40038
-
#2690 "és nem tolom évek óta" - ez egyaltalan nem baj, tudtommal arra van a forum, hogy segitsunk egymasnak, viszont akkor ne okoskodj nekem.
"A haverom programozási tudását ne itt firtassuk. Csináld utána." - Nem ez a dolgom... amugymeg: "biztos forrasbol" - na ezeket nagyon szeretem... majd inkabb egy hivatalos eredmenyt neznek meg, ha nem haragszol, es nem a baratodat, aki hobbi szinten programozik. -
markastor #2689 Esetleg, ha körülnéznél az NVIDIA honlapján a Vistás drivereket keresgélve, az sokat segítene.
De ha ez neked túl bonyolult, vagy nem értesz a böngészéshez, akkor itt egy link:
http://www.nvidia.com/content/drivers/drivers.asp -
kogasom #2688 FLAME ON
a)nem is mondtam hogy tudok programozni, csak biztos forrásból hallottam arról, hogy egy _egyszerű_ feladatot hogy lehetett megoldani DX-el és openGL-el. A feladat amúgy egy kocka kirajzolása...
személyeskedésedre válasz: mert hobbiból próbáltam ki a vista-t, és nem tolom évek óta, ezek után honnan a rákból tudjam, hogy hol lelek megfelelő codec-et. Az XP-re kiadottal megy, csak ugye nem valami gyors... A driverről meg annyit, hogy nVidia karihoz mit rakjak fel? Ati drivert? Mert amit a csodás microsoft driver tudott, az siralmas. Szaggatott mint az állat. A fekete ablak meg terhelés alatt jött elő...
Felvetettem, hogy a vista-ban sem valami simák az ablakélek, erre várok választ.
b) A haverom programozási tudását ne itt firtassuk. Csináld utána.
Arról, meg hogy egy DX profi mit hozna ki a DX ből, és egy OpenGL profi az openGL-ből, az más tészta. Pláne, hogy ilyen jelenleg nincs, és nincs is nagyon olyan, amin ilyesmit ki lehetne próbálni. -
nenad #2687 akkor ami jo,
pl eleg sok program fut rajta,
pl a sajat renderer is, Rhino3d, (registrybe nem tud irni, de ettol meg fut)
stb
lokok egy ket benchmarkot, kivancsi vagyok, mennyit lassul/gyorsul. -
#2686 "Te is nagy szakember lehetsz ha méret dönt arról hogy új oprendszer vagy csak service pack lesz belőle." - A meretet csak erzekeltetesnek szantam, de ha venned a faradtsagot, es atnezned mennyi ujdonsag van benne, nem mondanal ilyen baromsagot ("Service pack-ba is belefer").
"az MS centralizalasi folyamatai elnyomtak, igy a benne rejlo lehetosegek elhalvanyultak." - lol, rakened az MS-re, hogy "elhalvanyultak"? Ha tenyleg olyan nagyon jo, akkor ki is hasznalnak "olyan" szinten, csak mert amennyi OpenGL-es jatekot lattam idaig, azokat nem tartottam valami tul nagy szamra (nem az elvezetrol beszelek nyilvan...)
OFF
Kogasom:
a) te nem tudsz programozni, sot meg nekem pampogtal, hogy az egyik Vista-s ablakoddal grafikai baj volt, csupan megfeledkezdtel rola, hogy rossz video drivert raktal fel stb... szoval ha ennyire nem vagy kepbe winbe akkor ne tegyel ugy mintha nagyon ertenel hozza + nem tudom ki kert tolem egy szimpla, egyszeru XviD codecet, mert azt sem voltal kepes talalni.
b) haverod sem tud olyan magas szinten programozni... nagyon szivesen megneznem, hogy ket profi hogy oldana meg ugyanazt a dolgot OpenGL-ben es DirectX-ben. Mindenki azt szereti amelyiket akarja... sajat izles nyilvan.
ON -
FLeK0 #2685 -k -
FLeK0 #2684 carkmack egy kiegett lama :| -
kogasom #2683 1) Xgl-ről pls akkor beszéljél, ha láttad a legújabb verziót, és _értesz_ is hozzá. Megjegyzem, pár hete rakták bele az élsimítást, úgyhogy sok helyen már nem lehet ezt észrevenni, ha jól emlékszem a kocka élén sem.
2) a kocka dolgot ne vesse fel senki összehasonlításkor, mert ilyen nics a Vista-ban, és véleményem szerint kb 20 évig nem is lesz benne egy windows-ban sem.
3) Az OpenGL - DX9/10 vitáról nekem annyi a véleményem, hogy a barátom próbált mind kettőben írni egy egyszerű kis programot. Mind kettőt persze leírás alapján, hogy biztosan menjen. A DX alapból bonyolultabb _lett volna_ ha egyáltalán át állt volna a videókártya DX módba. Azt gondolom mondanom sem kell, hogy az OGL hasított rendesen... -
#2682 Biztos olyan trágya az Opengl... Ja tényleg! Akkor valaki szóljon már John Carmack-nak hogy ne azt használja már mert a dx sokkal jobb!
Bon: Várjál még le sincs töltve! -
#2681 NA kb erre számítottam miután kiadáják a publikus beta 2-öt -
#2680 Dehogy, o a foteszter, de ezen akkorat rohogtem, hogy megfajdult a hasam. :P
""xgl - aero" - Elmondanam, hogy azert volt fele annyi ido linuxon megirni, mivel az OpenGL-t hasznal, a Vistaban pedig alap DirectX 10 van. Ha osszehasonlitod, akkor lehet szepen latni, hogy tudasban is fele annyi az OpenGL mint a DirectX... pl amikor 4 asztalt forgatod, brutalisan szar a "kocka" éle."
Azt igaz nem tudja, hogy DX-et sokkal egyszerubb programozni, igy gyorsabban is ellehet vele keszulni.
A masik fele, hogy az OpenGL sokkal osszetettebb felulet es sokkal osszetettebb fizikai megvalositasokat is kepes az ember rajta letrehozni, csak sajnos az MS centralizalasi folyamatai elnyomtak, igy a benne rejlo lehetosegek elhalvanyultak.
De hogy a pl amikor 4 asztalt forgatod, brutalisan szar a "kocka" éle." ez nalam elvitte az MOTD-t, de lehet a hetit is. :P
-
#2679 e) "Ja! Kend a hajadra az 5 évet! Ennél még a Windows Me-ban is jobban bíznék!" - nagyon okos embernek kepzeled magad, de ha ennyire az vagy hasznald csak azt :) majd jot rohogok minden fagyasnal :)
Hát inkább bíznék benne mint a bétás vistában. Ezt amúgy viccnek szántam... Ő szerintem értette is.
d) "Ezek a valtozasok egy service pack-ba is belefertek volna" - ha neked egy service pack 5 gigat jelent, akkor tenyleg... (Vista: ~7giga, XP: ~2giga)
Te is nagy szakember lehetsz ha méret dönt arról hogy új oprendszer vagy csak service pack lesz belőle.
"nagyon okos embernek kepzeled magad" Hát téged se kell félteni. -
#2678 Amikor használom a Vistát, teljesen olyan érzésem van, mint ha Win XP-t használnék teljesen más kinézettel, ami enné a gépet. :)
[Beta1-nél meg az nem tetszett, hogy sok dolgot cak-pak áttettek XP-ből a Vistába.]
De a véleményem csak Beta változatra vonatkozik.
A MediaCenter az nagyon tetszik, Aero kinézete is, meg a beépített játékai közül az Inkball is.
Szóval csak pár dolod miatt nem használom még a Vistát: Beta, többet fogyaszt, játékok még nem olyan jól futnak rajta, nincs hozzá 100% kompatibilis Nod32, és tűzfal, nincsennek hozzá 100%-san működő driverek -
#2677 Sajnos igen.
Ezert irtam, hogy nem szeretem az ilyen uzletpolitikat.
"Jatszani akarsz a uj jatekokkal ? Le van a keped tojva addig amig nem veszel Vistat."
Foleg azert nem ertem, mint mar leirtam, hogy ez egy nagyon aljas huzas azokkal szemben, akik megvettek az XP-t, sulyos ezreket aldozva az OP rendszerre, es hoppa egy-ket ev mulva az ellatottsaga a rendszernek, egyenlo lesz a nullaval.
Es akkor meg mondja valaki, hogy a szoftver es hardverfejleszto cegek, nem egyutt manipulaljak az ipart a vasarlok rovasara.
-
#2676 Ahogy olvasgattam 1-2 commentet, leirnek par velemenyt / valaszt hozzajuk :)
a) "Mit szarakodtak 5 evig" - az igazi feljelsztes 2 evvel ezelott kezdodott, mivel ujrairtak a kodot, szoval 2 ev alatt mar bocsanat, de ez k*rva jo teljesitmeny. Azt en is sajnalom, hogy az XP-t folytatva probaltak vmit eloallitani 2-3 evig, aztan ujra kellett irni, dehat ez van.
b) "xgl - aero" - Elmondanam, hogy azert volt fele annyi ido linuxon megirni, mivel az OpenGL-t hasznal, a Vistaban pedig alap DirectX 10 van. Ha osszehasonlitod, akkor lehet szepen latni, hogy tudasban is fele annyi az OpenGL mint a DirectX... pl amikor 4 asztalt forgatod, brutalisan szar a "kocka" éle.
c) "Keves valtozast latok" - nezd meg ujra... es ha mar ennyire vak vagy kicsit nezegess bele a progikba a collaboration-tol kezdve a Media Centeren, Media Playeren es Photo Gallery-n át...
d) "Ezek a valtozasok egy service pack-ba is belefertek volna" - ha neked egy service pack 5 gigat jelent, akkor tenyleg... (Vista: ~7giga, XP: ~2giga)
e) "Ja! Kend a hajadra az 5 évet! Ennél még a Windows Me-ban is jobban bíznék!" - nagyon okos embernek kepzeled magad, de ha ennyire az vagy hasznald csak azt :) majd jot rohogok minden fagyasnal :) -
Newfronter #2675 Na jó igazad van, beismerem tévedtem :(
De azért remélem nem fölös üzleti elv ez ami a vistában van. -
lex2 #2674 Banyek megy ám itt a vita a sok hülyeségen. úgyis a naggya nép a netről tölti le a vistát is szal nem tök mindegy hogy mi van a gépen vista vagyXP? DX10 a vistába azt jóvan váltani kell, nem lehet leragadni az XPnél amikor itt az új oprendszer. az én XPm se legál, szal nekem nyolc én amúgyse basznák re sok 10 ezer forintot, de váltani meg kell és figyeljétek meg aki még most is fikázza a vistát annak is 1 év múlva az lesz a gépén. ugyanis mindent arra fognak majd felyleszteni és az XPt meg majd jól leszarják és az új dolgok mind vistát fogják majd támogatni. nézzétek csak meg mi van most, ha valakinek régebbi gépe van akkor nem is talál hozzá megfelelő XPs drivereket. pl. nekem a hangkártyám atom régi, mert az integrált ismeretlen okokból nem megy, és én is alig találtam XPre drivert, na szal ehhez már vistás tuti nem is lesz, szal vághatom ki a kukába.
aki meg új játékokat akar az meg úgyis beszerzi a vistát. úgyhogy tök nyolc milyen DX van, a kényszer megteszi majd a hatását.
-
#2673 "XPlite Professional can completely uninstall DirectX and reinstall to repair DirectX on:
* Windows XP Professional: orig, SP1, SP2
* Windows XP Home: orig, SP1, SP2
* Windows 2000 Professional: orig, SP1, SP2, SP3, SP4
* Windows 2003 Server: orig, SP1, SP2(coming!)"
Remelem tudod mi a completely. -
#2672 Ne vitazz mar ilyenen. Mar gorgeted a hulyeseget elore.
Mennyi uninstall programot akarsz?
"Uninstall DirectX:
DirectX is not required by other system components in XPlite Professional. You can safely uninstall DirectX without compromising other XPlite Professional components.
BUT PLEASE NOTE: You may have other software installed that does require DirectX. If you encounter any compatibility issues with other software you can quickly and easily reinstall DirectX using XPlite Professional."
Eloszor gondolkozz el azon, hogy a DX mit mukodtet az XPben, aztan fogalmazd at magadban a dolgokat.Itt nincs D3D-s vagy OpenGL-es ablak mozgatas es hasonlok, amiket beepitenek a Vistaba.
-
Newfronter #2671 És utána meg nincs DX mi? A fenét nincs, gondolkozz már egy kicsit! -
#2670 Lol.
Dehogy van beleepitve az XP kernelbe.
Meg akar uninstalalhatod is. Szoval nagy blodseg amit allitasz. -
Newfronter #2669 Mert ez így van, bele van építve az XP kernelébe.
Itt még1 érvelés.
"1. Tévhitek eloszlatása végett a DirectX9 WRAPPERREL LESZ ELÉRHETŐ A VISTÁBAN!
2. A neve DirecX9L-lesz, és azért wrappelt, mert a kernelben grafikára a Vistától kezdve csak és kizárólag a DX10 (és későbbiek) érhet a grafikus kártyához. Az ablakkezelés is ezen keresztül megy.
3. Másképp: a jelenlegi XP videodriver kernelmódban fut, ezért okoz(hat) kék halált - Vistában a driver user módban fut és a kernelben futó DX10-en keresztül működik: nem tudja megölni a gépet.
4. A DX9L wrapper nem lesz lassabb mint egy natív DX9, mert a DX10-nek részhalmaza a DX9 tudása, így csak annyit csinál, hogy átnyomja a DX9 hívásokat a DX10-en.
Mégegyszer: emulált lesz a DX9!!!"
Vagy te talán ismered az XP kernelét? Lehet hogy ők tudnak valamit. De legalább hihető az érvelésük, sztem. -
#2668 Miert is kellene egy APInak beleepulnie az XP kernelbe ?
Az mas kerdes, hogy a Vistat igy alkottak meg, hogy nehany OP rutint a DX vezenyelje, de attol meg kulonallo API-t lehet irni.
Tehat az ervelesed nem allja meg a helyet. -
#2667 Jaja.
Ha mar megvette valaki anno kozel 50K-ert az XPt, nehogy mar jolerezze magat es nehany ev mulva ruhazzon be naluk, egy ujabbra szebbre es jobbra.
Ezzel meg nem is lenne baj.
De azzal mar igen, ha mar megvetted az XP-t ezzel is penzt hozva a konyhara, akkor egy-ket ev mulva levagy nagyivben sz%&*rva.
Remelem Billnek ket ev mulva mar nem gyartanak alkatreszt a Rolls-Roycehoz, es ha elviszi a szervizbe, elkuldik hangos szoval vissza az oseibe. :) -
Newfronter #2666 Itt van 2 vélemény, én annyira nem értek hozzá, valószínű ők igen.
"Itt van a kutya elásva. Mert ugyan sokak szerint marketing okokból nem lesz XP/W2K alá DX10, viszont ha igazak a hírek a Vista driverfelépítéséről (ami összefügg a fenti mondattal is), akkor vagy lehetetlen lenne megírni a Dx10-et XP alá, vagy kéne hozzá egy "kis patch", ami VISTA kernelt varázsolna az XP helyére. Ez utóbbi majdnem lehetetlen, bár még azt is el tudom képzelni, hogy az MS megpróbálta, csak belerokkantak a kóderek."
"Szerintem is iszonyat nehéz lenne fejlesztési szempontból mindkettőre portolni. Alapjaiban más a Vista ablakkezelése mint az eddigi winfosoké. A Vistában a DirectX ül alul és az ablakkezelés / MSTSC is rajta át megy, XP-n és a többieknél meg pont fordítva." -
#2665 Azt mondta hogy megvan a maga oka: PÉNZ!! -
#2664 Ugye te sem hiszed ezt a dajkameset el, hogy egy Dx10-et nem lehetett volna megvalositani az XP ala ? -
#2663 ... kell valami húzócím ami miatt a sok halo fant + apuci kedvenceit át lehet téríteni. Ki nem hagyták volna. -
#2662 "Na ez az amiben először tévedsz, mivel az új Vista még 2 éve se készül, ugyanis 2005 ben teljesen elölről kezték az alapoktól.."
Nem kell elhinni mindent amit a neten olvasol.
Amúgy meg ha tényleg igaz is lenne akkor is ki nem sza**a le?? 6 évig ültek rajta? Igen! Csináltak valamit ami igazolná hogy 6 éve ülnek rajta? Nem! Elvárható lenne a világ legnagyobb szoftvercégétől hogy ilyen hatalmas bakit elkövessen és így elcsússzon az egész? Szerinted? -
Newfronter #2661 A DirectX10-et nem lehet megvalósítani XP-ben, ennek megvan a maga oka. Az már más, hogy egy játékba tudatosan kiiktatják, hogy sima Dx9-en ne működjön. Gondolok itt a Halo 2-re, ami simán menne DX9-el, csakhát... -
Newfronter #2660 Nyugi, 2 perc lesz. De ezt hagyjuk most.
Inkább beszéljünk arról hogy codec-ek terén melyiket érdemes felrakni? -
lex2 #2659 Jó nem azt mondtam hogy nem lesz benne! Benne lesz csak le lesz tiltva mert hivatalos regisztráció kell majd hozzá, és a regisztrációs rendszer meg leellenőrzi a rendszer eredetiségét. Mint a half life 2-nél. Asszem ahhoz kellett bereggelni a szerverre. Meg a netes játékhoz is eredeti kell sok helyen pl. a COD2-höz. Szal nem azt mondom hogy nem lesz benne, hanem a kérdés inkább az, hogy megtudják-e valósítani a leblokkolást.
Bár azt azért én is gondolom, hogy valami okos ezt is feltudja törni. A Warez meg addig él amíg nem osszák ingyen a dolgokat szal attól nem kell félni, hogy oda nem kerül a hivatalos végleges verzió. -
#2658 Egyetérteni bárkivel lehet de hülyeségeket írni....
"A vista mostani feature listája az új 3d-s megjelenítést leszámítva simán belefért volna egy sp3-ba. Jó persze új kernel de azért nehogy már 6 évig írják ezeket."
Na ez az amiben először tévedsz, mivel az új Vista még 2 éve se készül, ugyanis 2005 ben teljesen elölről kezték az alapoktól..
A másik: Vista 3D felülete csak egy jelentéktelen része az új 3D-s technológia adta lehetőségeknek, igazából majd az alkalmazásoknál lehet igazán kamatoztatni a 3D előnyeit
Javaslom hogy nézd meg az alábbi bemutatót a Vista grafikus képességeiről:
http://www.seewindowsvista.com/
Ja és nagyon sok olyan funkció lesz az új vista-ban amit az átlagember észtre sem vesz, de ettől még nagyon is jelentősek: pl az hogy egy dll vagy exe fájl betöltése 256 véletlenszerű helyre történhet, ezzel jelentősen megnehezítve a kártevők dolgát -
#2657 Az emberek tobbsege lehet, hogy nem akar atterni, de majd az MS kenyszeritti ra oket, mint pl a DX10-el es hasonlo nem kedves modszerrel.
Itt az OP rendszer cserejere akartam utalni.
Itt latszik, hogy csak a penzt akarja kihuzni mindenaron a felhasznalokbol a ceg. -
Newfronter #2656 Minden ott jelent meg előbb. :) Nekem már csak a kulcsot kellett kicserélnem eredetire és kész. Így még nem is zavartam azokat akik hivatalosan töltik le. :)
Amúgy az hülyeség, hogy az illegális változatokban nem lesz ez meg az.
Most ezzel nem akarom a warezt terjeszteni, de azért legyünk tisztában a dolgokkal, mert a hülyeséget nem bírom.
Egyébként remélem lesz nemsokára valami mp3 codec a wmp-hez, mert csak néhány mp3-at játszik le :S -
lex2 #2655 Hát én azért nagyon várom már hogy kipróbálhassam a vistát, ja a memórián meg gondolkodtam legfeljebb beújítok egy 512-est. amúgy olvastam hogy a vista home-ban meg a feltört illegális változatokban nem lesz 3D menű, szal ebben a letölthetőben sincs? bár ez legál és még csak tesztelés alatt van. :D
És szerintem is jó ötlet, hogy ingyé le lehet tölteni a netről, bár amúgy is hamar felkerült volna torrentre meg minden
vagy ott jelent meg előbb, mint ez az ingyenesség ötlet? :) -
#2654 Ja! Kend a hajadra az 5 évet! Ennél még a Windows Me-ban is jobban bíznék! -
Newfronter #2653 Sőt!
"Az e-mail cím megadása azért is hasznos, mert a Microsoft a későbbiekben értesítést küld, ha megjelenik a Vista RC1 (Release Candidate 1) változata, amelyet a tervek szerint szintén le lehet majd tölteni."
Ez sem rossz dolog. -
markastor #2652 Értem mire célzol. De ha azt nézed, hogy kb. 5 év fejlesztésének eredményét most teljesen ingyen letöltheted, és mág supoort-ot is kapsz hozzá. Akkor az nem egy rossz dolog. :) -
Newfronter #2651 A WinFS nem önálló fájlrendszer, csak ráépül az NTFS-re. Adatbázis alapot teremt, de nem tom pontosan, hogy ebben majd hol lesz nagy lehetőség. Kevés infóm van róla.