34578
S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl
  • Roger6
    Aki a CS-t agyatlan lövöldözésnek tartja, az még nem játszott csapatban vele 5v5-ben, vagy csak agyatlanul lövöldözött eddig. Minden játékot lehet okosan, és agyatlanul játszani, te a másodikba tartozol, ha CS-ről van szó. Megértem. Én szeretek a csapatommal összedolgozni, fedezni egymást, AWP-vel bevédeni a lerakót, ésszel. Persze sokan vannak, akik nem ezért játszanak, ezért public-os szerverekre nem is igen szoktam mászkálni.
    Multi-ban meg nem szeretem azt, ha vannak járgányok. Valahogy nem tartom fair-nek, hogy valaki egy (pl. BF2-ben) helikopterrel osztja a gyalogosokat. Nyilván azt is meg kell tanulni vezetni, ami nem egyszerű feladat, de jobban szeretem, ha két gyalogos van szemtől szemben. Na akkor kiderül, ki hogyan/merre/meddig/miért. Ott számít igazán a skill. Szeretem az egyenlő feltételeket.
  • Chocho
    Így van. A CS játékosai hiába hangoztatják, hogy ők biz az élethűség miatt játszanak a Valve gyermekével. A CS szerintem valahol "ugyanolyan" (az idézőjel NEM VÉLETLEN), mint az UT vagy a Q3-4. Jó játék mindegyik (UT3-mal én is lenyomok egy-egy csatát naponta), de csak azért lettek híresek és népszerűek, mert viszonylag könnyen tanulhatóak. Az ArmA vagy az OFP más kategória, azok szimulátorok.
    Félreértés persze ne essék! Nem azt mondom, hogy a CS-nek át kéne alakulnia, vagy ilyesmi, sőt! Maradjon csak ilyen, így jó és így szeretjük. De ne etessék már magukat (és a tapasztalatlanabb játékosokat) a rajongók azzal, hogy élethű taktikai programról van szó. Mert nincs.
  • Sanyix
    Van még a stalkernél jobb fizikával is, mindent verő multi (ofp,arma). Én sokáig ofpztem, 12 éve játszom mindenfélével, de akkora élmény mint egy jókis ofp-s cti játszma, vagy egy heavy armor ctf/ front semmi sem tudott hozni, sőt még csak megközelíteni sem. Ilyenek az armában is vannak, de a magyar játékoscsapat szétesett, úgy ismeretlen szervereken ismeretlen emberekkel meg nem szeretek játszani, mert esetleg egy bloody steve elkezd randalírozni. Sokkal erősebben is csapatjáték mint a cs. Pl egy tank vezetőjének, és lövészének össze kell dolgoznia, a külön tankokban ülőknek is, és nekik a gyalogsággal. Nálunk a szűk helyeken, beláthatatlan bukkanókra gyalogos ment fel, hogy megnézze van e a tetején tankelhárító akna, vagy a közelben lévő erdőben sunnyognak-e enemy gyalogosok kályhacsövekkel a hátukon, stb.
    Sokan multiznak mind2-vel (pedig az ofp 7 éves), mégsem annyian mint egy csével. A legtöbb embernek nem az összetettség, élethűség kell, hanem inkább az agyatlan lövöldözés.
    Tehát nem áldozna le a cs-nek...
  • Roger6
    CS-ben ha valakit hosszú percekig lőnek, azt megkerülöm, és lekéselem, mint a picsa...
  • Chocho
    Én szeretem a Stalker multiját, csak sajnos nagyon sokat lagol (még 10 megás nettel is). Ellenben ott érezhető, hogy nem egy szuperkatonát, hanem egy valódi embert személyesítünk meg. Van súlya, jól mozog, a fegyverekkel igazi harcot vívunk, stb.. Nagy poén pl., hogy gyakorta fedezékből lőjük egymást hosszú percekig. Ilyen a CS-ben sosem volt, és nem is lesz.
  • SaGa
    A CS a csapatjáték miatt lett első számú kedvence a cybersportok kedvelőinek, nem azért, mert olyan jól modellezett. A maga idejében nagyot szólt, a stalker után ellenben kispálya a single verziója. A multi nem, mert ott valódi emberek támogatásával és ellen játszol. Ha a stalker fizikájával tudnának egy jó multit csinálni, hamar leáldozna CS-nek. Bár akik még abban is aim rutinokat használtak...
  • SaGa
    A wiki oldal az IRL fegyverről szól, ami a VSS Vintorez. A Vintar-ról (a kjátékban fellelhető verziója) nem lehet leszedni a távcsövet.
  • Chocho
    Erről van szó. A CS-ben ilyen nem kell, mert az a játék a gyors csatákra összpontosít.
  • bazsi83vp
    Szerintem meg a csben sima rádiuszos szórás van, / tölcsér effektus / a stalkerben meg "gravitáció" alapú. Változik a szóráskép és főleg a röppálya íve ha átírod a lövedék kezdősebességét stb. - lásd ol mod. A Vintarral pl ki is próbálhatod.
  • jozing
    " A CS-ben nincs, mert nem is kell,". nemtom te hogy vagy vele, de sztem van benne ballisztikai modellezés...
  • Chocho
    Kétségbe vonta ezt valaki? Nem. Csak a tényeket írtuk. A Stalker stílusú játék MÁS, abban TÉNYLEG van fizika és ballisztikai modellezés. A CS-ben nincs, mert nem is kell, mindössze a játékmenet kiegyensúlyozása végett vannak erősebb / gyengébb fegyverek. Senki sem bántotta a csédet, meg lehet nyugodni...
  • bazsi83vp
    Az a helyzet, ha elolvasod a srác által linkelt wiki oldalt, bizony a távcső leszedhető a fegyverröl. /mellesleg a szabvány varsói optika felfogatási rendszer van rajta/
  • Roger6
    Jól beszél a srác, egyetértek vele.
  • jozing
    nagyon sokan leugatják a CS-t, pedig ha oylan szar lenne, akkor biztos nem lenne a #1 akciójáték a világon... nemtom, de a CS fizikája a 2004es készítéshez képest sztem eléggé szépen kivan dolgozva.

counter-strikosok mindig is a gémer térsadlom krémjének számítottak, a verseneyek többségén van CS, az egyik legelső csapat-alapú multi játék, aminek befolyása is volt az FPS-ekre.

cs4ever.
  • Chocho
    Egyetértek. Nevetséges azt hinni, hogy a tömegjátékokban komolyan modellezett fizika szerepel. CS... LOL! :D

Mellesleg Freeman apó komoly cucc, nesze neked, HL2! (persze imádom azt is :))
  • koschwarz
    ja jóvan akkor
  • jozing
    spoiler: ja a gordon freemanes őőő izé? nekem mondod, HL2 fanek?

ejha roolz: nem nagyon csézhettél még, mert a fegyvereknek igen nagy a szórásuk, a lövedékek sebességét meg olyan kis távon nem veszed észre (inkább a stalkerben furcsa, hogy egy 60km/h-al száguldó sárga csík a töltény). a fegyverek CS-be nem a legjobban kidolgozottak, de igenis van realitásuk, és az 5x5 méteres kockában kell a csapatmunka.

ha fegyver realitásba akarsz belekötni akkor a COD jobban megédemli, vagy a quake/UT. cod-ba ugrás közben simán lehet zoomolni és fejeseket osztani, CS-be meg inkább szerencse kell hozzá vagy irtó nagy rutin.
  • koschwarz
    desert eagle, csak ha spoilert is meg akarsz tudni:

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    lesz egy küldetés "family rifle", a bárban lehet az egyik kocsmatölteléktől felvenni, amikor meg kell keresni egy flintát. na ott, ahol majd megtalálod, lesz a közelben egy hulla (a hullát előbb találod meg mint a puskát)...na nála lesz a sas, meg érdemes elolvasni a PDA-ját, hatalmas flesh!!! meg nézd meg az arcát is!!!
  • SaGa
    Az a Vintorez. A Vintaron van (ez a VSS Vintorez játékbeli verziója). Nem is lehet levenni róla.
    A távcsőtelen változata mez az AS VAL...
  • Sanyix
    nincs rajta alapból. Ott van a cikkben is, hogy pso-1-el használható, vagy sima ironsight-al. Stalkerben sincs rajta alapból távcső, ha csak nem úgy dobták el, hogy volt rajta alapból.
  • SaGa
    A Vintaron gyárilag van távcső, sőt le sem szedhető róla. A rohampuska váltoazta (szintén hangtompítós, nagyobb tárral) távcső nélküli.

Nagyon pontos, de annál látszik legjobban, hogy a Stalkerben bizony van a golyónak röppályája és célozni kell, nem csak arra fele puffogtatni, ahol az ellenfél áll...
  • Sanyix
    hát cs-be igazából nincs a fegyvernek fizikája :D a lövedék fénysebességgel repül. nem hord félre, és 5x5 méteres kockákban megy a lövöldözés, így távolsra se nagyon kell lőni.
    vintar vagy inkább vss vintorez az egy 9mm-s hangtompítós automata puska, egyes lövéseknél nagyon pontos, távcső is szerelhető rá.
  • jozing
    na, most kire válasoljak.
    roger6: igazából a két játék annyira más, hogy gyakorlatilag összehasonlíthatatlan. ott időre megy minden, csapatmunka van, a fegyverek fizikája is egész más. persze 2 perc után láttam, hogy STALKERbe más taktika kell és valszeg a CS-s tapasztalatom itt az AK felismerésére redukálódik :P pl CS-be is fontos a fedezeék, de it egy rush 90%-ban loadhoz vezet, ott meg a taktika szerves része.

koschwarz: igen, köszönöm a tanácsokat! milyen deagle? mivan? az kell, kedvenc cumóm

az a vintar mi a szentség?
  • Grifidos
    Felszabadítottalak kispofám!
    Priviben jöhet, hogy mikor és hol tudunk személyesen elbeszélgetni.
  • SaGa
    Is. Az 5-6 végigjátszás (a fene se emlékszik pontosan) többféle moddal ment. Először egy realism modot használtam (a 2 mormál, modolatlan végigjátszás után), amiben pl nem lehetett gyorsbillentyűre tenni a kötszert és a gyógypakkot, így el kellett bújni a gyógyításhoz, nem volt célkereszt és hasonló szépségek. volt egy általam összerakosgatott modpack, majd a Priboi Story 2 verziója, és az OL is legalább 2 verzióban.
  • Sanyix
    én addig pisztolyozok, amíg nincs smg. Aztán kuka. Szerencsére az ol-modban alapon van ak74-szal ott már fel se veszek pisztolyt.
  • koschwarz
    na igen, kizárólag közelharcra jó.
  • Roger6
    Ti mind az OL modot használjátok hozzá?
  • SaGa
    A Desert Eagle-lel az a baj (azon túl, hogy feleslegesen nehéz), hogy iszonyat pontatlan, és lassan, nehezen kezelhető.
  • SaGa
    ...majdnem végig szoktam vinni...
  • SaGa
    Nem gyengék a pisztolyok, csak ésszel kell őket használni. Az elején megtalálható hangtompítóst én majdnem szoktam vinni magammal. Odaosonsz a delikvens közelébe (ha lehet mögé) és egy fejes. Instant kill...

Persze a Vintar fellelése után már ritkábban veszi elő az ember, így lőszerből is elég hozzá 2-3 tárnyi.
  • koschwarz
    mondjuk az a bizonyos easter egge-es "desert eagle" (nem akarom lelőni a poént), az még használható is. csak nehéz.
  • Roger6
    Ez a legnagyobb fájdalmam STALKER-el kapcsolatban, hogy nagyon gyengék a pisztolyok. Imádok a pisztolyokat, egy csomó játékban nem is érdekel, hogy van-e nagyobb fegyverem, nem használom őket, csak végszükség esetén.

Sanyix:
    Szerintem Jozing-nak nincs gondja a célzással, hiszen a CS:S-ben sokkal kevesebb időd van célozni, mint STALKER-ben, így gyorsabbnak és pontosabbnak kell lenni (nincs fedezék mögé bújkálás, kikandikálás, nézegetés a fedezék mögül).
  • koschwarz
    1. szerintem a pisztolyt hanyagold. egy nagyobb puska távcsővel távolra meg valami kisebb gyorstüzelő közelre BŐVEN elég. nem kell pisztoly, csak felesleges súly, és harcértéke bármilyen helyzetben szinte nulla (a hamar elérhető karabélyokhoz, géppisztolyokhoz képest). nézd meg hogy az az 1300 pisztolylőszer milyen felesleges súly...

2. kaja: ha van nálad egy-két adag valami, akkor az elég, már csak azért is, mert egyébként ha találtam valakinél valamit, rögtön megettem. de egyébként ha jól emlékszem, talán 2 vagy 3 olyan helyszín volt, ahol nem lehetett találni semmi ételt, oda kell majd (jellemzően föld alatti helyek, ahol nem emberekkel találkozol...)

3. ugyanez a medkitre és a kötszerre is igaz: ha van nálad 4-5 darab, annak bőven elégnek kell lennie bármilyen harcra, utána úgyis annyit lootolsz össze, hogy visszajön.

4. lehet hogy érdemes stash-elni, de én inkább eladtam minden felesleges cuccot. talán egyetlenegy rejtekhelyem volt, valahol még a pálya elején, de pl. azokért a cuccokért sem mentem vissza később...

persze ez a nehézségi szinttől is függ, elvileg a nehezebb szint egyik jellemzője, hogy kevesebb cuccot találsz a világban. természetes, hogy először az ember mindent összeszed amit talál, de később majd rájössz, mit és mennyit érdemes magadnál tartani.

szerintem a legeslegfontosabb ebben a játékban (egy jó ruhán és persze valami jó fegyveren kívül), amiből mindig kell hogy legyen nálad elég, az a kötszer (szerencsétlen módon elég univerzális cucc), mert úgyis bekapsz lövéseket, és a vérzést el kell állítani, és a lehetőleg legjobb lőszer az aktuális fegyveredbe. ugyan az egyeslövéssel elég szépen le lehet szedni lőszertakarékosan az ellenfeleket, de én is mindig azt vettem észre, hogy egy-egy harc után jelentősen csökkent a lőszerem. persze erre is igaz, hogy a legtöbbször vissza is szeded a hullákból.
  • Sanyix
    itt is meghal egy fejestől, g36-al, vagy vintar-al kap egy fejest a monolithos katona akkor padló... persze a gagyibb fegyverek jobban szórnak, full automatán főleg. Bár tény hogy az alapjátékban a gagyibb fegyvereknek vicc szerű a szórásuk (ha egy pisztolynak olyan lenne a szórása, akkor valószínűleg már nem létezne ilyen fegyver), ezért érdemes ol modot használni, ott realisztikusabb, de ott sem érdemes rambozni.
    Én full auto beállítással megyek, de ott is nagyrészt 1-es lövéseim vannak (pötyögök), vagy rövid sorozatok, folyamatos fedezék keresés. Ez ilyen ofp-s megszokás, aminél realisztikusabb csak a katonai változata (vbs), és a következő része (arma) lehet, pc-s játékok között.

Nemrossz dolog megtanulni, mert így sokkal könnyebb minden játék, pontos célzással többet érsz mint egy brutálabb fegyverrel.
  • zeoos
    GRIFIDOS!
    Amúgy figyelem a "munkásságodat" a sg.fórumon:
    ... érdemi hozzászólásod alig-alig van, leginkább csak beszólogatsz az embereknek, aztán ha kapsz egy-egy visszaszólást, akkor sírva szaladsz "anyucihoz" jelen helyzetben a moderátorok figyelmébe topicban.
    Elgondolkodhatnál már végre magadon (!) és tanulj a következő aranyköpésből: "csak a döglött kutyába rugj bele, mert különben megharaphat"
  • zeoos
    GRIFIDOS!

(elnézést a többiektől, hogy nem igazán témábavágó, de ez a "nyúlbéla" GRIFIDOS privátban megfenyegetett és mivel bátor legény lévén rögtön le is tiltott, így ugyanazon szálon nem tudok rá reagálni)

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Jóval kezdtél "kislány" ... csak a nagypofájúskodáson túl (és veled ellentétben), én nagyon szívesen állok a fenyegetőzésed elé Ha ütni akarsz, hát legyen ... szívesen verek egy kis értelmet a bunkó fejedbe. Legyél férfi, adj valami elérhetőséget és engem sem kell IP alapján megkeresned, mert készséggel rendelkezésedre állok bármikor. Ne a szád legyen nagy "öcsisajt" és gyorsan ráfogsz jönni kivel kekeckedjél a jövőben "kis-puhapöcs" !!!
  • Roger6
    1 fejes glock 98 damage sisak nélkül, szóval nem halsz meg 1 fejes glock-tól... Nézd meg
  • jozing
    hát elvileg ugye az realisztikusnak szánták. de megsúgom, megis halsz egy fejes glocktól, ha nincs sisakod, de amúgy 2 kell neki :D
  • Roger6
    OFF

Biztos élvezetes lenne, ha CS-ben 1 Glock fejestől hullanának az emberek..

ON