15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
#486 Elfelejted a molotov koktélt :)
Molotov finn tábornokról kapta a nevét. A szovjet - finn háborúban nagyon megszivatták a ruszkikat a finnek!! erről is lehetne egy rájen közlegény megmentése szerü filmet csinálni. :) -
#485 Nem látod a fától az erdőt. Ne azt akard összehasonlítani, hogy mit csinálnak, hanem azt, hogy hogyan... -
#484 A "diverzáns" egységek már az ókorban is ismertek voltak, az ellenfél hátába kerültek, felgyújtották a gabonaraktárakat, vadásztak a hírvivőkre, stb.
Tehát vissza lehet menni ilyen téren jóóóó messzire.
A hagyományos értelemben vett deszant egységek nem azonosak azonban a gerilla harcmodort folytató különleges egységekkel, a deszantosok hagyományos harcmodort folytatnak "csak" az ellenség hátába kerülnek a légi szállítás által. -
#483 A Flak 88 mozgékonyság és páncélvédettség terén talán kicsit alulmúlja a KV-1-et, nem? ;)
De természetesen harckocsikba gondolkozva nem volt ellenfele. A hosszú csövű Pz.IV.-esek csak 1942-ben jelentek meg (Pz.IV.F2), míg a KV-1 1939 végén. 1941-ben még csak a 88mm-es Flak vagy a 105mm-es vonatott ágyú tudta kilőni a KV-1-et... -
#482 Írtam hogy az iraki terroristák! NEN a bin laderes terroristák!
De a partizánok mindegyike terroristának minősülne ha az amcsik ellen lépnének fel.. nem gondolod ?
De úgylátom van aki elhiszi hogy a partizánok azok akik a gonosz németek ellen harcolnak ,de ha a jóságos amerika ellen harcolnak akkor terroristák és hihetetlen bánásmódban kell részesüljenek ha szerencsétleneket élve elfognák. -
#481 Ja. A háború utáni napokban elindult 3 személyszállító hajó amelyen német asszonyok és gyerek voltak. Amerikába vagy az isten tudja hova akartak emigrálni. De egy orosz tengeralatjáró mind 3mat elsülyesztette. több mint 10.000 ember veszett oda. De bezzeg a titanic vagy a lusitania katasztrófájáról napjainkban is filmet ,dalt stb írnak pedig a két amcsi hajón összesen sem voltak 3000-ren. Nem beszélve hogy a németek tényleg csak gyerekek és nők voltak. Ez a katasztófa nem a titanic. -
#480 partizánok=terroristák ? -
#479 A partizánok ugyanolyanok mint a terroristák irakban. A hazájukat megszálló hatalom ellen harcolnak.
Tehát irakban partizánok harcolnak napjainkban és a francia partizánokat is nyugodtan hívhatjuk terroristáknak. -
#478 háborúban, szerelemben mindent lehet...
nézd csak meg mit csináltak a német tengeralattjárók...az se különb ennél. A gond viszont ott van, hogy az emberek szemében a németek sokkalta több gonoszságot, és kegyetlenséget követtek el, mint a szövetséges hatalmak, pedig közel sem így igaz, csak ugye a történelmet a győztesek írják... -
Marseille #477 Miről beszélsz a partizánok egy illegális félkatonai alakulat. Mindig lesből támadnak mint a patkányok. Ha meglátnak egy védtelen konvojt, ami sok esetben egészségügyi tele nővérekkkel orvosokkal rögtön lecsapnak rájuk és állat módjára elpusztítják a sebesültekkel együtt. Tudod miket műveltek ezek a partizánok a II. világháborúban? Undorító férgek. Ezeket azonnal agyon kell lőni. Nekik az ember élet mit sem számított. Hogy lehet ezeket ősszehasonlítani a mai elit egységekkel. Nagy tévedésben vagy. -
#476 Az első kommandós egységeket akkor is az angolok állították fel, nem a németek,tehát az ún. "alattomos harcmodor" is az ő találmányuk! A deszantosok is nevezhetők egyfajta speciális egységnek, ezt a harcmodort pedig az oroszok találták fel. A 20-as évek végén Oroszországban dolgozó német Reichswehr kiképző tisztek meghívást kaptak egy nagyszabású deszantos hadgyakorlatra.Nem tudták mi az.Az egyik kiképző egy bizonyos Kurt Student.... Itt 2(!!) hadosztálynyi katonát(a későbbi Specznaz gerince) dobtak le minimális esés általi sebesülés mellett; ezután adtak a németek parancsot egy ejtőernyős hadosztály felállítására,amelyet később több is követett,csak a Krétai nagy veszteségek után sajnos földi egységként alkalmazták őket. Ők tudtak fél hadosztálynyi erővel feltartóztatni egy egész amerikai hadsereget több héten át Monte Cassino-nál. -
Marseille #475 "németeknek a Tigris és a Párduc megjelenéséig nem volt hozzá fogható fegyvere"
Dehogyis nem a FLAK 88 szerencsére. A Kim Vorosilov tankokat egy fejlettebb PZIV-es(hosszú csövű) is megsemmisítette. :) -
#474 Alattomos móson rongálni, kiséret nélküli konvojokat megsemmisíteni stb nem bátorság hanem barbárság és gyávaság.
Ilyesmit a németek is csináltak, sőt már jóideje bevett "gyakorlata" a modern hadművészetnek. Az összes speciális alakulat gyakorlatilag erre a harcmodorra épít, és kétségkívűl ők alkotják a hadsereg "elitjét" manapság...
-
#473 Semmiképpen, különösen ilyen közelről. A KV-1 a maga korában az egyik legjobb (ha nem A legjobb) nehéz harckocsi volt, a németeknek a Tigris és a Párduc megjelenéséig nem volt hozzá fogható fegyvere, de szerencséjükre a rosszul kiképzett személyzet, és a rossz hadvezetés miatt 1941-42-ben a KV-1 nem tudott túl sokat megmutatni képességeiből.
A KV-1 46 tonnát nyomot, a Turán a 20-at sem érte el (a Turán II. 19.2 tonna volt), tehát a Turán csak a magyar terminológia szerint volt "nehéz" harckocsi... -
#472 Messze nem!
Németországot blokád alá vonta a brit haditengerészet, akkoriban Németország eléggé rá volt utalva a külföldről, hajókon érkező élelmiszernek és nyersanyagnak, a blokádnak hála tehát igen sanyarú lett a németek sora. A hátországban már 1917-ben is megjelent az éhinség, és 1918-ra már tarthatattlan lett a helyzet. Ha egy Hitlerhez vagy Sztálinhoz hasonló diktátor vezette volna az országot, talán még egy, esetleg két évig elhúzodhatott volna a háború befejezése, de az akkori német vezetés ennél azért magasabb erkölcsi szinten állt, és inkább feladta a harcot, illetve alávetette magát a megalázó békeszerződésnek, minthogy további százezrek vagy milliók haljanak és nyomorodjanak meg.
Annyi igaz a nácik elméletéből, hogy a háborút kihasználva több kereskedő is keményen megszedte magát a háború alatt, kihasználva a szükséghelyzetet, de ezzel a váddal egyaránt lehetett élni zsidó és nem zsidó kereskedőkkel szemben is... -
#471 A Gurkák Olaszországban brit! parancsnokság alatt egy falu fériait végezték ki a nőket pedig halomra erőszakolták és ölték le. Na erről is kellene beszélni.
Ez még nem felmentés a másik oldal számára...
Mindenestre a németek és a szovjetek esetén történt a legtöbb atrocitás. -
#470 Ezt nevezik hirtelen felindulásból elkövetett emberölésnek. Ráadásul háború volt és ellenséges területen voltak.
Ettől még a legalja szintű, emberszámba nem vehető mészárosok. Felindulásból tették, vagy sem... -
#469 Ja. Ha nyerek a lottón akkor veszek egy Die Leibstandarte ruhát :)
http://ww-2militaria.com/seclev/catemp2.htm
http://ww-2militaria.com/seclev/dressuni2.htm -
#468 Egyébkétn csak érdekességként, hogy a 3. birodalom hadseregének, és a későbbi ketté osztott németország egyenruhái Hugo Boss álltal alapított divatcég tervezte :) Azért néznek ki olyan jól. Messze a német egyenruhák voltak a legszebbek. -
#467 Közepesek voltak azok, nem nehezek, még magyar viszonylatban is. -
#466 a turan tankok csak magyar viszonylatban kaptak "nehéz" besorolást, valójában a paramétereik egy panzerIII-hoz hasonlítottak -
#465 köszi hogy utána néztél- így már érthető.. -
TBalazs #464 Szerintem tökéletesen fölösleges belemenni ki hány és milyen bűnt követett el, pláne, hogy miért. Oldalakat lehetnem megtölteni és akkor se érnénk a végére.Minden oldalnak megvoltak a maga bűnei, ez alól nincs kivétel. Háború volt, a németek (főleg a Waffen SS egységei) a végsőkig akartak harcolni, nem riadtak vissza semmitől. A ruszkik megtehettek bármit, senki és semmi nem tartotta vissza őket. Az angol-amerikai erők a földi harcokban kíméletesek voltak, de a bombázóoffenzíva azért csúnya egy dolog volt. A japcsik se tartóztatták meg magukat, szal az éremnek itt is két oldala van.
A Balti államok népeinek voltak saját SS egységeik:
15. (1.lett)-, 19. (2. lett) - SS grátoshadosztály
20. (észt) - SS gránátoshadosztály
Turánnak 40mm-es lövege volt. KV1 nek 76,2mm-es és jó vastag páncélja. (http://www.onwar.com/tanks/) -
Marseille #463 Oradour és Tulle a Waffen-SS sötét oldala marad ez nem vitás (Sajnos követtek el más jellegű túlkapásokat is). Csak azért írtam le a részleteket, hogy lássuk lehetőleg a teljes képet. Lényegében egy provokációra adott túlzott igazságtalan válasz volt. Viszont ezért nem terhelheti a felelősség a többi százezreket, akik tényleg becsülettel és alázattal harcoltak a Waffen-SS-ben. -
Cnut #462 A partizán harcmodorra nem mondanám így egy az egyben hogy gyáva... Mondjuk, hogy lehetetőségeihez képest a legnagyobb kárt igyekszik okozni az ellenségnek és ha ebből a szemszögből nézed, okos dolog. Az eredményességét nem kell bizonygatni, vietnámban azok a sárgák nem kis dolgot vittek így véghez. Karóba húzni viszont valakit a 20.században, az tényleg barbárság. Két tisztért egy falut lemészárolni szintén és háborús bűn is mert civileket öltek. Persze ez a szövik részéről gyakran előfordul (oroszoknál főleg). De attól még nem lepődök meg mert ugye "háborús bűnöket csak a vesztesek követnek el". Illetve a "a háború vége a béke, a győztes és a vesztes között csak annyi a különbség, hogy a vesztes büntetik". -
Marseille #461 Odáig rendben van, hogy fegyvert fogsz, de akkor férfiként viselkedj. Vállald a tetteidet. És ne egy gyáva féregként. Alattomos móson rongálni, kiséret nélküli konvojokat megsemmisíteni stb nem bátorság hanem barbárság és gyávaság. Német tiszteket lelőni az utcán nem nagy dicsőség egy kapitulált országban. Miért nem a vonuló fő csaptegységeket támadták meg? Mert tudták, hogy lekaszabolják őket egy szálig. Az már nem tetszett nekik. Azok a katonák felsőbb parancsra voltak ott a kötelességüket teljesítették. Ha én elkaptam volna egy partizánt biztos, hogy agyon lövöm ott helyben. -
#460 Igen, ezek a halálközeli háborús élmények örökre bevésődnek az ember emlékeibe. -
#459 Persze elismerem hogy lehetséges az hogy felszínesen ismerem a történetet,a tényeken sajna ez már nem változtat. Hogy kibírta volna-e? Attól függ mivel volt szerelve aKV-1. Szerintem 76milis hosszúcsövű, a magyar meg valamennyivel gyengébb. Én már nem tudtma beszélni a két veteránnal erről mert a 70es években meghaltak,állítólag egy kicsit be is ketyóztak a fogságban. A Turán meg az oldalát mutatta az oroszoknak,amikor ez történt. Pluskat ! Nem akartalak én megbántani a Sztálinnal kapcs! :-) -
#458 Az én nagyapám is írt naplót. Kicsit nehéz elolvasni, mert igen csak régies a kézírása. De abban a naplóban is van egy-két "érdekes" rész. Az egyik ilyen sztori amikor egy lövészárokban a bajtársa és legjobb barátja kb 2 m-re volt tőlle és a nagyapám szeme láttárra vitte szét a fejét egy gránát. Meg is halt a nagyapám 65 éves korában rákban és mikor már a végső stádiumban volt és nyomták bele a morfiumot a nővér mesélte a szüleimnek, hogy egyfolytában a háborús élményeiről beszélt egészen a halála percéig. -
#457 Én is hallottam pár sztoryt akik visszajöttek orosz hadifogságból.
: volt egy sebesült japán fogoly a magyarokkal egy táborban ,akitől úgy féltek a ruszkik hogy messziről dobták be neki az ennivalót.. szóval addighúzta a kis japán mig elnem kapta egy őr nyakát.. már csak ez éltette hogy hátha eltud kapni még egy ruszkit. És sikerült.. -
#456 áhh turán könnyű-közepes harckocsi volt (páncélzat alapján közepes, löveg alapján könnyű, asszem) -
#455 Ha jól emlékszem egy rövid csövű 76mm ágyúja volt. -
#454 Csak mint laikus szeretném megkérdezni hogy a Turán az nem e birt volna ki egy KV1 lövést ? Nehéz harckocsi volt a Turán is ha jól tudom, és a KV1-nek nem volt annyira erős a lövege... -
metlogen #453 Az én öregapám is kint volt a keleti fronton,és 4 évig volt hadifogoly.Hálistennek meguszta és hazajött,a legjobb az egészben hogy naplót írt az egészről.filmbe illő történetek vannak benne.Példáúl amikor már annyira éheztek a fogolytáborba, krumplit loptak,felmásztak a tisztiszállás épületének tetejére,és onnan dróton engedték le a krumplit a kéményen kersztűl hogy megsüssék.Pechjükre elkapták őket,és reggelig énekelniűk kellet a tiszteknek, amig mulatoztak.Aki abbahagyta az éneklést azt egyből felakasztották.A táborban minden nap felakasztottak egy embert,elrettentés képpen.Persze nem csak a táborban tartozkodtak hanem reszelő gyárban,gátépítésnél,és hajóakna talpat gyártattak velük.Nem lenne elég hely hogy leírjam mi mindenen keresztűl ment. -
#452 Magyarok biztosították a későbbiekben a szárnyakat.Sajnos. -
#451 annyira északon is voltak magyar egységek? -
#450 Ne tőllem kérdezd hogy, miért nem beszélnek eleget a Szovjetúnió és Sztálin bűneiről. Megmondtam, leírtam lejebb, hogy Sztálint ugyan olyan szemétládának tartom mint Hitler. Az én nagyapám 3 évet töltött ruszki hadifogságban és én is ugyan annyira utálom őket. Itt voltak 40 évig a nyakunkon és két szabadságharcunk leverésést köszönhetjük nekik.... -
#449 A gulágokban több embert ölt meg Sztálin mint Hitler a konc.táborokban. Erről miért nem zengenek ódákat a történelemkönyvek? Persze, egy rossz ideológia volt a nácizmus,ez tény és való, de a kommunizmus simán közelíti ! Nem beszélve a barbár híveiről akik elől menekülve a németek inkább az amiknak adták meg magukat. Egyébként én személy szerint azért nem szeretem az oroszokat, mert nagyapám Novgorodnál halt meg, Ők ölték meg, amikor megadta magát nekik. Egy Turán-1 parancsnoka volt,és kb 70-80méterről,lesből kilőtt egy KV-1-est,ami hát egy elég masszív harckocsi.A baj csak az volt hogy a futógörgőket találta el,a toronymechanika sértetlen maradt. Az oroszok ráfordultak a toronnyal, erre kimászott a nagyapám feltartott kézzel,(állítólag azért hogy megkímélje az alárendeltjei életét,mert saját hibájának tekintette a rossz irányzást) utána a személyzet. Csak Őt, a parancsnokot géppuskázták le......amit édesapámmal a mai napig nem tudunk megérteni. Édesapám rengetegszer beszélt a személyzet 2hazatért tagjával erről,de ők sem tudták hogy mit akartak ezzel elérni az oroszok. Ezt muszáj volt elmondanom -
#448 Hát nem :D -
#447 1.Ha Hitler meg esetleg nem szállja meg Franciaországot akkor meg esetleg nem lettek volna partizánok.
2.Minden elismerésem a partizánoké. Ha az én országomat szálná meg egy másik akkor valószínüleg én is fegyvert fognék.
3. Ha nem hőzöngenél kicsit lejjebb elolvasnád, hogy már megemlítettem, más nemzet is követett el igen csak szörnyű bűnöket és egyet is értek azokkal akik azt mondják, hogy minden nagy nemzetnek van bűne, ismételni nem fogom magamat.
A vita konkrétan az én részemről a waffen ss-ről szólt. Nagyon helyes ha más nemzetek bűneiről akarunk beszélni. De az Oradour-i és Tulle-i tényeken akkor sem változtat.