14419
  • [NST]Cifu
    A Fujitsu-Siemens P19-2-nél 8ms van megadva g2g-re és 13ms b2b-re (ez utóbbi ugye a teljes színváltás, feketéből feketébe). A Viewsonic gyors TN paneles TFT-i, mint például a VX924 4ms g2g-re és 5ms b2b-re.
  • Landor
    jó, lejjebb vettem..
    de így olyan szürkék a színek..
  • izb
    Kislámpa használata erősen ajánlott mellette:))
  • Borg
    Vedd visszább a fényerőt :) A legtöbb TFT hatalmas fényerőn dolgozik alapból egy CRT-hez képest.
  • CzGobe
    Mikor érkezünk már el oda, h a TFTken az összes pixel minden színből max 1000(ms)/75(Hz)= 13 ms alatt képesek bármelyik másik színbe átváltani? Van már ilyen?
  • Landor
    Valamiért én ennek pont az ellenkezőjét érzem..
    Lehet hogy a masszív 15év CRT használat alatt szokott hozzá a szemem?
  • NSTSpider
    A szemet kímélőbb megjelenítés nem egy utolsó szempont.Régebben a crt előtt estére már kifolyt a szemem míg most a tft-nél nem fárad el annyira.
  • [NST]Cifu
    Hát igen, pár éve még egy eféle monitort nem igazán lehetett 200e Ft alatt látni.

A CRT-k egy-két dologban még mindig verhetettlenek bizony, ilyen a kontrasztarány vagy a színek megjelenítése (hiába bámulok egy középkategóriás TFT-t, a mellette lévő több éves CRT-n sokkal szebbek a színátmenetek). Amiben a TFT verhetettlen az a geometriai tökéletesség és a képélesség, meg persze a szemet kímélőbb megjelenítés.
  • Inquisitor
    [URL=http://outlet.77.hu/index.php?main_page=product_info&cPath=2218_2219&products_id=5694]MIRO A21117HQ 21", 1600x1200@93Hz, 35.999,-Ft+áfa[/URL]
    Ez zsír új, 3 év garival, elég baráti a tudása ;)
    Van sok más érdekes dolog az oldalon, de annak jellegéből fakadóan vagy használtak vagy "csak" régi modellek.
  • SaintSavin
    Köszi a segítséget.
    Megnézem, de azért még gondolkodok CRTben is. Végülis igazából, csak a méretével van bajom, amúgy meg úgy gondolom jobb.
  • [NST]Cifu
    Ha teheted, menj el valahova, ahol ki van állítva ilyen TFT, és kérd meg az eladót, hogy mutasson rajta képeket, hogy a saját szemeddel lásd, milyen a képe. Ajánlott például a színátmeneteket megvizslatni.

100e Ft alatt leginkább csak TN+film paneles TFT-ket lehet kapni, a PH!-n erre mondták azt páran, hogy ennél jóval olcsóbban már nagyon korrekt használt CRT-ket lehet vásárolni, vagy hasonló áron külföldön még kaphatóak új, profi CRT-k.
  • [NST]Cifu
    Az atlagember szemenek "kepfrissitese" 2000hz korul van. Egy ennyi ideig tarto felvillanast mar kepessek vagyunk erzekelni.

Más az, amikor egy felvillanást érzékelsz, és más az, amikor egy mozgó képet próbál a szemed és az agyad követni. Amennyire én tudom, kb. 60 fps felett gyakorlati haszna már nincs a képfrissitésnek, illetve az agy ennél gyorsabb mozgást már nehezen tud azonosítani, ezért nincs értelme 100-200FPS-ekről vagy 60Hz feletti képfrissitésről beszélni TFT esetén
  • SaintSavin
    Az ára pl. nekem nem igazán tetszik. A honlapon 90,9e+áfa
  • Borg
    Nekem korrektnek tűnik, PVA paneles, tehát grafikára jó lesz.
    Kérdés, hogy mennyibe kerül.
  • SaintSavin
    a körítés valóban mókás, de a monitorral mi van?? :D
  • Borg
    Látom magam előtt a kis szőke titkárnő puncit, ahogy asztalra basz egyet, és kijelenti: "NEKEM DVI-S TFT KELL!" :DDDD
  • Sir Quno Jedi
    Az innovatív AL1922As monitor támogatja a DVI (digitális) csatlakozót, azon irodai felhasználóink számára, akiknek határozott igényeik vannak.

EZEN bexartam vazeg! :DDD
  • Borg
    Nemtom, ezen gondolkodtam en is. Végülis még ki sem próbáltam, hogy mit csinál TFT-vel.

A szemnek pedig nincs képfrissítése, mert az emberi szem nem frame alapon működik :) Sokkal inkább külön mozgás, részlet, és mintadetektorok érzékeléseiből áll össze a kép. Szal könnyű "átverni" a szemet, mert nem képes per frame analízisre.

A fluorescens lámpák pedig, mint pl a neon, 50Hz-es váltóáram esetén 100Hz-en világítanak, mivel 2x van zérón a feszültség egy ütem alat :) Szal nem 50Hz-es a neonfeny.
    Ezt az emberek döntő többsége már nem veszi észre, vagyis nem lát villódzást. Persze kutatások folynak arra vonatkozólag, hogy még a 120Hz is fáraszt, illetve fejfájást okozhat. Csináltak kisérleteket pl 20-60kHz-es fényforrásokkal, és állítólag az agy teljesítménye javul, gyorsabban olvas az ember, stb...

A flicker rate, és a refresh rate viszont nem mindig ugyanaz, szal nem illik keverni őket. Míg a fényerősség változása a flicker rate, akár 100-120Hz-ig is zavaró lehet, addig a frame rate egy interlace nélküli moniotorn 60-on is teljesen rendben van, a szem számára.
    Amit te mondasz 2000Hz az a flicker rate legnagyobb megkülönböztethető frekvenciája, 1 villanást (teljes fényerősségváltozást) feltételezve. Ez meg nem passzol a TFT-s esetünkhöz, az ikonrángatáshoz, ahol valójában a framerate a kulcsszó, és nem 1 felvillanásról, hanem folyamatos mozgásról beszélünk.

+ a TFT háttérvilágítása is ugye CCFL fényforrás (hidegkatódos fluorescens fény), ami ugyancsak a bemenő feszültésg frekvenciájától függő flicker ratet fog eredményezni.
  • SaintSavin
    ehhez mondjuk mit szóltok? (grafikára)
    [URL=http://www.acer.hu/acereuro/page4.do?dau22.oid=13303&UserCtxParam=0&GroupCtxParam=0&dctx1=10&CountryISOCtxParam=HU&LanguageISOCtxParam=hu&crc=3516754267]Al1922As-19"[/URL]
  • Anotino
    Valami ok miatt CS -ben sehogysem tudom bekapcsolni a vsyncet. (hiaba force-olom driverbol) Eleg zavaro a toredezett kep.
  • Anotino
    A vsync miert bajos a tft-hez?
  • Anotino
    "Vegyél magad elő egy papírt tele szöveggel, majd kezdd el gyorsan ide-oda mozgatni. El tudod olvasni? Ugye hogy nem."

ha nagyon gyorsan: tenyleg nem. De be kell latnod, hogy ez offtopic. A mozgas folyamatossagarol beszeltunk ill kepfrissitesrol, nem a szemunk gyorsan mozgo celpontra fokuszalasi kepessegeirol.

"Az átlagember szeme nem tud 50-60Hz feletti mozgásokat megkülönböztetni?"
    Az atlagember szemenek "kepfrissitese" 2000hz korul van. Egy ennyi ideig tarto felvillanast mar kepessek vagyunk erzekelni. 16 egy also hatar, amit mar kepes az agyunk folyamatosnak felfogni. De ez nem azt jelenti, hogy az, vagy akar az 50-60 hz elegendo lenne, sot. A legtobb embert zavarja az 50hz-es neonfeny. Teljesen komfortosnak csak a folytonos fenyt erezzuk (izzok).

Eleg sokba mernek fogadni, hogy az egeszseges emberek 99%-a sikeresen teljesitene egy 60hz vs 120hz -es tesztet.
  • guardian hero
    Miért nem? Mármint azt értem, hogy itt nincs vertikális visszafutás, de gondolom a frissétesek előtt ugyanúgy meghívja a vsync megszakítást.
  • Borg
    A vsync-en kívül szvsz nincs, az meg nem jó TFT-hez.
  • Landor
    Driverből van arra lehetőség hogy maximalizáljam az FPS számot?
  • Borg
    Vegyél magad elő egy papírt tele szöveggel, majd kezdd el gyorsan ide-oda mozgatni. El tudod olvasni? Ugye hogy nem.

Arról hallottál már, hogy az átlagember szeme nem tud 50-60Hz feletti mozgásokat megkülönböztetni? Tehát kb ugyanolyan folyamatosnak látod a 65Hz-es, és a 155Hz-es mozgást is, sőt, mivel a szemed már nem tud követni (fókuszálni minden framere/objektumra - mivel IRL a szem nem frame alapon működik, csak a monitort/filmet/tv-t stb nézve) ilyen gyors mozgást, minél inkább feljebb megyünk a 60Hz-től, annál több az esély az optikai csalódásokra, pl összemosódik, elkenődik a szöveg - vagy az ikon, amiről szó van. A TFT pixel reakcióidejének köszönhetően pedig még fél centivel visszább is fogsz egy elmosódott ikont látni, az aktuális pozicioban lévő mögött. De egy átlagos, 8ms késleltetésű TFT-n ez 125Hz, tehát jóval meghaladja a 60Hz-es frissítési rátát. Magyarán ha elmosódást, vagy szellemképet látsz az ikon mögött, az csak a szemeden úűlik már, nem a TFT-n.

A minimum pedig 16Hz. De ez, optimális fénykörülmények, és a retina kellős közepén érzékelt mozgóképre igaz. Tehát ilyen esetben még a 16FPS is folyamatosnak látszik az emberi szemnek. Ez kb a monitorod közepén lévő 3x3cm-es négyzetben történő mozgásra lenne igaz.
    A TV-k is azért 50-60Hz-re lettek tervezve anno, mivel ebben már van egy olyan biztonsági limit (több mint ~3x16Hz ugye) ami már csaknem minden fényviszonyban folyamatos képet "csal" a szemünk elé, a teljes képernyőn, átlagos betekintési távolságot feltételezve. Az 50-60Hz max olyan esetekben lehet még mindig nem kielégítő, ha az ember szeme fáradt, vagy a perferiális látómezőbe esik éppen a mozgó objektum, vagy fél méteren belülről nézed a TV-t. Ezenkívül valamilyen oknál fogva pl az autisták 60Hz-nél gyorsabb képet is villódzónak láthatnak, mivel érzékenyebbek a fényerőváltozásra. In fact, vannak akik még 100, 120hz-es fényerő villódzást is észrevesznek (tehát nem mozgásbeli sebességet), ami már az utcai/szobai mesterséges megvilágítás frekvenciája. De ez már inkább a betegség kategória az embernél.
    És nem, attól hogy neked esetleg 5-ös a szemed erőssége, még nem regisztrálod az átlagnál jobban a villódzást :)

Tehát a 19"-os TFT-det, ha az átlagos fél-1 méterről nézed, normális fényviszonyok között, nem fáradt szemmel, és ODA FÓKUSZÁLSZ, ahol a mozgás látható, akkor a 60Hz-et ugyanolyan folyamatosnak fogod látni, mint a 120-at. Vagy ugyanannyira nem.

Na mindegy, csak oda akartam kilyukadni, hogy szinte felesleges 60Hz-nél több a TFT-nek, mert nem fog javulni a vizuális élmény felette.
  • SaintSavin
    bár úgy látom már válaszoltál is a kérdésemre :))
  • SaintSavin
    Hát ezek a dolgok mindenképp fontosak. :)
    Melyik az a paneltípus, ami jobb ezekhez?
  • [NST]Cifu
    Bajos. Mi a fontos neked? A színhűség, a korrekt geometria, a képélesség? Elvileg Viewsonic VG szériája és az EIZO TFT-i körül nézz szét, azok vannak grafikusi munkára hirdetve, bár kétségeim vannak ezzel kapcsolatban, lévén a Viewsonic VG szériájában vannak TN panelesek is. Pár fórumban fotóeditálással foglalkozók az S-IPS paneles TFT-re esküdtek, ezek valóban a legjobbak ilyen célra, de nem olcsó játékszerek.
  • [NST]Cifu
    Ez a 120Hz akko hogy jött ki? Fél centi nem elég jó, de 2.5 mm már jó?
  • SaintSavin
    Tudtok ajánlani TFT monitort?
    19"osat szeretnék, és legfőképp grafikára használnám. Játékra egyáltalán nem.
    Szóval főleg a színhűség és a képminőség számítana. Na meg persze az ára. :)
  • Anotino
    "Ez amit leírsz a CRT-kre igaz, a TFT-re nem. A TFT-nél a szemnek olyan mindegy, hogy 60 vagy 120 képfrissitést lát, mivel a pixelek nem villognak, mint a CRT-nél."

Az lehet, hogy nem villodzik, de a mozgasoknal korantsem mindegy. Pl egy ikont athuzol egyik oldalrol a masikra 1 mp alatt. Nem folyamatos mozgast fogsz latni, hanem azt, hogy 1280/60=21.33 pixelenkent ugral az ikonod. Egy 19 colos moncsin ez tobb, mint fel centimeter (fel meterrol nezve az eleg nagy resz a latomezobol).

Szerencsere nem kell 21x nagyobb kepfrissites, hogy ezt folyamatosnak lasd, a 120 egy olyan hatar ahol a szemunk biologiaja segitsegunkre siet es annak fogjuk latni, az eletben latott mozgasokhoz hasonlonak (es ez a cel).

Most ne kezdje el senki bizonygatni pls, hogy egy ilyen felcentinkent felvillano feny is tokeletes szamara minden celra, pont olyan mint egy valos targy mozgasa, es aki magasabb frekit szeretne az hulye. Engem nem zavar az se, ha a szomszed 30hz -en tolja :)
  • [Jakuza]
    Ajanlom neked a http://www.tftpanel.hu oldalt, az adatok meg tekintesehez, de most sajnos az oldal valamiert nem megy.
    Remelhetoleg hamar javitjak a hibat.
  • guardian hero
    Közben azt az információt kaptam, hogy az újabb változatokban új panel van, ezért a kétféle infó. Remélem sikerül találnom az új változatból.
  • [Jakuza]
    Ne m csak az a gond, hanem mas jelzessel latjak el a monitorokat, pontosabban mas szabvany szerint merik a valaszidoket.
    Es bizony nem egy 8ms monitor nem az, hanem 16ms-es mert a masik szabvany szerint van feltuntetve a valaszido.
  • [NST]Cifu
    Varom mar, hogy kicsit fejlodjon picit a technika es elerjuk a 120 hz-es frissitest. A szemunknek az lenne a legidealisabb. Ennel a kepfrissitesnel ma eszlelheto egy motion blur jelenseg.

Ez amit leírsz a CRT-kre igaz, a TFT-re nem. A TFT-nél a szemnek olyan mindegy, hogy 60 vagy 120 képfrissitést lát, mivel a pixelek nem villognak, mint a CRT-nél.
  • [NST]Cifu
    Sok gyártónál játszák azt, hogy ugyanaz a termékjelzés alatt kisebb változásokat eszközölnek idővel, például másik panel kerül bele, ami más tulajdonságokat is jelent, a Belinea például pont ilyen gyártó, a Philips-et nem tudom, játszik-e ilyesmivel. Ugyanakkor kétféle értékekkel találkoztam a Philips 200W6CS esetén, az egyiknél a kontrasztarány 600:1, és 16ms a reakcióidő, a másiknál 800:1 a kontrasztarány, és 8ms-os a reakcióidő. Ha az utóbbi igaz a vásárolandó árúra, akkor jó vétel lehet.

16ms sok, játékra különösen. 8ms szvsz a minimum, az alá ne add lehetőleg.
  • Inquisitor
    "Varom mar, hogy kicsit fejlodjon picit a technika es elerjuk a 120 hz-es frissitest."
    Miért is?
    "A szemunknek az lenne a legidealisabb."
    Pláne miért?
    "Ennel a kepfrissitesnel ma eszlelheto egy motion blur jelenseg."
    Nem sok köze vana képfrissítéshez, szerintem a responding time túl magas azon a monitoron és/vagy nincs normálisab beállítva a Vsync ...
  • Anotino
    babona, pletyi :)
  • Anotino
    Bevallom, nem szoktam kapcsolgatni desktop-jatek valtas kozben a kepfrissitest.. :)

Tartosan amugyis minek, a lenyeg az, hogy amikor mozog, akkor mozogjon rendesen.

Varom mar, hogy kicsit fejlodjon picit a technika es elerjuk a 120 hz-es frissitest. A szemunknek az lenne a legidealisabb. Ennel a kepfrissitesnel ma eszlelheto egy motion blur jelenseg.