63011

Kinetix

"Aki másnak felbontás...!"

• nenad
    Bakker én sokkal nagyobb teljesítménynövekedésre számítottam. Remélem, hogy vagy driverrel vagy olyan programokkal amelyek ki tudjék használni a speciális új utasításokat ugorhat a teljesítmény.

A tuningpotenciál mondjuk egyértelműen tiszteletre méltó... de ez nem elég az üdvösséghez. A + még az, hogy a gpu a cpu-n keresztül tudja kezeleni a sima memóriát is... Ebből biztosan lesz valami...

Ha lemennek a phenom II x6 árak akkor inkább veszek még egyet. Most ugyis van egy félkészem plussz gépem. Jövőre vagy év végére intel ugyis csökkent árakat és akkor az AMD is csökkenteni fog...
  • Aldaryn
    Miért lenne szar? Ár/Érték arányban ugyanott van, mint az Intel, vagy, ha a tuningpotenciál az egész szériában nagyon magas, akkor még jobb is lehet. És az intel megoldásai árban/teljesítményben pont alatta és fölötte vannak, ergó nem konkurenciát, hanem lépcsőfokot teremt.
  • nenad
    AMD XAR!! Elbaszta!

• Aldaryn
    Ez nagyon alap dolog, tényleg érdemes lenne végigfutnod legalább a basic get-to-know eligazítást a Tutorialok közül (Help menüben vannak)
    Geometriát sokmindennel lehet szerkeszteni, létrehozni, stb, épp ezért nagyon tág a kérdés.
  • Atika :o)
    Probald meg az F1-et es ott vannak tutorialok, vagy van a googl. Hidd el nekem, hogy a neten mindent megtalalsz.
  • bp
    Nem tudom mi a vicces ebben, de kifejtem, hátha megérted.

Szeretnék rajzolni (létrehozni) egy saját alakzatot. Legyen ez egy kocka. (tudom, hogy van ilyen az egyszerű alakzatok között...) Rajzoltam egy négyzetet, gondoltam extrudálom és lesz belőle kocka.
    Koordináta pontok összekötésével szeretnék létrehozni egy formát, hogy ilyen módszerrel térbeli alakzatot hozzak létre.
  • bencsab
    nekem a sötétebbik kék van. nagyon enyhe tuninggal 7,92-t nyom.
  • Aldaryn
    Csakmeglett
  • VisualHarmony
    Haha sorry, de ez mekkora már:D
  • bp
    Kezdő kérdés: hogyan tudok rajzolni egy saját alakzatot?
  • FRenkie
    Al: jól értetted a kérdést.
    Hunkircsi: nekem is voltak ilyen bugok, kérdez valamit, mikor betöltöd újr a fájlt, hogy használod e az ő shaderjét, és ha Yes-t nyomsz, akkor behozza a proxykat, amúgy nem.
  • hunkircsi
    Én próbáltam az itoo forest pack-ját, sajna már az elején belefutottam egy olyan problémába, hogy az elmentett scatterezett jelenetet mikor visszatöltöttem, akkor az itoo-val a sokszorozott (szétszórt) objektumoknak hűlt helye volt. Csak a Scatter objektum volt a jelenetben üresen. Én itt feladtam a programmal való további vesződést, amúgy jóféle Scatter program.
  • Aldaryn
    Nem tudom, hogy "freeware" verzió van-e belőle, A fórumról letölthetők az nigltly buildek, azt hiszem azok között van olyan, amelyik jó hozzá, de gondolom ez nem nagy segítség. :(

Landscape módban a displacementhez hasznlt shadert mindenképp raszterizálja, talán azért nem jó a noise mappal, mert nincs hozzá megfelelő mappelési csatorna. (Amire 3D mapping esetén nincs szükség, mert ott in situ a tényleges térbeli noise adattal displacel mappelési koordinátától független) De ez csak tipp, mert eleve a kérdést nem biztos, hogy értem.
  • FRenkie
    na a tippért ötlet az előző kérdésre?
    és mégegy: a vray 2.0-val melyik multiscatter hajlandó működni? mert a 1107 verzió még nem.
  • Aldaryn
    Látod, az eszembe sem jutott, hogy azzal is kipróbáljam.Biztosan megér egy misét legalább, ha más nem, a szakmai kíváncsiság végett.
  • FRenkie
    az itoo forest is elég jó scatter cucc, azt nem néztétek? lehet az nem akadna össze az autograssal...
  • FRenkie
    szasztok!

plane+vraydisplacement+3d mód+noise map = 1
    plane+vraydisplacement+landscape mód+bitmap = 1
    plane+vraydisplacement+landscape mód+noisemap = 0

pedig ebben a tutban működik:
    http://www.evermotion.org/tutorials/show/7901/red-vertex-foliage-tutorial

(3ds 2011, vray 2.0)

bug vagy mi?
  • eightmiles
    közben rájöttem véletlenül mozogva edge-ek közt, fura volt a weight & crease száma némelyiknél, szal utánanéztem és tényleg megoldódott ezeket átirva, úgyhogy ma is tanultam valamit :)
  • tilbury
    innen úgy néz ki, van ott 2 polygon, ami nem négyszög, hanem többől áll.
    sima smooth nélküli kép nincs?
  • eightmiles
    kép...
  • eightmiles
    tudja valaki, hogy ez miért történik? simán meshsmooth, és már ellenőriztem a vertex-eket, semmi rendellenes nincs ott:

• Aldaryn
    Aham. Azt, hogy lényegtelen mennyi memória van, elég jól körbejárták a MultiScatter fórumain a fejlesztőkkel, akik sajnálják, de addig, amíg az AutoGrass bandával nem működnek szorosan együtt, nem tudnak tenni vele semmit. Ha 1GB memed van, ha 200GB memed van mindenképpen ugyanott leszel vele, összeütközik a két process, ezen az sem segít, ha a dynamikus memória limitet felveszed magasra. ( Ez a paraméter gyakorlatilag csak annyit szabályoz, hogy a a dinamikusan kezelt geometriákból egyszerre mennyi lehet memóriában)

Ettől független AutoGrass nagyon fasza cucc, csak számomra a másik gyakrabban használt tool.
  • bencsab
    próbáld ki az alábbi módszert, úgy is lassít?
  • Aldaryn
    Az AutoGrass nagyon fasza lenne, de a Multiscatterrel összeveszik a memórián, és gyakorlatilag renderelhetetlenül belassítja a jeleneteket (nem fagyás, hanem lassulás, független a rendelkezésre álló memóriamennyiségtől. Memóriahasználatban, processekben szépen tettenérhető az ok, valamint rendering.ru fórumain is sokat foglalkoztak vele), mivel a MultiScatter nekünk fontosabb volt, az maradt, AutoGrass ment, helyettesíthető. Persze embere válogatja. :)

Az átmeneteket elég nehéz maszkolni, én többnyire azzal oldom meg, hogy nagyon hasonlít színeiben mintázatában a displaces/multiscatteres fű egymásra, így nem látványos a váltás.
  • bencsab
    gondlom az átmenetek kimaszkolásával... :)
    én nem szoktam szórakozni: autograss-al füvesítek, egy füves textúra alapra, a háttérben meg átmosom sima diffuse textúrára.

van egy trükk a memóriahasználatra, nem tudom ki ismerte:
    a dynamic memory limitet a render panelen érdemes felállítani mondjuk 10000MB-ra (függetlenül attól, hogy akár csak 4GB memória van a gépben). Ezzel gyakorlatilag ki lehet küszöbölni a memóriaprobléma miatt rendermegállásokat. Egy külföldi fórumon olvastam még 1-2 éve, azóta így használom. Multiscatter, autograss még sohasem fagyott kit nekem, sem egy hegyoldalnyi erdő.
  • Aldaryn
    Fű: nagyon távolra (200-300m) Displace, közelebbre Vraypattern, detail bele MultiScatter. Ennél jobbat/gazdaságosabbat nem lelsz.
  • putyi
    azért nem példálóznak vele, mert nem arra való.
    ezzel leginkább parametrikus felületeket tudsz tovább részletezni mint pl. a paracloud programmal.
  • hunkircsi
    Fúúú, kösz a linket! Ki is próbálom, amint lesz kis szabadidőm. Bár némileg fenntartásokkal vagyok ezzel, mert ha tényleg olyan pöpec lenne (persze, tudom, hogy még csak béta), akkor kapásból a fűvel példálóznának, és nem holmi primitív objektumokkal. Azért azon jót mosolyogtam, amikor írták a legutóbbi verziónál, hogy "Fixed: Összeomlás a japán 3DSMAX verziók esetén." Azt is jól portolhatták, ha ilyen különbségek előjönnek :D
  • bencsab
    asszem ez valami hasonló, mint a vraypattern:
    http://populate3d.com/products/panels/
  • szomjaska
    Nem jött össze a link. Sebaj. fRender szerethetőbb volt akkoriban szerintem.
  • szomjaska
    2006? Cebas Final Render a beszt! elef u.t. sarok
  • hunkircsi
    Előkotortam a MAX file-t, 2006-os, akkortájt milyen véréjt nyúztunk?
  • szomjaska
    Csak egy gyors példa: az első képen talán sejthető, hogy tükröződik a bútorlap. De hogy mennyire, az csak egy kis környezet hozzáadásával lesz látható. Semmit nem változtattam, csak bekerült a cucc a helyére. csak szekrény
    második
  • nenad
    jó ez a plussz gomb!
  • nenad
    Én nem hiszem, hogy régi vrayel csináltad, látszik rajta, hogy újfajta sample distribution van rajta. :D
  • hunkircsi
    Ha jól emlékszem, tényleg semmi extra material nem volt a szekrényen, ergo inkább csak textúrák, mint materialok. Tényleg NAGYON régi a kép, és inkább csak modellként foglalkoztam vele, mintsem valami végleges dolgot hoztam volna ki belőle. Mondhatni hirtelen felindulásból elkövetett szekrény
  • szomjaska
    Lakberendezők csodákra képesek a kezükbe adott sokszor több tízezer forintos anyagmintákkal. Forgatják, hajlítgatják, kiviszik az utcára, aztán kijelentik, hogy a fotón, (ami sokszor csak egy render), egész másképp látszik. BRRR!
  • szomjaska
    Igen, van tükröződésük, de olyan minimális, hogy pl. fotózáskor mindenféle trükköket kell bevetni, hogy életet adjunk a felületnek, plusz lámpákat, környezetet kell köré építeni, mert bedöglik a kép. Ha a render során nem építed ugyanúgy a tárgy köré ezeket, vagy egy HDRi is jó megoldás lehet, akkor hasonló eredményt kapsz, mint Hunkircsi képén. Szerintem a Refl. értékek itt is jók, bár az is lehet, hogy nulla, de én gyanítom, hogy csak a megfelelő környezet hiányzik.
  • bencsab
    Az az igazság, hogy a matt felületű bútorlapoknak, parkettáknak is van némi tükröződése, ezt hiányoltam a képről.
  • Szemjuel
    Köszönöm a gyors választ! Azért érdeklődöm egyébként mert úgy másfél hete letöltöttem a 3ds max-t hogy teszteljem kicsit a noteszgépem teljesítményét, és közben nagyon nagyon beleszerettem... azóta a fejét leszámítva(az megmaradt eléggé lowpoly) elkészült egy imperial walker modellje (persze csodát ne várjatok tőle :D)
    ATAT
    illetve amikor ráérek csinálgatok egy audi rs8-t RS8... van még mit javítani rajta, de nem szeretnék az autodidakta tanulás miatt rossz szokásokat felvenni, amik később nehezítenék a fejlődést.. van valami jó tanácsotok esetleg amivel érdemes lenne folytatni? akár könyv akár valamilyen iskola.. a suli alapvetően nem lenne nagy gond, 22 éves vagyok

viszont ezzel a vázzal el is értem a gépem teljesítményének határaihoz :S