1080
Fénysebességű gravitáció
  • Garga Pitic #80
    Változnak az idők...
    Mikor én tizenx éve tanultam, még nem kellett 3 azonos távolságban levő műhold.
    Talán tényleg igazad van és semmit sem fejlesztenek, sőt, mindent butítanak vissza...
  • mrzool
    És még mindig tudod lejjebb adni... Bámulatos.:)

"(szerintem először MÉRTEK, azután a mérnökök elmondták a fizikusoknak, hogy Einstein elmélete stimmel)"

Igen, valószínűleg tényleg így történt. Előbb lődözték fel milliárd dollárokért a holdakat, hogy mérjenek egyet, majd korrigáljanak. Nem ám az elméletre építve tervezték meg az egészet. Hihető.

"ebből 3db PONTOSAN ugyanolyan távolságra van a vevőtől,(ÍGY van megalkotva a rendszer)"

Bukta szintén. Hogy lenne már x folyamatosan más-más pályán mozgó műhold UGYANOLYAN távolságra a vevőtől? Gondolkodj már!

"a 4. jelének az időkülönbségéből KISZÁMOLJA a vevő"

A 4. jel a magasság meghatározásához kell, már 3 hold jeléből is megállapítható az x-y koordináta.

"Einstein és Atomóra nélkül is megvan a pontos koordináta"

Látszik, hogy olvasni nem tudsz. Direkt bemásoltam és ki is vastagítottam, hogy mi történne Einstein nélkül.
  • Dj Faustus #78
    Az Indexet nem nevezném komoly tudományos szaklapnak...
  • OKkultist
    Ha lehet, akkor ezeket fejtsd már ki:
    probléma a giroszkópokkal
    Hatás ellenhatás???? Newton menj nyugdíjba

ÉS EZEK CSAK MECHANIKAI kérdések!!!! Hol van még a gravitáció???
    De majd te elmeséled, úgyis tudsz mindent.
    MUHAHAHA
  • OKkultist
    Szerencsére nem te, hanem mérnökök alkották meg a rendszert, a műholdak egyforma sebességgel repülnek, ehhez nem relativitás elmélet kell, hanem egy darab mérnök, hogy a dilatációt belőjék, meg egy fix (ismert) pont, azt próbálom elmagyarázni, hogy az ELMÉLET NÉLKÜL IS össze lehet hozni, legfeljebb nem tudják miért van az időeltolódás, csak azt , hogy valamiért van. (szerintem először MÉRTEK, azután a mérnökök elmondták a fizikusoknak, hogy Einstein elmélete stimmel)
    Az a trükk benne, (hogy NE KELLJEN ATOMÓRA A VEVŐBE IS!) hogy egyszerre 4db műhöld jelét veszi, ebből 3db PONTOSAN ugyanolyan távolságra van a vevőtől,(ÍGY van megalkotva a rendszer) a 4. jelének az időkülönbségéből KISZÁMOLJA a vevő, és íme, Einstein és Atomóra nélkül is megvan a pontos koordináta. Géniusz volt ez a valaki, és biztos, hogy mérnök, nem fizikus. Nem tudom, de fogadni mernék rá, hogy a KATONAI PONTOSSÁGÚ vevőkben ATOMÓRA van, és ezzel érik el a nagyobb pontosságot. (meg le van titkosítva a jelben valami, hogy a civileknek ne lehessen ugyanez))
    (Einstein nélkül is megvan) Legközelebb komolyabb fegyverrel gyere, vadász! (te vadász, nem vagy te ****?:)
  • Molnibalage
    Teheti többesbe is, mert sajnos egyre több hozzá hasonló van...
  • qetuol
    "Szerintem keveset tudunk, és azt is rosszul."

majdnem jó, tedd egyes számba és
  • mrzool
    Izé, nem medve, hanem vadász. Késő van már.:)
  • mrzool
    Megint megbuktál... Medve, medve, te szopni jársz ide...

To achieve this level of precision, the clock ticks from the GPS satellites must be known to an accuracy of 20-30 nanoseconds. However, because the satellites are constantly moving relative to observers on the Earth, effects predicted by the Special and General theories of Relativity must be taken into account to achieve the desired 20-30 nanosecond accuracy.

Because an observer on the ground sees the satellites in motion relative to them, Special Relativity predicts that we should see their clocks ticking more slowly (see the Special Relativity lecture). Special Relativity predicts that the on-board atomic clocks on the satellites should fall behind clocks on the ground by about 7 microseconds per day because of the slower ticking rate due to the time dilation effect of their relative motion.

Further, the satellites are in orbits high above the Earth, where the curvature of spacetime due to the Earth's mass is less than it is at the Earth's surface. A prediction of General Relativity is that clocks closer to a massive object will seem to tick more slowly than those located further away (see the Black Holes lecture). As such, when viewed from the surface of the Earth, the clocks on the satellites appear to be ticking faster than identical clocks on the ground. A calculation using General Relativity predicts that the clocks in each GPS satellite should get ahead of ground-based clocks by 45 microseconds per day.

The combination of these two relativitic effects means that the clocks on-board each satellite should tick faster than identical clocks on the ground by about 38 microseconds per day (45-7=38)! This sounds small, but the high-precision required of the GPS system requires nanosecond accuracy, and 38 microseconds is 38,000 nanoseconds. If these effects were not properly taken into account, a navigational fix based on the GPS constellation would be false after only 2 minutes, and errors in global positions would continue to accumulate at a rate of about 10 kilometers each day! The whole system would be utterly worthless for navigation in a very short time. This kind of accumulated error is akin to measuring my location while standing on my front porch in Columbus, Ohio one day, and then making the same measurement a week later and having my GPS receiver tell me that my porch and I are currently about 5000 meters in the air somewhere over Detroit.
  • Dj Faustus #71
    "Szerintem keveset tudunk, és azt is rosszul. "
    A rendelkezésünkre álló adataink alapján a jelenlegi a legmegbízhatóbb modell.
    Amíg nem rendelkezünk más, konzekvensen jobb modellel, amit egymástól független, hiteles, reprodukálható mérések, kísérletek alátámasztanak, addig a jelenlegi az alkalmazható.
  • OKkultist
    Inkább nagyon pontos (atomóra) és kisméretű órák kellenek oda, műholdak, meg a Rocwell katonai cég, nem elméletek. (4db atomóra van minden műholdon) meg egy ügyes trükk, hogy a GPS vevőbe NE KELLJEN! Ez lenne a GPS. Örülök , hogy segíthettem. (a hülye fizikusokból dunát lehet rekeszteni, a jó mérnök meg hiánycikk. Vajon miért?)
    Ez Einstein nélkül is lenne. A gravitációt viszont nem értjük, hiába minden, Einstein ide, Riemann oda. Ha értenénk, akkor nem nagyméretű tüzijátékkal mennénk fel 300km magasra.
  • OKkultist
    Lukács Bélától hallottam (remélem korrekt, eddig maximálisan az volt!) hogy a tér 95%-a a sötét anyag+sötét energia. Illetve ha fordítva nézem, akkor az 5%-át ismerjük, a többiről, csak annyit tudunk(?) hogy VAN OTT VALAMI? Ehhez képest kellene elméleteket gyártani.
    Szerintem keveset tudunk, és azt is rosszul.
  • mrzool
    "Ha jól értem, akkor NINCS KÖZVETLEN bizonyíték az egészre, csak papíron, meg számolgatással? "

Na látom itt is osztod az eszet.

Ugye nincs GPS alapú navigációs készüléked? Ha van, akkor sürgősen dobd ki, mert csak valami felsőbb szintű összeesküvés miatt működhet, hiszen te biztosan tudod, hogy a rel.elm. HIBÁS. Esetleg kis koboldok vannak benne, amik fejből vágják a térképet, és figyelik merre, milyen sebességgel haladsz, majd ennek megfelelően újrarajzolják a kijelző tartalmát. Ez is egy magyarázat.

Én azért továbbra is navival vezetek, ha idegen helyre visz az utam. Nálam érdekes módon működik, méghozzá a jó száz éves rel.elm.-re alapulva.
  • Dj Faustus #67
    "Ha jól értem, akkor NINCS KÖZVETLEN bizonyíték az egészre"
    1. Fényelhajlás
    2. Merkúr pályaeltérés

Mind a kettő bizonyíték. Kimutatható, mérhető.

"EZ MÁR INKÁBB értelmes, a sötét anyag és a sötét energia lesz ez a valami, kár, hogy csak annyit tudunk, hogy létezik."
    Riemann-nak csak sejtése, fantazmagóriája volt.
    A sötét anyag/energia meg csak egy elmélet, majd ha újraindul az LHC és sikeres tesztet ad...
  • OKkultist
    Bolyai János:
    Később a domáldi magányában megsejti azt is, hogy az anyag és a tér szerkezete közt kapcsolatnak kell lennie, ami a csírájában már magában hordozza az általános relativitáselmélet alapgondolatát.

OTT lesz az, a sötét anyag az megint.
    Amíg arról nem tudunk többet, addig csak találgatás az egész.
    De azt már előre kijelentették, hogy a grav. is csak fénysebességgel terjed, mert miért ne?
  • OKkultist
    Zavaros ez nagyon, állítólag egyszer maga Einstein is értette a relativitás-elméletet, de aztán mégsem.
    Ha jól értem, akkor NINCS KÖZVETLEN bizonyíték az egészre, csak papíron, meg számolgatással? Gravitációs hullámokat nem sikerült kimutatni,és az lenne az igazi? (hahaha, kérdezzék meg az S4-ben dolgozókat)

Riemann:
    Annak a sejtésének is hangot ad, hogy a "görbült tér" valamiféleképpen összefüggésben lehet a térben lévő anyaggal.
    EZ MÁR INKÁBB értelmes, a sötét anyag és a sötét energia lesz ez a valami, kár, hogy csak annyit tudunk, hogy létezik.
    Tehát olyan , hogy vákuum NEM LÉTEZIK, max. levegő nem lesz adott térben.
  • Dj Faustus #64
    "Tehát akkor mégis van ott valami (ami görbül) és valami köze van a gravitációhoz."
    Azt a valamit térnek (az általános relativitáselméletben Riemann-térrel operálnak) nevezik (ez a matematikai modell a meglevő adatainkból következtetve a legmegfelelőbb ide).
    Aminek görbülése aztán kihatása van a testek mozgására (lásd Merkúr pályaeltérése), illetve a fény útjára is.
    Abonyi Iván - Milyen a fény útja a világûrben?
    Általános relativitáselmélet - kitérnek a Riemann-térre is.
  • HUmanEmber41st
    Akkor "tér" szót mondunk kifinomultan az "izé" kifejezés helyett?
    Tehát akkor mégis van ott valami (ami görbül) és valami köze van a gravitációhoz.
  • OKkultist
    Vegyünk egy másik példát: (ez inkább kísérlet)

-A mágneses és az eletromos tér egymásra hatása egy mindkét előzőre merőleges 3.teret hoz létre, de csak magas frekvencián, nagy amplitúdónál, és csak bizonyos pontokon, amikor mindkettő egymásra kölcsönösen rezonáns, ráadásul az így keletkezett 3.térvektor nagyobb, mint az előző kettő összege. (állítólag, és ez is csak "kiszivárgott" információ)

-Boyd Bushman kísérlete: 2db gyűrű alakú NdFeB (erős!!) mágnes összefogva egy menetes rúddal, egymással ellentétes pólusokkal, (tehát, mintha CSAK egyféle pólusa lenne mindkét irányba) ez az összeállítás és egy ugyanolyan súlyú, méretű másik tárgy NEM egyforma sebességgel esett le 30m magasról. (valami több 100 leejtést végeztek)
    Következő lépés, a két gyűrű forgatása lenne, egymással ellentétes irányba, akkor vajon ez erősítené, vagy gyengítené ezt a hatást.
    Itt az öreg Bushman
  • Dj Faustus #61
    Vagy vegyünk egy általános iskolai példát: van egy téglatest alakú dobozunk szélességgel, magassággal, mélységgel. Mennyi víz fér bele?

Fogjuk az ismert matematikai modellünket: téglatest térfogata = szélesség*magasság*mélység.

Ezek után kimérjük a kapott mennyiségű vizet és beletöltjük téglatest alakú dobozunkba, mert nem hiszünk a matematikai modellekben.
    Ha szerencsénk van, akkor a kiszámolt vízmennyiség szépen belefér a dobozba.

Ha nincs szerencsénk (megeshet!) bosszankodunk. De miért is?
    * Mert pontatlan volt a mérőeszköz, amivel kimértük az adott vízmennyiséget.
    * Mert pontatlanul mértük le a dobozt (a külsejét mértük le a belseje helyett ;) )
    * Mert fából/papírból/szövetből készült dobozunk van
    * Mert nem téglatest alakú a dobozunk
    * Mert lyukas a dobozunk vagy a mérőedény
    * Mert mérés előtt jól bepálinkáztunk/elszívtunk egy jointot
    * Mert "átver minket a kormány" (Takáts Tamás - UFO-t látott a yeti)
  • HUmanEmber41st
    Értem, köszönöm.
    A többit holnap :D
  • HUmanEmber41st
    Jó, h voltak benne ábrák.. :D :D :D
  • Dj Faustus #58
    "1. A tér egy matematikai fogalom, geometriai konstrukció amelyet a gondolkodó ember hozott létre, fizikailag nem létezik"
    Ezen megállapításodból kiindulva az Ohm törvény "is csak" egy matematikai fogalom. Mégis számolsz vele, használod az ellenállásmérőt; adott ellenállás és feszültség ismeretében kiszámíthatod az áramerősséget (és ezeket meg is mérheted külön-külön).

Általában minden fizikai jelenségről (de ez alkalmazható az informatikára is) csinálnak egy matematikai modellt, hogy a matematikai modellt használva következtetni lehessen egy adott bemeneti paraméterekkel rendelkező rendszer kimeneti paramétereire.

Ha a kevés, vagy nem megfelelő adat áll rendelkezésünkre, akkor a modellünk csak megközelítőleg lesz pontos (speciális esetekben eltéréseket mutathat) - ezért további kísérletekre/mérésekre van szükség. Lásd: például az ellenállás hőmérsékletfüggése.
  • OKkultist
    Ezt bennszülött nem tudhatja, csak az információ morzsákból próbálja mindenki összerakni a képet, pl. Bob Lazar is, pedig ő még működő berendezést is látott (ha igaz), de ő is csak találgat. A sötét anyag/energia meg még nincs is belekalkulálva. Ettől a SPORT MODEL még működhet, de nem tudjuk milyen elvek alapján. Lehet, hogy a sötét anyagban vág egy rést a gravitációs hullám, és ott már nem a c a mx.sebesség. Megmérni nem tudjuk, mert ott a szokásos fizikai törvények nem élnek.
  • qtab986
    SR-71 volt a repülőgép. Úgy emlékszem.
  • HUmanEmber41st
    Ez a tér-kérdés engem is régóta foglalkoztat. Lehet, h csak az olyan kivételes lángelmék, mint Albert Einstein tudják feloldani eme paradoxonnak látszó tételeket:

1. A tér egy matematikai fogalom, geometriai konstrukció amelyet a gondolkodó ember hozott létre, fizikailag nem létezik
    2. A tér nem görbíthető mert tér nem létezik
    3. Görbült tér így nem okozhat és nem okoz gravitációt
    4. A tér nem tud felfúvódni mert tér nem létezik
    5. A tér végtelen

Pedig olyan jól mutat ismeretterjesztő filmeken, amikor a Földet belehelyezik ilyen négyzetrácsos gumilepedőbe, és ott minden nyúlik, meg gurul és vonz...
  • OKkultist
    Látom sok fizikus van itt, ez a fizikus vajon igazat mond?:
    egy volt Los Alamos-i fizikus elképzelése, állítólag gyakorlati tapasztalatait mondja el! 1989-es anyag!
    szupernehéz elemek bomlásánál kell keresgélni, mert ott felszabadul valami, ami pontosan olyan hatású, mint a gravitációs "sugárzás", így erősíthető, irányítható is, ill. a normál (torzítatlan térben c a fénysebesség, a torzított térben is, de ott nem az egyenes a legrövidebb távolság 2 pont között, tehát látszólag átléphető a fénysebesség, de ha ez igaz, akkor csak úgy van értelme, ha a tér torzítása azonnali, csak a befektetett energiától függ)
  • mrzool
    Hagyd, Astrojan magányos Rambóként már hosszú évek óta folytatja a harcát. Ne zavard meg holmi tényekkel.:)
  • Molnibalage
    "A GPS mint az idődilatáció bizonyítéka: NEM IGAZ, egyetlen GPS órát sem hoztak még vissza"

Ne vedd sértésnek, de még nagysebességű vadászgépre is tettek atomórát és reptették. Kimérhető volt a dolog. Nekem ezt mondták. A GPS-nél is KELL számolni vele, mert pontatlan a mérés. Ez tény. Akkor mi okozza azt, hogy a korrekcióval pontos lesz? Véletlenül pont stimmel a modell? Nahát...

A többire általad hamisnak vélt állításra meg talán adhatnál bizonyítékot, mert azok elég jól alá vannak támaszta többnyire. Kissé olyan vagy, mint a holdraszállás tagadók. Szerinted a világ és a tudományos élet csak egy nagy összeesküvés ugye?
  • Astrojan
    Problémák a relativitáselmélet körül
    Rohán János

Mi az amit biztosan lehet tudni?

1. A tér egy matematikai fogalom, geometriai konstrukció amelyet a gondolkodó ember hozott létre, fizikailag nem létezik
    2. A tér nem görbíthető mert tér nem létezik
    3. Görbült tér így nem okozhat és nem okoz gravitációt
    4. A tér nem tud felfúvódni mert tér nem létezik
    5. A tér végtelen

Ellentmondásos vagy megkérdőjelezhető kisérletek

1. Hafele Keating kisérlet
    2. Michelson interferométeres kisérletek forgatás közben
    3. Gravitáció elnyelési vizsgálatok (Eötvös)
    4. Pound és Rebka

A relativitáselméletet megkérdőjelező kisérletek

1. Allais effektus, Saxl és Allen
    2. Silvertooth, Marinov
    3. Hafele Keating 447. sz. óra, valamint a 361 sz. óra Westward trip

Félreértelmezett kisérletek, téves gondolatok

1. A GPS mint az idődilatáció bizonyítéka: NEM IGAZ, egyetlen GPS órát sem hoztak még vissza
    2. Poincare: a Föld felizzana és elpárologna ha lenne éter: NEM IGAZ, éter létezik (= DVAG) s a Föld nem párolog el !
    3. A hidrogén molekula nem sugároz láthatóan és ha nem látjuk akkor az nincs is, mondják a fizikusok, ezért kitalálták a wimpeket. Pedig attól, hogy nem látjuk, a molekuláris hidrogén még jelen van az Univerzumban. A sötét anyag egyszerűen H2 molekula !
    4. A gravitáció a leggyengébben kölcsönható erő a természetben: NEM IGAZ, mert a legerősebb !! Csak azért látszik gyengének mert az anyagban nagyon gyengén nyelődik el, a gravitonok áthatolóképessége nagyon nagy
    5. Fénysebesség maximális: ezt az einsteini gondolatot nem támasztja alá semmi
    6. A müonok nem érhetnék el a földfelszínt mert a sztratoszférában keletkeznek: NEM IGAZ, a tengerszinten keletkeznek !!
    7. Heisenberg: ha nem tudunk egyszerre 2 féle információt begyűjteni egy részecskéről mert közben meglökjük, attól még a részecskének (egyidejűleg) megvannak ezek a tulajdonságai.
    8. Hawking: a Hawking sugárzáshoz negatív anyagot (negatív energiát) tételez fel. Erről az jut eszembe amikor öten vannak a buszon és nyolcan leszállnak...

Logikai bukfencek

1. Szingularitás: nem létezik
    2. A fény minden megfigyelőhöz képest c sebességgel halad: ezt a szentenciát már minden fizikustanonc bemagolja, de logikailag képtelenség (leírni le lehet, csak nem igaz).
    3. Ha a világegyetem kora csak 13 Gév, akkor a galaxisok az ősrobbanás helyéről 0 idő alatt jutottak el oda ahol a most látható fényüket kibocsátották. Ez a fény ugyanis 13 Gévig utazott amíg ideért hozzánk.
    4. Ha a tér tágulna akkor tágulnia kellene az atomoknak, a galaxisoknak és a méterrúdnak is. Ezáltal a feltételezett tágulást észre sem tudnánk venni.
  • Zsoldos
    hopp, szepen eltorzult az abra. kimaradt minden space belole..
  • Zsoldos
    Mindkettotoknek igaza van, csak amirol gazdi beszel az a lezer, ami nem egeszen egy termeszetes feny :) Ha a gravitonokat is lehetne hasonloan parhuzamos terelni, akkor az sem csokkenne a tavolsag negyzetevel.
    /
    /
    /
    /
    / | |
    \ | |
    \
    \
    \
    \

A negyzetes osszefugges vmi hasonlobol adodik, amit a fenti abran probaltam abrazolni. A per jelek a feny-nyalabot jelkepezik a fuggoleges vonalak pedig egy felfogo felulet, 2 kulonbozo tavolsagban. A kozelebbi, majdnem a teljes fenyerot felfogja, a tavolabbinak mar csak az a kis resz jut. Ha terben vagyunk, a felfogo sik 2 dimenzios, innen a negyzet. Itt a sikon 1 dimenzios a felfogo sik, igy linearis osszefugges van a tavolsaggal aranyosan.
  • Astrojan
    Köszi,
    a foton intenzitása nem csökken, a fény intenzitása a távolság négyzetével csökken. Pontosan úgy ahogy a gravitációnál. (ezért erőltettem az újrafogalmazást).
  • gazdi
    Eh :) Sikerült igen rosszul fogalmazni.
    A fény ha egyszer elindul, akkor igen sokáig eljut, és ha semmi nem áll az útjába, akkor nem csökken az intenzitása (nem szóródik). Ugyanakkor a gravitáció ereje a távolság négyzetével arányosan csökken.
    Erre gondoltam.
  • Astrojan
    Ha már itt vagyok, Foton modell tőlem:

• Astrojan
    Ezt jól megaszontad, arra gondoltál, hogy a FOTON nem veszít az energiájából a forrástól mért távolsággal, a GRAVITON pedig igen?

Ezt honnan veszed?
  • The Termentor
    Vajta Gaborra gondolsz???
    olvastad a konyvet??
  • Tetsuo
    Eddig úgy gondoltam hogy a két képletet nem lehet 1ütt használni (pl itt is ütközik a relativitás és a kvantummech), hiszen ez paradoxon.
    Bocs én csak a relativitáselméletből tudok kiindulni, mindent ahhoz viszonyítok. A kvantummechanikát nem igazán ismerem. (A másiknak is csak az elméletét, nem szoktam eseményeket transzformálni.)
  • Tetsuo
    Ezt eddig is tudtam..
    A kérdés az hogy mi a faxtól van neki lendülete??
  • Dzsini
    http://www.geocities.com/bradguth/gv-photons-m3.htm
    más is elgondolkodott már a nyugalmi tömeges foton dolgán.

amúgy a foton energiájánál az E=hf a szokásos, ami planck-állandó*frekvencia, és innen az E=mc^2-re visszaszámolva lehet lendületi tömeget mérni. m=hf/c^2 egyszerű behelyettesítéssel.

amúgy a nyugalmi tömeg 0-ságát még nem igazolták, de 7x10^-17 eV/c^2 alá már beszorították (elektromágneses tér gyengülés-kísérletekkel, stb)
    (http://math.ucr.edu/home/baez/physics/ParticleAndNuclear/photon_mass.html) - ehez képest a kvarkok nyugalmi tömege 1 és 170ezer MeV/c^2 között járnak, a bozonok 80-90GeV/c^2, a proton ~1GeV/c^2 - ezekhez képest huszonpár nagyságrenddel kevesebbről van szó.