63011
"Aki másnak felbontás...!"
-
GixEr #57483 a Scale "tiltott" funkcio akarcsak a Bolean. -
putyi #57482 te mióta használsz max-et?
bocs, ha nagyon személyeskedésnek tűnik, de amiket kérdezel az alapján úgy tűnik, hogy valaki bedobott a mély vízbe.
de, hogy segítsek is...
a loft-ot ennél komplexebb dolgokra szoktuk használni.
ide neked a sweep kellene, vagy egyszerűen a spline tulajdonságoknál megadható, hogy renderelhető legyen, valamit a keresztmetszetet is kiválaszthatod. -
nenad #57481 esetleg modellezz rhino3d ben ott nincs ilyen porbléma. -
nenad #57480 írd át ot az sdk... -
sanyicks #57479 Írtam már hogy a játéknak méteres su kell, viszont mikor kipróbáltam egy cm-ről m-re konvertálást na az asztán tényleg pontatlan volt, ott minden koordináta randomban századokat mozdult.
iit egy másik szépség:
a path és a shape(kör) amiből loftolnék
a kör két oldalt ellipszis lett
Széles vonalak a maxban? :D
-
nenad #57478 szerintem ban neki, csak úgy poénból, ez sem akar tanulni csak pofázni :D
holnap is meleg lesz :d -
zenoka #57477 Hehe: felhőkarcolónyi:) -
#57476 De az örök igazság ebben a topikban, hogy mutass képet a problémádról, és aztán lehet, tudunk rá megoldást. -
#57475 Ne haragudj, de én ezek után sem értelek. Ha az a gondod, hogy nem pontos ezred/század su-ban, akkor dolgozz osztatlan su-ban a számodra kellő legalacsonyabb pontossági szinten (azaz úgy modellezz, hogy 1su legyen egy, számodra még kritikus pontosságon belüli érték, pl. egy tizedmilliméter) és akkor a transzformációid biztosan pontosak lesznek. A polygonműveletekben sok értéket százalékban adsz meg, így elég nehéz tökéletesen ponos értékekre kijönni, úgyhogy itt pedig ezért nem értem a pontatlanságon való morgást.
Érzékeltetésnek, itt van előttem egy 1000x1000 su méretú lap origóban, 4 vertex a sarkaiban, ha fogom, és az egyik vertexet felemelem 0,001-su-val, majd ezután a plane-t offsetelem vertexenként 100-su-val felfelé, majd fogom, és kettévágom a plane-t egy slice-al, majd két szemközti élt összekötök egy connect-el majd ezután offsetelem az egészet egy push modifierrel 100-al midezek után is ha megnézem, akkor az egyik vertex 0,001-su-val tér el a többitől, míg a másik három egy diszkrét értéken maradt. Ha azt mondod, hogy 1su ez esetben 1milliméternek felel meg, akkor a modellemen egy ezredmilliméternyi transzformáció is megmaradt több egymást követő lépésben is. -
sanyicks #57474 Az alapmodell nem volt pontatlan, csak néhány loop létrehozása és azok egységes mozgatása után, tehát nem az alapmodell szar hanem a max :) Függőleges, vízszintesen dolgozom tengely lockolással, constraintekkel, primitív nem forgatott alakokból. Pl mikor újrakezdtem a kérdéses részt az x tengelyes pontatlanság után, direkt végigpötyögtem minden környékbeli vertexet és figyeltem hogy úgy alakulnak e a koordinátáik ahogy kell. Aztán mire végeztem már a szerkesztett terület közelében megjelent a pontatlanság, pedig szintén tengely lock, constraint, és loopolás ment.
Mondjuk ez nem meglepő látva hogy mit művel a viewportokban és milyen sebességgel működik néha a kezelőfelület, látszik hogy gondjaik vannak az autodesk programozóknak a már kb 20 éve foltozgatott program frissítésével. (lehet inkább jobb lenne ennyi idő után a mai gépeknek megfelelően újraírni?)
"Amúgy milyen játékba kell métereken belül tizedmilliméteres pontosság? Esztergaszimulátor?"
Látom még mindig gondot jelent az olvasás. #57464
"egy extrudenál összevissza lógnak a dolgokba a 3 szögek, meg overlappol, mert az a felület amin extrudálnék az nem sík ahogy hittem. Szóval nem nekem kell a pontosság hanem a maxnak hogy ne dobja szét magát egy műveletnél." -
nenad #57473 Túl meleg van?
Hehe -
putyi #57472 na fuss neki mégegyszer!
segítek: felhőkarcolónyi .
innen copy-paste. -
#57471 Na mégegyszer :)) -
zenoka #57470 falhokarcolonyi..pff.. -
zenoka #57469 nano robotos jateknal az mar felhokarolonyi kulonbseg!!! -
putyi #57468 supervisor
-mit mondtam?! mennyi legyen a nyuszi füle?!
sanyicks
-hát ööö ....
supervisor
-és annyi?!
-HÁTNEMANNYIBAZDMEG!
-ez itt 5,32, nem 5,35!
.
.
.
-
#57467 Amúgy milyen játékba kell métereken belül tizedmilliméteres pontosság? Esztergaszimulátor? -
zenoka #57466 noh vegre felfogtam.. a transzformaciok nem pontatlanok csak ha pontatlan szar alapanyagobl kezdesz dolgozni eleve.. tehat vagy az alapmodel amit alakitgatsz pontatlan vagy a splineok amiket mas progibol hoztal vagy barmi.. de ha egy sikra mondasz egy extrude ot hogy 5 meter akkor az 5 meter lesz es nem 5.0001
legalabbis en nem tapasztaltam cask akkor ha szar volt amivel elkezdtem dolgozni. -
putyi #57465 háát szerintem ezt most rajtad kívül nem sokan értik.
szerintem dolgozz milliméterben, majd a végén konvertáld méterré. a 2d-s rajzolásnál sokat segít, ha a snap nem 3d-re, hanem 2,5d-re van állítva.
ha mellékelsz valami képet a problémáról még pontosabb választ is kaphatsz.
-
sanyicks #57464 Mint írtam az átalakítás is pontatlan. Viszont mivel a modell játékba készül, és annak méteres kell, így a végén úgy is át kéne alakítani.
Azért kell a pontosság mert mint írtam amikor elcseszi, hirtelen a sík nem sík lesz, aztán nézek amikor egy extrudenál összevissza lógnak a dolgokba a 3 szögek, meg overlappol, mert az a felület amin extrudálnék az nem sík ahogy hittem. Szóval nem nekem kell a pontosság hanem a maxnak hogy ne dobja szét magát egy műveletnél.
Szerencsére most nincs ilyen probléma, és az a rész kész van, de ha nem lenne kész lehetne belőle még probléma.
Viszont make planar egy tengelyre összehozza a dolgokat, és úgy is marad tehát nem a mentéskori adatformátum, vagy a belső koorindátarendszer, hanem a transzformációk pontatlanok. Vagy az insert loop, vagy a több kijelölős, constraintes mozgatás. Ami érdekes még hogy 1-4 ezred métereket nem lehet mozgatni. Ha beírom, akkor ahogy enterezek az eredeti helyen marad. Odébb kell húzni távolabbra, és utána beírni és akkor csinálja. -
#57463 A pontosság relatív, ugyan a MAX nem duplapontos koordinátákkal dolgozik, de nem hiszem, hogy az általad óhajtott pontosságot nem lehetne elérni. Ne méterben dolgozz, ha ezredméteres pontosság kell, dolgozz akkor milliméterben. Mivel az összes mértékegység csupán neked, mint felhasználó jelent bármit is, a program mindent mindig generikus unitokban fog számolni, mondd azt, hogy mostatól 1 unitod az 1mm.
Én centiben dolgozom többnyire, (1systemunit = 1cm) ez egy tizedmilliméterig pontos még 200-300 méteren is. Ha miliben dolgozol és a jeleneted nem nagyobb pár méternél, akkor kizárt, hogy pontatlanságot követne el milliméterben, de még ezred milliméterben sem (default 3 tizedesjegyig őrzi a float értéket a base uniton túl) -
#57462 Miért akarsz maxban ezred méteres pontossággal bármit is csinálni? Arra ott vannak a CAD progik.
Amúgy is "a Magyarországnak jutott alapméter 1,3 ezredmilliméterrel rövidebb, mint a párizsi alapméte" :D
Mi ez a modell? -
sanyicks #57461 Igen vicces ez a max. 1 méteren belül 3 ezred méteres pontatlanság. Ráadásul mindezt kb 2 méterre a scene origójától.
Milyen pontatlan lehet 20 méternél?
Egy dolgot akarok megcsinálni. Első alkalommal egy ezredet tévedett x tengelyen, ebből egy szép overlap lett. Mivel egyenként helyreállítani a vertexeket nehezebb, így újrakezdtem. Most az x tengelyen jó, de most meg az y tengelyen ferdült el 3 ezredet.
Ha cm-s unitra akarom állítani az már így nemmegy, mert a konvertálás még pontatlanabb(ott már századmétereket téved a 3 irányba, ráadásul randomba, na meg a zoom olyan lassú lesz hogy izomláza lesz az újamnak a görgővel zoomolgatok. -
#57460 Nincsen ebben semmi különös. Elbarmolják a szoftvert, hogy a júzernek új hardvert kelljen vennie. -
zenoka #57459 fasza...:) -
#57458 Jelenet megnyitva MAX 2010-ben 5,9GB mem, jelenet megnyitva MAX 2012-ben 7,59GB mem... Csak úgy, érdekességnek. -
#57457 Igaz, meg vannak esetek, amikor nem rohan fullra a meló, és olyankor itthon is csak egy monitort használok, neten böngészéshez, irkáláshoz, stb mindig kikapcsolom a másik monitort. -
#57456 Két monitorral akkor is jobban jársz, mind hasznos desktop terület, mind pénztárca szempontjából. Filmezni meg egy 22" is elég, ha a székből, asztal mellett ülve nézed. :) -
Obicsek #57455 Megfájdul a nyakad és romlik a szemed a bazi magas DPI miatt, hogy bogarászni kell a betüket, ikonokat, gombokat a programban. Nálunk a cégnél animátorok 30 colos HP-ken dolgoznak, mert a workstationok mellé azok jöttek. Animátorok szeretik, mert széttudnak pakolni maguknak mindenféle panelt össze vissza (bár így is van nekik általában egy második monitorjuk) de színre valami félelmetesen pocsékak. Én poén kedvéért beültem 1 órára egy ilyen monitor elé, és nagyon megfájdult a szemem. 2 darab 24es monitoron dolgozok, és lényegesen használhatóbbnak vélem. (Aztán lehet, hogy hülyeséget gondolok, mert másoknak meg az 1 bazi nagy jön be. Nekem nagyon megfájdult a fejem és a szemem.) -
#57454 Vagy, VAAAAAGGGYYYY.....
Piszok mélyen a zsebünkbe nyúlunk, és hazavisszük a boltból az alábbi szörnyeteget:
Dell UltraSharp U3011
Ez már csak azért is jobb mint a két monitor, mert filmet nézni egy élmény lehet rajta :)
-
#57453 Két monitor *kell*. -
#57452 Két darab 23-as monitoron azért már lenne mit nézni :D Ha akkora Desktop-on nem férnék el, akkor semmin. Amúgy épp nézem, hogy már 24e pénzért is lehet monitorkalibráló herkentyűt kapni. Kíváncsi lennék, hogy mennyire végez pontos munkát. -
#57451 Nem kell feltétlen, de mi értelme, ha ugyanolyan, vagy nagyon hasonló minőséget mondjuk a feléért megvehetsz. AZ eizo árából veszel két ilyen DELL monitort és mellé egy kalibráló hardvert. -
#57450 Fú, ez ennyire óccó? Csak tudnám ilyenkor, hogy milyen jogon lehetne az alant általam említett "irodai" EIZO árán három ilyen DELL-t venni. -
#57449 Azt hittem, hogy az EIZO-nál nem kell sokszázezeres típust választani, hogy színhűségét tekintve lehessen vele nyugodtan grafikázni. Körülnézek a DELL-eknél. -
JackMeadow #57448 en sztem egy ilyesmibe ruházok be, talán árérték arányéban ez éri meg a legjobban mostanában: Dell U2331 -
putyi #57447 nem akarlak elkeseríteni, de ez az eizo irodai megoldása. és ahogy nenad is írta kicsi a felbontása. szerintem elég nagy pénkidobás. inkább vegyél belőle valami dell-t vagy samsung-ot. -
#57446 Meg fatal1ty logó sincs rajta, a piros ledekről nem is beszélve. Szánalmas. -
nenad #57445 kicsi a felbontrása... -
#57444 Hali!
Általánosságban véve az EIZO monitorai szokták vinni a pálmát színhűség és ezáltal a grafikai munkára való alkalmatosságon belül is.
Én ezzel a kis drágasággal szemezek már egy ideje, de amíg a SONY monitorom bírja, addig feleslegesnek tartom a beruházást.
Az EIZO-knál persze köztudottan hátrány a viszonylag magas ár, bár kevés gyártó ad 5év helyszíni garanciát.