Digitális és analóg fényképezőgépek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

5Dani
What type of Camera are you?

Olympus

You are one of the idealistic Olympians of the camera world. Always on the side of the weakest. A beacon to be seen from a long distance, upright but fading. A bit here, there and everywhere. Often ignored by the others and overlooked by their own kin. With so little room for the nice guys in this world would anyone really miss you if you decided to sell cars instead?

limk

When someone saves a new HDR photo, god kills a kitten. Gyerekmunka jó, maláj elnök rossz! http://www.flickr.com/tokeletlen/

DirtyGab3sz
Maradjunk annyiban, ami olcsó az álltalában szar is!<#vigyor3>
Persze ez nem mindenre igaz...az én M50/1.7-esem 10 ezres volt, és akkorafasza,hogy nagyon!<#vigyor5><#nevetes1>

http://www.flickr.com/people/46265283@N06/

I.C.ram
Ricoh Caplio GX200 FTW 😊

Tudja a RAW-t, megsem nagyobb, mint egy kozepes-nagyobb meretu ultrakompakt 😛
RATCUSTOM
na kinéztem egy jó kompakt gépet
Casio Exilim EX-FH20
nagyon megfogott benne, hogy tudja a RAW-ot, 1000FPS-es videót, 40kép/mp-et 0,4s-os kioldási késleltetést
Vélemények róla?

Milan bhv
Sziasztok!

Fuji S5600-ról válltanék gépet nemsokára.
Elõszõr Olympus E-420-ra gondoltam, de van anyni önkritikám, hogy tudjam, még nem nagyon készültem fel a DSLR világára.

A választásom Fuji S100FS volt elõszõr, de ahoz nincs elég kedvem (értsd: Pénzem<#buck>) megvenni.

A következõ kis csomagra gondoltam:
Panasonic Lumix DMC-FZ28 - 83 900 Ft
Vanguard VS-52 állvány - 1 791 Ft
Hama Star 5 állvány - 3 321 Ft
Hama DP-307 akkumulátor (2 db) - 2x3 817 Ft
Sandisk Video HD 4GB memóriakártya - 5 711 Ft
Hama tisztítókendõ - 981 Ft
Lowepro Apex 120 AW fényképezõgép táska - 6 392 Ft

Mi a véleményetek alapból a Panákról és magáról az FZ28-ról?
1-szer volt a kezemben egy Fz18-as és már akkor nagyon megtetszett. A színek is nagyon szépek azért tettem le a voksom a gép mellett.
Viszont olvasni olyat, hogy a Pana igen zajos képeket csináll, ami zavaró lehet.
Egy ismerõsöm FZ18-asán másfél év után az éjszakai képeken állítólag igen csúnya képhibák kezdtek el megjelenni.
Lehet jobban járok már egy Oly E-420-assal?
Véleményeteket várom! <#vigyor4>

Üdv: Milán

www.milcse.hu

De a jobb kompakt megoldás életképesebb lehet, ha mindent kell tudnia egyszerre annak az új gépnek.
Halszem mondjuk nem lesz azzal sem, de hát az élet a nagy lemondásokról szól 😊

A lehetõ legrosszabb kezdés!

Tipikus hiba, ha összevásárolsz minden szart, amirõl csak sejted, hogy majd kellhet. Aztán kiadsz majdnem annyit rájuk, amibõl kevesebb, de jobb objektívet is vehetsz. Ezek nagy része videókamerára való elõtét. Egyrészt fel sem fogod tenni, másrészt gyengye fos mind fényképezõgépre, talán a DCR-150-et kivéve.

Amit itt felsoroltál darabonként van vagy 20-ezer, az kb. 120 ezernyi kiegészítõ, aminek 80%-a kalap szart nem ér, vagy használhatatlan ezen a gépen. 120-ért egy normális közepes duplaobis szett szerintem belefér az A200 mellé. Mondjuk 18-70mm-es zoom, meg egy 75-300mm-es. Nem csúcs, de kezdésnek elég és ezeknél jobb. Nem kell annyit cserélgetned sem, mert mire ezeket a menetes vackokat feltennéd (ha felmennének) kb. 5x cserélsz objektívet.

Sõt, ahogy látom 140-bõl kijön géppel együtt.
LINK

Blasta
Nézd, mi lenne, ha nekiállnál elolvasni némi szakirodalmat?
Tiszta vicc amiket írsz. Semmi baj, senki sem érthet mindenhez kapásból, de tõlünk se várd, hogy elmagyarázzuk a fotózás alapjait A-Z-ig.

Ha kinézel egy jobb képességû ultrazoom kompakt gépet, azzal nagy esélyed van arra, hogy mind a nagylátó, mind a tele, mind a macro tartományt lefogod. És mint kezdõnek, pontosan erre van szükséged.
Bármelyik gép jó lesz aminek 28mm-nél kezdõdik az objektívje és minimum 18x zúmra képes. És nem kell elõtétlencse (persze ettõl még lehet rá tenni, de azt majd meglátod késõbb, hogy mire lesz szükséged)

"Az amatörnek 100-ból 99 fotója sikerül. A profinak 100-ból csak EGY!"

Blasta
LÁL

Tomo15
Fuji s100fs-nél nem nagyon találsz szvsz jobb kompaktot / bridget, és az írásaidból ítélve sokáig nem is kéne jobb<#smile>
RATCUSTOM
na jó, elkezdek komolyabb kompakt gépeket nézni, rábeszéltetek 😄
hogyha nem tehetõ rá szûrõ, akkor elõtétlencse se, ugye?
illetve a Casio Exilim EX-FH20-nál olvastam, hogy van az objektívének tele és nagylátószögû állása is, ilyen esetben, akkor nem is kell elõtétlencse?

DJ RX7
az elõtétlencsék szerintem rontják a képminõséget. ne várj tõlük semmi csodát. nem éri meg.

:3

oroy_
vegyél egy kompaktot + az elõtét lencsék amikre vágysz, és a maradék pénzbõl pár könyvet a témában.

\"Once you go Mac. You\'ll never go back\"

RATCUSTOM
tudom, hogy az elõtétlencsék nem a legjobbak, épp ezért nem is drágák, én pedig egy alap, kezdõ "szettet" szeretnék viszonylag olcsón összeállítani, majd késõb jöhetnek egyre jobb objektívek 😊

Egy ilyen összeállításhoz mit szóltok? Minden objektív/elõtétlencse passzol a géphez?

Váz: Sony DSLR-A300
Standard objektív: Minolta 50/1.7
Makro elõtétlencse: Raynox DCR-150
Halszem elõtétlencse: Raynox QC-303
Tele elõtétlencse: Raynox DVR-2021
Zoom objektív: Sigma 18-50
Széles látószögû elõtétlencse: Sony VCL-HA07A

Elõtétlencséket nem nagyon használnak DSLR-en, mert az egész lényege pont az, hogy cserélheted az objektívet, így mindig olyat tehetsz fel, amire szükséged van. Ha telére akkor teleobjektívet, ha nagylátószögre akkor azt. Éppen ezért nem merül fel szempontként a zoomátfogás sem. Csak a nem cserélhetõ objektíves gépeknél.

Ha mégid felmerül, akkor elõtétbõl max makró elõtétet érdemes. A nagylátószögû és tele elõtétek erõsen felejtõsek. Ha meg nagy zoomátfogás kell, akkor a Tamron 18-270mm-ese a legnagyobb. 160 ezer körül van 15x-ös átfogással. Nikonhoz, Canonhoz biztos találsz, úgyhogy "gombhoz a kabátot" elven, Nikon D60, vagy Canon 1000D jöhetne számításba. Ezek olyan 100ezer körül mennek.

RATCUSTOM
jó akkor csak annyi a követelményem, hogy az LCD-kijelzõ is használható legyen keresõként, nekem ez fontos, valahogy nincs kedvem mindig az optikai keresõbe nézni, ez legyen az én bajom 😄
Illetve az elõtétlencsék hogy mûködnek? Ha van egy normál objektívem és arra rárakom például a nagylátószögû elõtétlencsét, akkor ugyanazt a hatást érem el, mint egy nagylátószögû objektívvel?

oneal1
""(tele, makro, normál, nagy látószögû, halszem) (szintén lehetõleg az olcsóbb kategóriákból)""

ebben a részben van egy két ütközés😄

!Forza Ferrari!

DirtyGab3sz
<#hehe><#vigyor3><#beka2><#bohoc>

Dzsini
nekem megvehetnéd bármelyiket <#vigyor3>

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Blasta
Feleségül ne vegyünk?
😊))

"az LCD-kijelzõ is használható legyen keresõként" ez miért fontos? Ha belenézel az optikai keresõbe egybõ rá fogsz jönni, hogy az LCD-s keresõnek sok haszna nincs

"10MP felett legyen" és ez? Minek Neked elsõ DSLR készülékbõl 10mpx feletti felbontás? Tán plakátokat szeretnél nagyítani a képeidbõl???

"RAW-ban is tudjon fotózni" nem ismerek olyan most kapható DSLR-t amelyik nem tud

"Expozíciósorozat +/- 2 Fé tartományban" szintén, ezt is mindegyik tudja

"nagyon rövid és nagyon hosszú záridõket is tudjon." Mi a nagyon rövid és mi a nagyon hosszú? 1/4000 mp már elég rövid, illetve a végtelen hosszú elég hosszú-e?

"tele, makro, normál, nagy látószögû, halszem" Jófej vagy. Még valamit esetleg? Ne vegyük meg helyetted?

Egy olyan gépet nem fogsz találni aminek jó lenne inkább úgy mondom hogy lenne optikai zoomja ezt az objektív tulajdonságai közt keresd.

RATCUSTOM
köszi
de ilyen oldalakat tudok én is
csak az a baj az ilyenekkel, hogy ezek között van olyan is aminek eléggé kicsi az optikai zoomos képessége, és nem használható az LCD kijelzõ keresõként (ilyen például az A-200-as, ezt ismerem, úgyhogy ennek máris van 2 hibája, gondoltam ti azért jobban értetek ehhez és amiket leírtam az alapján kiválogattok 1-2-t, nekem, ha szépen kérem) 😛 😄

Neked, mint kívülállónak, mi a véleményed az intelligenciáról?

RATCUSTOM
Sziasztok!
Elsõ DSLR gépemet szeretném megvenni.
Tudtok valami jó és viszonylag olcsó (max 100-120ezer) gépet ajánlani? Lényeg, hogy az LCD-kijelzõ is használható legyen keresõként, 10MP felett legyen, nagy optikai zoommal, RAW-ban is tudjon fotózni, Expozíciósorozat +/- 2 Fé tartományban, nagyon rövid és nagyon hosszú záridõket is tudjon.
Illetve ehhez a fényképezõhöz passzoló objektíveket (tele, makro, normál, nagy látószögû, halszem) (szintén lehetõleg az olcsóbb kategóriákból)
Kezdésnek elég ennyi objektív és elég a gép tudása is, nem? 😊
Elõre is köszi a segítséget!

Yulcsa
igen, én is így gondolom. köszi még1x is a tanácsokat! 😊

\"If you can dream it, you can do it\" (Enzo Ferrari); \"A.C. Milan, Tu sei tutta la mia vita\" \"Racing is life. Anything that happens before or after... is just waiting\" (Steve McQueen)

Dzsini
ilyen kezdõként szerintem nincs szükséged az 570 plusz szolgáltatásaira az 565-höz képest, ennyi plusz pénzt nekem nem érne meg. a különbözet egy részébõl vehetsz egy kellemes tokot, egy 4 gigás kártyát, esetleg még 4 akkumulátort, hogy legyen tartalék.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

Yulcsa
na számolgattam egy kicsit...

SP-565: gép+2GB kártya+aksi és töltõ 74.290
SP-570: gép+2GB kártya+aksi és töltõ 91.790

na már csak azt kell eldönteni, megéri-e azt a 17.500 ft-t vagy nem?

\"If you can dream it, you can do it\" (Enzo Ferrari); \"A.C. Milan, Tu sei tutta la mia vita\" \"Racing is life. Anything that happens before or after... is just waiting\" (Steve McQueen)

Dzsini
Ugyanolyan mindkettõ zoomtartománya (26-520mm) Az 570-be csak xD kártya megy, ami kicsit drágább (lásd lejjebb), cserébe viszont van vakupapucs rajta, nagyobb a kijelzõ LCD-je, meg még pár apróságban eltérnek - igazából ugyanaz a gép, másik tokban. A vakupapucs jó dolog, mert rá tudsz tenni egy külsõ vakut, dehát van sajátja is, ami alap igényeknek megfelel.

Egy 4 gigás microSD kártya 5ezer forint ,a 2 gigás xD 7ezer, 4 akkumulátor+töltõ olyan 6-8000, és érdemes esetleg valamilyen tokot választani hozzá.
például edigital.hu-n van mindkettõ, ott megnézheted, szoktak egész jó ajánlatokat összeállítani - adnak hozzá ezt-azt, kedvezménnyel (arra is jó, hogy lásd, mi mindent lehet hozzá összevásárolni)

Ha van rá lehetõséged valahol fogd kézbe ezeket a gépeket, hogy melyik illik jobban a kezedbe - sokat számít ám az is.

Yulcsa
na még egy kérdésem lenne, hajlok az UZ felé, de szerintetek megéri azt a 15 ezer Ft különbséget az 570? ahogy így nézem a nagylátószögû zoom ami különbség az 565-höz képest.
szóval a kérdés már csak, hogy 565 vagy 570 és mennyit ér ez a 15ezer ft, mert ugye még ezekhez jön hozzá aksi, meg memóriakártya.

Yulcsa
köszi szépen a tanácsokat! még meggondolom, nem lesz egyszerû döntés 😊 köszi még1x is! 😊

Timber
En azt mondom vedd meg az UZ-t. Kezdetben sokkal jobban ki fog szolgalni a kulonbozo helyzetekben mint egy tukros gep tenne egy alapzoom obival. Persze lesz sok olyan helyzet amikor mar nem fog kiszolgalni de a szavaidbol azt veszem ki, hogy ez meg odebb van. Egy szo mint szaz, szerintem az elejen kevesbe fogod erezni az UZ hianyossagait mint egy SLR+alapobi korlatait.

Ha viszont ugy erzed rogton melyvizbe akarsz ugrani es komolyan bele akarsz vagni a fotozasba akkor egy SLR + fix 50mm-es obi a legjobb valasztas. Ott aztan megtanulsz koNponalni 😊

~ I am the master of my fate, I am the captain of my soul ~

Dzsini
én nem tudok (és nem is akarok) dönteni helyetted, neked kell tudnod, hogy milyen igényeid vannak, milyen az anyagi háttered, milyen tulajdonságai fontosak számodra egy fotónak, mihez akarsz kezdeni a képekkel... stb.
Egy tükörreflexes mindenképpen hosszabb távú befektetés, hiszen elõbbutóbb valószínûleg vásárolsz hozzá még néhány objektívet, aztán esetleg cseréled a gépet és megmaradnak az objektíveid - ezért a vásárlással nem csak egy gépet, hanem egy rendszert választasz.
Az ultrazoom nem igényel ilyen szintû elhatározást, egy gépben, kis méretben kapsz egy sok mindenre használható, de minõségben (a tükröshöz képest) alulmaradó masinát, olcsóbban. Ehhez a befektetés esetleg pót akkumulátor meg egy állvány lesz, míg a másikhoz mindig lesz mit venned, van hova fejleszteni. Az ultrazoomnál viszont nincs igazából fejlesztési lehetõség, megvan a gép, a maga behatárolt képességeivel, és ha változtatni akarsz, mindent cserélned kell.

DJ RX7
SP-570UZ
ahhoz képest, hogy nem tükrös gép még az iso 1600 is használhatónak tûnik.

Yulcsa
kösz, épp ezeket böngészem most én is. hát nem tudom, melyik legyen. te melyiket vennéd, ha semmi extra célra nem kéne?

Dzsini
ezt nem tudom, olvass részletes elemzéseket róluk néhány oldalon, ott le szokták tesztelni az akkumulátor képességeit is.
570UZ teszt (képességei ugyanazok, mint az 565-é, kicsit más tokban van)
E410 teszt

Yulcsa
köszi, hát nem tudok dönteni, az optikai zoom azért fontos, de ezen meglepõdtem, hogy a 20-al szemben "csak" 3x-os az E410-é.
És aksival melyik hogy bírhatja? Volt egy HP-m évekkel ezelõtt, ami iszonyú hamar lemerült, aztán most egy Sony van, ez azért bírja, elég soká, az Olympusok hogy állnak ilyen téren? Az SP-be 4 aksi kell, a másikról nem tudok.

Dzsini
a nagyobbik mm értéket el kell osztani a kisebbel: 42/14 = 3 - tehát háromszoros az optikai zoom, az SP565-re írt 26-520 mm-el szemben 28-82-t jelent (az érzékelõméret miatt), tehát nagylátószögben körülbelül ugyanott van (28 és 26 mm), viszont tele állásban (nagyítva) 82mm van az 520-al szemben. Persze vásárolhatsz késõbb hozzá több, másfajta objektívet is, amivel más és más tartományokat fedhetsz le, de az Ultrazoom gépeknek pont ez az elõnye, hogy egy objektívrendszerben óriási átfogást oldanak meg, természetesen a minõség kárára.

Yulcsa
És pl egy ilyen szett: "Olympus E-410 digitális fényképezõgép kit (14-42mm objektívvel)" 80 ezerért jobbnak mondható, mint az SP565? Ennek mekkora az optikai zoomja?

Dzsini
Képminõségben a tükörreflexes érezhetõen jobb, de jóval nagyobb befektetés, hogy egy UZ zoomtartományát lefedd (ha egyáltalán szükséged van rá).
Neked kell igazából eldönteni, hogy egy könnyen szállítható, kicsi, széleskörûen használható UZ-t választasz, vagy nagyobb befektetéssel, esetleg több objektívet magaddal hordva a jobb képminõséget.

Yulcsa
Na akkor más segítséget kérnék tõletek... Olympus SP 565-uz vagy Olympus E-410? Ez utóbbi kicsit drágább, de tükörreflexes. Ez miben jobb? Nem vagyok otthon a témában, de szeretnék egy jó kis gépet venni. Elõre is köszi a tanácsokat!

5Dani
(loál, Taki bácsi Ladájának hûtõrácsán nagy Canon logó)

When someone saves a new HDR photo, god kills a kitten. Gyerekmunka jó, maláj elnök rossz! http://www.flickr.com/tokeletlen/

GregSB
Vagy én linkeltem, vagy arkangyal már nem emlékszem... és sajna nem is találom a linket 😞

Yulcsa
Üdv! Van valakinek Olympus SP-565 uz fényképezõje?
Ere a gépre gondoltam, hogy megveszem, csak attól félek, nagyon hamar lemerül. Tapasztalatok? Elõre is köszi!

Tikal

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

DJ RX7
Hi!
Régebben a topikba linkelt egy pdf file-t, amiben cégek voltak rangsorba állítva, meg stbstb. Azt hiszem GregSB volt az elkövetõ, de már nem igazán tudom pontosan.
Be tudná linkelni azt megint valaki nekem?

Dzsini
Ha van rá lehetõséged várj keddig (mivel zárva van minden hétfõn) és menj el valamilyen üzletbe, vedd kézbe, nézegesd meg a menüjét - és azt válaszd, amelyik jobban kézre áll.

Arra a következtetésre jutottam, hogy Pana Lx3 vs Canon SX110 IS. Megálmodom és holnap rendelem. Ha valami rosszat hallottatok vmelyikrõl akkor ne tartsátok magatokban. 😊
DirtyGab3sz
Jaja...kenon,pana,fuji...koNpaktban jóak!😄

Dzsini
Canon, Panasonic, Fuji - ezekkel nagy mellét nem lõhetsz a kisgépek közt. (meg esetleg a többiek ajánlanak még)