"Aki másnak felbontás...!"
-
Ronin666 #20693 Tudomásom szerint egy 3d-s scanner több tíz millió forint. Nyílván azért is, mert csak nagyon kis példányszámban fogy és valamiből kell pénzt csinálni. Egyébként a nagy játékfejlesztő cégek már régóta ilyeneken dolgoznak. Kb. úgy néz ki a folyamat, hogy van egy ember aki kézzel papírra lerajzolja az elképzelt modellt. Ha ez rendben van, akkor azt adják oda egy másik embernek, aki agyagból, vagy hasonló anyagból kézzel leformázza. Ezt rakják bele a scennerbe. A gépbe bekerül egy bizonyos felbontáson (polygonszámban). Ezután az apró hibákat korrigálják és csinálnak belőlle egy low poly modellt. Erre jön az álltalában PS-ben készült textúra, bumpamap, stb stb.
Azzal hogy te feltalálsz és megcsinálsz egy ilyet, még nem ér véget a dolog. A szvadalom jó dolog, csak egy nagy bökkenő van vele. Minden országban külön kellene szavadalmaztatni és az már rengeteg pénz és utánnajárás, amit max a giga vállalatok engedhetnek meg maguknak.
Két esetben lehetne eladni a termékedet.
1. Ha olcsón el tudod adni. Ha olyan árban lenne, akár még én is vennék egyet. Ha millió alatt vagy, akkor az már elég jó szerintem.
2. Valami merőben újat tudsz felmutatni. A textúrázás jó dolog és ha olyan programot tudnál csinálni, ami egyben megcsinálná a textúrát, a bumpmapal és a többi baromsággal (az új játékokben egyre több textúrázási effektet használnak), akkor az már úgy nyerő lenne szerintem.
Viszont ezekhez nem ártana megtanulnod a szakmát. A textúra ötleted jó, csak ez ma már nem elég. Régen simán ráhúztak egy képet modellekre, de már több kell ennél és egyre magasabb lesz az igény.
Szerintem akár bumpot is számolhatna a gép jó szoftverrel, bár a játékokben meg ha jól tudom nem úgy működik a bump sem mint is a maxban, vagy a többi hasonló programban. Ott ha minden igaz csinálnak 4 állású textúrákat egyenletes fényeltolódással és a VGA ezt mossa össze amikor mondjuk a játékban egy bumpos fel elött elmész zseblámpával.