15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
-
#886 ajnos a II. vh teli volt olyan helyzetekkel amiket az évszázadokon át kivéreztetett és tudatosan gyengített magyar nemzet nem tudott hatásosan kezelni.
Tudatosan gyengített? Végül is igen. Belülről. -
#885 Az már a történelem, de akkor még egy rehabilitációs lehetőség volt nem kis kompromisszummal. Azért próbált a magyar politika lavírozni, ott volt a magyar jugoszláv megnemtámadási szerződés pl. ami ugye sajnos Teleki Pál "öngyilkosságához" vezetett. Mert Hitler felszólította magyarországot hogy vonuljon be délvidékre, a szerződés megkötése után közvetlenül... hmmm Sajnos a II. vh teli volt olyan helyzetekkel amiket az évszázadokon át kivéreztetett és tudatosan gyengített magyar nemzet nem tudott hatásosan kezelni. Ez az agonizáció és tehetetlenség még mindig jellemzi a magyar politikát, sajnos nem csak csupán ez az ok... ehhh -
fonak #884 Na igen, és ezzel együtt a történelem nem őket igazolta. Ennyit az érzelmekről és a politikai bölcsességről. :] -
#883 Uraim, Trianon után ki lett volna az a bolond aki egy cseppnyi magyarságérzettel, nem Hitler mellé áll aki újra ossza európát, pont Trianont sárbatiporva? Hmmm -
fonak #882 Horthy ki akart ugyebár ugrani, más kérdés hogy az árulók a vezetésben megakadályozták ezt az ő szemszögükből árulást. Románia jobb helyzetben volt, ott nem volt akkora a német befolyás, mint Mo-n. Persze talán az is számított, hogy a román elit bizánci mentalitásából természetesen következett, hogy ha kell oldalt kell váltani. A magyarából kevésbé, meg bennük nagyobb volt a félelem a bolsevizmustól (Romániában nem volt kommün, nálunk volt 19-ben). -
#881 Egyébként érdekes dolog, hogy 41-ben Sztálin tett egy ajánlatot, hogy amennyiben nem támadjuk meg őket támogat minket a háború végén edély vissza szerzésében. -
#880 Szép-szép, de nyilván Románia is jobban örült volna, ha fehér csillagos Sherman-ek érik el elöszőr a határát és nem vörös csillagos T34-esek. Mégis túltette magát ezen az "apróságon" és azonnal kiugrott, amint elért hozzá a front - pedig nekik több félnivalójuk volt az oroszoktól, mint nekünk.
Horthyéknak viszont nem volt ilyen fejlett a realitásérzékük... -
#879 "Ha Horthy nem üzen hadat, akkor annyi változás lett volna, hogy már 1942-ben eltávolítják a hatalomból."
Nem hiszem, hogy Horthy félelemből lépett volna be a háborúba. Sokkal inkább az motiválta, hogy kedvezőbb pozíciót érjen el a Harmadik Birodalom által irányított Európában. Az is nyilvánvaló, hogy meg kellett fizetni a visszacsatolt területek árát.
És hogy Horthyt leválthatták volna? Ő volt a Kormányzó - egyfajta király, korona nélkül. Ráadásul a korszak jelszavai a "Hűség", "Becsület" meg persze az "Ültessük a barátokat és rokonokat a legmagasabb pozícióba" volt:) E mellett nem tudom, mennyire volt esélyes egy államcsíny.
Az tény, hogy sokat nem kellett Horthy győzködni a hadbalépésről.
"De hogy nem lett volna közünk a háborúhoz?"
Akkor helyesbítek. A Szovjetunió elleni háborúhoz nem fűzödött érdekünk. Bár Horthy utálta a kommunistákat (talán nem meglepő a hatalomra kerülését ismerve), de a SZU-val szemben nem volt területi követelésünk. Romániának viszont volt, érthető, hogy ők miért ugrottak be az első szóra. Mi meg mentünk utánuk.
Nyilván bármit csinálunk, a háború után a szovjet övezetbe kerülünk. Lásd Bulgáriát - neki is hadat üzent a SZU, pedig elöszőr semleges volt, majd a németek ellen lépett be a háborúba.
Ugyanakkor ha kevésbé lelkes csatlósként viselkedünk és időben kiszállunk (mint azt rajtunk kívül mindenki megtette), akkor nemcsak azt kerülhettük volna el, hogy a háború végigdúlja az országot, hanem a békekötésnél is jobb esélyeket kapunk. -
#878 Azért nem teljesen. Horty többször tárgyalt 43-tól a szövikkel és 44-ben mielött a front ideért tett egy utolsó ajánlatot, hogy amennyiben az angolszászok bevonúlnak az országba teljes támogatást nyújt nekik a németek ellen. A válaszuk az volt, hogy ha békét akarunk kötni fordúljunk az oroszokhoz. Egyébként azt tudtátok, hogy létezett egy halagtólagos megállapdás köztünk és a szövik között egésszen a német megszállásig? Az olaszországból induló gépeket nem támadtuk és szabad átvonulást biztosítottunk, cserébe pedig ők nem bombáztak minket. -
harcu #877 50 m nem kizárt, pár 10 km/h sebességkülönbség esetén több mp-e van a lövésre, és egy sorozat nem volt ilyen hosszú, mert akkor kifogyott volna a lőszer egy sorozatra. -
harcu #876 Ha úgy érzed, hogy Földi Pál munkái brilliánsak, akkor úgysem értenéd, mit is akartam mondani. -
#875 Ha Horthy nem üzen hadat, akkor annyi változás lett volna, hogy már 1942-ben eltávolítják a hatalomból.
De hogy nem lett volna közünk a háborúhoz? Ha egyszer Németország szövetségesei voltunk, akkor mégis mire számíthattunk volna? Magyarország független volt akkor, amikor Ausztriát már Németországhoz csatolták, Csehországot és Lengyelországot pedig gyakorlatilag megszállás alatt tartották. Ha egyszer csatlós vagy, akkor nem szeretik azt, ha csak a saját érdekeidet nézed, de ha valahova menni kell, akkor mismásolsz és megpróbálod lerázni azzal, hogy neked ehhez nincs közöd.
Románia esetén elfelejted, hogy ők behódoltak, és kiugrottak a háborúból. Magyarország 1944-ben nem akart kiugrani, hanem harcolt. Ráadásul Romániából ugyan kivonultak, de ettől még Románia a szovjet érdekszféra része volt, amihez tartották is magukat. -
#874 Természetesen irreális azt hinni, hogy Magyarország akár csak semleges maradhatott volna a II.világháborúban. Az ország vereséget szenvedett az előző háborúban és komoly területi követelései voltak a szomszédaival szemben. Ezek miatt szükségszerűen lett Németország szövetségese. Végülis a hadüzenet vezetett a tragédiához, de azt készséggel elismerem, hogy az adott pillanatban ezt a döntést nagyon nehéz lett volna elkerülni. Horthynak nem sikerült, de ettől a felelősség még az ővé volt.
Ugyanakkor a németek sikerrel játszották ki a kisebb államokat egymással szemben. Horthy nemcsak azért folytatott rossz politikát, mert belépett a háborúba , hanem azért, mert nem számolt a következményekkel és nem tette meg a megfelelő lépéseket akkor, amikor erre szükség volt. Későn és rosszul próbált kilépni egy olyan háborúból, amihez nem sok közünk volt. Ez egyételműen az ő hibája volt.
Persze Magyarország veresége a Don-kanyar után már elkerülhetetlen volt, de nem mindegy, hogy ez hogyan történt meg. Lásd Romániát - őket nem tekintették meghódított, ellenséges területnek, ki is vonultak tőlük 58-ban (na nem mintha pont őket irigyelném, de ilyen szempontból sokkal jobban teljesítettek).
"Tudtommal 1943-ban Teheránban el lett döntve, hogy szovjet érdekszféra részei leszünk."
Na ez azért nem ennyire egyértelmű. Felhívnám a figyelmedet az 1944-es Churchil - Sztálin megbeszélésre, ma is őrzik azt a papírt, amelyen az angol miniszterelnök a kisebb országok befolyási övezetbe sorolását jóváhagyatta Sztálinnal. Ezen Magyarország 50%-50% szerepel kelet és nyugat között. Szép is lett volna, ha Sztálin is komolyan gondolja, de az ország sorsa valószínűleg akkor dőlt el, amikor a harcok befejeződtek és az oroszok rájöttek, hogy semmi szükségük ilyen kompromisszumokra... -
#873 Ja ja tudjuk, sorry az off-ért. ( tök mindegy hogy miért van, jóvan így ) -
#872 Ez nem politikai topik tudtommal... -
#871 Azt ugye tudod, hogy mindez nem a gonosz szovjet megszállók által ránk kényszerített rendszertől van? -
#870 "A mai tragikus helyzet" hm.. ezen elgondolkodtam. Magyarország jelenleg a legjobb hely a földön, de lehet az egész világegyetemben. Itt mindent szabad, az ország vezetői,politikusai,önkormányzati tagok nyilvánosan lopják az "ország" vagyonát, ezt látva az egész társadalom ezt csinálja, a korrupció hihetetlen mértékü (ukrajnával vetexik) , és csak egyre jobb lesz. A kormányalapításért küzdő pártok 90% köztörvényes bűnöző, kinában kivégeznék őket simán. Itt meg megszavazzák a köv. választáson is. Miért ? Mert varjú nem vájja ki varjú szemét. Mindenki lop,csal mert ezt látja nap mint nap.
bocs az off ért de lekellett ezt írjam. -
#869 ŐŐ ezt a "Ezek utóhatásait nyögjük a mai napig is, és az ország jelenlegi állapotát tekintve jutott eszembe a 'tragikus' kifejezés." mondatot nem tisztán értem. Tudtommal 1943-ban Teheránban el lett döntve, hogy szovjet érdekszféra részei leszünk. Amúgy meg az én véleményem az, hogy ebben a konfliktusban mi minden esetben a ruszkik "hűbéresei" lettünk volna. Mivel kívűl maradni ebből a konfliktusból nem tudtunk és nem is lehetett volna. Nézd meg Lengyelországot. Ha jól emlékszem több lengyel katona harcolt a szövik oldalán mint ahány francia. Na és mi lett a jutalmuk? Oda dobták őket a ruszkiknak. Vagy nézd a volt Csehszlovákiát akiket a németek megszálltak. Ha mi a szövik oldalán lépünk be teszem azt 39-ben, csak még rosszabb lett volna a helyzet. Az országot felosztották volna a románok meg a szlovákok között , a maradék részre meg oda ültették volna Szálasit. Én nem tagadom rengeteg hibája volt a Horty rendszernek. A nagy mértékű szegénység a politikai pluralitás hiánya vagy az a katasztrófális helyzet ami a honvédséget jellemezte ebben az időben. De ne felejtsd el, hogy az ország 70%-át elvették. Az egész magyar társadalmat - függetlenűl attól, hogy milyen osztályba tartozott - áthatotta az a tudat, hogy egy igazságtalan béke következménye volt trianon. Persze lehet azt mondani, hogy ez nacionalizmus volt. Én személy szerint nem tartom annak. Ma már persze értelmetlen lenne bármi féle területet vissza szerezni, merthát más korban élünk. De ha azt nézem, hogy a franciák 1871 után micsoda nemzeti tragédiát csináltak abból, hogy elvesztették Elzász-Lotharingiát és csak azért tartja ma a történelem igazságosnak, hogy visszakapták mert a győztesek oldalán fejezték be az első világháborút, akkor minden csak nézőpont kérdése.
Vissza kanyarodva:) A mai tragikus helyzetet a 40 éves orosz uralomnak és kommunizmusnak és szocialzmusnak nevezett borzadájnak köszönhetjük. -
#868 Ja.. ezen én is elgondolkoztam. -
Ren #867 Szerintem kizárt, hogy valaki 50m-nél közelebbről nyisson tüzet. Egyrészt mire leadja a sorozatot, nekimegy a másik gépnek, másrészt meg a leszakadó törmelék nagy részét is begyüjti. -
Realtibi #866 :DDD -
#865 Nem is tudtam.. nekem van tőle vagy 10 könyvem, mind nagyszerű , brilliáns mű, de érdekel a sci-fi is.. Ttényleg írt sci-fi könyvet vagy csak próbálsz humorizálni ? -
#864 róla azt kell tudni hogy több könyvből összeilleszti a könyvét majd hozzárakja a saját véleményét -
harcu #863 Földi Pál inkább a tudományos-fantasztikus irodalomban alkot(ott) nagyot, nem a hadtörténetben. -
#862 Továbbra is Földi Pál könyvéből idézek pár érdekességet:
Noha az oroszoknak több és jobb repülőgépe volt, kezdettől fogva jelentős veszteségeket szenvedtek. A szovjet bombázó századok hamar megtanulták tisztelni még egy magányos finn vadásznak a megjelenését is,mert tudták hogy pilotája a túlerő ellen is támadni fog. Egész orosz repülő századok tűntek el egy-egy bevetés során és azok akik várták a visszatérésüket csak találgatni tudtak mi történhetett..Noha a finn légierő kicsiny volt, a légi háborúk történetébe felejthetettlen epizódokat írt be.
A téli háború legeredmányesebb vadászrepülője Jorma Sarvanto hadnagy lett. 1940. jan.6-án 7 bombázóval csapott össze. Adjuk át neki a szót :)
-Vajon észrevettek ? Közelebb húzódom hozzájuk, és kiválasztom a baloldali kisérőgépet. 360m.. 270m.. fegyverek kibiztosítva. A fenébe észrevettek. A gépuskalövedékek eltalálják a fokkeremet, amely összevissza bukdácsol a bombázók mögött keletkező légörvényben. Inkább csak érzem mint tudom hogy a golyok feltépték a szárny borítását. 45m, 18m és elengedek egy rövid sorozatot a célkeresztben lévő DB3-as felé. Lövedékeim végigszántják a bombázó törzsét: az megremeg , majd elszakad a köteléktől. Ezt elkaptam.
nem törődve a védekező bombázók lövedékeivel, Sarvantó áthúzott a kötelék gépei között , és a motorokra célozva sikerült lelőnie még 5 bombázót. Hat győzelem nem egészen 5 perc alatt!
A téli háborúnak nem születtek orosz ászai.
orosz veszteség:684
finn veszteség : 64
A vörös légierő növekvő veszteségei arra indították Sztálint hogy további 600 legújabb repülőgépet helyezzen át a finn frontra... -
#861 Igazán érdekes a finn légierő összetétele is.
Szinte mindenki képviseltette magát: Hurricane, Gladiator, Blenheim az angoloktól, MS 406 a franciáktól (pontosabban a németektől, mint zsákmányagnyag), Buffalo és Hawk 75A az USA-ból (az utóbbi szintén a németekek "közvetítésével"), Fiat G.50 az olaszoktól, Fokker D.XXI és C.V. a hollandoktól illetve saját gyártásból. Aztán később megérkeztek a német típusok: Me-109, Ju-88.
Voltak saját fejlesztéseik is: Myrsky II.
És voltak zsákmányolt szovjet gépeik: I-153, SB-2, LaGG-3. Ezeket meglepően sikeresen használták korábbi tulajdonosaik ellen.
Bár a kisebb légierők összetétele mindenhol meglehetősen vegyes volt, azért ez még a többiek közűl is kitűnt. Ha jobban belegondolok, csak a japán típusok hiányoznak...:)
És mint tudjuk, nemcsak üzemeltették ezt a gépparkot, de komoly sikereket is elértek vele. -
#860 Gyári irányzék -> nyilt irányzék
Teleszkóp -> optikai irányzék
Simo Häyhä teljesítményénél még azt kell hozzávenni, hogy alig több, mint három hónap alatt érte el. A legtöbb finn mesterlövész egyébként azért nem használt optikai irányzékot, mert egész egyszerűen nem volt nekik. -
#859 Itt egy kép róla:
-
#858 Simo Hayha helyesen, és nem Samo -
#857 Mindenidők legsiekresebb mesterlövésze is Finn volt. Elég durva fickó lehetett.. egymage többszáz ruszkit küldött a túlvilágra. Most halt meg 2002 körül. Azt írják, hogy 505 ruszkit lőtt ki puskával, és további 200-at géppisztollyal :)
Narrátor gondolom nyomta rendesen, hogy DOBULE KILL!, MULTI KILL!, ULTRA KILL!, HEAD SHOT! KILLING SPREE! :D
Samo Hayha a neve, rálehet keresni.
Ja és a gyári irányzékkal szedegette le őket nagyrészt, mert szerinte a teleszkóp túl veszélyes, mert megcsillanhat, és magasabbra kell emelni a fejét. Ja és szeretett a fa tetetéjről lődözni :D -
#856 NEM VOLT HELYES megtámadni a SZU-t, még akkor sem ha, ha az adott pillanatban jó döntésnek tűnt.
Hát pedig szerintem a történelemben a dolgokat alapvetően aszerint kell megítélni ahogy az addot kor embere látta. Ők nem tudhatták hogy Hitler veszíteni fog. De nem is ez a lényeg, nem ezt akarom mondani :). Hanem azt hogy igazából azt "sajnálom", hogy Teleki öngyilkos lett nem sokkal korábban, kíváncsi lennék rám ő hogy oldotta volna meg a dolgot (bár tény hogy nem volt túl sok választási lehetőség). Bár az is tény hogy ha ő nem hal meg egészen más helyzet alakult volna ki, egy sokkal rosszabb helyzet. -
#855 Egy katonai puccs lehetősége nekem nagyon valószínűtlennek tűnik. Horthy 41-ben hatalma és sikerei csúcsán volt, kevesen támogatták volna azt, aki megpróbálja elmozdítani.
Meg a hadsereg sem volt olyan aktív politikai résztvevő, hogy egy ilyen döntést közvetlenül befolyásolhatott volna (végülis nem Dél-Amerikában vagyunk). -
#854 Ebben 1etértünk.
És mivel a gonoszságnak nincs SI mértékegysége, ezért nagyon nehéz, vagy inkább lehetetlen sorrendet felállítani ilyen szempontból. Ha valaki mégis megteszi, akkor az általában egy szubjektív és elfogult vélemény alátámasztására használja. Mint pl. a weblap készítője. -
#853 Gulág <-> Koncentrációs táborok
Mind2 rendszer gonosz és kegyetlen volt... -
MuldR #852 Horthynak esze agaban sem volt hadatuzenni a SZunak. A tisztikar megzsarolta. Valaszthatott a hadsereg fellazadasa es a haduzenet kozott. -
#851 Nem ítéletnek szántam. Teljesen igazad van abban, hogy Magyarország számára 1941-ben remek lehetőségnek tűnt a hadüzenet arra, hogy jó pontot szerezzen Hitlernél, Európa új uralkodójánál. Horthy így próbálta megvalósítsa azt a célt, ami Trianon óta politikájának egyik alapeleme volt. Sokkal nagyobb formátumú politikusnak kellett volna lennie ahhoz, hogy felismerje, mekkora katasztrófához vezethet ez a döntés.
Én viszont ez, és ehhez hasonló a mondatok miatt emeltem szót a honlap hangvétele ellen:
"Hát ennyit arról, hogy a két totális rendszer közül melyik volt a gonoszabb, helyes lépés volt-e csatlakoznunk az antikomintern paktumhoz, megtámadnunk a Szovjetúniót. (NANÁ)"
NEM VOLT HELYES megtámadni a SZU-t, még akkor sem ha, ha az adott pillanatban jó döntésnek tűnt. Ennél már csak az elbénázott kiugrási kísérlet volt rosszabb. Ezek utóhatásait nyögjük a mai napig is, és az ország jelenlegi állapotát tekintve jutott eszembe a 'tragikus' kifejezés. Leginkább az zavar, hogy aki ilyen oldalt készít, az nyílván tisztában van ezekkel, és mégis ilyeneket írkál (arra meg külön kiváncsi lennék, mi alapján döntötte el, melyik diktatúra gonoszabb - szvsz egyik kutya, másik eb...). -
#850 hogy milyen remek dolog volt hadat üzenni a SZU-nak - szvsz ez a XX.századi magyar történelem egyik legtragikusabb húzása.
A dolog sajnos közel sem ilyen egyszerű! Akkori körülmények közt nem volt lehetősége MOnak. ÉS azt se feledd, hogy Németprszág addig a pontig megállíthatatlan volt, több se kellett a hazafias magyarságna. Szal ne ítéld el ilyen egyszerűen és gyorsan a dolgot! -
#849 A Kassa elleni támadást szinte biztosan szovjet gépek hajtották végre - ezt egyetlen tanulmány vagy könyv sem tagadhatja le, amelyik komolyan foglalkozok a témával. Az azonban, hogy "NKVD-s orosz gépek hajtották végre" a bombázást egy nagyon erős túlzás (modjuk én még soha nem hallottam NKVD-s légierőről). Az is általános vélemény ugyanis, hogy a támadás egy navigációs tévedés következménye: az oroszok a szlovákiai Eperjest akarták bombázni, csak eltévedtek. A Vörös Légierő akkori állapotában ez teljesen elképzelhető volt, ráadásul sokkal logikusabb, mint egy szándékos provokáció (a SZU-nak más se hiányzott, mint még egy ellenség). Bővebben lásd a topic korábbi hozzászólásait.
Sajnos az egész oldalról lerí a szerző elfogultsága: rengeteg információ, jól összeszedve, de nyakonönve egy furcsa ideológiával. A legkülönösebb az, amikor arról lelkendezik, hogy milyen remek dolog volt hadat üzenni a SZU-nak - szvsz ez a XX.századi magyar történelem egyik legtragikusabb húzása.
Egyébként ami Dunkerque-t illeti, én úgy tudom, hogy Hitler nem kímélni akarta a szövetségeseket, amikor leállította a szárazföldi támadást, hanem átadta a végső győzelem dicsőségét a Luftwaffe-nek. Ott is ment a harc a haderőnemek között, óriási siker lett volna Göringnek, ha a folyamatos bombázástól a beszorított ellenség végül leteszi a fegyvert, vagy elsűllyesztik a fél brit flottát az evakuáció során.
Az már más kérdés, hogy ebből mi jött össze a németeknek. -
#848 hmm, az tény, hogy hitler az evakuálás kezdete (május 27dike) előtt 3 nappal megállította a német támadást (május 24dikén), és így az evakuálást juni 4 ig teljesen be is fejezik viszonylag háborítatlanul...namost sztem nem kérdéses, ha nagyon akarja ugyanúgy szétmorzsolhatta volna a szövetségeseket az evakuálás előtt, mint ahogy azok pár évvel később meg is tették az Afrika Korps-al...
nemazt mondom, hogy hitler valójában milyen nagy szentlélek volt, csak annyit, hogy a szövetségesek se voltak jobbak nála, de ők nyerték a háborút...ennyi...
azt meg, hogy ki bombázta kassát szerinte miért ne írhatná le? :)
sok más független vélemény szerint is lehetséges, és speciel én valahogy ki tudom nézni az oroszokból, pedig nem hitlerképekkel van tapétázva a szobám elhiheted :) -
#847 Szerintem a komcsi utálat melett ott van sajnos a Führer szeretet is.... :(
"21. Május 27.-én Dunkerque kikötőjéből evakuálják a szövetséges csapatokat. Hitler személyes parancsa állítja meg Guderiánt és a sereg előtt haladó Rommelt. A gesztus célja, nem akarja megsemmisíteni az angol expedíciós hadsereget Hitler."
Ha ez nem az, akkor semmi... Ráadásul minden orosz légicsapáshoz odaírja, hogy szerinte az oroszok (az NKVD) bombázták Kassát...