48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • DecenS
    nézd dani, csak az a tuti, hogy egyszer elpusztulunk.
    ettől eltekintva viszont a photome engem még nem nagyon b...tt át. a pentaxokkal próbálgattam (amikor épp adtam vagy vettem) és eddig csak egy esetben tűnt fel, hogy tévedett, de akkor épp a javamra.
    (a fickó, akitől vettem, aszonta 4000 expo, én kiolvastattam és kb. a fele volt a program szerint. lehet, hogy át lehet vágni ezt is valahogy, nem tudom, de lehet, hogy a koponya raw+jpg-be lőtt, vagy sokszor burst shoot-olt, nem tudom...) viszont ezt az egy esetet leszámítva mindig a korrekt értéket mutatta.
    az imént csak a Te (nyal) kedvedért lecsekkoltam a k20d-t meg a k100d-t is és totál azt mutatta, ami van...
    ennyit tudok ez ügyben.
  • 5Dani
    Ez a photome tuti hogy a valós expószámot mutatja?
  • REPS0L
    Köszönöm, kezd izgalmas lenni a dolog! :)
  • DecenS
    ökölszabályként talán azt lehetne mondani, hogy ha megkímélt állapotú a gép kívülről, talán a "belbecs" sincs nagyon leharcolva. persze élből ki lehet fogni egy stúdiófotós majdnem mindig állványon lévő, kopásnyom mentes gépét, amibe mégis belevertek százezer csiliárd expót.
    na ez pech.
    ha az állapota alapján jónak tűnik a gép, kérj az eladótól egy frissen exponált képet (raw-t lehetőleg). van egy photome nevű program, amivel ki tudod olvasni, hogy a gép zárja hányszor kattant, ha ez az érték kb. akörüli, ahogy a hirdetés szólt (lehetőleg minél alacsonyabbat keress), akkor valszeg nem nagyon akarják átb.ni a fejed.
    (mindezektől függetlenül is lehet simán szar a gép, pl. fókuszhibás, vagy leejtett - és ez nem feltétlenül látszik meg rajta, stb.)
    az is lehet, hogy 2 hét múlva egy jó állapotú gépnek is épp a te kezeid között fog széthullani a zárja.
    na az biztos elveszi egy kicsit a kedved a fotózástól.

összességében ha a zár rendben van, nem tapasztalsz fókuszhibát és a gép úgy nagyjából gusztusosan néz ki, akkor lelked rajta.
    nagyjából szerintem ennyi. a többire meg úgyis rájössz majd magadtól menet közben, aztán összekaparsz egy tisztességes gépre valót.. :)
  • REPS0L
    Köszönöm kimerítő válaszod! Neked is DecenS!

Mit vegyek figyelembe használt gép vásárlásakor? Sajnos nincs ismerősöm akit el tudnék rángatni, hogy megnézze a vázat :(
  • Garfield
    Nézd, 5Dani stílusa finoman szólva nem szerencsés, viszont bizonyos szempontból érthető. A digitális tükörreflexes fotózás kapcsán azért ma már igencsak illik szétnézni a neten, hogy mit, merre, mivel, hogyan érdemes csinálni. Erre te idejössz egy többszörösen irreális igénnyel:
    1. új tükörreflexes gépet 60 rugóért;
    2. újonnan akarsz megvenni egy minimum 2 generációval (300d - 350d - 400d - 450d - 500d) ezelőtti gépet, melyet már régesrég nem is gyártanak.

Az elvárások annyira irreálisak, hogy nem az a kérdés, milyen DSLR-t lehet kapni ennyi pénzért, hanem hogy lehet-e egyáltalán bármilyen DSLR-t is kapni.

Cinikusnak tűnhet, de a #42788-ban írottak teljesen megfelelnek a valóságban: a háromból bármely kettőt megkapod, de együtt nem. Döntsd el, mit szeretnél:
    a) új DSLR-t: először is menj és nézz szét a webshopokban, hogy mennyiben kerül ma egy ilyen gép és végre legyél tisztában a realitásokkal; vedd figyelembe, hogy egyes esetekben csak a vázt kapod meg és külön kell objektívet venni, máskor kitben megvásárolva van egy induló objektíved; 100-120 rugó alatt felejtsd el;
    b) max 60 rugó: az új DSLR-eket felejtsd el, a használt!!! DSLR-eknek is az alja, nézz szét online hirdetőoldalakon, pl. a lenti apronet.hu-n, aztán imádkozz, hogy ne legyen szar se a váz, se az objektív.

Tetszik vagy sem, az DSLR fotózás nem az az olcsó hobbi, vagy spórolsz rá 100-150-et, hogy legyen egy normális belépőszintű géped, vagy szerencsésnek kell lenned, hogy ne szívd meg, de akkor belevághatsz a használt gép vásárlásába.

A döntés a tied.
  • DecenS
    300D-t, 350D-t már semennyiért nem fogsz újonnan találni, mivel 3-5 éve kifutott modellekről van szó. talán már 400D-t is csak úgy lehetne újan találni, ha valahol beragadt készletben van, de szerintem ennek is 0 felé konvergál a valószínűsége...

nem tartom a legjobb ötletnek, hogy ennyire "koros", használt gépeket keresel, mivel szemmel láthatóan nem is igazán tudod, mire volna szükséged. persze ha nincs zsé, nincs zsé, hiába kar mindenki "jobbat" neked.. drágábban.
    akárhogy is, én azt javasolnám, jegeld egy kicsit ezt a vásárlás témát.
    először talán nézz körül, hogy ebben az árkategóriában márkától függetlenül milyen dslr-eket vesztegetnek, aztán ha gyűjtöttél egy csokornyit, néz utána egyenként a különböző típusoknak, mik a főbb felhasználói tapasztalatok, mik az egyes modellek erőssége, gyengesége, és végül ezek közül számodra melyik jelentené az ideálist megközelítő vételt.

és noha a canon-on túl nincs élet, azért mondok segítségképpen pár másik gépet, ami szóba jöhet: nikon d40(x), d50; olympus 410, 420; pentax k100d, k100d super, k110d.. a sony termékvonalát nem ismerem, de biztos azok között is akad valami.
    kb. ennyi.

és sanszos, hogy nagyon lestrapált gépet fogsz kapni, jó ha odafigyelsz, mielőtt kiköhögöd a zsét.
  • REPS0L
    rendben, köszi, érdeklődöm majd emberünknél!
  • 5Dani
    (első jobb)
  • 5Dani
    Tök felesleges a két kitobi.
    IS kit 60-ért rendben van, ha tényleg ennyi expós.
  • REPS0L
    erről mi a vélemény? 68k, sok kiegészítővel

vagy akár ez, irányár 65ért
  • HTS s3rg1nh00
    60k-ból?esetleg használt Sony A200...bár kitobival eléggé felejtős,normálisabb meg megint egy plusz 30-50k.
  • REPS0L
    akkor esetleg tudnál ajánlani valami mást?
    Nem vagyok tisztában vele hogy mi mennyibe fáj, írtam is hogy újonnan biztos nem találok ennyiért 300Dt vagy 350Dt, max használtan, de még ott sem biztos.
  • 5Dani
    60 ezerig használt 300D, 350D, 10D lehet reális Canon vonalon, le lett már írva.
    Apronet, index adok-veszek, google.
  • 5Dani
    Irreális elvárásai vannak, nem egyedül gondolom így. Ha beírok egy autós topikba, hogy minimálbért keresek, de Lexusnál alább nem adom, akkor fognak segíteni? És akkor majd én is hisztizzek?
  • REPS0L
    én sem igazán értem mit vétettem, van egy KM Z20asom amivel elég gyakran lövöldözöm, és most szeretnék nagyobbra váltani, ennyi a képlet...
  • Skynet85
    Hmm azért lehetne finomabban is, senki nem tanul meg semmit az anyja hasában, meglepődtem amikor elöszőr teljesen kiemritő és hasznos választ kaptam, mitha nem is sg-n lennék gonoltam, de látom még is csak sg ez is, tisztelet a kivételnek...(tudom takarodjak akkor én is :D )
  • REPS0L
    attyaisten. :D
  • 5Dani
    Takarodj akkor.
  • REPS0L
    nem véletlenül jöttem ide, de látom itt igen-igen segítőkészek az emberek.
  • Tomo15
    Te nagyon el vagy tévedve az árakkal.
  • REPS0L
    10D, 70ért? :o
  • pista89
  • Lateralus
    Ne idegesítsél te is !!! :P
  • Lateralus
    Há vegyé hozzá! Van ott egy csomó, ahonnan ez való. (aprónet) :)
  • pista89
    ez csak váz
  • REPS0L
    köszi, de azért jól jönne egy obi is hozzá :)
  • Lateralus
    LINK
  • REPS0L
    valami haszonosabb infót is adhatnál, nekem aztán jó a használt is, csak tükörrefis legyen.
  • Csacsi
    12 éves a srác. Elmondanád, hogy mit takar ez PASM mód? vagy tudsz ilyen gépet olyan 30.000-35.000 körül? Köszi előre is.
  • 5Dani
    Leegyszerűsítem a képletet neked. Vehetsz:
    -új
    -tükörreflexes
    -60 ezres
    digitális fényképezőgépet, de egyszerre csak két paraméter fog teljesülni.
  • harcu
    Azért nagyon nem mindegy, hogy mekkora az a gyerek, 10 éves vagy 15? Szerintem egy fiatalabb gyereknek egy PASM módokkal felvértezett fényképezőgép több, mint elegendő, a DSLR ráér később.Ha tényleg érdekli, akkor úgyis jön majd a következő gép, amit az igényei alapján választ ki, ha meg nem, akkor jó lesz apukának-anyukának nyaralást, születésnapot fényképezni.
  • REPS0L
    Üdv!

Kapok én még valahol 300D-t vagy 350D-t újonnan? sehol se találok igazából :o
    Igazából 60ért vennék valami gépet, nemhiszem hogy ezek beesnek ebbe az árkategóriába újonnan, max használtan, de hátha :o
  • Zoli007
  • HTS s3rg1nh00
    igaz amit Dani mondott,de mondjuk Fuji S1000/1500/2000 annyira nem rossz...igaz,nagyon hamar ki lehet nőni...
  • 5Dani
    30-ért csak olyat kap, amivel elveszi a gyerek kedvét a fotózástól, ami nem rossz taktika, ha hosszú távon spórolni akar -.-
  • Csacsi
    Sziasztok. Nem igazán értek ezekhez a gépekhez. De egy ismerősöm a fiának szeretne venni karácsonyra 30.000 Ft értékben fényképezőt. A gyereket úgy néz ki érdekli a fotózás. Ti milyen gépet ajánlotok erre a célra, ezen áron belül maradva(+-5000 értékben)

Köszi előre is.
  • DirtyGab3sz
    A kiskutya szokott akarni...:D
  • Me Ga
    Ha van cserébe egy új Nikon 24-70/F2.8 AF-S G ED objektíved, akkor beszélhetünk róla.
  • 5Dani
    300D-t kaphat.
    De azé tök jól bejelentette ide hogy mit akar :)