15042
Minden amit a II. világháborúról és a Harmadik Birodalomról tudni lehet
  • fonak
    A kubinkai Maus tudtommal két külön példány testéből és tornyából lett összekombinálva, valószínű külön is vitték a testet és a tornyot oda.
  • molnibalage83
    Berlinből sem lehetett egyszerű Kubinkáig, mert még a nyomtávval is kellett szarozni aztán. Vajnos a kocsit építették át vagy a hk-t szedték darabokra?
  • Kurfürst
    Netes keresés alapján ezt a 14 tengelyes típust külön a Maus számára építették egy bécsi gyárban. A mérete miatt viszont a nagyobb hidakat és alagutakat el kellett kerülnie, így elég kanyargós úton jutott csak el Berlinig.
  • Kurfürst
    Így gyors képkeresés alapján biztosan nem a szokásos német nehéz hk. szállító kocsi, nem tudom milyen típus lehet, kicsit fura az alakja - esetleg combosabb vasúti löveg kocsiját hasznosították újra...?
  • Freeda Krueger
    Speciálisan a Maus hoz készült kocsi.
  • molnibalage83
    Köszi.
  • RatBaG #13871
    17 June 1944. Sherman tanks racing past a crash-landed Spitfire, during an attack on Tilly-sur-Seulles.
  • fonak
    Normandiában, ott vannak a gépen az inváziós csíkok.
  • Renegade
    tényleg, volt már valaki Kubinkában?

egyszer oda is el kéne menni.
  • molnibalage83
    A Maus-t szállító kocsit kíváncsi vagyok, hogy honnan szedték elő. Még ma is azért igen soknak számí a 150 tonnás teherbírás, nemhogy akkor.
  • molnibalage83
    Ez hol készült? Magyaros jeleggűek az oszlopok, de jenki (?) hk és angol (??) vadászgép van a képen.
  • RatBaG #13866
  • RatBaG #13865
    irány kubinka?

• Freeda Krueger

A víz nem barátja az orrszarvúnak :)
  • RatBaG #13863
    kis kitérő után:

• Nohab
    Levente lehetett még csak ez a kettő srác? Ha jól emlékszem a háború végén vitték őket Németországba.
  • Pluskast
    Egy kis magyar vonatkozású "érdekesség".

• Kurfürst
    Vicces ez a disztruptív álcafestés. Túl azon, hogy csal azzal, hogy hol van a hajó orra-tatja igazából, mintha még azzal is bepróbálkozna hogy ááááá, igazából kettétörtünk és süllyedünk, nem érdemes ide lőni többet, csak pazarlás lenne.
  • Kissssss0 #13859
    van ám páncélvastagság rendesen.
  • RatBaG #13858
    HMS Vanguard 1944.

• Tetsuo
    Hajó nélkül szebb lenne. :-)
  • molnibalage83
    Szép.
    Utoljára szerkesztette: molnibalage83, 2018.02.11. 12:08:10
  • RatBaG #13855
  • molnibalage83
  • pbsb4
    Köszönöm!
    Van valami infó arról, hogy mennyire volt hatékony?
  • RatBaG #13852
  • Freeda Krueger
    Igen,
    Crocodile Sherman.
  • pbsb4
    Ez valamilyen lángszórós változat?
    Mintha a jobb oldalán a harckocsinak annak a csöve lenne.
  • RatBaG #13849
  • RatBaG #13848
  • savaz
    Okinawa volt az első hely a Csendes-óceánon , ahol komolyabb civil lakosság élt. A csata végére a 300 000 civil lakosból 149 000 meghalt. A Japánok a helyi lakosságból öngyilkos osztagokat szerveztek, 14 évtől fölfelé. Valami Ilyesmire számítottak az amerikaiak a japán szigeteken is. A legenda szerint annyi bíbor szív kitüntetést (sebesülésért jár) rendeltek az invázióhoz, hogy azóta is abból a készletből gazdálkodnak.

A japán városok elleni gyújtóbombás támadásoknak az volt az indoklása, hogy a japán ipar nagyban épített a háziipari beszállítókra. Nem voltak nagy gyártelepek Tokioban a termelés úgy ment, hogy Hasimoto hétfőn megkapta az alkatrészeket, hazaballagott és egész héten reszelte és rakta össze a cuccot, majd pénteken leadta a készterméket. A termelés sok kis otthoni műhelyre épült egy két géppel, amik szét voltak szórva a városban. A nagy tűzviharokkal ezeket a kisüzemeket akarták elpusztítani.
    A másik ok meg az volt, hogy a bombázó tábornokok marha büszkék voltak az általuk okozott pusztításra és valahogy igazolniuk kellett a rájuk költött pénzt. A hatékonyságot onnan fentről nem igazán tudták bizonyítani (nem is volt olyan), de a szétbombáztt, leégett terület nagysága már olyan statisztika volt, amre tudtak hivatkozni. Mondjuk a brittek pl. lakástalaníttott emberek számát mutogatták, szemérmesen elhallgatva, hogy Jürgen egész családjával bent égett.

• fonak
    A japánok tudtommal nem írták alá a genfi egyezményt, ahogy a szovjetek sem.
  • Oddball29
    Kezdésnek mondjuk nem kellett volna lőni a szanitécekre... A japánok az elejétől kezdve kombattánsként tekintettek rájuk.
  • robgros
    Közrejátszhatott az amerikaiak bosszúvágya: annyi bajtárs odaveszett a gyilkos összecsapásokban, ez pedig idővel nyilván eléggé feltüzelte a GI-okat.
  • Kissssss0 #13843
    jól tudom, ezért is írtam hogy azok a japán katonák akik fogságba kerültek nem volt túl sok esélyük hazatérve új életet kezdeniük, a legyőzött katona nem katona többé.

" Igen kevés védő adta meg magát élve a japánok közül."

olvastam olyat hogy voltak olyan esetek mikor az amcsi katonák nem ejtettek foglyokat még akkor se mikor a japánok már feltett kézzel jöttek elő a rejtekhelyükről... nem tudom mennyire volt ez gyakori eset mert alig találtam ezzel foglalkozó írásokat a neten.
  • robgros
    Mint jeleztem korábban, Hirosimának volt katonai szerepe. Ide hajózták be a Kínában harcoló csapatok utánpótlását és a 2. japán hadseregnek is itt volt a főhadiszállása, ahonnan az esetleges amerikai invázió ellenlépéseit szervezte.
  • Kissssss0 #13841
    tisztában vagyok vele hogy nem akarod mosdatni egyik felet se, a lényeg annyi hogy akkoriban élt emberek szemszögéből nézve az eseményeket közel se volt meglepő hogy japán városok kapták az atomot nem pedig katonai célpontok.

mai szemmel nézve ez persze enyhén gyomorforgató döntés volt, de a háború alatt ez teljesen bevett "szokás" volt, az angolok és a németek is vígan bombázták intenzíven egymás lakosságát 24/7 időben. :/
  • robgros
    Szerintem egyikünk sem szeretett volna Truman helyében lenni ez esetben.
  • ManoNegra
    Nem szeretném felmenteni ezzel egyik felet sem, egy bűn nem ad felmentést egy másik alól.

Itt csupán csak arról van szó, hogy máshogy mérjük azok bűnét, akik megnyerték a háborút. Mert amíg nálunk kilencven éves embereket üldöznek vélt vagy valós bűnösségük miatt, addig másoknál, sokkal súlyosabb esetekben fel sem merül(t) ennek lehetősége.
  • robgros
    'a japánok szarba se vették a fogságba került amerikai katonákat'

Mivel felfogásuk szerint aki fogságba esik, a legnagyobb szégyent követi el és egyenlő az állattal. Ezért nem is adták meg magukat soha, hanem szó szerint utolsó leheletükig harcoltak, vagy öngyilkosok lettek. Igen kevés védő adta meg magát élve a japánok közül.
    Utoljára szerkesztette: robgros, 2018.02.02. 20:48:49