• Borg
    Nemtom, ezen gondolkodtam en is. Végülis még ki sem próbáltam, hogy mit csinál TFT-vel.

A szemnek pedig nincs képfrissítése, mert az emberi szem nem frame alapon működik :) Sokkal inkább külön mozgás, részlet, és mintadetektorok érzékeléseiből áll össze a kép. Szal könnyű "átverni" a szemet, mert nem képes per frame analízisre.

A fluorescens lámpák pedig, mint pl a neon, 50Hz-es váltóáram esetén 100Hz-en világítanak, mivel 2x van zérón a feszültség egy ütem alat :) Szal nem 50Hz-es a neonfeny.
    Ezt az emberek döntő többsége már nem veszi észre, vagyis nem lát villódzást. Persze kutatások folynak arra vonatkozólag, hogy még a 120Hz is fáraszt, illetve fejfájást okozhat. Csináltak kisérleteket pl 20-60kHz-es fényforrásokkal, és állítólag az agy teljesítménye javul, gyorsabban olvas az ember, stb...

A flicker rate, és a refresh rate viszont nem mindig ugyanaz, szal nem illik keverni őket. Míg a fényerősség változása a flicker rate, akár 100-120Hz-ig is zavaró lehet, addig a frame rate egy interlace nélküli moniotorn 60-on is teljesen rendben van, a szem számára.
    Amit te mondasz 2000Hz az a flicker rate legnagyobb megkülönböztethető frekvenciája, 1 villanást (teljes fényerősségváltozást) feltételezve. Ez meg nem passzol a TFT-s esetünkhöz, az ikonrángatáshoz, ahol valójában a framerate a kulcsszó, és nem 1 felvillanásról, hanem folyamatos mozgásról beszélünk.

+ a TFT háttérvilágítása is ugye CCFL fényforrás (hidegkatódos fluorescens fény), ami ugyancsak a bemenő feszültésg frekvenciájától függő flicker ratet fog eredményezni.