15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • abonyitomz
    nem vagyok egyenlőre jártas a 2. Vh-ban , de a németek , vagyis Hitler valódi okból inditotta el a háborút nem ? Mert a zsidók miatt vesztették el az 1. vh nem ????
  • Marseille
    Csak, hogy megértsd!
    Ha mondjuk az én hozzátartozóm halt volna meg Oradourban, akkor én jobban utálnám a partizánokat mint a Waffen-SS-t. Ők siettek Normandiába harcolni egy elit harcoló alakulat volt. Ez az egész nem történt volna meg ha egy két szaros partizán nem barbárkodik. Miért nem akkor harcoltak amikor kellett volna 1940-ben normális katonaként.
    Ja és mit tehetett róla a másik ezred aki a falutól 30 km re volt? Na ez a kollektív bűnösség elve amit utálok. Ha máskor annyira szeretik hansúlyozni, hogy nincs kollektív bűnösség akkor itt is tegyék.
    A Gurkák Olaszországban brit! parancsnokság alatt egy falu fériait végezték ki a nőket pedig halomra erőszakolták és ölték le. Na erről is kellene beszélni.
    Ja és ők mindezt csak úgy szórakozásból!! (felelősök semmit sem kaptak)
    Szóval ne gyere nekem itt a háborús bűnökkel, mert rengeteget fellehetne hozni amit a másik oldal követett el. Az oroszokról ne is beszéljünk, mert az egy 10 kötetes könyvet igényelne. A nagy becsület és keresztes háború hírdetőinek a britteknek és Amerikaiaknak olyan szövetségese volt mint a Szovjetunió(a bolsevizmus zászlaja alatt Sztálin több 10 millió embert ölt meg, ehhez képest Hitler kezdő volt) ). Hol van nekik joguk bárki felett is erkölcsi ítéletet hozni?
  • Zsolo007
    Nemcsak ott franciknál is... Hitler radikális eszméi viszonylag népszerűek voltak abban az időben külföldön is....USAról nem is beszélve....
  • Zsolo007
    Én egy szóval nem említem hogy elfogadható a tömegmészárlás vagy akár az hogy erőszakkal átveszik az uralmat egy másik ország felett itt erről szó sem volt, honnan vetted úgy mégis? Olvasd át pls mégegyszer a HSZem....

Mellesleg én itt NEM csak az SZUs vérengzésekről beszéltek, ugyanez megvolt az amerikaiaknál is (ahogy ma is megvan), briteknél, japánoknál....a háború brutalitással jár....DE EZ NEM JELENTI AZT HOGY EZ JÓ VAGY ÉN EZT HELYESLEM...
  • LSSAHPAUL
    Napjainkban is történnek civil mészárlások, lásd irak vagy izrael. Persze minden épp eszü ember sajnálja őket , de nem lehet tenni ellene semmit. Sajnos ilyen világban élünk. Pont ma olvastam hogy vagy 10évre itélték a szerb pilotát mert lelőtt egy ensz helikoptert a délszláv háborúban... Az amcsik hetente tutira csinálnak legalább egy ilyet. De őket nem lehet felelőségre vonni mert erősek, és megszabhatták azt hogy amcsi katonát nem lehet külföldön elitélni.
    Az más kérdés ha egy fikacnyi becsület lenne bennük leszerelhetnék a bűnösöket.
    Visszatérve a német megszálláshoz, a balti államok kifejetten örültek neki, felszavadítókként üdvözölték a németeket, és beálltak sokan a sokat szidott SS-be is. Ha jól tudom a totenkopf-ba.
  • Panzer76
    Szerintem semmi túlzás nincs benne, annyi hogy én nem tudtam pontos,tipusonkénti lebontást adni az adott angol veszteségekről, de I.C.ram kollegám megtette, köszi! A németeknél nem működött olyan jól a progaganda gépezet hogy hősöket kreáljanak mint a szöv.-nél, náluk egy század,ezredszinten ment szájról-szájra,és mint tudjuk a német hadseregben elég jól működött a rotáció elve(volt olyan h.o. amely 3havonta váltogatta az állomáshelyét, vagy feltöltés hátországba,újrafegyv. , etc.etc. és így kiváló lehetőség nyílt arra hogy minél többen megtudják hogy az adott katona mit cselekedett.Annyi igazság van a dologban hogy először kilőtte a sor elején, utána pedig a sor végén állót, ezáltal megbénította az egész menetoszlopot :-) De hát ez is kinek jutott volna eszébe ha meglát egy 30szoros túlerőt ??
  • Pluskast
    Na, hogy válaszoljak rá. Igen olvastam. Max Hastings: Út Oradourba. Mind ez nagyon szép amit itt leírtál majd mindjárt meg is sajnálom azokat a szerencsétlen ss tiszteket és esetleg szenté is avatom azt a 2 megyszálló katonát. De azt még mindíg nem értem, hogy a partizánok tevékenysége miatt mi a büdös francért kellett kiírtani egy egész falu lakosságát a csecsemőtől kezdve az idősen át? És az, hogy ez nem hadosztály szinten történt, az talán felmentést jelent? Azok a waffen ss katonák talán nem az alkulat tagjai voltak? Megbüntette őket valaki is a háború alatt német részről azért amit tettek?
  • Marseille
    Ja azt elfelejtettem mondani, hogy levágták a nemi szervét és a szájába tették a karóba húzás mellett.
    Ha TE ezt láttad volna, hogy ezt tették a parncsnokoddal mit tettél vona?
    Ezt nevezik hirtelen felindulásból elkövetett emberölésnek. Ráadásul háború volt és ellenséges területen voltak.
  • Marseille
    Ismered TE Oradour teljes történetét. Az elejétől a végéig? Nem úgy történt, hogy a frontra siető SS-Das Reich hadosztály néhány katonája csak úgy passzióból felégette és lelőtte a falu lakóit. Persze erről soha sem szeretnek beszélni. Először is ez nem hadosztály szinten történt. A mocskos partizánok elfogtak két védtelen SS tisztet a környéken akik előre mentek. Megkínozták majd karóba!! húzták az egyiket. A másiknak sikerült elszöknie. És értesítette a karóba húzott tiszt embereit, hogy mi is történt parancsnokukkal. Amikor a katonák megtalálták Oradour mellett a karóba húzott parancsnokukat akkor már lehetett számítani a megtorlásra. Persze a "bátor" partizánok már sehol sem voltak hagyták, hogy a falu lakosságát mészárolják le az ő aljas tetteikért. Talán direkt kapóra is jött a kommunista maquiknak(partizánok), hogy majd a háború végén felmutassák milyen aljas is a Waffen-SS. Tehát ez is egy provokációra adott válasz volt. És nem hadosztály szinten!! Különben a hadosztály parancsnok rögtön az első vonalba küldte a felelősöket. Persze ez akkor is elfogadhatatlan. Erre nem lehet hivatkozni, de a teljes képhez hozzá tartozik. Számos esetben a közvélemény meg van vezetve nem ismeri a teljes képet. A csusztatás sok esetben óriási.
  • Pluskast
    Nos. Az, hogy szerinted elfogadható az ha embereket egy eszme nevében megölnek- teljesen függetlenűl attól, hogy azt a nácik a törökök vagy a komcsik, vagy a a keresztesek, conquistadorok stb-k tették -az a te dolgod ezen nem vitázom.
    De azt azért nem mond nekem, hogy elfogadható volt, hogy fél európát lerohanták és megszálva tartották. Mi sem örűltünk annak, hogy a ruszkik itt voltak a nyakunkon több mint 40 évig. Képzeld el akkor azokat a nemzeteket akiket megszálltak a németek, hogy örűlhettek. Amúgy meg szerintem az is elfogadhatatlan, hogy valakit megfosszanak önkényesen az állampolgárságától. Elismerem a zsidóknak mindíg is nagy szerepük volt/van a gazdasági életben. Ráadásúl most már nagyfokú üldözési mániában is szenvednek. De ez akkor sem ok arra, hogy kinyírják őket.
    Egyébként meg PLacinak igaza van az oroszok is nagy gennyládák voltak. Ugyanúgy nálluk is volt faji üldözés és ugyanúgy Sztálin is kiírtott -kevésbbé ismert- népcsoportokat és ő is ugyan annyira gyűlölte a zsidókat mint Hitler. Egy különbség volt a két diktátor között. Sztálin a győztesek oldalán fejezte be a háborút.
  • Zsolo007
    Ha náci lennék akkor valószínűleg horogkeresztete tetováltatnék magamra mindenhová, és az utcán fennhangon ordibálnám hogy vesszen az összes zsidó.... :)

De mivel nem vagyok náci így nem teszem ezt...

Amúgymeg a pénzvilágot mindíg is a zsidók irányították...ezt nem lehet tagadni....mitgondolsz miért van az hogy a 2. VH után létrejött a zsidó állam de a palesztin spec azóta sem, hogy a izrael harcban van a fél arab világgal, amerika bezzeg még támogatja is......meg az hogy mennyire sírnak hogy fel kell kutatni a náci mészárosokat, közben a sajátjaik vígan élnek Izraelben szal....
  • PLaci #435
    "Viszont az az igazság hogy egy dologban nagyon igazuk volt a németeknek, ez pedig nem más minthogy a világot a zsidók irányítják, ez így volt akkor is és manapság méginkább...."

Úristen... Miket mondanál, ha náci lennél??

A németek melett az oroszoknak voltak szörnyű tettei, pl a tömeges megerőszakolások. Csak Berlinben kb 1 millió nőt erőszakoltak meg.
    Ja, és a németek megtaláltak egy tömegsírt az oroszország által elfoglalt lengyel területeken, ahol egy csomó lengyel katonát gyilkoltak le.

1ébbként a végső megoldást tényleg azért találták ki, mert nem tudták az USA-ra sózni a zsidókat, mert visszaküldték őket.
  • Zsolo007
    "A baj ott van, hogy az eszme amiért harcoltak olyan valami volt, ami a világ és az emberiség számára elfogadhatatlan"

Szerintem tévedsz...a nagyhatalmak nem azért mentek neki NOnak mert az eszme embertelen volt....az összes nagyhatalom hadseregében voltak vérengzések, civil áldozatok a háború ezzel jár. A különbség annyi hogy míg a vesztesek minden mocska felszínre kerül addig a győzteseké ritkábban.......

És egy picit tovább is megyek.....(mégmielőtt bárki azthinné hogy náci vagyok, most tájékoztatom hogy nem) Szerintem még az eszme sem volt olyan nagyon rossz. Tudomásom szerint a zsidóüldözés az eleinte csak azzal járt hogy kiutasították a zsidókat NOból.....az már emberi brutalitás és őrültség hogy később jöttek a haláltáborok...

Viszont az az igazság hogy egy dologban nagyon igazuk volt a németeknek, ez pedig nem más minthogy a világot a zsidók irányítják, ez így volt akkor is és manapság méginkább....A felsőbbrendűségi dolgot meg mindenki használja valamilyen szinten a háborúban....ez erőt ad a katonáknak, szükséges ahhoz hogy ölni tudjanak....

UI.: Már előre érzem hogy ez nagy port fog kavarni
  • Pluskast
    Nos az tagdhatatlan tény, hogy a német katonák igen csak jó harcoltak, különben nem tartott volna majdnem 6 évig a háború. Az is tagadhatatlan, hogy az ő oldalukon is voltak hősök, hisz a bajtársiasság és az önfeláldozás ugyan úgy megvolt nálluk is mint bármely másik szövetséges hadseregben. A baj ott van, hogy az eszme amiért harcoltak olyan valami volt, ami a világ és az emberiség számára elfogadhatatlan. Lásd az oraduri - bocsi, hogy fonetikusan írom le - mészárlást a waffen SS részéről, vagy az ardenneki csata alatti gyermekek legyilkolását. Ezek és még más eset igen csak rossz fényt vet az akkori német harcoló alakulatokra. És ne feledjünk el egy igen csak fontos tényt, amit az ókori galloktól kiindúlva a római birodalmon át minden győztes nemzet érvényesített. Jaj a legyőzötteknek.......
  • TBalazs
    Szükség van rossz példára is. Okos ember tanul belőle.
  • Strahd_
    "És Európa fiataljai soha sem fogják elfelejteni a német katonák helytállását. Ez a hősiesség jutalma...a halhatatlanság."
    Ugyanez a sorsa a patkány gyáva németeknek is...
  • metlogen
    A versenygésben teljesen egyetértek veled,a gazdasági fejlődéshez nélkülözhetetlen.viszont a hadsereg az legyen egységes és szervezett, minek foglakozzon több gyár is úgyanannak a terméknek a fejlesztésével és kutatásával titokban,mikor mindegyik képes lenne más és más termék előállítására,csak egy kis összhang kellett volna.Himmler is nagy előrehaladástlátott a V1-es rakéták fejlesztésében,meg is szerezte annak az írányítását.Csak egyetlen baj volt vele hogy magáénak akrta a dícsőséget,és mindenkinek azt híresztelték hogy légvédelmi mérőeszközöket gyártanak.Ha viszont megoszotta volna mással is elképzeléseit talán sokkal hamarabb,és tökéletesebb lett volna a fegyver.Anglia tökéletesen szervezett volt,de mégse jutott előrébb,egy közponi hivatal írányított mindent.
    Ezeket külömböző alhivatalok felügyelték példáúl:hadügyi tanács,Maud bizottság,
    gépesített egysége tanácsa.Aki előállt valami új dologgal az csak ezeken keresztűl kezdhette el a kutatást és fejlesztést.Mindezek szervezettségek ellenére soha semmi új fejlesztést nem fogadtak el,ami bevált azt úgy is hagyták. "Ha száz döntésből egy hibás ,azt úgy fogják értékelni,hogy rendkívűl jó munkát végzünk.A bizottsághoz benyújtott száz találmányból 99 használhatatlan,így aztán rendkívűl jó munkát végzünk,ha mindegyiket elutasítjuk."
  • I.C.ram
    A verseny mindig csak segíti a fejlődést. Jobbat, erősebbet, megbízhatóbbat, olcsóbbat vezérszavak vannak mindig a versenygésben. Minden fejlődés ezen alapszik. Ha monopol helyzetben lennének, akkor nem lennének rákényszerítve, hogy jobbat alkossanak, mert minek, úgyis a miénket fogadják el, és csak mi kapunk pénzt.
  • metlogen
    Hát a haditechinika kutatások olyan mértékben elfajtulak,hogy szinte saját magukat vetették vissza.A Németeknél szinte minden új fejlesztész elfogadtak.Ami nem is volt baj,csak ezzel elindítottak egy versenygést,és a gyárak egymástól elkülönítve titokban valosították meg terveiket.Erre elég sok példát írtak mondjuk a haditengerészet rendelt egy olyan ágyút amit légvédelmi és hajók ellen is bevethetett,erre a kijelölt kutatócsoport meg is kezdte a fejlesztést titokban.Viszont a légvédelem is kitalálta hogy neki is kellenne egy ilyen,de ők egy másik fejlesztőt bíztak meg, és azok is legyártották titokban.Szóval jópár gyár foglalkozott ugyanazon a fejlesztésen elszigetelve egymástól.Sőt Hitler a háború elején a kezdeti sikerektől felbuzdúlva betiltotta a védelmi fegyverek gyártását is (ezt később igen csak megbánta).
  • Ronny
    kenyér
  • Sheke
    nemtom hogy maradjon valami belőlük
  • I.C.ram
    Minek? :D
  • Sheke
    de azé berlint bevédhették volna
  • I.C.ram
    akkor már tök mindegy volt.
  • Sheke
    az volt a hiba hogy hitlernek elborult az agy és mindenkit északra küldött minor berlint kellett volna védenie nincs igazam?
  • metlogen
    Hello

Pont most olvasom hogy a Németek mennyire elcseszték a haditechikai eszközök fejlesztését.Szervezetlenségüknek köszönhetően sokkal elöbbre jutottak volna,és talán a háború végkimenetele is másképp alakul.Bár meg kell hagyni véleményem szerint így is ők voltak a legfejletebbek,csak már rosz időben,és rossz helyen.
  • I.C.ram
    Azért ez nem teljesen így történt :)

Líbia olasz gyarmat volt elég régóta. Szomália szintén Eritera is szintén. Etiópia meg nem volt gyarmat, max megszállt terület, amit fel is szabadítottak az angolok. Etiópia csak 36-tól olasz terület, szal nem is azzal kezdődött a gyarmatosítás.
  • [NST]Cifu
    Nekem máig emlékezetes maradt a középiskolai történelemórán a tanárom fergeteges előadása erről az eseményről. Valahogy így adta elő:

Mussolini megirigyelvén Hitler sikeres 1939-es és 40-es hadjáratait, eldöntötte, hogy ő is hódítani fog, és ha már elkezdi, akkor meg is fogja alapítani a Mediterrán térségben az új római birodalmat. Tehát leültek a térképhez, és körülnéztek, hol is kezdjék a dicsőséges hódítást. A szemük Albánián akadt meg. Hát, végülis Albánia híresen komoly katonai erőkkel rendelkezett már akkor is, így az Olasz hadsereg, ha kemény harcok árán is, de sikeresen megszálta Albániát.

Csaptak is rögtön több nagy ki-, be- és felvonulást, hasonlóan ahogy a németektől látták, hogy mindenki tisztába legyen 'korlátlan' hatalmukkal. Mussolini étvágya megjött, ezért egész Észak-Afrikára kiterjedő háborúról vizionált, és természetesen a "történelmi konkurens" görögök leigázásáról. Ez már nem ment olyan olajozottan, lévén Észak-Afrikában a Brit Nemzetközösséggel futottak össze, míg Görögországban harcias görögökkel. Mint kiderült, a régi rómaiaknak talán kicsivel több közük volt a hadak művészetéhez, mivel nekik sikerült a briteket és a görögöket leigázni, míg Mussolini csapatainak azzal kellett szembesülniük, hogy bár az Albániai hadjárat azt sugalta, az ókor óta azért fejlődött valamicskét a világ, és mindkét hadszintéren az egyik megalázó vereség után a másikat szenvedte el az olasz hadsereg. Ezek után Mussolini kétségbeesetten kezdte el kaparni Hitler ajtaját, hogy segítsen már, mert oda lesz a dicsőség.....

Bocs az ömlengését, de ahogy ezt előadta a tanár, az valami iszonyú szórakoztató volt... :)
  • LSSAHPAUL
    Akkor már értem mire tervezték az olasz tankokat... a négerek biztos úgy menekültek előle mint oroszlán elől a gazella :D
  • PLaci #417
    Mivel az akkori Etiópia is olasz gyarmat volt, Líbiát és Etiópiát egyesítendő kellett neki Egyiptom.

1ébbként az olasz gyarmatosítás története:

1.) Etiópia az utolsó még gyarmatisítatlan terület, hopp olaszország ráugrik.
    2.) Líbia önálló császárság, de mivel közel van, nincs semmi szövetségese, és hadereje kb 0, az olaszok egyszerűen legázolják.
    3.) Ezt teszik az Albániával is.

A tanulság:

Voltak hadseregek, amik még az olaszoknál is szarabbak voltak!
  • PLaci #416
    a németek 6, a japánok 4 évig ;)
  • LSSAHPAUL
    :D Megvoltak áldva a németek a szövetségesikkel. Az olasz+vichy, román egységek alig várták hogy megadhassák magukat. A japánok elbaszták midwayt, a magyaroknak meg még normális ruhájuk sem volt.
    Csoda hogy kihúzták 4 évig a háborút.
  • I.C.ram
    Afrika két okból volt fontos. Suez, mint az egyik legfontosabb átjáró, és kapu a közel-kelethez, ahol volt már olaj akkor is. Ja meg Mussolini nagy álma volt még a Római bir részleges visszaállítása.
  • LSSAHPAUL
    Gondolom nem írok újat.. de azért leirom :)
    Észak Afrikába az utolsó pillanatban érkeztek a németek. Az olaszok a teljes megsemmisülés szélén álltak. A németek Rommel taktikájával majdnem elfoglalták Egyiptomot. 1 dolgon ment el az egész: az utánpótláson.
    Vagy Máltát kellett volna elfoglalni vagy több tengeralattjárót kellett volna küldeni a térségbe. És persze küldeni a tankot repcsit annyit amennyit Rommel kért. Persze ha Monty kért valamit azt mindig megkapta.
    Ha az angolokat eltudták volna vágni az utánpótlástól vagy Máltát elfoglalják, úgy gondolom hogy Rommel helyett bármelyik német tábornok kiűzi a szövetségeseket afrikából.
    Csak azt nem értem mi a francnak kellett az olaszoknak afrika.. Csak nem az ókori római birodalmat határát akarták visszaállítani ? :)
    Hagyni kellett volna megdögleni őket, és az így "megspórolt" hadosztályokkal kiegészülve gőzerővel bevenni Moszkvát.
  • Marseille
  • I.C.ram
    Amcsik is dicsérik őket. De a németek is ugyanúgy a többieket. Így fair. Mindegyik oldal nagyon derekasan kűzdött, ezalól talán az olaszok voltak kivétel, de még ők is keményen harcoltak, csak semmi utánpótlásuk nem volt ,se kaja, se semmi. Az olasz gazdaság is gyakorlatilag a II. VH idején született meg azelött egy nagy csőd volt.
  • I.C.ram
    Ja az afrikai hadszintér vége felé. De az elején a németek uralták a levegőt végig. Ezért is jöttek létre a SAS alakulatok, hogy a német reptereket rongálják.
  • Marseille
    Goebbels teljesen hitelesen mutatta be a harctéri eseményeket. Csak amikor megfordult a hadi szerencse, akkor kezdett el csúsztatni és etetni. Különben is a hadsereget kurvára nem érdekelte, hogy Goebbels mit mond. A hadsereg végig leközölte a valós helyzetet. Amiket most tudonk azt nem a Goebbelsi propaganda találta ki azt mindet a hadsereg főparancsnoksága archiválta.
    Goebbels csak a népet etette, de a hadsereget nem tudta. :)))

Afrikában jelentős RAF egységek állomásoztak. Miről beszélsz? És állandóan kapták a amerikai utánpótlást Egyiptomon keresztül
  • Marseille
    Ha én elfogult vagyok akkor, Te mi vagy? Mindenáron elakarod hitetni, hogy, amiket leírtak az hazúgság vagy csúsztatás. Miért van az, hogy a németek ellenfelei(brittek, Skótok, Amerikaiak) halomra dicsérik(elismerik) a német katonákat. Volt angol pilóták tisztelegnek Marseille sírjánál felújítják a sivatagi emlékhelyét akik harcoltak ellene. Csak szuperlativusokban beszélnek az Expertekről, Rudel-ről , Gallandról stb. Azok, akik kételkednek azoknak nem érdeke, hogy kiderüljön a német katonák emberfeletti teljesítménye,(ők a mai politikai érdekeket szolgálják szerte a Világon), de egyet mondhatok a volt szövetséges veterán katonák nem kételkednek Ők látták és tapasztalták mindazt a páratlan emberfeletti teljesítményt amit annak idején ellenfeleik végrehajtottak. Nem véletlen, hogy százával jelentetik meg könyveiket és elismerően szólnak volt ellenfeleikről. Hol cél pl. az hogy a mai Németországban, kiderüljön az igazság? Egyesek mindent megteszteszenk , hogy elpalástólják a teljes igazságot. De szerencsére egyre több hiteles adat kerül felszínre. És Európa fiataljai soha sem fogják elfelejteni a német katonák helytállását. Ez a hősiesség jutalma...a halhatatlanság.
  • PLaci #407
    Azért azt meg kell említeni, hogy Marseille -en kívül szinte az összes többi a keleti fronton szerezte a legtöbb killmark-ot