert, akkor kezdték találgatni, hogy az atom nem is osztathatatlan.
Kísérlet: Keress a kerteden, vagy a ház közelében egy fát a földhöz közeli ágakkal, és az ágakra köss színes madzagokat (:D) Rajzolj egy X-et a földre, aztán a színes madzagok másik végét érintsd az x-re. 3 színes madzag tökéletesen kijelöli a pontot. :) Azt tudom, hogy ez azért kicsit nehezebb nagyban, de ehhez Einstein elmélete szerintem sem kell, persze Einstein nagyon okos ember volt, és nagyon hasznos a relatívitás elmélet is.
És ha megpörgetek egy pörgettyűt, akkor annak elvileg nem kéne könnyebbnek lennie, vagy nekem sem kéne könnyebbnek érezni, ha értetek. Szóval ott tényleg lesz valami érdekesség.
Elég fiatal vagyok (le sem merem írni :D), és most kezdek mondjuk kémiával is foglalkozni, szóval ha valami nagyon hülyeséget írtam, akkor elnézést kérek falcon pápától. :) -
#111 és ezt hogyan számoltad ki? vagy hogy mérted meg? (hogy a gravitonok sebessége akkora?) -
HUmanEmber41st #110 terembura.uw.hu -
OKkultist #109 Ez az, valami ilyesmit akartam megfogalmazni. Egy csomó mással is ez a helyzet, szerintem, azért nem tudjuk pontosan mérni, mert nincs mivel. (elektromos és mégneses térre is merőleges harmadik térvektor, vagy bioáram, stb..) Ha elég okosak lennének a fizikusok, akkor valami független mérési eljárás lenne már ezekre, ha valami más/új jön, akkor azt ne azért kezeljük hibásan, mert csak rosszul mérnek. -
#108 A gravitáció (gravitonok) legalább 5 nagyságrenddel gyorsabban terjed mint a fény, az egyszerűség kedvéért azt szoktam mondani, hogy c2, de ebbe (jogosan) mindig belekötnek. Jó úton jársz, ne hagyd magad.
Kopeikin mérése nevetséges, fénnyel akar mérni gravitáció sebességet, így nem is jöhet ki neki más csak fénysebesség. Ez olyan mint amikor hang használatával próbálnánk fénysebességet mérni, érdekes módon a fénysebességre minduntalan a hangsebesség jönne ki.
-
#107 Azt hiszem pont a Viribus Unitis OMM hajon volt eloszor ilyen. -
OKkultist #106 Röviden: antigravitációs HATÁST mutat a giroszkóp bizonyos helyzetekben, a mérlegen is kevesebet mutatott az az összeállítás, miután el kezdtek forogni a kerekek. (hatás-ellenhatás törvénye, megint megbukott, mint a DUP DRIVE-nál?) -
HUmanEmber41st #105 Én nem Newtontól félek, csak k*-ra nem értek angolul.. :D -
OKkultist #104 Pont ezt mondom, hogy LAITHWAITE NEM ARRA használta a bemutatókon, hanem azokat az érdekes hatásokat mutatta be, amik NEM ISMERTEK!
Ott a link, de aki még most is fél Newtontól, az ne nézze meg. -
OKkultist #103 Két nagy (mondjuk min.50cm átmérőjű NdFeB) gyűrű alakú mágnest próbáljanak meg többezres fordulattal pörgetni, úgy, hogy közben a két gyűrű azonos pólussal szemben van egymással, és ellentétes irányban forognak. (ez a BELL kísérlet leegyszerűsített változata, de még ez sem jön ki pár 10ezerből. De legalább higany nem kell hozzá. (vagy valami hasonló, de milyen anyag van még, ami fém, és szobahőmérsékleten folyékony, sőt SZUPERFOLYÉKONY is tud lenni?) Vagy a másik állítólagos megoldás, amikor a mágneses és az elektromos tér egymásra hatásából létrejön egy mindkét előzőre merőleges irányú 3. tér, ami (anti)gravitációs hatást mutat. De ez az effektus sem látható, csak nagy amplitúdónál és magas frekvencián, amikor a mágneses és az elektromos tér egymásra kölcsönösen rezonáns lesz. (legalábbis ezt állítják a kiszivárogtató források) Tehát ez sem hozható össze pár1000 Ft-ból. -
#102 "DE MIRE?"
Most komolyan kérdezed vagy játszod a hülyegyereket? Lövegstabilizálás a csatahajókon már az I. Vh alatt is volt emlékeim szerint. A V-2 is giroszkóppal bírt és vezérléssel hozzá, hogy a szövetségesek csorgatták a nyálukat mikor meglátták. (Ha náciufókról kezdesz fantáziálni ettől akkor fogok rögöni...) A műhorizont is ezen az elven működik. Az már az 1920-as évek óta van...
Reménytelen eset vagy. -
OKkultist #101 Akkor halkan megkérdezem, hogy hogy a túróba használják már őket vagy 110 éve???
DE MIRE?
Mert Laithwaite (a MÁGNESVASÚT feltalálója!!!) NEM arra használta őket (amire szokták) a bemutató során, hanem az antigravitációs HATÁST mutatta be.
ITT teszi fel kényelmetlen kérdéseit Laithwaite Newtonnal és a giroszkóppal kapcsolatban.
IGAZI antigravitációt (ha igaz , amit Bob mond) nem lehet csak a protonok+neutronok összetartó erejéből nyerni, az meg csak az olyan elemekből "jön ki" amikben elég proton és neutron van az atommagban, pl. az UUP-ben. (115-ös elem) Az atommag átmérőjének a felét át kell, hogy lépje ez a GRAVITÁCIÓS A hullám,(az erősebb változat, a gyengébb a B, de azzal semmire sem mész, de az mindenben van) hogy fel lehessen erősíteni.
Itt elmondja ezt érthetően, röviden -
#100 "A pörgettyű forgó korongja be van dobozolva, nehogy a levegő felhajtó ereje miatt legyen könnyebb."
Mi van?
Pörgettyűs kísérleteket Stépán Gábor is szokott a BME-n bemutatni. Nagyon látványosak.
Sakoc, ha a pörgettyűk táján valami gáz lenne akkor az egyenletek nem mőködnének. Akkor halkan megkérdezem, hogy hogy a túróba használják már őket vagy 110 éve??? Ne fárasszatok már öcsém... -
#99 wtf? mii? ostor? UFO szakkör? védikus irodalom?
a pörgettyű működését a mechanika tökéletesen megmagyarázza. hadd ne kelljen belinkelnem innen-onnan. tessék használni a gúglit. -
HUmanEmber41st #98 A pörgettyű forgó korongja be van dobozolva, nehogy a levegő felhajtó ereje miatt legyen könnyebb.
A Védikus irodalomban is úgy van leírva a vimana, h egy higany szerű folyadék kering nagyon gyorsan körbe állandó mágnesek hatására. A magyar UFO építő szakkör is ezt a nagyon gyorsan forgó mozgást szeretné létrehozni, csak keresik a fagypont feletti hőmérsékleten (elméletben létező) Bose-Einstein koncentrátumot. Hogy legyen szupravezető mágnesük, amivel be tudják pörgetni a nagy súlyú folyadékot.
A gravitációnak köze van bizonyítottan a forgó mozgáshoz és a tömeghez.
A témához kapcsolódó dolgokat nem ostorral kellene széjjelzavarni, hanem valami logikus, működő egésszé összerakni szerintem... -
#97 jajjj, ezt a giroszkópos marhaságot mindenki benézi. láttál már giroszkópot (pörgettyűt) forogni? vajon miért forog körbe-körbe és miért nem esik le, mint amikor nem forog? biztos az antigravitáció, nem?
hát nem. arról van szó, hogy a perdülettel rendelkező testet a forgatónyomaték nem lefelé, hanem körbe pörgeti. az a szerencsétlen öregember pedig nem kevesebb erőt, hanem kevesebb forgatónyomatékot kellett h kifejtsen a rúdra, ezért tudta "kitartani". de vedd észre, hogy közben körbe-körbe kellett forogatnia..
http://www.youtube.com/watch?v=IaOIWXqH9Io
szégyenletes h egy fizikus ilyen idős korára nem érti a pörgettyű működését.
a másik találmányt nem ismerem, de biztos van ésszerű magyarázata a jelenségnek. -
#96 Azt kaptad amit megérdemeltél.. -
mrzool #95 "hogy EINSTEIN nélkül is lenne GPS, legfeljebb annak a pár ns időtilatációnak más lenne az elméleti háttere."
Magyarul Einstein nélkül vki más is ugyanúgy kidolgozta volna a rel.elméletet. Most akkor Einstein böki a csőröd? Nem tetszik a származása, vagy mi van? -
Dzsez #94 [NST]Cifu, te mindig mellébeszélsz. Ez tudományos fórum, nem pedig tusklubb. Azonkívül nem ártana ha más téren is művelődnél. Például megismernéd az adatvédelmi biztos állásfoglalását a szolgáltatók jogairól, kötelességeiről, és tiltott tevékenységéről a magánszemélyek adatait illetően... -
#93 Vissza kellene térni ahhoz, hogy a GRAVITÁCIÓ fénysebességű-e vagy nem?
NEM, de bizonyítani nem tudom, aki meg tudná, azt is csak szóban tudná, de azt meg nem hiszik el.
Keress rá a Fomalont-Kopeikin bizonyításra. Most a tudományos világ azon vitatkozik, hogy elfogadja-e a Fomalot-Kopeikin teszt eredményét közvetlen bizonyítéknak, vagy sem.
Szóban nem lehet bizonyítani. Van közvetlen és közvetett bizonyítás. Közvetett bizonyítás már évtizedek óta van. Az egyértelmű, megcáfolhatatlan közvetlen bizonyítás az, ami hiányzik. -
#92 vagy igaz, vagy nem, de ÉRDEMBEN cáfolni nem tudjuk
Ez olyan mint a spagetti szörny. A South park 10. évad 12. részében. Azt se tudjuk megcáfolni. -
OKkultist #91 Nehogy a fejedre ess, itt egy interjú a fizikussal, aki "átállt" a ",másik" oldalra, de nyilván nem vihetnek be minden kételkedőt as S4 területére, hogy megmutassák mi a valóság. Van aki az eddigi (kiszivárgott) adatokból képes összerakni a képet, van aki nem.
Interjú a közelmúltból
Az eredeti, első interjú 1989!!!!-ből.
Eddig ő látta a legtöbbet, aki beszélt is róla. (vagy igaz, vagy nem, de ÉRDEMBEN cáfolni nem tudjuk, CSAK azt mondhatod, hogy hazudik.) -
#90 "azt is csak szóban tudná"
Na itt fordultam le a székről. Tudok úgy repülni, mint Superman, de csak szóban tudom bizonyítani. Annyi mindent elhiszel. Elhiszed ezt nekem? -
OKkultist #89 Nehéz felfogni, de azt próbáltam vázolni, hogy EINSTEIN nélkül is lenne GPS, legfeljebb annak a pár ns időtilatációnak más lenne az elméleti háttere. (de ez az első éles tesztnél kiderült volna, és korrigálták volna, Einstein nélkül is. Sokkal inkább komoly teljesítmény volt a kisméretű atomóra megalkotása)
Vissza kellene térni ahhoz, hogy a GRAVITÁCIÓ fénysebességű-e vagy nem?
NEM, de bizonyítani nem tudom, aki meg tudná, azt is csak szóban tudná, de azt meg nem hiszik el. (a tér torzításának a sebessége a gravitáció, vagy ami utána kialakul, tehát a már TORZULT TÉR?) -
mrzool #88 Balázs, a bannal az a baj, hogy attól csak önigazolást szerez arra, mekkora igaza is van, és az itteni vakolók:) el akarják őt hallgattatni. Egy teljesen kifordult elmével gondolkozó emberrel nagyon nehéz párbeszédet folytatni, hiszen teljesen máshogy látja a világot, mint mi, 'normálisak'. -
#87 Mondod te bazmeg akit a topik értelmesebb fele már rég elküldött a búsba. Szóval mindenki hülye, csak te vagy helikopter? Aha.. Rád férne egy ban, hogy töprengj. -
ge3lan #86 Elvesztettem a fonalat. Te a specrel vagy az áltrel ellen érvelsz? Esetleg mindkettő? -
OKkultist #85 Mindenhol egyre csökkenő színvonal, semmi kreativitás, végünk van, győzött a kínai gagyi. (hápog a pekingi kacsa)
Ha ez a helyzet, akkor logikailag 2 lehetőséged van:
érdemben szólsz hozzá, vagy itthagyod a topikot. -
mrzool #84 Tisztázzunk valamit: kettőnk közül ÉN vagyok a mérnök. A hozzászólásod többi része annyira szánalmas, hogy reagálni is felesleges rá. -
OKkultist #83 A FIX PONT a Földön értendő, ami egy térképészeti viszonyítási pont, mint a 0. kmkő, de ez csak az ELSŐ mérésnél kellett, amikor az idődilatációt belőtték. (vaslogika, de Einstein megint nincs itt) -
OKkultist #82 Mit tanultál? (én konkrétan térinformatikát nem tanultam, de ezt:
Az ötlet alapja, hogy ha három tökéletes mérés ki tud jelölni a térben egy pontot, akkor négy nem teljesen tökéletes is. Ha az óránk tökéletes lenne, akkor a mérés eredménye az lenne, hogy egy pontot metszene ki a térben a három mérés. De pontatlan óra esetén a negyedik mérés mintegy visszaellenõrzés mûködik, az nem fogja metszeni az elõzõ három mérés eredményeként kapott pontot. A vevõ számítógép észleli, hogy pontatlanság van a mérésben, tehát nincsen szinkronban a mûholdak együtt járó órájával. Mivel a mûholdak órája együtt jár, a vevõ órájának hibája minden mérést érint. A vevõ egy olyan közös értéket keres, amelyet kivonva mind a négy mérésbõl a mérési pontok egybe esnek. Ezért kell a pontos méréshez minden GPS vevõnek minimálisan négy mûholdat látnia.
elolvasva egyből értettem, brilliánsan egyszerű, és logikus.
Viszont Einsteint nem említik, mert ehhez nem kell, elég egy fix pont, és abból kiszámolható a dilatáció. Utána azzal kell számolni, de az tökmindegy, hogy milyen elmélet szerint van idő-dilatáció, ettől még működik. -
OKkultist #81 A f*szom fog veled vitatkozni gy*kér, miattad nem fogom a térinformatikával foglalkozó ismerősök (szintén mérnökök) szakvéleményét kérni, itt egy link, olvass: (logikailag rá lehet jönni, ehhez NEM kell Einstein, sem az elmélete, lehet, hogy te nem bírnál rájönni, de a mérnökök szerencsére rájöttek volna, hány ns a dilatáció)
A műholdak egy magasságban egyforma sebességgel mennek, ebből nem nehéz rájönni a többire. (neked igen, de szerencsére nem vagy mérnök)
Az ötlet alapja, hogy ha három tökéletes mérés ki tud jelölni a térben egy pontot, akkor négy nem teljesen tökéletes is. Ha az óránk tökéletes lenne, akkor a mérés eredménye az lenne, hogy egy pontot metszene ki a térben a három mérés. De pontatlan óra esetén a negyedik mérés mintegy visszaellenõrzés mûködik, az nem fogja metszeni az elõzõ három mérés eredményeként kapott pontot. A vevõ számítógép észleli, hogy pontatlanság van a mérésben, tehát nincsen szinkronban a mûholdak együtt járó órájával. Mivel a mûholdak órája együtt jár, a vevõ órájának hibája minden mérést érint. A vevõ egy olyan közös értéket keres, amelyet kivonva mind a négy mérésbõl a mérési pontok egybe esnek. Ezért kell a pontos méréshez minden GPS vevõnek minimálisan négy mûholdat látnia.
Világosan le van írva, mint az 1X1