14419
| árgép| felbontás szabványok | kalibrálás| Dead Pixel Tester| Nokia Monitor Test| UDPixel| Panel típusok |
-
Borg #1861 Ehhez meg kell érteni, hogy hogyan működik az OLED kijelző.
Az alapját 3 molekula alkotja. Ezek műanyagból (polimer) előállított molekulák, amelyek kifejezetten fénykibocsátásra vannak módosítva.
A legegyszerűbb a piros fényt kibocsátó. Utána jön a zöld, ez már valamivel komplexebb molekula, és a legbonyolultabb a kék.
Ha egy kéken világító lapot akarsz, akkor csak a kék molekulás műanyagból kell felvigyél néhány mikronnyit egy üveglapra pl, majd feszültség a két sarkára, és már világít is.
Ha RGB kijelzőt akarsz, akkor a kijelző hordozón először ki kell alakítsd a pixel vájatokat, amelyből pixelenként 3 van ugye. Az egyikbe piros, másikba zöld, a harmadikba kék műanyagot öntenek. Minden ilyen pixelcsoportnak megvan az elektronikai vezérlése, és máris kész az OLED kijelző. Mivel a molekulák önmagukban fénykibocsátók, nem kell háttérvilágítás. Ezáltal szinte bármire felvihető ilyen OLED vezetőréteg.
Az elterjedését tehát főleg az hátráltatja, hogy ezeknek a szerves molekuláknak annál kisebb az élettartamuk, annál sérülékenyebbek, minél komplexebbek. Logikusan, mivel a kék fényt kibocsátó molekula a legösszetettebb, annak a legkisebb az élettartama. Jelenleg kb 1000 óra. Ezenkívül a többi szín is igen érzékeny pl a folyadék behatásra, ha víz éri például, tehát egy meglehetősen tartós szigetelő környezet létrehozásán is dolgoznak még.
A másik dolog ami hátráltatja az OLED-eket, az a Kodak. A legtöbb licensz az övé, és állítólag elég szar egy procedúra megszerezni őket.
Viszont: A technológiából eredően az baromság, hogy kevesebb színt tudna, mint más :) Sőt. Mivel nincs háttérvilágítás, és a molekulák elemi szintű színt bocsátanak ki, SOKKAL élethűbb a színmegjelenítése, mint eddig bármely kijelzőnek. Persze, ha csak piros, vagy csak sárga polimer van, akkor csak ilyen színekben, illetve esetleg a kettő kombinációjában tud majd megjeleníteni. Viszont ha jelen van mind3 szín (és a képernyőkben jelen van/lesz), az szinte korlátlan színskála megjelenítést jelent.
A másik meg az, hogy ami kereskedelmieleg bevezetésre kerül, az már valszeg nem OLED, hanem PHOLED lesz. (elektrolumineszcens vs foszforeszkáló OLED molekulák) A PHOLED előnye, hogy szemben az OLED 20-30%-os effektivitásával, ez a bevitt eneriga 100%-át fénnyé tudja alakítani. A fejlesztése ugyanott tart, mint az OLED-é, de eddig csak egy cég foglalkozik vele.
-
Landor #1860 Az a logó tudtommal standard 640*480/16szín. Jelentősége persze semmi. Most próbáltam lecserélni valami decentrikus ábrára, de nem siekrült. Rég szórakoztam ezzel, akkor még az SP1 is újdonság volt. Lehet tényleg ki fogom kapcsolni. Bár outputot te nem nagyon fogsz látni, erről a kezdésnél a fehér végigfutó csíkú képernyő gondoskodik. -
Anotino #1859 az a logo valami fura felbontasban jelenik meg. 320*400 vagy hasonlo. van jelentosege amugy? azt a logot amugyis legjobb kikapcsolni, nem latni tole fontosabb outputokat. -
Landor #1858 Eltolódik és mintha nagyobb is lenne a kép!
Nálad is jeletnkezik? Milyen monitor? DVI-n használod? -
izb #1857 Ja ja
Eltolódik majd beáll középre nem? -
Landor #1856 Valaki tapasztalta már hogy a winxp boot logo eltolódik? Azóta van ez a jelnség, amióta megvettem a TFTt.. -
ma1x #1855 Sziasztok!
Van egy elég idegesítő problémám: Philips 190V típusú monitornál főleg teljesen fekete háttérnél, kicsit felülről nézve jól látható, mintha a pixelek zöldesen villognának/hullámoznának a képen. AZ érdekes az, hogy volt lehetőségem több uilyen típusú monitort is kipróbálni és úgy vettem észre, h felbontás/hz függő a dolog, de mindegyiknél más. PL. vmelyik 1280x1024-ben 60hz-en csinálja, 75hz-en nem, van amelyik mindenhogy. Mi a frantól lehet ez?? AMúgy nagyon szép képük van, csak fekete, vagy sötétszürke háttérnél lehet észrevenni.
-
Inquisitor #1854 "Szentem sokára, mert jelenleg tartanak aszem pár 10 színnél az OLEDek?"
Ez eléggé sarkított vélemény. Volt cikk vagy 2 éve már kész prototípúsról, az 16 millió színű 17"-os OLED monitor volt. A problémát a "kék?" alapszín harmad akkora élettartama volt. Most is kapni mobilokat, meg videólejátzsókat 65K vagy 262K szinnel. Egyszerűen drága a gyártása. -
#1853 A kérdés csak azért merült fel bennem, mert egy-két éve az OLED kijelzőket várta mindenki, mint a messiást, tökéletes kép, nincs a jelenlegi háttérmegvilágítás-probléma, ráadásul olcsó (elvileg).
De egyelőre úgy tünik, hogy egyhamar nem lesz OLED monitor. :\ -
Borg #1852 :D -
#1851 Szentem sokára, mert jelenleg tartanak aszem pár 10 színnél az OLEDek? -
#1850 sejtem, szerintem ennyi elég lesz, kösz a segítséget, hasznos volt!!!
/munkaasztal az lcd és a tv-n meg a film képe, menni fog/ -
Inquisitor #1849 Nem tudom, mikor utoljára GF-om volt azon pont ilyesmit nem lehetett állítani, azért váltottam. De tudtommal a kártyának van olyan üzemmódja, ahol külön-kölün képet ad a két megjelenítőre. ATI kártyáknál erre van a Theater mód, bár annélkül is működhet. Most lenne elöttem egy NV-s CP, esküszöm megnézném neked hol kell beállítani. -
#1848 hanem? simán rakjam ki elsődlegesen tv-re? eddig crt-vel jó volt minden, de clone-ban láttam, hogy most rossz volt a kép, gyorsan le is lőttem... 1440*900-at próbálja tv-re kiapkolni azzal gond nincs, hanem a hz-el.... akkor hogy rakjam ki a képet?
mi a mód neve? thx -
Inquisitor #1847 De meg tudod oldani, csak azt NEM clone módnak hívják ... -
#1846 probléma: lcd monitor, tv-re ki akarom rakni a képet, nview mód bekapcsol, felbontás nem érdekes, de 50hz-es pal tv-nek 60hz-et ad, amennyi a monitor frissítése is. nem tudom megoldani, hogy monitor 60hz maradjon klón módba, tv meg 50hz?
thx
tvtool nem jó, powerstrip nem jó, dvi kimeneten van a monitor -
#1845 Szvsz az év vége fele talán már beindul a LED-es kijelzők piaca, majd meglátjuk. De hogy az OLED-es kijelzők mikor jönnek... :\ -
#1844 A 16 óra az még istenes volt, volt hogy 3 napot bent rohadtam! -
Zsoldos #1843 Ugyanezt tapasztaltam. Mondjuk ilyen 16 oras mokat ritkan csinaltam, de amikor muszaj volt, alig lattam utana, es a szemem vervoros lett. Hasznaltam szurot, 120hz-en hajtottam, akkor is. A tft ota nagysagrendekkel jobb a helyzet. Ettol is elfarad a szem, de nem jobban, mint mikor konyvre bambulok. -
Inquisitor #1842 http://www.firingsquad.com/hardware/windows_vista_hdcp_lcd_roundup/
Itt van már LED-es TFT (NEC), de még pöttyet drága 750USD érte :) -
#1841 A Viewsonic nemrég újra elkezdett a CRT-kkel foglalkozni, mert rájött, hogy van kereslet a CRT-k iránt. CRT kijelzők @ Viewsonic.com -
#1840 Ettől függetlenül ma egy vadiúj, jó paraméterekkel rendelkező 21" CRT konkrétan olcsóbb, mint egy alsó kategóriás 19"-os TFT. -
Inquisitor #1839 Nem kell meggyőzni, majd én is váltok ha végre lesz nagyfelbontású és megfizethető LED-es TFT17-19" méretben ;)
Amúgy legtöbben már nem gyártanak CRT-t, azt hiszem az EIZO vagy a Viewsonic valamikor 2004-ben leállt velük. -
#1838 Gondolom térfogatából adódóan több. -
#1837 Nem szándékozlak meggyőzni. Előbb utóbb úgysem fognak CRT-ket gyártani, mer túl sok anyag kell bele. -
#1836 Oké meggyőztél. :) Kevésbé bántja a szemet. -
#1835 A gond az, hogy ez nem csupán propaganda (mert ugye részben az), hanem szimpla tény is.
A másik dolog a súly és helykihasználás, amiben a TFT az abszolút nyerő. LAN-partykon aranyat ér! -
#1834 Nézd, mikor napi 16 órát melóztam, akkor a legjobb professzionális CRT sem volt elég jó nekem (120hz-en, már levett fényerővel és kontraszttal, alacsony sugárzással SEM). Ha beszálltam utána a kocsimba éjjel, avagy szürkületben, alig láttam a környezetemet, ámokfutónak jó lettem volna és a fejem is folyton hasogatott, a szemem pedig könnyezett és fájt. Mióta TFT-kkel dolgozom, egy csapásra tovább bírom a melót ÉS utána látok odakint is... Nem 1 kollegám van aki ugyanezt tapasztalta.
Innéttől nem izgat ki mit mond, mert NAGYSÁGRENDEKKEL jobban érzem magam egy órányi TFT hazsnálat után, mint ugyanannyi CRT használat után.
Ja és van kdrága Zeiss szemcsim+spéci moncsiszűrőm és azzal sem jobb a helyzet CRT fronton. -
#1833 Nem kekeckedni akarok, csak ugye itt ez az új technológia, a TFT, amit el kell adni. Remekül rá lehet húzni, hogy jobb a szemnek.
De gondolom a CRT monitoroknál is történtek fejlesztések, hogy ezen változtassanak.
De ahogy az utóbbi hozzászólásokat olvasgattam, azért sok apró gond van a TFTvel. De mivel a szemnek állítólag jóbb, inkább lemondanak az emberek a gyorsaságról a színekről, meg még ki tudja mikről.
Nem csodálkoznék, ha pár év múlva kiderülne, hogy pl. meddőséget okoznak. :))))
(na jó, ez csak vicc volt, de remélem érthető mire akartam kilyukadni.) -
Inquisitor #1832 Nekem a sulikban rendszeresített neoncsövek csesztk el a szememet, tudtommal még most is azt használnak ...
Azért 100-200Hz-en nem olyan rossz a CRT-m, tudtommal (a por kilővést kivéve) a CRT "csak" a szemidegeket fárasztja és ezért fejfájást okozhta, de ennek semmi köze a látás romlásához vagy kicsi. Ha valaki sokat néz közelre egyszerűen a szem izmai ellustúlnak, és sjó kis rövidlátás lesz az eredménye. Ezért kéne óránként szünetet tartani és néha tornáztatni a szemet. -
#1831 Ja. Hogy találtad ki? És konzolokat is csak LCD-n nyomom. ÉS/VAGY kivetítőn, de az is LCD... -
#1830 Akkor gondolom TV-t sem nézel, csak LCD TVn. :)) -
#1829 A CRT működési elvéből és technológiájából kifolyólag fárasztja és elcseszi a szemet, ez sajna tény. A többi az már a te döntésed.
Én már évek óta nem vagyok hajlandó CRT-ket használni, semmilyen formában se munkára, se játékra... -
Inquisitor #1828 Szerintem meg minden szétcseszi a szemed, amit közelről órákig nézel. Egy papír lap is :) -
#1827 Ezeket olvasgatva, és ismerve a TFT monitorárakat, egyáltalán nem vagyok meggyőződve róla, hogy érdemes CRTről váltanom.
Egyedül a mérete szól mellette, és valami homályos egészségügyi megfontolás. (Azért nem vagyok benne biztos, hogy az újabb CRTk is szétcseszik a szemet.) -
Zsoldos #1826 Nekemis ezzel van bajom. Tul eros a tft hatterfenye. Ha visszaveszem akkor szinek byebye.. Csak nappali fenynel tudom rendesen hasznalni. Digit vibrance nem az igazi, kis fokozaton nem sokat oszt szoroz, magasra allitva meg torzitja a szineket. -
#1825 Attól még a moncsi nem fog többet tudni sem háttérvilágításban, sem kontrasztban... -
#1824 nVidia esetén csak be kell kapcsolni a Digital Vibrance-ot, és kész. :D -
#1823 A sima TFT moncsim olyan fakónak és sötétnek tűnik az LCD TV-men való PC-zés után, hogy újra hozzá kell szokni. AZ is igaz, hogy az LCD TV olyan fényerőt nyomat, olyan kontraszttal, hogy reflektornak lehet használni éjszaka, szal. vele is csínyján kell bánni. -
#1822 El kell játszani a kontraszttal, fényeséggel, színmelegséggel. Egy jó TFT-n előbb-utóbb be tudja állítani mindneki azt ami neki megfelelő. Persze egy sima TFT-nek sosoem lesz elég fekete a feketéje, de ez nem probléma munka közben, SŐT a túl nagy kontrasztarányok amúgy is nagyon fárasztják a szemet, ezért érdemes munka közben tartózkodni tőle.