63011

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• nenad
    komoly xD
  • ThomasGins
    Na, ezt hülyén irtam, bocs
  • ThomasGins
    Arra gondoltam hogy valaki ölje meg, mert egy szót se értek:)
  • nenad
    yeah..
  • ThomasGins
    Ez a régi wire scripted?
  • nenad
    ettol scenetol vray bedolt, annyira szar minosegbe akarta renderelni a hatso wireokat hogy kiakadtam vegul 0.001 es 1 - 30 sub pixel meg clamp al talan meglenne 1-1.5 ora alatt.
    De egyebkent meg a redqeenes is zajos itt-ott 12 perc utan..
  • nenad
    wirepot fun
  • bencsab
    a fórumgyilkos titulus csak 24 órányi fórumhalál után jár...
  • ThomasGins
    fóromgyilkos kerestetik:)
  • nenad
    de fireflies van csak diffuse scenekben is... ezert mondom hogy az hiba inkabb...
  • Aldaryn
    Az összes mintavételező algoritmusnak ez a lényege: a lehető legjobban elosztania rendelkezésre álló mintamennyiséget. Ha van egy firefly, az azt jelneti, hogy hoppá, nem sikerült jól elosztani. :D Nem a tünetet kell ilyenkor kezelni, hanem a baj forrását rendbetenni.
    Persze, nem mondom, hogy samplerert írni könnyű. Sőt. ont ez a lényege az összes nyamvadt renderelőnek. Ki tud jobb samplerer algoritmussal előállni. Ugyanazon mintamennyiségből ki tud "igazabb" képhez jutni.
  • nenad
    szerintem a fireflies nagyreszt hibas vagy rosszul sulyozott pixel... clamponlni nem veszes dolog a glossyt meg ettol konnyu szamolni..
  • Aldaryn
    Igen, az egy elterjedt dolog, hogy megússzák a kínos specularok samplerelést. :P

VRayben is volt hasonló (sub pixel mapping), szerencsére a dmc saamplerer jól viseli a specularokat. (Kell neki minta, de nem végtelenül sok, mint sok algoritmusnak)
  • nenad
    rqban nincsen egyebkent alapszintul clamp a clamp csak a feher pottyokre vontakozik (fire flies) LOL
  • nenad
    lemertuk bencsabnal egy tegnapi procin, a renderido kb 90 masodpec lenne az alabbi jelenetkre.
  • nenad
    ja de az nem eleg, pont a gamma kellene...
    3 perc egy amd re nem optimalizalt, sse nelkuli verzion enyhen szolva impressziv, fu alatt valaki kiprobalhatna nekem intel procin...
  • Aldaryn
    A GI-nak külön tudod szaturációját, kontrasztját skalárját is állítani VRayben tudtommal.

Én clamp helyett jobban bízom egy jó adaptív samplererben és okosan összerakott shaderekben, fényforrásokban. (semmi sem túl specular, semmisem túl glossy, semmi sem túl erős, stb...) Viszont összehasonlítani bármit szerintem csak úgy lehet, ha algoritmust hasonlítasz algoritmussal. Mert lehet, és a földön egy autista géniusz ember, aki ezt a jelenetet paintben képes zajmentesen megrajzolni huszonöt másodperc alatt, és akkor ő nyert. :D

Kíváncsi volnék rá, hogy minden jellemző és szélsőséges fényutat tartalmazó jelenetben azonos mintamennyiséggel melyik renderelő mit hoz ki, úgy gondolom, ez reprezentatív, a többi már a te tudásodat jellemzi, nem a renderelőét.

Ettől függetlenül három perc alatt az a zajszint impresszív.
  • nenad
    ez tul sok ido szerintem, ha nezed a glossys jelenetet clamp nelkul legalabb 2 ora lenne a renderido ilyen kis felbontasban... ennek nincs ertelme...
    Jol be kell allitani, egy kis dinamikat engedelyezni kell de max 1.5-2.5 ig, tovabb nincsen ertelme...
    vagy postban ha mindenkeppen kell a reflection layert meg tovabb tolni.
    de megint sok ido..

ha vrayben a GI gammat/contrastot kulon lehetne allitani akkor nem lenne ilyen problema...
  • Aldaryn
    Szívesen ránéznék a jelenetre, de sok mindent kihagytam most, és előbb utol kell érnem magam. Ha pár nap múlva még mindig téma lesz, akkor elkérném én is. :D
  • Aldaryn
    Hát, nem tudom, én sosem clampolok semmit, hanem lineáris jelenetet renderelek teljes dinamikai tartománnyal, és az így elkészült hdr fileokat color mappelem pár perc alatt bármilyen komolyan vehető utómunka szoftverben. (pl. Nuke) Ez a color mappelés leggtöbször semmi más, mint egy lineárisból sRGB transzformáció, ami pl. egy exr file default megjelenítési paramétere is egyben.
  • nenad
    csak kapcsold ki az exposuret a kameranal majdnem ketszeres lesz a renderido, majd utana szorakozhatsz a picturenautban hosszu perceken at hogy be tudd loni olyanra amilyenre kell, (ha sikerul egyeltalan). es meg is van az eredmény. 1 frame 10 perc. Ez lol workflow. Es ha mar itt tartunk a tartomany nem olyan jo hogy lehessen vele dolgozni komolyabban...
    Linear workflow = Fail.
  • bencsab
    na, kérem az email címeket privátban, hogy hova küldjem a csomag linkjét
  • nenad
    lodd be ezt a jelentet legyszives ahogy gondolod jo, es toltsd fel. Megnezzuk.
  • nenad
    meg mindig vrayrol beszelek... :-)
  • nenad
    a vray camera clampolt ebben a jelenetben...
    ha nem clampolsz sokkal tovabb tart a rendering es az eredmenyt csak hosszas varialassokkal lehet megoldani, valamilyen post exposure control programban...
    Ha sok a glossy reflection a renderido őrák is lehet nehány perc helyett... ezt nem mondhatod komolyan...
  • putyi
    Figyelem egy ideje az eszmefuttatásokat, leginkább Al-lal értek egyet.
    Megkaphatom én is esetleg a modellt?
  • Aldaryn
    És ott mit clampolsz? Szerintem ott se clampolj. :)
  • nenad
    nem rq r9ol beeszelek.. Vrayrol.
  • putyi
    Ezt a file-t megkaphatnám én is?
  • Aldaryn
    Ez a clamp milyen clamp? Eleve, miért clampolsz bármit is? Vagy RQ így oldja meg a zajosságot, hogy clampolja az értékeket, és akkor nem kell akkora tartományon számolnia?
  • nenad
    szerintem is. en siman lineraon hasznalom es belovom a fenyeket es kesz. Linear worlkflowal sokkal tovabb is szamol mert nincsen clampolva.. A kimenet azonnal szep nem kell vele szorakozni postban stb,

Egyebkent neha a clampnal megadok nagyobb erteket 1.5-2.5 hogy a csucs reflection vilagosabb legyen...
    De ennel nem tobb.
  • bencsab
    linear workflow-ban nem vagyok túl jártas egyenlőre, saját tapasztalatom az, hogy egyenlőre nagyobb nyűg, mint előny, és valami miatt a vray szebb kimenetet eredményez egynelőre exponential colot mappingnál, mint LWF-el. Azért is írtam Aldarynnak, hogy nézzen bele, ha akar/ráér.
  • nenad
    azert mert a vray color mappingban nincsen semmi clampolva kimenet nem lineraris. Nezd meg a falon az ertekeket a vray vfbben... A vray phisical camera leclampol ha ugy tetszik... 2500 as multiplieres fenyforras fenye 1.06 - 1.1 a falon...
  • nenad
    a vray lightot nem lehet konvertalni, a jelentetet en raktam ossze ahogy nekem tetszett. Clamp van benne. termeszetesen nem linearis ahogy a vrayes sem..
    A tetszetos vegeredmenyre torekdtem nem tokeletes masolatra, mivel az a begett resz teljesen ko szerintem.
  • bencsab
    na, ha a lineáris kimenet görbéjét kicsit megpiszkálom, akkor ilyen lett, ez már kellemesebb a szemnek:
  • bencsab
    Aldaryn, ha érdekel, el tudom küldeni a vray-es fájlt, ha van időd, piszkálgathatod.
  • bencsab
    A vray-es tényleg nem valami szép, de direkt nem állítottam semmit a fényeloszláson-curves-ön, hogy egy nagyjából értelmezhető lineáris nyers végeredmény legyen a kimenet. Ahhoz képest a redqueen tutira exponenciális kimenet (ez persze egy interiornál alapból kellemsebb képet ad).
  • Aldaryn
    Egek, elmegyek nyaralni egy kicst, és felpörög a topik, ráadásul izgalmas témával. Mit felpörög, Nenad tolja a redqueen Vray összehasonlításokat.

RQ-nál az a 3 perces idő nagyon impresszív, a tonalitás is nagyon szép, viszont az hótbiztos, hogy nem egy lineáris képet tol ki magából a renderelő, mert egy lineáris kép a fény fizikai tulajdonságait ismereve nem így festene.
    A VRay-es renderek szerintem nem sikerültek valami jól. Ott valami lóláb kilóg. Vagy nem algoritmust hasonlítottál össze algoritmussal, hanem beállítási tudást beállítási tudással.

Javaslom egyik renderelőben se piszkáld a gammákat, sem a képek gammáját. (Arra figyelj, hogy MAX alapból gamakorrigáltan (sRGB-ben) olvassa be a bitmapek jó részét) És ha lehet, akkor per pixel samplerelést hasonlíts per pixel samplereléssel. A többi az csak gyakorlati tudás és rátermettség, nem a renderelő erénye.

• nenad
    megneztem,. nem tulszaturalt hanem a vrayes halott.kiszurkult a 2,2 es gamma miatt < a texturák eredeti szinei alapján..

egyebkent rendereltem vrayel is ket masik kepet szerintem jobb beallitasok..

• bencsab
    tényleg megnyerő a redqueen. színeit tekintve mondjuk nekem egy kicsit túl szaturált, viszont a fény eloszlása tényleg sokkal szebb. a textúrákat is élesebben hozza, főleg a kőfal bumpjánál látszik ez. viszont a lámpaernyőnek is fényáteresztőnek kellene lennie RQ-nál is.