40038
-
Inquisitor #2850 Azért írtam, mert 11 év alatt jó sok "DOS" csodával kerültem közelebbi kapcsolatba, és a legtöbbnek mai napig ígérgetik a "Windowsos" változatát, ami ha el is készül, még a DOS verziónál is nagyobb bughalom, és olyan érzésed lesz tőle, hogy mindenki Visual Basicben tud max. programozni :-/
Ráadásul rákényszeríti az embereket, hogy vagy guberált régi vakokra telepítsék, vagy ha új vasat használnak, akkor a HW támogatás nagyobb feléről lemondva, mert a Dos/W9x lóf*szt se támogat. -
#2849 Részben igaz, inkább a program fejlesztőknek kellett volna reagálni vagy kellenne még mindig. Sok magyar fejlesztésű programhoz volt már szerencsém, de ha lehet inkább mesziről kerülöm őket. -
Inquisitor #2848 "Tudod te mennyi DOS alapu szamlazo es egyeb program van a cegeknel ?"
Ez nem a DOS-t vagy annak árát minősíti, hanem a magyar "szoftverpiacot". :(
11-12 év alatt már lehetett volna reagálniuk. -
#2847 A memóhasználat egyébként nem gáz, ha ki tudja magát üríteni. Az Xpben ez tetszik, angyon faszáén kiüríti magát ha valami komolyabb indul...
Egyébként majd akkor fogom felrakni, ha lesz Nlite támogatása :)
OK, de a rengeteg sok drivernek mi köze is van a biztonsághoz? Hmm?
NE hasonlítsuk a linuxhoz :D. Ott ha felrakod a DVD-t egy életre elegendő programot kapsz. Vannaka Vistában is, de közel sem annyira széles körű a acsomag amit felrak.
Végülis nem értem a gondod, mert egy jó oprendszer lesz ez, jó nem világforradalmi, de mégis sokkal több újítást hoz, mint anno az XP.
Ezt azért cáfolnám, főleg a második felét :). -
#2846 Pardon, ha ez így van akkor visszavonom. De odáig nem jutottam.
UI.: De miért nem választhatok telepítésnél? [költői] :) -
Newfronter #2845 Az igaz, hogy nincs tapasztalatom. És igen én "csak" egy otthoni felhasználó vagyok. De kiállok az mellett, hogy ez a hazai viszonyoktól függ, ez az én véleményem és kész.
De térjünk vissz a Vistára.! -
#2844 Nincs rakenyszeritve ?
Na itt latszik, hogy te csak egy szimpla otthoni felhasznalo vagy, nem egyeb es semmi tapasztalatod nincs ilyenteren, csak a duma.
Tudod te mennyi DOS alapu szamlazo es egyeb program van a cegeknel ?
Szal ne kavarj azzal, hogy nem az MS tehet rola hanem a hazai viszonyok.
Kint is ugyanannyiba kerul.
Egy szaros DOS. Igaz a tobbi cegnel, az osszes ilyen program olcsobba valik az evek alatt, de MS-nel nem. 2006-ban ugyanannyiba kerul, mint 98ban.
Vicc, egyszeruen nevetseges. Az MS-nel ellenszenvesebb uzletpolitikaju ceg alig van a piacon.
-
Newfronter #2843 Nem! Jól fut vele. 1GB-al is jó, csak egy kicsit többet tölt az elején, nem vészes. -
Inquisitor #2842 Jó lesz ez szerintm, csak azért aggódom, mert 1GB van a mostani gépembe, és a másodlagos gépbe se akarok 2GB-t venni, mert nem nyertem a lottón.
Mennyire gázos 1GB-al? Ha ráteszem az Office 2007 (12) Bétát, az nagyon lerontja a stabilitását? -
Newfronter #2841 Amúgy néhány dolgot, amit nem tudtak befejezni a Vistában, azt viszontlátjuk a Viennában. Ugye milyen költői? :D
A WINFS-t néhány hónap múlva, a Vista megjelenése után feltelepíthetjük a gépre. aki még nem tudná... -
Newfronter #2840 Igen az. Mondjuk nekem a DX10 ablakkezelése meggyőzött, nem lassú, mint az XP-nél. Persze amelyik progi nem kmpatibilis az Aero-val az nem szereti túlságosan.
A DX9-et úgy emulálja a DX10, hogy egy alrendszert képez, így nem fognak lassulni a 3D-s alkalmazások.
Egyenlőre ne bánkódj, hogy lassúak a 3D-s alkalmazások, mert ezek még eléggé kezdetleges driverek, de már több a semminél is. -
Newfronter #2839 Hát igen a support az lehet gázos, de én nem oda fordulok ha gond van. Inkább fórumok, stb. Tudod hogy nincs tökéletes cég. De tehetné az MS azt hogy olyan védelmet rakna pl az online update-re, hogy szinte feltörhetetlen lenne, vagy mondjuk ezt az aktiválásra. Na akkor szidhatnád, de remélem látod, hogy az MS csak látszatból teszi bele ezeket a dolgokat, és nem vív harcot a warezzal. Pl. németországi akciójuk, ami nagyon becsületes.
Az MS-DOS-t meg megveszi az aki akarja, nincs rákényszerítve, hogy vegye meg. Ez sem magyaroknak kitűzött árajánlat. De jöhetnék itt, hogy NO-ban ez egy zsebpénzből megvan, nem úgy mint itt. Az okot elsősorban a hazai piacon keresd, ne az MS-nél! -
Newfronter #2838 "Gépigényt nem a bétára írtam, hanem a véglegesre. Kiadtak már specifikációkat ugyebár..."
Igaz, de ez nem azt jelenti, hogy swapelni fog a véglegesben is... majd kiderül.
"Rendben van hogy biztonságra építenek, nade biztonság = 11GB windóz könyvtár ? Ezt nem magyarázod be nekem....
"
Mégis be akarnám magyarázni. :)
Az egyik dolog ami a legtöbb helyet fogllja, a rengeteg sok driver, ezért hízik a kicsike meg. Oké a linuxok alaprendszere jóval kisebb, de ha egy DVD-s verziót nézünk abból, akkor megtelik ott 20-30 GB is. :) (programokkal együtt)
" De nemhiszem, hogy olyan bonyolult azt megcsinálni, hogy ha nem érzékel nyomtatót pl. akkor kiakpcsolja a a print spoolert"
Igen ezt meg kellene oldaniuk, de gynítom erre ne mmaradt idő. De mondjuk egy jártasabb felhasznló végigmegy rajta és kikapcsolgatja.
"Erre reagálnom kell, ne vedd sértésnek: Nem tudod belőni akkor jól a rendszered...nekem is 1 gigám van és induláskor ~200 mega körül eszik, ha nagyon akarnám lejjebb nyomhatnám, de nekem már így jó...."
Akkor egy kicsit rosszul magyaráztam a válaszom. Ugyanis az 1GB-ból 512MB(kb) használatot a Vistára értettem és nem az XP-re. Az XP evett anno 256MB RAM-ból 128-at. Gondolom arra akarsz kitérni, hogy ennyi év után optimalizálniuk kellene, és nem szabadna, hogy egyre többet egyen meg az oprendszer. Ez oké, de ott van a Sidebar, Gadget-ek, stb.. ami sokat eszik (ki lehet kapcsolni, de az már csúnya), és ugyebár minél komplettebb egy rendszer, annál több memcsit eszik. De ez nem akkroa gond, régen is elviseltük XP alatt, itt is elfogjuk.
"Minden jól volt beállítva windóz ápdétnek, tudtam netezni, minden...."
Sajna erre nem tudok megoldást, pedig sokaknál ez a rész hibátlanul megy. Esetleg egy feedbacket küldhettél volna, de most már mind1. :(
"Egyébként ezt a Játékra szánt Vista dolgot nevetségesnek tartom. Ha egy op. rendszert gámereknek csinálok, akkor arra fekszek rá, hogy minél kevesebb erőforrást egyen. Namost ez a Vistára sehogy sem húzható rá."
Abban bízom, és hiszek az MS-nek hogy ezt a véglegesben már máshogy fog kinézni... XP is sokat evett anno, és mégis ment egy min. 450MHz-et követelő játék 400Mhz-es procimon akadás nélkül. Szóval olyan nagy baj nincs.
Végülis nem értem a gondod, mert egy jó oprendszer lesz ez, jó nem világforradalmi, de mégis sokkal több újítást hoz, mint anno az XP. Számomra igen, neked lehet hogy nem. Talán egy TinyVistával jobban járnál... -
Inquisitor #2837 Beépített sakkprogram milyen? :) -
markastor #2836 "Nem is lenne bajom az MS progikkal HA KIVÁLASZTHATNÁM melyiket akarom melyiket nem."
Control Panel\Programs\Windows Features ??? -
#2835 Lehet maga a DX10 is az lesz, ha megvalósul ez amiről beszélnek hogy a driver csak a DX-el komunikál, és a DX vezérli a hardvert. -
FLeK0 #2834 A vista-only dx10 tenyleg megkaphatja az ev patkanysaga dijat. -
#2833 Lol ne oltogass a rendes ceggel.
Hany licencelt winfosod van ? En nem egy cegnel dolgoztam, ahol szaz szamra voltak a licencelt op rendszer.
Magasan a legszarabb az MS supportja.
Problemad van ? Telefonalj szepen az MS Magyarorszaghoz.
Elso kerdes, kerem a licenc szamot, 2. a szamlaszamot.
Aztan jon a miben segithetek ? Persze segiteni nem tudnak, mert nem ertenek hozza.
Vagy segitenek ugy hogy elfaxoljak az MS oldalan levo doksit a problemarol.
Sot meg olyannal is talalkoztam, ahol a 30 oldalas helpnek az elso ket oldala magyar,mig a tobbi angol volt
Vegulis nem penzehes sem az MS, ha ertenel hozza akar meg tudhatnad is, hogy ma egy MS DOS 6.22 ara majdnem brutto 9k.
Pffff egy tobb mint 10 eves ohne grafikus feluletu OP rendszer ennyibe kerul naluk. Gratulalni tudok nekik hozza.
Akik megtehetik azt, hogy leszarjak a biroi donteseket, es utana is ugyanugy aruljak a Windowst, mint a biroi dontes elott. Ahol kiakarjak talalni azt, hogy a 2 magos CPU ket processzornak szamit, ezert ket OP rendszert licenszelj toluk.Persze ebbol engedmenyt adnanak.
Akik hogy eladjak a kovetkezo fercmunkajukat az elotte levo OP rendszerben megszuntetik a DX10-et.Ezek a szamodra a rendes ceg jellemzoi. -
#2832 Szerintem jobb lett, mint az XP-ben. Ami szerinted szemét, az másnak hasznos. A másik dolog meg az, hogy ez az Ultimate verzió, és ebben minden benne van, a home premium control panelje tetszene... A jobb gomb "properties" nekem is hiányzik, de ez engem egyáltalán nem idegesített.
Nem is feltétlenül az a gond, hogy beleintegrálják a különböző programjaikat. Ez oké. De miért nem lehet ezeket integrálva prezentálni? Miért nem lehet összevonni egy külön részleg alá? És amikor azokkal akarok foglalkozni, akkor majd megyek oda, de egyéb dolgokat ne zavarjanak....
Remélem eltávolíthatók ezek utólag. Idáig nem jutottam benne. De te nem érzed ezt gáznak? Rád eröltetik az összes prograjukat, ahelyett, hogy választhatnál mire van szükséged. ÉS ez egy nagy bajom volt mindíg a windózzal. És főleg akkor ha utólag sem lehet áltávolítani, csak valami külső progival...
Viszont a sok bekapcsolt szolgáltatás azért van bekapcsolva, hogy ha pl. valami olyasmit használsz, aminek kell az a service, akkor ne egy hibaüzenettel dobjon meg.
Tudom miért vannak bekapcsolva a servicek. Tisztában vagyok a szerepükkel. De nemhiszem, hogy olyan bonyolult azt megcsinálni, hogy ha nem érzékel nyomtatót pl. akkor kiakpcsolja a a print spoolert. Vagy ha nem érzékel wireless kártyát akkor nem fog futni a wireless szar. Egyébként értem én, hogy ez az egész a plu&play zászlaja alatt fut, de ez egy marhaság. Nekem régebben sem volt bajom azzal, ha újra kellett indulni. Mi ebben a vészes?
Valamit rosszul állítottál be, a legfrisebb vistás drivereket leszedi a géphez.
Minden jól volt beállítva windóz ápdétnek, tudtam netezni, minden....
BETA 2 - tehát egy nem túl jól optimalizált windows verzió... 2007 elején próbáld ki újra. Ha láttad volna az XP beta verzióját, akkor még a CD-jét is eltörted volna. :D:D:D
Gépigényt nem a bétára írtam, hanem a véglegesre. Kiadtak már specifikációkat ugyebár...
2 évig fejlesztették.... Új biztonságosabb kernel, és itt a lényeg BIZTONSÁGRA ÉPÍTVE. Amit az XP nem mondhat el magáról.(pl. rootkit)
Rendben van hogy biztonságra építenek, nade biztonság = 11GB windóz könyvtár ? Ezt nem magyarázod be nekem....
Persze természetes, hogy mindenkinek más kell egy op.rendszerben. Nem is lenne bajom az MS progikkal HA KIVÁLASZTHATNÁM melyiket akarom melyiket nem.
Jah tény SP nélkül az XP gázos volt, de SP1 után már nagyon fasza....
256 MB memórám volt, és biz a felét megette, most 1GB és majdnem megeszi a felét.
Erre reagálnom kell, ne vedd sértésnek: Nem tudod belőni akkor jól a rendszered...nekem is 1 gigám van és induláskor ~200 mega körül eszik, ha nagyon akarnám lejjebb nyomhatnám, de nekem már így jó....
Egyébként ezt a Játékra szánt Vista dolgot nevetségesnek tartom. Ha egy op. rendszert gámereknek csinálok, akkor arra fekszek rá, hogy minél kevesebb erőforrást egyen. Namost ez a Vistára sehogy sem húzható rá.
-
#2831 Nem tudom minek erőltetik azt a vackot. Mindenki utálja. -
FLeK0 #2830 ugyis meg lesz oldva hogy menjenek az omega/dna/ngo stb. driverek, az ati rostosfos control centerehez nincs tul sok kedvem. -
Hedic #2829 köszz_:
-
#2828 Én most fosok ettől az Aerohoz szükséges LDDM (Longhorn Display Driver Modell) certifikációtól, a Vista kernel helyett felhasználói alkalmazásként drivert futtató stabilitási logikájától és a DX10 hardwer feletti egyeduralmának az egyvelegétől. Ahogy elnézem emiatt rengeteg teljeítményoptimalizációt kell hanyagolniuk a VGA gyártóknak a drivereikből, hogy megkapják a kompatibilitási lógojukat, és nem is tudom hogy ha a DX irányít akkor driverből megoldható-e egyáltalán a mai szinten való optimalizálgatás, vagy ezután a DX10 referenciáját követi majd minden 3D alkalmazás és 80 helyett 40FPS-el mászik (Minimálisan szebb képpel) nameg a DX9-es és OpenGL játékok csak emulálva futnak majd amiről nehéz elhinni hogy nem lassít semmit.
Ebben a Beta2-ben már DX10 van? Mert ránézésre 9 és 10 fileok is megvannak, tehát DX9-ben fut 9-es kártyával... -
#2827 Így van. De mint végfelhasználó ez engem hol érdekel? Hibáztak és kész. De ez nem tartozik rám. Amit láttam az 6 év után kevés. Ezért más cégeket már le is húztak volna a klotyón.. -
Newfronter #2826 Meg ugyebár XP-re a felületet sem tudják átvinni, mert az XP-ben a GUI bele van égetve a kernelbe, a Vistában pedig az Avalon kezeli, ami egy különálló program.
XP alatt a WindowBlinds 5 is jelentősen lezabálja a teljesítmény, és még így is lassú. -
Newfronter #2825 Mivel még 1 Vistás játék sincs így nehezen, programok terén is ue a helyzet. De meglepő módon sok program simán megy ami XP alatt is. Volt akinek jobban ment 1 játék, mint XP-n. Persze ettől még ne lelkesedj túl, mert ez csak 1 kiugfró eset. -
Hedic #2824 es hogy mennekl a vistan a jatekok meg a programok stb?????
-
Newfronter #2823 2 évig. igen hibáztak. kb 3 év kimaradt, mert nem haladtók jól a fejlesztéssel, és technológialiag is lemaradtak ez miatt. kb 2 éve kezték a Vistát(longhorn) fejleszteni. -
Newfronter #2822 Épp ezaz hogy nem igaz amit mondasz, persze vannak sajátos céges hülyeségei nem azt mondom, de sokkal rendesebb cég mint a nagyja. -
Newfronter #2821 "Ahelyett, hogy megtartották volna a control panelt "komoly" beállító részlegenek teleszemetelték az össze létező programjuk beállítási lehetőségeivel."
Szerintem jobb lett, mint az XP-ben. Ami szerinted szemét, az másnak hasznos. A másik dolog meg az, hogy ez az Ultimate verzió, és ebben minden benne van, a home premium control panelje tetszene... A jobb gomb "properties" nekem is hiányzik, de ez engem egyáltalán nem idegesített.
"Nem votlam meglepve, hogy a winfos fejlesztők nem ismerik az optimalizáció szót és (bár lehet ez azért van mett béta..) még mindíg nem sikerült a hosssssszzzzzzú installba belenyomoszöliük valami gépfelismerő szart, hogy ne menjen az össze létező és tök felesleges service, mert az nem jó a usernek. "
Az optimalizációban a legjobb az MS, igaz ez nem mindig igaz az oprendszerekre. Viszont a sok bekapcsolt szolgáltatás azért van bekapcsolva, hogy ha pl. valami olyasmit használsz, aminek kell az a service, akkor ne egy hibaüzenettel dobjon meg. Ez kényelmes mindenképp, de ki lehet őket kapcsolni, ezen nem idegeskedem. (megint)
Még1x mondom ez az Ultimate verzió, és ebben ezért van ennyi service, mert ez az úgymond legfullosabb win verzió...
"Nevetséges gépigény"
BETA 2 - tehát egy nem túl jól optimalizált windows verzió... 2007 elején próbáld ki újra. Ha láttad volna az XP beta verzióját, akkor még a CD-jét is eltörted volna. :D:D:D
"közben volt még windóz update - nem jött neki össze :D "
Valamit rosszul állítottál be, a legfrisebb vistás drivereket leszedi a géphez.
"De alapvetően ezek édeskevesek, egy új operációs rendszernek, amit x évig fejlesztettek. Akár Aero addonként is eladhatnák XPhez, lehet jobban járnának :D.
"
2 évig fejlesztették.... Új biztonságosabb kernel, és itt a lényeg BIZTONSÁGRA ÉPÍTVE. Amit az XP nem mondhat el magáról.(pl. rootkit)
"Ha meg nem lesz DX10 XPre (micsoda fenyegetés...LOL) "
Nem, mert nem tudják megcsinálni rá, ugyanis ahhoz Vistás kernel kell.
De ezt is írtam nemrég, Jakuzával jól elvitatkoztunk rajta, persze tudom vn benne biznisz, de nem azon részében, hogy "csak biznisz miatt nem került bele az XP-be"
"pls. Írd le, hogy szerinted mi az ami szerinted igazán hasznos és valódi újítás XPhez képest (ha esetleg korábban leírtad akkor valami utalást, hogy azt, hogy találom meg)
"
.NET 2.0 integrálása (programozás szempontjából egetrengetően fontos), Az indexelt jól működő keresés - amit hála az égnek megoldottak végre rendesen (csak akkor indexel, amikor ténylegesen nem csinálsz semmit), az ablakok profi elrendezése, az új kialakítás nagyon ötletes lett, vírusok elleni memóriavédelem, DirectX10(ezt nem kell ecsetelnem hogy miért), többszörös stabilitás az XP-hez képest, XML kimagasló támogatása (amit az oprendszer aktívan használ, így te is tudsz benne módosításokat végezni, nem is akárhogy, több adatot tudsz az oprendszertől megkapni mint valaha),managed code (jobb programozási kódolás (még én sem ismerem igazán)), és még1x programozóknak "kedves" ez az oprendszer.
Amúgy persze vannak benne üzleti célok is, de nekem ez több újítást jelent, mint anno az XP. Az XP sem volt még valami kevés erőforrást használó annak idején, 256 MB memórám volt, és biz a felét megette, most 1GB és majdnem megeszi a felét. Akkoriban nem is volt meg az XP bétája, csak a teljes, emlékszem amikor csak úgy újraindult egyszer, hát igen az SP nélküli még nem volt túl stabil, de stabilabb volt mint bármelyik "játékra szánt" windows.
Mivel nem volt meg annak idején az XP bétája, így csak a mások által hallott véleményeket mondom, és nem dicsérték, csak szidták.. A Vistánál más a helyzet. -
#2820 Erre most jottetek ra. :P
Mar rakellett volna jonni, hogy az MSnel nagyobb huzo BT nem letezik a foldon. :P -
#2819 Na végre nem csak én látom úgy hogy 6 évig ment a szöveg, eredmény meg nuku. -
#2818 Bocsi az esetleges szóismétlésekért és hibákért :D fáradok :) -
#2817 pls. Írd le, hogy szerinted mi az ami szerinted igazán hasznos és valódi újítás XPhez képest (ha esetleg korábban leírtad akkor valami utalást, hogy azt, hogy találom meg)
Azt mindenképpen el kell mondanom, hogy eddig még nem teszteltem egyik bétáját se, csak képeket láttam, szóval alapvetően kíváncsian és érdeklődően vártam, hogy milyen is.
Akkor megpróbálom egy kicsit részletesebben leírni:
Telepítés:
Ez már egyből egy "sokk" volt számomra, még annyi beállítási lehetőség / információ sincs mint az XP telepítőben. Helyette teljese grafika azaz nyaljuk a felhasználó édes kis hátsóját :). Pozitívum viszont, hogy egy jó évtized után rájöttek végre, hogy a szar reklámszövegükön telepítés alatt mindenki csak röhög, szal kiszedték :).
Első indulás
Azonnal kiderül, hogy el akarnak teljesen kényelmesíteni. Rögtön kiválaszthatom a háttérképet, illetve a pofimat :) (btw cicát válaszottam :) ). Ez nem baj, még tetszett is. Minden automatizált nulla beavatkozás. Végre egy hasznosabb üdvözlőképernyő fogad, ugyan még itt is lehet választani a windows felfedezésnek, tournak vagy mi az istennyilának nevezett szemetet, de legalább háttérbe szorult, és valódi beállítások is végezhetők. Ez egy jó pont megint.
Lehet a vmware hibája de nekem nagyon nagynak tűntek az ikonok, biztos le lehet csökkenteni a méretüket, de mire idáig jutottam volna elegem lett...
A felfedezés élvezete...
Egy újraindulás után (vmware tools felkerült) nekiálltam felfedezni, ezúttal nagyobb felbontásban, jobb minőségben. Gondoltam élvezzük ki, hiszen erre nagyon rágyúrtak. Ugyan aero nem elérhető, mert vmware nem tudja használni rendesen a vidkarit, de ettől még a "vizuális orgazmus" megvolt. Egyébként imádom a Vista skint, nagyon bejön ez a feket nekem. Az asztal alapvető kinézete letisztultabb, jobb lett. A start menütől kezdve volt az az erzésem, hogy én ezt ismerem de mégsem. Itt egy apró ám hasznos változtatással találkoztam: végre nem oldalra nyílik ki a start menü, hanem a kedvencek helyére, ez tetszik, ez kellett volna az xpbe is. Mondjuk manapság már nem izgat mert classic start menüt használok :). Tetszett az is, hogy eltüntették az ikonokat sé a start menü tetejét váltakozik. Első utam természetesen a control panelbe vezetett, jókis Xps megszokás ugyebár. Hát itt ért az első sokk. Ahelyett, hogy a jól megszokott (és jól elrendezett (természetesen itt is classic viewt használok)) ikonok, lehetőségek helyett/mellett rengeteg szemét megjelent. Ahelyett, hogy megtartották volna a control panelt "komoly" beállító részlegenek teleszemetelték az össze létező programjuk beállítási lehetőségeivel. Ez alapvető probléma, mert nehéz benne megtalálni amit valóban keresek (egyrészt az új ikonok miatt, másrészt mennyiségük miatt jó 1 perc volt mire megtaláltam a system ikont...(najó talán egy picit túlzok :D)). És itt is tapasztaltam - amit már korábban a felbontásállításnál(itt egyébként lol properties helyett personalization) (igen az is volt, csak nem írtam korábban) - azt, hogy látszólag szétszedték ilyen nem is tudom weblapszerűre a régi füles rendszert. Ez helyből rossz, nehezíti az elérést, kilépek, belépek egyikből a másiokba, ahelyett, hogy csak a füllel lépnék... Aztán a control panelen már láttam, hogy ne szedték ki, ott lapul még alatta az XPs füles rendszert, csak az alapvető pofát ez az új rendszer kapta. Asszem érzed akkor hogy nálam ez nagyon nbagy negatív pont, minden szempontból lassítja a fontos beállítások elérését. Nagyjából végignézegettem a vezérlőpultot, egy dolgot emelnék még ki: Az energiagazdálkodást: Hát itt félig értetlen félig nevetős állapotba kerültem. Ugyanis megláttom az energia beállítások mellett (természetesen seggnyalós módon prezentálva) a pontokat. Hát igen, mennyire eenergia takarékos, mennyire teljesítményorientált. Hát itt képtelen voltam rájönni MS logikájára...hogy függ össze a teljesítmény a monitor kikapcsolásával? vagy a számítógép altatásával? Nemlátom az összefüggést. Szóval ezt elkönyveltem parasztvakításnak és továbbálltam. (nem részletezem tovább, még megnézegettem jópár lehetőséget, és hol jobban, hol kevésbé le voltam sújtva, néhol nagyokat mosolyogtam (performance akármi))
De lépjünk tovább. mIután a performance akármiben tájékoztatva lettem arról, hogy mennyire lassan bootol a rendszer gondoltam meglátom öreg barátomat run/msconfig-ot. És meglepődve tapasztaltam pozitívumokat, jól berakták ide a az aktív szolgáltatásokat és a boot beállításokat, pozitívum :). felfedzeve ezeket, illetve, hogy igazából nem fut semmi indításkor csak a windóz, elküönyveltema bétának a dolgot és továbbléptem. És igen következő állomás a services. Naná, hogy dettó XPs felület fogadott. Nem votlam meglepve, hogy a winfos fejlesztők nem ismerik az optimalizáció szót és (bár lehet ez azért van mett béta..) még mindíg nem sikerült a hosssssszzzzzzú installba belenyomoszöliük valami gépfelismerő szart, hogy ne menjen az össze létező és tök felesleges service, mert az nem jó a usernek. Nembaj, ha a user nem ért hozzá akkor nem zavarja :).
Tiltogattam. Természetesen feltűntek új szervicek felettük elméláztam aztán disable :D. Aztán gondoltam ennyi nekem elég is lesz ebből (közben volt még windóz update - nem jött neki össze :D - , pár apróbb config security részen, policykat megnéztem, IE7-et "megcsodáltam", meg persze WMP11et is.) Szóval ráfeküdtem a kikapcsolásnak tűnő gombra a start menüben, amiről rövedesen kiderül, hogy in fact altatja/hibernálja a rendszert. Hát ha megoldották már azt , hogy pár hibernáció után ne legyen teleszemetelve a memó akkor ez okés, de én kétlem személy szerint. Szóval felélesztettem a rendszert mikor rájöttem figyelmtelenségből elkövetett hibámra és rendsen kikapcsoltam, majd úgy ahogy volt delete a picsába :).
Volt még egy két hasznos dolog(pl explorerben alul megjelennek a kijelölt fájl/mappa tulajdonságai,....) amit nem emeltem ki, így is elég hosszú lett. De alapvetően ezek édeskevesek, egy új operációs rendszernek, amit x évig fejlesztettek. Akár Aero addonként is eladhatnák XPhez, lehet jobban járnának :D.
Tehát Vista fő jellemző saját véleméynem szerint:
Nevetséges gépigény (ez már nem egy op. rendszer hanem egy felhasználóseggnyalógép :D) - abszolút fölösleges feature-ök - tele van MS szeméttel 3/4-ét dobnám ki (ha lehetne), hogy használjak jobb/gyorsabb/hatékonyabb sok esetben freeware progikat.... - túlbonyolított elérések (de komolyan, az XP szerintem tök letisztult és könnyen elérhető úgy ahogy van, nem véletlenül hagyták meg szinte egy az egyben, a baj az, hogy az a kevés amit változtattak is főleg rossz irányba ment...).
Hirtelen ennyi jut eszembe.
Egyszóval: Parasztvakítás a köbön. Meg persze ok hogy új gépet vegyek, mer' az jó.
Hát köszönöm én ebből nem kérek. Szerintem MS fickóknak nem ártana tanulmányozniuk mire is való egy op. rendszer, mert nagyon el vannak tévedve (és még mielőtt valaki rámsütné, nem nem vagyok linux fan :) ).
Ha meg nem lesz DX10 XPre (micsoda fenyegetés...LOL) akkor nem fogok DX10es gámákkal játszani hát istenem, egyéként sincs se pénzem, se vasam, kedvem meg végképp nincs, mert az én ízlésemnek nem megfelelő irányba mennek a mainstream játékok. -
Newfronter #2816 Hát nekem rengeteg hasznos újítás adatott meg benne, szóval nem értem hogy mi a gondod vele. Az ablakok felépítése csillagos ötös pl, már-már lassan a total commander se kellene, de azért nem nélkülözhető :) -
#2815 Ma végre én is eljutottam odáig, hogy felrakjam, szigorúan VMwareben.
NAgyon lehangoló ez a windows. Kezdjük ott, hogy az egész tulajdonképp egy XP köré font op.rendszer. Abszolút Xp a nagy része, minimális hasznos újdonság, rengeteg szemét, és fölösleges bonyolítások jellemzik. Mindenféle sebesség/teljesítmény dologról felesleges beszélni, hiszen ez béta. Találkoztam nem egy megmosolyogatató marhasággal.
Én úgy látom, hogy ez tökéletes op.rendszer lesz annak, aki nem nagyon ért hozzá, de akar egy "media centert" otthon.
Hogy ezt vállalati környezetben, hogy fogják eladni azt el sem tudom képzelni.
Szó mi szó, nálam másfél-két órányi teszt után 1esre vizsgázott. Ez egy fos.
UI.: Az meg nevetséges próbálkozás M$ részéről, hogy DX10 nem lesz XPre. Majd meglátjuk :) -
#2814 Jahogyjaja, bocs, 64-bitre tényleg nem megy fel semmi, azt ki is hagytam aközül hogy a beta2-ből már miért érdemes 32-est feltenni... -
#2813 Nekem OEM Audigy-m van, nem SE. Update semmit sem talált, a Vista beta1-hez való driver pedig nem látta a kártyát. Az X64es XPhez való felment, elvileg működik is, gyakorlatilag nem ad ki hangot. Lehet, hogy megpróbálkozom én is a 32 bites Vistával. -
#2812 Én most a 32 biteset tettem fel mert a régebbi pre-beta2-k tapasztalata hogy 64-bit terén a Vista is ugyanolyan katasztrófális lesz mint az XP (jópár évig míg minden programból 64-bitest használunk én nem szopunk a WoW64-el meg a hasonló okosságaival), márpedig nálam az XP 64 se volt életképes.
Visziont a legújabb vistás nvidia driverrel is nagyon silány a 3D teljesítmény. Ezek szerint még eben sincsenek optimalizácók. És ha az új microsoftos törekvést nézzük elképzelhető hogy LDDM-es driverekben nem is lesznek, talán majd néhány tweakelt beta driverben... -
#2811 Nekem az XP-s Creative drivert szedte le Windows updateről és ezzel megy a hang, a control panelben konfigolható 24 bitre és 5.1-re, a CD-jől visznont kár felerőltetni a konzolokat mert nem látják majd hogy van Creative kártyád és nem tudsz Surround konzolban ütyködni. A Vistás Beta1-es driver meg kihagyja ezt az SE szériát a támogatásból, így azt nem próbáltam.