15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • bigfoot
    Én is azt,sztem csak elitéli hogy mindenki a németeket utálja közben mindenki csinált mindent
  • Placebó
    Inkább komcsiutálatot érzek én ebből...
  • [NST]Cifu
    Az oldal szerkesztőjének politikai beállítottságát nem kívánom én sem kommentálni, de ami ami finnország és a téli háború összefoglalását illeti, az korrekt, ezért bátorkodtam belinkelni.
  • StarFist
    "Finnország rövid haditörténelme és rövid összefoglaló a Szovjet-Finn háborúról."

A linken található oldalt elolvastam. Az író kicsit "elborult" agyal kommentálja az eseményeket (már ha nevezhetem így a burkolt náci szimpátiát).
  • LSSAHPAUL
    Nekem megvan az Egy elfelejtett háború címü könyv Földi Páltól, annyira király a könyv!!! Hihetetlen részletesen írja le az összes hadműveletet a fin-orosz háborúról. Egy is részlet a könyvből: A finnek ezt a bizarr csatát "kolbászháborúnak" nevezték, mert az oroszok előrenyomulás közben Tolvojari külvárosában elfoglaltak egy finn tábori konyhát, amelyben éppen nagy kondérokban forró kolbászleves bugyborékolt a tűz felett. Az oroszok farkaséhesek voltak, és ennek következtében a fegyelem teljesen felbomlott, fegyvereiket elhajigálva rohamozták meg a kondérokat. Ekkor érte őket a finn támadás. Sokan kolbásszal a szájukban vesztették életüket.Akik életben maradtak azok vad rohanással futottak az úton visszafelé, magukkal sodorva a mögöttük gyaloglókat. Több mint 8 km-rel odébb sikerült ezt a vad pánikot megállítani, amikor az utóvédtől NKVD csapatok vették őket körbe. "Elvtársak-kiáltott rájuk a hadosztályparancsnok- hogyan hagyhattátok cserben a Pártot?" Az emberek visszaüvöltöttek: "Az alakulat fele már megdöglött.."
  • [NST]Cifu
    Az tény, hogy a Finnek nagyon ott voltak /és vannak/ katonai téren. Egyik fő erőnyük, hogy kihasználják azt, ami a rendelkezésükre áll. Volt egy jól kiképzett tartalékos egységük (Suojeluskunta), voltak nagyon jó mesterlövészeik (Simo Häyhä, a II.Vh legeredményesebb mesterlövésze) és volt bennük tűz.

A legdurvább szerintem nem is az, hogy a Mannerheim-vonalnál a szovjetek úgy őrlődtek fel, hogy szinte semmi komolyabb taktikai lépést nem követtek el a siker érdekében, hanem az, hogy több ezer, tízezer szovjet katona a mottikban halt meg. Mottiknak hívták azokat az elszigetelt szovjet csapatokat, amelyek a támadások miatt egy körkörös védőpoziciót vettek fel, és nem mentek tovább (például azért, mert már sok sérültük volt). A finneknek nem volt annyi katonájuk, hogy hatékonyan harcolhassanak ennyi emberrel szemben, ezért sítalpas kis egységek folyton jöttek-mentek a mottik között, és apróbb támadásokat hajtottak végre, zaklatva, kivéreztetve a mottikban a halálra váró szovjeteket. Ugyan a levegőből megpróbáltak utánpótlást eljutattni a mottikban rekedt katonákhoz, de ezek egyik fele nem a megfelelő helyre esett, a másik fele meg már alapból rossz helyre is akarták ledobni, mivel a finnek utánozták a szovjetek utánpótlást kérő jelzéseit. Ismerős valahonnan? Alig pár év múlva, Sztálingrád?

Még egy oldal képekkel, és érdekes adalékokkal.
  • Realtibi
    én valami ilyesmit olvastam /ha jól emlékszem/
    finn vezsteség 25000(0?)
    az orosz oldalon több mint 1 millió ember veszteség
    rengeteg teherautó, tank 2300kb akadt el a néhol 3-5 méteres hóban
    azonkivül 600(0?) repülőgép zuhant/lőtték le

a szovjet oldalon a felszerelés is nagyon szűk volt + vasúton kivül 100km re rakták őket gyér utánpótlással

a finn hadsereg viszont nagyon is képzett volt olyat is olvastam hogy a finnek síeléssel támadtak a szovjetekre és ugy lotték halomra őket (amikor ezt olvastam nagyot döbbentem ilyet csak filmekben láttam)

volt egy katlan csata ahol 200-300ezer szovjet katonát fogtak

felkeltette a figyelmemet ez a finn nép
  • Realtibi
    köszönöm mindenkinek
    be is tettem a kedvencekhez
  • Placebó
    Természetesen... a finn háború előtt kezdték szétcsapni az orosz katonai elitet, és paranoiából természetesen a nyugaton tanult, az akkori orosz viszonyokhoz képest nagyon jól képzett magasrangú tiszteket tettek hűvösre.

Tudom hogy a finnek sem UFO-k de azért keményen nyomták a nagy túlerővel szemben még így is...
  • [NST]Cifu
    Plusz ugye alaphelyzetben ott volt a rosszul kiképzett és felszerelt vörös hadsereg, amely túlesett egy olyan hatátos tisztogatáson, hogy a tisztek jó részét kivégezték vagy börtönbe zárták.

Ajánlott linkek:
    Finnország rövid haditörténelme és rövid összefoglaló a Szovjet-Finn háborúról.
    Nagyon alapos angol nyelvű oldal a Szovjet-Finn háborúról.
  • Placebó
    Hát nem fordítva fogták a térképet az tuti...:)
  • bigfoot
    épp úgy ahogy azt később a szovjetek
  • joebacsi
    mindezek ellenére egyszerűen tökéletesen kihasználták a "hazai pálya" előnyeit :)
  • Placebó
    természetesen, én sem akarom más nemzet katonáit lehúzni, de azért a finnek a felszerélsüket is tekintve jelentősen el voltak maradva a németektől az Orosz-Finn konfliktusban... igaz akkor az oroszok sem voltak a magaslaton de akkor is...:)
  • Kis-Bob
    Ez nem csak a finneknél volt így... Pl a németelk is fölényben voltak ilyen szempontból. Ezzel nem a finn érdemeket akarom csorbítani.
  • Pluskast
    Mire vagy kíváncsi? Mert elég sok mindent lehet az eseményről mondani. Bár az igaz, hogy keménye katonák voltak. Pláne volt egy tehettséges tábornokuk akit Mannerheim-nak hívtak:)
  • Placebó
    hát ez a lényeg...:) 1 finnért 10 orosz élet...
  • bigfoot
    hát röviden így is lehetne fogalmazni:)
  • Placebó
    kemények voltak a Finnek...:)
  • Realtibi
    valaki tudna mondani/adni a finn-orosz háborúról valamit?
  • blackmetal
    van vmi norvég oldal ahonnan lehet német tiszti egyenruhát venni,
    de most nemtom a címét így fejből
  • bigfoot
    engem is érdekelne!
    mert csak olyat tudok ami külföldi
  • MuldR
    Nem tud valaki valami helyet, ahol II VH repro cuccokat lehet kapni?
    Ruhak, kiegeszitok stb.
    Koszi
  • B0B0
    A 20. század megtöbbször emlegetett "eseménysorozatának" topicját kérdőjelezed meg? Szerintem itt is sokan foglalkoznak a kutatásával. Jó ez a topic!
  • Csoder
    Tod a felesleges topicok mellet, a feleslegesen szpemmelők is sokan vannak.
  • smity 8D
    hát tényleg van elég nem vitás. ( ezt is bele értve) :DDDDDDDD
  • bigfoot
    ráadásul amennyi felesleges topic van ez simán elfér...
  • Zsolo007
    Ez régebbi...

Az általános töri, ez meg a 2.VH specifikusan. Bőven elfér a kettő egymás mellett...
  • smity 8D
    os helyett is
  • smity 8D
    már van egy töri topic. elég os belőle az az egy. ezt minek kelett nyitni?

(vagy mér régen meg van? ok, akko semmi)
  • Realtibi
    ja
    tetszik nagyon nekem is
    mennyi időt öltek bele a készitök
  • Pluskast
    most nézem. Eszméletlen jól meg van csinálva!
  • Realtibi
    http://english.pobediteli.ru/

nemtom valaki nézte e már vagy linkelték e

de ez kibaszott jó
    a keleti front története a szovjetek megtámadásától
  • jecsi
    sokszor egy viágháború kell ahoz hogy az ember igazán megtudja mutatni hogy mit tud."Az én orosz hadseregemből nagyobb bátorság kell az embereimnek a visszavonuláshoz mint hogy előrerohanjanak és megküzdjenek az ellenséggesl"(Joszif Sztálin)
  • Falconer
    Jó, lehet, de az ilyenektöl elsö ránézésre megiedek, még az IE korszak véste belém.
  • PLaci #811
    pontosítás: Nem magukért a képekért.
  • PLaci #810
    Nem a képekért fizetnek, hanem a reklámbevételből részesülök. 1ébbként abbahagyhatnátok az OFF-olás.
  • I.C.ram
    Ebben csak az az undorító, hogy más képeivel akarsz pénzt keresni, neked semmi érdemed a képek elkészítésében... Ez olyan mintha pénzért vetíteném a tékából kölcsönzött filmeket..
  • PLaci #808
    Az oldalon van össz 3 banner (1 maga az oldal banner-je), meg egy ritkán bejövő layer-ad, amit a jobb-felső sarokban található X-el kell eltüntetni. Ennyi. Nem halsz bele :P
  • Falconer
    Nekem is firefox van, nehogy azthidd. De azért az ilyeneket inkább bezárom, ha nem nagyon muszály megnézni.