15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
#846 Én is azt,sztem csak elitéli hogy mindenki a németeket utálja közben mindenki csinált mindent -
#845 Inkább komcsiutálatot érzek én ebből... -
#844 Az oldal szerkesztőjének politikai beállítottságát nem kívánom én sem kommentálni, de ami ami finnország és a téli háború összefoglalását illeti, az korrekt, ezért bátorkodtam belinkelni. -
StarFist #843 "Finnország rövid haditörténelme és rövid összefoglaló a Szovjet-Finn háborúról."
A linken található oldalt elolvastam. Az író kicsit "elborult" agyal kommentálja az eseményeket (már ha nevezhetem így a burkolt náci szimpátiát). -
#842 Nekem megvan az Egy elfelejtett háború címü könyv Földi Páltól, annyira király a könyv!!! Hihetetlen részletesen írja le az összes hadműveletet a fin-orosz háborúról. Egy is részlet a könyvből: A finnek ezt a bizarr csatát "kolbászháborúnak" nevezték, mert az oroszok előrenyomulás közben Tolvojari külvárosában elfoglaltak egy finn tábori konyhát, amelyben éppen nagy kondérokban forró kolbászleves bugyborékolt a tűz felett. Az oroszok farkaséhesek voltak, és ennek következtében a fegyelem teljesen felbomlott, fegyvereiket elhajigálva rohamozták meg a kondérokat. Ekkor érte őket a finn támadás. Sokan kolbásszal a szájukban vesztették életüket.Akik életben maradtak azok vad rohanással futottak az úton visszafelé, magukkal sodorva a mögöttük gyaloglókat. Több mint 8 km-rel odébb sikerült ezt a vad pánikot megállítani, amikor az utóvédtől NKVD csapatok vették őket körbe. "Elvtársak-kiáltott rájuk a hadosztályparancsnok- hogyan hagyhattátok cserben a Pártot?" Az emberek visszaüvöltöttek: "Az alakulat fele már megdöglött.." -
#841 Az tény, hogy a Finnek nagyon ott voltak /és vannak/ katonai téren. Egyik fő erőnyük, hogy kihasználják azt, ami a rendelkezésükre áll. Volt egy jól kiképzett tartalékos egységük (Suojeluskunta), voltak nagyon jó mesterlövészeik (Simo Häyhä, a II.Vh legeredményesebb mesterlövésze) és volt bennük tűz.
A legdurvább szerintem nem is az, hogy a Mannerheim-vonalnál a szovjetek úgy őrlődtek fel, hogy szinte semmi komolyabb taktikai lépést nem követtek el a siker érdekében, hanem az, hogy több ezer, tízezer szovjet katona a mottikban halt meg. Mottiknak hívták azokat az elszigetelt szovjet csapatokat, amelyek a támadások miatt egy körkörös védőpoziciót vettek fel, és nem mentek tovább (például azért, mert már sok sérültük volt). A finneknek nem volt annyi katonájuk, hogy hatékonyan harcolhassanak ennyi emberrel szemben, ezért sítalpas kis egységek folyton jöttek-mentek a mottik között, és apróbb támadásokat hajtottak végre, zaklatva, kivéreztetve a mottikban a halálra váró szovjeteket. Ugyan a levegőből megpróbáltak utánpótlást eljutattni a mottikban rekedt katonákhoz, de ezek egyik fele nem a megfelelő helyre esett, a másik fele meg már alapból rossz helyre is akarták ledobni, mivel a finnek utánozták a szovjetek utánpótlást kérő jelzéseit. Ismerős valahonnan? Alig pár év múlva, Sztálingrád?
Még egy oldal képekkel, és érdekes adalékokkal. -
Realtibi #840 én valami ilyesmit olvastam /ha jól emlékszem/
finn vezsteség 25000(0?)
az orosz oldalon több mint 1 millió ember veszteség
rengeteg teherautó, tank 2300kb akadt el a néhol 3-5 méteres hóban
azonkivül 600(0?) repülőgép zuhant/lőtték le
a szovjet oldalon a felszerelés is nagyon szűk volt + vasúton kivül 100km re rakták őket gyér utánpótlással
a finn hadsereg viszont nagyon is képzett volt olyat is olvastam hogy a finnek síeléssel támadtak a szovjetekre és ugy lotték halomra őket (amikor ezt olvastam nagyot döbbentem ilyet csak filmekben láttam)
volt egy katlan csata ahol 200-300ezer szovjet katonát fogtak
felkeltette a figyelmemet ez a finn nép -
Realtibi #839 köszönöm mindenkinek
be is tettem a kedvencekhez -
#838 Természetesen... a finn háború előtt kezdték szétcsapni az orosz katonai elitet, és paranoiából természetesen a nyugaton tanult, az akkori orosz viszonyokhoz képest nagyon jól képzett magasrangú tiszteket tettek hűvösre.
Tudom hogy a finnek sem UFO-k de azért keményen nyomták a nagy túlerővel szemben még így is... -
#837 Plusz ugye alaphelyzetben ott volt a rosszul kiképzett és felszerelt vörös hadsereg, amely túlesett egy olyan hatátos tisztogatáson, hogy a tisztek jó részét kivégezték vagy börtönbe zárták.
Ajánlott linkek:
Finnország rövid haditörténelme és rövid összefoglaló a Szovjet-Finn háborúról.
Nagyon alapos angol nyelvű oldal a Szovjet-Finn háborúról. -
#836 Hát nem fordítva fogták a térképet az tuti...:) -
#835 épp úgy ahogy azt később a szovjetek -
#834 mindezek ellenére egyszerűen tökéletesen kihasználták a "hazai pálya" előnyeit :) -
#833 természetesen, én sem akarom más nemzet katonáit lehúzni, de azért a finnek a felszerélsüket is tekintve jelentősen el voltak maradva a németektől az Orosz-Finn konfliktusban... igaz akkor az oroszok sem voltak a magaslaton de akkor is...:) -
#832 Ez nem csak a finneknél volt így... Pl a németelk is fölényben voltak ilyen szempontból. Ezzel nem a finn érdemeket akarom csorbítani. -
#831 Mire vagy kíváncsi? Mert elég sok mindent lehet az eseményről mondani. Bár az igaz, hogy keménye katonák voltak. Pláne volt egy tehettséges tábornokuk akit Mannerheim-nak hívtak:) -
#830 hát ez a lényeg...:) 1 finnért 10 orosz élet... -
#829 hát röviden így is lehetne fogalmazni:) -
#828 kemények voltak a Finnek...:) -
Realtibi #827 valaki tudna mondani/adni a finn-orosz háborúról valamit? -
#826 van vmi norvég oldal ahonnan lehet német tiszti egyenruhát venni,
de most nemtom a címét így fejből -
#825 engem is érdekelne!
mert csak olyat tudok ami külföldi -
MuldR #824 Nem tud valaki valami helyet, ahol II VH repro cuccokat lehet kapni?
Ruhak, kiegeszitok stb.
Koszi -
#823 A 20. század megtöbbször emlegetett "eseménysorozatának" topicját kérdőjelezed meg? Szerintem itt is sokan foglalkoznak a kutatásával. Jó ez a topic! -
Csoder #822 Tod a felesleges topicok mellet, a feleslegesen szpemmelők is sokan vannak. -
smity 8D #821 hát tényleg van elég nem vitás. ( ezt is bele értve) :DDDDDDDD -
#820 ráadásul amennyi felesleges topic van ez simán elfér... -
#819 Ez régebbi...
Az általános töri, ez meg a 2.VH specifikusan. Bőven elfér a kettő egymás mellett... -
smity 8D #818 os helyett is -
smity 8D #817 már van egy töri topic. elég os belőle az az egy. ezt minek kelett nyitni?
(vagy mér régen meg van? ok, akko semmi)
-
Realtibi #816 ja
tetszik nagyon nekem is
mennyi időt öltek bele a készitök -
#815 most nézem. Eszméletlen jól meg van csinálva! -
Realtibi #814 http://english.pobediteli.ru/
nemtom valaki nézte e már vagy linkelték e
de ez kibaszott jó
a keleti front története a szovjetek megtámadásától -
jecsi #813 sokszor egy viágháború kell ahoz hogy az ember igazán megtudja mutatni hogy mit tud."Az én orosz hadseregemből nagyobb bátorság kell az embereimnek a visszavonuláshoz mint hogy előrerohanjanak és megküzdjenek az ellenséggesl"(Joszif Sztálin)
-
#812 Jó, lehet, de az ilyenektöl elsö ránézésre megiedek, még az IE korszak véste belém. -
#811 pontosítás: Nem magukért a képekért. -
#810 Nem a képekért fizetnek, hanem a reklámbevételből részesülök. 1ébbként abbahagyhatnátok az OFF-olás. -
#809 Ebben csak az az undorító, hogy más képeivel akarsz pénzt keresni, neked semmi érdemed a képek elkészítésében... Ez olyan mintha pénzért vetíteném a tékából kölcsönzött filmeket.. -
#808 Az oldalon van össz 3 banner (1 maga az oldal banner-je), meg egy ritkán bejövő layer-ad, amit a jobb-felső sarokban található X-el kell eltüntetni. Ennyi. Nem halsz bele :P -
#807 Nekem is firefox van, nehogy azthidd. De azért az ilyeneket inkább bezárom, ha nem nagyon muszály megnézni.