63012
"Aki másnak felbontás...!"
-
hmm, 3D scanner. Ma már tényleg nagyon sok helyen használják. Még kb fél éve vetődtem el egy olyan oldalra, ahol ilyeneket reklámoztak, elég nagy volt a kínálat. Szinte mind lézeres scanner volt, sok olyan is, ami egyben a színeket is rögzítette. És nem mondanám, hogy olyan elérhetetléenül magas árban voltak. Kis tárgyak scannelésére alkalmas, (pl. max 10cm) scannert 100-150E HUF értékú dollárért már lehetett onnan rendelni. Persze, gondolom annak a minősége is olyan. -
vue d'espirit-tel csináltam, szóval kicsit offtopic. pár perc alatt összedobható egy ilyen benne (Gixer már linkelt be róla infot nemrég)
slackface: azt mondod, hogy írtál egy algoritmust ami egy 2d-s képről meg tudja állapítani minden pixel helyzetét a térben? sztem ha ilyet tudnál csinálni billgéc lehetne a takarítónőd akkora milliárdos lehetnél és talán a legkevésbé jövedelmező felhasználási terület a 3d grafika lenne inkább katonai meg csillagászati területen adnám el a helyedben (már ha létezne ilyen) :) -
slackface #20698 Naggyon komoly ez a Zprinter!
Én is láttam azt a specten régen.
Lézerrel melegítették fel a folyadékot ami hőre megszilárdult és jött a következő cikk lap. Az ehez képest kakipisi! -
Ezt most nem értem. Habszivacsból faragja ki a tárgyat? Vagy hogy működik?
Régebben még Spektrumon láttam olyan modellező gépet, ami egy zselégől készített műanyag tárgyakat. A zselé lézer fényre szilárduló volt. A 3D-s modellt felosztották sok vízsintes szeletre, amit lézer egyesével megvilágított. A procedúra nagyjából úgy nézett ki, hogy a lézer végigpásztázta a zselé felszínét, majd a megszilárdult részt lejjebb eresztették egy kicsivel, majd megint végigpásztázta a lézer és így tovább, amíg az összes szeletet el nem készítette. -
Ronin666 #20696 Cuki ez a printer, de szerszámot így is kell csinálnia annak, aki mondjuk a prototípushoz is csak fémet használhat. Egyébként jópofa!
Ez amúgy létezik faforgácsolóban is. Bár az nem ilyen prezíz és nem tud mélységben mögé nyúlni a tárgyaknak. Ahogy látom ez igen. Viszont kitalálsz egy új bútort, megrajzolod maxban, beledobod a gépbe és már faragja is az új íróasztalt :). Kint is volt valamikor a BMV-n.
-
GixEr #20695 Az meg hagyjan, hogy 3D scanner letezik, de van 3D Printer is. Csak hogy ne legyen egyszeru a dolog :)
Zprinter
Olcsobb valamit kinyomtatni mint szerszamot csinaltatni...
Bocs a kiteroert. -
Elösször csinálj egy működőképes változatot utána ráérsz szerintem gondolkozni, hogy mennyiért, hogy, kinek, stb... -
Ronin666 #20693 Tudomásom szerint egy 3d-s scanner több tíz millió forint. Nyílván azért is, mert csak nagyon kis példányszámban fogy és valamiből kell pénzt csinálni. Egyébként a nagy játékfejlesztő cégek már régóta ilyeneken dolgoznak. Kb. úgy néz ki a folyamat, hogy van egy ember aki kézzel papírra lerajzolja az elképzelt modellt. Ha ez rendben van, akkor azt adják oda egy másik embernek, aki agyagból, vagy hasonló anyagból kézzel leformázza. Ezt rakják bele a scennerbe. A gépbe bekerül egy bizonyos felbontáson (polygonszámban). Ezután az apró hibákat korrigálják és csinálnak belőlle egy low poly modellt. Erre jön az álltalában PS-ben készült textúra, bumpamap, stb stb.
Azzal hogy te feltalálsz és megcsinálsz egy ilyet, még nem ér véget a dolog. A szvadalom jó dolog, csak egy nagy bökkenő van vele. Minden országban külön kellene szavadalmaztatni és az már rengeteg pénz és utánnajárás, amit max a giga vállalatok engedhetnek meg maguknak.
Két esetben lehetne eladni a termékedet.
1. Ha olcsón el tudod adni. Ha olyan árban lenne, akár még én is vennék egyet. Ha millió alatt vagy, akkor az már elég jó szerintem.
2. Valami merőben újat tudsz felmutatni. A textúrázás jó dolog és ha olyan programot tudnál csinálni, ami egyben megcsinálná a textúrát, a bumpmapal és a többi baromsággal (az új játékokben egyre több textúrázási effektet használnak), akkor az már úgy nyerő lenne szerintem.
Viszont ezekhez nem ártana megtanulnod a szakmát. A textúra ötleted jó, csak ez ma már nem elég. Régen simán ráhúztak egy képet modellekre, de már több kell ennél és egyre magasabb lesz az igény.
Szerintem akár bumpot is számolhatna a gép jó szoftverrel, bár a játékokben meg ha jól tudom nem úgy működik a bump sem mint is a maxban, vagy a többi hasonló programban. Ott ha minden igaz csinálnak 4 állású textúrákat egyenletes fényeltolódással és a VGA ezt mossa össze amikor mondjuk a játékban egy bumpos fel elött elmész zseblámpával. -
slackface #20692 Jó jó . De biztos,hogy tudnék belőlle pénzt keresni..? És mennyit ér egy ilyen. Nem akarom,hogy átverjenek ,megkárosítsanak ,ellopják a munkámat.
És nem akarom eltékozolni mert sajna én is tom milyen nehéz +élni magyarországon. -
nenad #20691 egyebkent dogoljek meg azt hittem ez egy foto amikor eloszor meglattam :) -
nenad #20690 sztem huzzal bele, vegul is nincs mit veszteni rajta, legalabb kidolgozol vmi hasznosat. S ha tenyleg franko akkor meg csak nyerhetsz rajta, legrosszabb esetben eladod par szaz milliart a cuccot es nem kell galyaznod tobbet eletedben. :) -
slackface #20689 Néztem az oldalt.. hóhó.. ez lézeres távolságmérő! Amivel nem tudsz textúrázni..
Én a kép minden egyes pixelét megmérem x y z ben és 32 bit szín értéket adok neki. Nem lézeresen.. -
nenad #20688 http://www.3dscanners.com/ -
nenad #20687 scanner letezik, de nagyon draga, az elvet nem tudom hogyan mukodik, de ha jol tudom texturazni nem tud, es be kell kenni valamilyen anyaggal. -
slackface #20686 Nem tom ,létezik ilyen program? 3d scanner?
Azaz az oblyektumról készít más más pozícióból képeket majd egy módszer segítségével megméri minden egyes pixel helyzetét a térben. Van ilyen ?
Ti vagytok a profik. De tényleg , lenne rá piac? -
nenad #20685 nezegettem hogy kompozitve hogyan lehet ezt megoldani, de vray a mappolt reflection/refraction/diffusnal nem menti el normalisan a shadow layert, csak a vetetettet. A diffuse meg ugye fix. -
nenad #20684 a direct lighnal az vray area shaodwal allits vmi nagyobbat, pl 35cm/35cm -
nenad #20683 blinkeltem alul -
de de van mar ujabb maxom:) jo a scene ellesek belole par fogast. -
nenad #20681 sozlval mert akkor felveszem videora vagy valami. -
nenad #20680 feltettem a scenet, meg mindig nem szereztel be max75? -
Koszi szepen, kiserletezgetek.
Amugy meg nenad vedelmebe ha nem is teljesen ilyen de hasonlo poharba mar szolgaltak fel sort nekem. -
nenad #20678 soha eletemben nem ittam. Nem ertek hozza. -
nenad #20677 magyar szabvanyugyi hivatalban, illetve sztem keress valaki megbizhatot is, es vedesd le kulfoldon is.. Csak okosan. -
beer-t ilyenből? Nenad, Te sem vagy egy nagy ivós :) -
nenad #20675 mint az allat!
erdekes projekt. Viszont a berendes ara pontossaga,tagyka max merete, hasznalhatosaga is fontos lehet. Leteznek ilyen scannerek, persze borsos aron -
nenad #20674 ha ez az amire szukseged van
flegos_beer
itt a scene
scene
a megoldas az hogy maszkolni kell a reflectiont es a refractiont is...
ha azt szeretned hogy a matrica azert tukrozodjon valamennyire akkor a maszknal a fekete ne tok fekete legyen.
ha glossy kell akkor szinten zenesz. (nemtom az nem e forditva van, feher max, fekete min.)
-
slackface #20673 Én egy nem profi hobby programozó vok és most kezdtem el dolgozni egy saját fejlesztésű projecten. Asm ben.
A lényege az lenne,hogy egy térbeli tárgyat ( alma, emberi arc , nagyobb kissebb objektumokat ) egy program a hozzá szükséges hardware elemekkel be tud scannelni nagy részletességgel poligonszámmal ,textúrával.
Nagyon nagy pontossággal és gyorsan tenné ezt.
Tudom,hogy a játékfejlesztők a játék +alkotásának kb a 80 % -át csak
a 3d-s objektek létrehozásával töltik. Tehát erre megy a fejlesztés java része és a rengeteg a költségvetésből. A program az életből vett tárgyakat ,testet,arcot be tudná scannelni és ezzel megkönnyítené a fejlesztést. Tudom,hogy napi a 100 millió dollárt közelíti a bevétel egy siker játék eladásaiból általában! pl: HALO csak az első nap 125 M $ volt a bevétele " 3d fps" . Érdekel,hogy ha működik a program akkor szerintetek sok pénzt lehetne vele csinálni? Hól lehetne levédetni hogy ne tudják ellopni a működési elvét?
-
Szerintem opnt a rosszul beállított caustics miatt sötét. Szebb megoldás, ha amatrica valóban odaragasztott matrica szvsz. -
Hány órakor fotóztad? :) Szavanna? -
nenad #20670 lokok neked egy scenet midjart, uveggel elegge szivas ez vrayben..
-
Udv!
Akad nemi problemam a csatolt kepen lathato dolgokkal, lathatjatok hogy a pohar felso resze ahol a felirat van az sotetebb mint a talpa, ez nem azert van mert mas anyag lenne, en gondolom miert csak sajnos mashogy nem tudtam megoldani, fogtam egy Blend materialt basic material uveg lett, annak a diffuseba beraktam a piros pont texturat alphaval, majd a material refractjaba bedobtam csak a piros pont alphajat, plusz a Blend masik materialja egy gold material es a kereszt meg a felirat a maszk. Igy kaptam meg amit akartam de szerintem nem jo. van erre mas megoldas hogyha uvegre rateszek egy alphas texturat akkor meg is jelenjen?
Masik problema nem tudom miert nem eles az arnyek a pohar korul,pedig direct lightal van megvilagitva ( lehet az uveg vegett?) A caustics meg total sehol se:) Koszi a segitseget elore is!
-
nenad #20668 mondom hogy d21es lett! :) -
Na hol az a project banner? :) -
nenad #20666 ilyen hangulatot celoztam. Ez setit, ez van. -
nenad #20665 vue?
szep a viz -
siettem, úgyhogy csak 70%-os:
egyébként csaltam is, ez vue... :P -
vááá. :)
Amúgy kellemes a tájkép, csak nekem kicsit sötét. (vagy a monitorom gammája nem ok) Viszont nem giccses. Ami CG tájkép esetében már nagy pozitívum. :) -
nenad #20662 egyebkent van egy kis dof rajta hogy jobban egybeolvadjanak a hatso kovek az egboltal. -
nenad #20661 igen/nem, elesiteni egy kulso programmal meg lehet esetleg rajta, homalyositani sokfelekeppen..