34578
S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl
  • SaGa
    Mitől értelmes egy játék? Bármitől, ha van neki hangulata és nem elrugaszkodott a világtól. Attól, amelyben játszódik...

Ha Oblivionozok, akkor nem értelmetlen a varázslat és az űbertáp fegyverek sem, ha megküzdöttem értük és nem válik a játék értelmetlen henteléssé.
    Az X3-ban úgyszint az a jó, hogy alulról kezdjük. Ki kell harcolni az elismerést, a gazdagságot, a dicsőséget.

A Zónában meg az a lényeg, hogy életben maradjunk és ne rugaszkodjunk el jobban a realitásoktól, mint amennyire a világ megengedi...

Azaz szerintem már az is értelmes, ha csak sétálgatunk a Zónában, benézünk minden fa mögé, htáha találunk valami érdekeset. De hozzá tartozik az is, hogy gyakorlatlan kézben a fegyver szór, nem tudjuk elcipelni a hátunkon a fél világot, nem szólhatunk be büntetlenül a szembejövőknek, stb... Ez a játék így jó, illetve a RE (illetve most épp Redux) moddal kicsit nehezítve.

Változások az alapjátékhoz képest (azért sorolom, mert pont ezektől lesz még jobb):

55 kg terheléshatár
    anomáliák nem láthatók, a detektort meg kell venni és övre akasztani.
    nincs célkereszt, minitérkép.
    a távcső nem rajzolja körbe az élőlényeket (ez néha nagyon hiányzik)
    sötétek az ájszakák, nappal az árnyékok jó irányba esnek
    a fegyverek az eredetihez képest kicsit erősebbek, de ne feledd, az AI is azzal lő.
    csendesebb lett az óvatos mozgás, az NV és a fegyverek elővételének és töltésének zaja. Jobban el lehet sunnyogni a sötétben. Állatok és mutánsok ellen mitsem ér...
    sötétben az AI sem lát, csak ha világít, vagy nv-t használ (olyat még nem láttam)
    az egyes tárgyak ára a környezethez gazodik. Azaz amit eladsz olcsó, amit veszel drága. Nagyon. Ne felejtdük el: ez nem egy postnuke világ, hanem egy viszonlag kis zóna, ahol az élet nehéz, se a kerítésen kívül ott van a világ többi része, amely vagy nem törődik a zónával, vagy meg akar belőle gazdagodni. A sztalkerek ebben a folyamatban az önkéntes rabszolgák, akik a kaland, a meggyőződés, vagy csak a meggazdagodás miatt cselezték ki a kordont és élnek itt bent. Aki nagyon fél, az kimehet. Az sem egyszerű, de mégis könnyebb, mint itt bent.
    Jó még az AI önálló élete. Az, hogy a Zóna éli a maga életét akkor is, ha nem vagyunk ott, a lények nélkülünk is harcolnak egymással.

(megj: a stalker c. film jelenetei érdekesen szinezettek: a "külvilágban" játszódók fekete-fehérek és egy nagyon lepusztult erőmű adja a hátterüket, a zónában viszont minden színes és a természet éli a maga zavartalan életét).
  • SaGa
    Nem tudok róla, ez nekem új...
  • SaGa
    Nem azért állja a lövést, mert páncélozott, hanem azért, mert nem találod el. Ha figyelsz, jól látható a körülötte porzó terület, ahova ténylegesen becsapódnak a golyók...
    Lejjebb írtam: fogj egy fegyvert, ballagj el egy nyugis helyre, ahol van valami fém fal vagy ajtó, állj le vele szembe és lőj párat. Majd menj oda és nézd meg, mennyire szór. Főleg, ha sorozatot lősz...
  • SaGa
    Tulajdonképpen igen, de nem a dx8 vs dx9 a határ, hanem az, hogy van-e HDR2.0 a kértyén, vagy nincs. A 9600-ason nincs...
  • SaGa
    Nem egészen. Itt pont fordítva van. A magasabb rangú jobban sérül (az actor esetében biztosan, ez adja meg a játék fokozatai közti különbségek egyikét).
  • SaGa
    Az épületeken belül azárt nincsenek tárgyak, mert jól elhordták őket a több mint 20 év alatt (az első robbanás időpontja: 1986. A játéké 2012.) Illetve tönkrementek. Megjegyezném: a valóságban is így van, több fotó is van Pripjatyról a neten, látható, hogy az őrzés és a sugárzás dacára az emberek csak elhordtak mindent, amit lehet.

Egyébként pont az épületek belseje az, amiből a 80-as évek Keleti Blokk feelingje jön át. A bútorok maradványai, a falak festése, csempézése, a házak elrendezése. Látható, aki modellezte, ismeri azt az időt és környéket. Az első faluban az egyik házban van egy rádió. Olyanunk nekünk is volt...
  • SaGa
    Valami olyasmit, hogy

Gyere hozzám.
    Látom a legtitkosabb vágyaidat is.
    Csak egyet teljesítek
    Tied a döntés, melyiket...
  • Dorel0
    jól értelmezem, hogy a dx8 és dx9 között úgy tudok váltani, hogy a static lightningot átállítom? Mert az én nem tudom átállítani (9600xt 256mb)
  • Silence78
    Ezeket a fényképeket mindenképp nézzétek meg:
    http://home.cc.umanitoba.ca/~dmcmill/Photographs.html
    Ezek alapján azt mondom, nagyon komoly munkát végeztek a játék grafikusai, designerei, minden elismerésem!
  • sorrow
    Ha a sebződésről beszélünk...
    Lehet, hogy egy NPC gyenge vagy átlagos ruhát hord de ha a tapasztalati rank-ja magas több golyót, több sérülést tud elnyelni. (szerintem ez mindenféle RPG-ben így van)

A súlyhatárral se volt gondom, na jó néha fájt a szívem, ha egy praktikus fegyver már nem fért be a táskába, dehát realizmus mindenek előtt.
  • tibor16
    Viszont az is elöfordult, szerintem igen soxor, ha nem kaptam fejlövést, akkor az életcsíkom bírt még néhány találatot. Ha egyenlőség jelet húzol az NPC-ék és a player közé, akkor ebből ki lehet következtetni, hogy az élete a mienkhez hasonlóan fogyott. Minden esetre én is találkoztam olyan ellennel aki kibírt több közelről leadott fejlövést is, de azért ez nem volt jellemző. Olyant viszont szintén láttam, hogy az NPC az anomáliába sétálva kifeküdt, vagy összeveszett egy csapat, mert a saját embert talált el vki és szabályos belháborút robbantott ezzel ki.
    Sok hibája van a játéknak és megszámlálhatatlan jó pontja. Régen láttam olyan játékot, ahol pl ennyire le lett volna modellezve a környezet, hogy minden helyszín egyedi volt, és alig akadt olyan térelem, épület, amivel soxor lehetett volna összefutni. A csatorna fedők, buszok konténerek meg az életben is hasonlóak, így számomra nem voltak zavaróak. Ami még szerintem lehett volna több, vagy jobb, az épületen belül a tárgyak mennyisége, az kevésnek tűnt.. Csernobil külső és belső meg egyenesen fantasztikus volt (számomra). A súlyhatár pedig a játék szempontjából kényelmetlennek tűnhetett de a valóságban aki cipelt már 50 kilót.. nna annak van elképzelése, hogy ezt hosszú távon vinni, nem lenne kis teljesítmény..
    Ha valaki veszi a fáradtságot és végig gondolja mennyi olyan elem van a játékban ami az értelmes játék fogalmába bele tartozik.. talán ha valaki összeszedné és felsorolná.. érdekes lenne, az biztos..
  • Caine
    Az nagyon bejött nekem is.
    Én csak egyet tudtam megfejteni minimális orosz tudásommal:
    - Tojka ágyin búgyet: Csagy egy maradhat (hegylakós easter egg?)
  • sorrow
    (SPOILER)
    Ha tudja valaki, hogy mit mond(oroszul beszél) a monolit kő miközben közelítünk felé kérem írja le.
  • detre albert
    Üdv, Saga!

A múltkor a stalkerlányos befejezést csak poénnak szántam, de aztán elgondolkodtam azon, amit írtál. Tény, hogy a helyi mondavilágban van egy történet egy kék ruhás stalker/tudóslányról, akit a kilenc emeletes házaknál, a buszmegálló környékén, az első emeleten láttak. Namost, Pripjatyban két helyen is vannak kilenc emeletes házak és az egyik elég érdekes az újratermelődő Monolith veteránokkal, a leszakadt lifttel, az ajándék páncéllal stb.
    Az utóbbi napokban sokat kóboroltam arrafelé, de nem találtam semmit. Mégis, feltételezem, hogy van egy titkos küldetés, amelyben találkozni lehet ezzel a hölgyeménnyel. Különben miért írtak volna róla?

Ha van valamilyen információd a kék ruhás lányról, légy szíves osszd meg velem, akár privátban is!
  • Ron Ragm
    De ez még a legputribb banditánál is tapasztalható volt, azt meg ne mondja nekem senki hogy a dzsekijük alatt 5cm vastag acéllemezt hordanak.
  • sevendoor
    Én végigjátszottam, olyan bugot ami kifejezetten bosszantott volna nem is találtam, a kényelmetlen vagy idegesítő (pl. 50kg súlyhatár)dolgokat moddal javitottam.
    Veterán fokozaton nem mondanám sétagaloppnak a játékot így sem.
    A Csernobili rész hátborzongtatóan valóságos volt, nálam is legalább 9 pontos...
  • zombeeka
    Csatlakozom azokhoz akik az utóbbi idők egyik legjobb FPS-ének titulálták a játékot!
    Hibákat mindenben lehet találni ha nagyon arra hajt az ember,kérdés,h lényeges-e csak a hibákat vadászni és vagy inkább csak elmerülni a games örömeiben!
  • zombeeka
    Speciel én is elégedett vagyok a játékkal! Találkoztam már ennél sokkal szarabbakkal is! A grafika bámulatos,még úgy is,h nem a legújabb a gépem! Tetszik az interaktív lehetőség,h vagy megcsinálsz vmit vagy nem!
    Az meg,h a végére nehéz leszedni az ellent...hát a végére annyira bele lehet jönni,h még egy olyan szerény játék-képességgel rendelkező egyén is,mint én: az is belelendül! Csak fejre kell menni és lehetőleg minnél távolabbról!
  • tibor16
    Azért, csak a mihez tartás végett, nagyon kíváncsi volnék, hasonló lövöldözős fps-ben melyik játékot, játékokat tartod jobbnak? Csak kifejezetten azért, hogy tudjuk, számodra mi az etalon.. (és ezzel nem azt akartam mondani, hogy számomra ez a leg)

Írtad korábban, nem sokra becsülöd a játékot, - aztán pedig, hogy lövöldöztél volna még, de a játék kiírta - 5 perced van a befejezésig. Gondolom be is tartottad - rohantál és 5 perc alatt a végére értél?
    Vagy félre írtad? - mert ha nem, akkor megértem, hogy a "szánalmas" jelzőt használtad. - mert akkor az élmény amit átéltél, valóban az lehetett..
    Nem tetszhet mindenkinek minden - és ez rendben is van így. Ráadásul, ez egy szabad fórum, ahova mindenki szépen beírhatja a véleményét. Megértettem, hogy a sokat próbált játékos tapasztalatod alapján rossz osztályzatot adtál a játéknak. Gondolom, azért furcsának találod, - mi a fenéért beszélünk, írunk róla enyit? Ha megengeded, és csak a magam véleményét mondom most, - sok sok mindent kihagyhattál. De nem kell aggódnod, mert ezek az élmények nem csak arról szólnak hány embert lehetett volna még hidegre tenni. Úgyhogy valószínű, hogy így aztán nem vesztettél semmit. Sőt, az első kanyarban felhagysz a játékkal és uninstalálod, akkor sem lenne több emléked mint így. Akkor talán megkímélhettél volna, pl személy szerint pl engem, hogy ezzel a beírássaal elbíbelődjek - úgy 10 percet... (amit azért sajnálok,.. hmmm , meg azt is, hogy a magánleveledre válaszolva segíteni próbáltam..)
  • sorrow
    Tudna valaki infot vagy linket adni az egyes végigjátszások (inkább befejezés videók) eléréséhez. Úgy értem mit tegyek és mit ne, ha az egyes "ends"-eket akarom kapni.
  • ent
    Annyira bejön a gém, hogy megveszem eredetiben is. Ennyit megérdemel a csapat.
  • Silence78
    Tegnap én is végigvittem, és csak pozitívumokat tudok elmondani a játékról, tényleg az utóbbi idők legjobb FPS-e. Igázság szerint a System Shock 2 vagy a Deus Ex óta nem játszottam ilyen jó lövöldözős játékkal.
    Szerencsére nem patcheltem, és nekem nem is jött elő semmilyen bug (jó, Csernobilban eltünt a karakter kijelzője a PDA térképről, de ez még belefér). Viszont a páncél nem rongálódott, aminek azért örültem.
    Ja, és ha vki még nem olvasta volna:
    http://f451.pozor.hu/regeny/sztrugackij_a_es_b_stalker.zip
    A játék inkább ezen alapul, mint a filmen. A hangulat is hasonló, rideg és sivár...
  • SaGa
    Amikor többedszer mész az Agropromba és megadja a "kill zhe bandits" feladatot, akkor mér nem lent vannak a banditák, hanem fent, a lejárat környékén. Azokat kell eliminálni...
  • SaGa
    Mert a végén minden ellenfél csatapáncélt hord. Az meg rendesen golyóálló...
  • SaGa
    Csatlakozahtsz a freedomhoz, ha akarsz. A "magányoshoz" nem, mert azért magányos (inkább "önálló", vagy "szabadúszó" a loner, mint magányos, de mindegy) mert egyedül, legföljebb 1-2 haverral járja a terepet.

A dutyhoz is lehet csatlakozni ha akarsz. Ezt a játékot nem muszáj "végigvinni", Ha nem mész Pripjatyban a stadion főbejárata közelébe, annyit mászkálsz a területen, ameynnit csak akarsz, azt a terepet tisztítod meg az ellenségesnek tekintett frakció tagjaitól, amelyiket akarod, cak ne feledd: minden frakció több helyen is ott van és ha elleségeskedsz valamelyikkel, az élet egyre nehezebb lesz...
  • SaGa
    A kulcsszót leírtag "egy counteren nevelekedett jázékosnak". Pont ez a lényege a stalkernek: nem a counterben használatos, szuperpontos, végtelen hatósugarú és nyílegyenesen lövő fegyverek vannak benne, mint abban, hanem a valóságnak nagyjából megfelelően modellezett gravitáció. ami miatt a golyók ballisztikus pályán repkednek, a fegyverek meg a csőhossztól, lőszerfajtától és a kezelő gyakorlatától függően szórnak. Egy pisztollyal nem lehet 50 m-ről fejeseket osztani. AK-val se nagyon, ha sorozatokat lősz vele. 1-es lövés, célzottan. Akkor igen, de a rövidcsövű verzió (AK SU) akkor is pontatlan lesz...
  • SaGa
    Akkor valamit nagyon elrontottál. A játék legvégén is elegendő egy fejlövés bármelyik ellenfélbe, csak el kellene találni. Ha egy tárat kell ellőnnöd 1 méterről, akkor nagyon nem tudsz lőni...

Az ellenséget azért nem érte a sugárzás, amiért engem sem, ha megfelelő ruhát hordtam, megfelelő kiegészítőkkel és NEM gyalogoltam be direkt a sugárzó területekre. Azt a nyamvadt GM számlálót azért adták a kezedbe az elején, hogy figyelj a jelzéseire. A ruha meg nem azért van rajtad, hogy azt teszteld, mennyit bír, hanem azért, hogy ha közel mész valami nem túl kellemeshez, legyen lehetőséged odébbmenni...

Az egész játékot végig lehet nyomni úgy, hogy egy darab antirad cucc nem kell, pedig az első végigjátszás óta kifejezetten olyan modokat használok, amiktől nem látszanak az anomáliák és a valóságnak megfelelően lehet a sugárzást érzékelni.
  • Bihus
    Mi a bánatért erőltetitek ezt a "Dutys-Kötelességi-magányos" maszlagot?

A másik frakció a Freedom, azaz szabadság, nem kötelesség. Éppen a dutysok a "kötelességiek", az ellenfeleik a "szabadságiak", ha feltétlenül minél bénább fordításokat akarunk kreálni :)

Nem is merek rákérdezni, hogy van a magyarításban...

Különben még egy broken missionbe futottam, mikor mennék vissza a dokihoz, beadja a "kill the bandits in the agropom research institute" küldetést, ami teljesíthetetlen, lévén egyetlen darab bandita sincs lenn, csak három katona és 3-4 bloodsucker.

Úgyhogy hacsak nem jön ki még egy patch, két darab failed-em lesz megint. Legalább.

Harmadik, hogy Skinflint rám akarta erőltetni a bloodsuckeres küldit, mikor még mást akartam csinálni előtte, visszautasítottam, és azóta nem ad rá lehetőséget, hogy elvállaljam, csak egy választ tudok adni, hogy majd máskor. Ez is nagyon jó, az összes freedomos küldetést meg akartam csinálni pedig...

Van itt még mind dolgozni a patch-ekkel, bár mire kijavítják ezeket, már nem fogok ezzel játszani, hacsak nem multiban.
  • Ron Ragm
    Igazából nekem csak az volt a bajom hogy ha fejlövés egyből halál akkor miért kell a testbe egy egész tár úgy, hogy utána még vígan szaladgál, szal valahogy ez nekem nem jött össze - mintha realisztikusra akarták volna csinálni csak útközben meggondolták magukat. Igaz, egy realmod könnyen segített ezen, de akkor is
  • sorrow
    Én is végigvittem
    (SPOILER: Vakuljak meg, ha eltűnik a zóna véget kaptam.)

Az utóbbi évek legjobb FPS-e eredetiségben és hangulatban.
    A fegyverek statisztikája is tetszett, pontosak voltak egy (fej)lövés halál, nem is értem, hogy miért panaszkodtakm egyesek.
    Azon is csak pislogtam amikor a lövedékek röppályát írtak le (fantasztikus).

• Ombika
    Meg 1 kerdes,melyik nehezsegi szinten kezdjem el ahol nem szvoiatnak meg halalra ,de nem is konnyu?!
  • Neofita666
    én egy kicsit könnyünek találtam a játékot még legnehezebb fokozaton is. 3-4 fejlővés az exoskeletonos full páncélos emberkének és már vége is (GP37-el).Egy Counter-n növekedett játékosnak ez több mint vicces. sokkal többet ki lehetett volna belőle hozni az biztos. nekem pld az nem tecett hogy nem lehet vmelyik frakciohoz csatlakozni. milyen jo lett volna ha a zóna egyes részeit el lehetett volna foglalni a Dutyval vagy a Kötelességiekkel. Igy csak maradt a lineáris játékmenet. a legnagyobb bukoja sztem a befejezések, hiába a 8 befejezés, sokat nem lehet vele kezdeni. Sokkal több lehetőséget kelett volna adni (pld itt megemlitett Duty-kötelességi-magányos-hoz való csatlakozás) ami döntő befolyással van a végkifejlettre. igy a legjobb befejezés abbol áll, hogy elválalod a sok küldetés meg megtisztitod csernobilt. Igy sztem a sok befejezés az értelmét veszti.
  • Cream78
    Tény vannak jobb játékok, de azért szerintem jól megcsinálták.
    Az épületek lemodellezezése, a játékmenet, a fegyverek, tárgyak kezelése.
    A végén nehezebb lelőni őket, de szerintem ez normális, mivel, hogy egyre jobb páncéljuk volt..
    A fegyver sem mindegy, hogy milyet használ az ember (Nekem a Strelok relytekhelyén talált gyorstüzelő fegyó nagyon bejött, de vége fele kicsit kevés már...
    De volt a GP37 vagy mi, na az azért a vége felé is kellöen erős volt...

Bug az van..... Engem nem nagyon zavart kivéve az, hogy sokszor a lelőtt makinak nem maradt ott a hullája, és hát akkor nem lehet ugye rájmolni tőle....
    Nekem se tetszik sok játék, de hát embere válogatja....
    Ott van a Prince of Persia sorozat... Tetszik de annyira nem fog meg, pedig szépen megcsinált jól kidolgozott játék...
    Nálam a S.T.A.L.K.E.R. 10 ből min. 8 as osztályzatot kap...
  • Rash87
    Bihus: Nehézség pont jó volt,az eleje felé,de később már ugyanazokat a katonákat alig lehetett megölni,max 2 fejlövés :] De pl ha nem fejre ment,volt h a végénél kb. 1 tárat bele kelett lőnöm,és 1 mről.

Cream78: Eleje még tetszett,minden jó volt. Ha meg már a féléig eljutottam,max. annyit megérdemel,h végigvigyem :D
    S nem az,h semmi nem felel meg,de ennél vannak jobb játékok.

Sevendoor: Te meg elég nagy skilles lehetsz a való életben is,hogyha a barátnő+a játék dolgot egy lap alá veszed:D Csak is gratulálni tudok.

Amúgy pontosan,Xfire alapján legalábbis 27 óra játék volt... Nem tudom mennyi az áltag játékidő,de sztem pont elég(ennél a játéknál). Arról nem is beszélve,h még a végén ellövöldözhettem volna,de kiírta,hogy 5 percem maradt (nemtom miért) Bepirosodott az ég,s nem volt időm..,ezért a végén csak rohantam.
    Elég sokat rohangáltam ide-oda ígyis,bőven elég volt.

Neofita666: Csak annyit,h elején reális,utána nem,csak ennyi.
    Modokat meg minek tegyek fel első játéknál,az már szvsz csalás (azt+utálom) Ha meg uátna vki szórakozni akar,megértem.

Azt meg vki magyarázza meg,h az ellenséget miért nem érte soha a sugárzás? :]
    Elég sok hiba/bug van benne.
    Nekem csak annyi nem tetszett,h a videók alapján,sokkal többet vártam,ha már xy éve fejelsztették.
    Részemről ennyi.
  • Neofita666
    ja igen, a játékállást meg felülirtam. szóval csak a new game marad?
  • Neofita666
    ha nem tetszik a game, akkor nem kell vele játszani. ha tul könnyünek találod a gamet "masteren" is akkor teggyél fel modot, a Faiakes modba, a banditáknak 3-4 lövés vagy már az elején. ajánlom pld ezt.
  • Neofita666
    hehe. Ð
  • Neofita666
    gondold végig mit mondtak Strelokról, és hogy hív a doki a strelok búvohelyén.
  • Neofita666
    Sziasztok! elbasztam vmit. A Duty-knál megcsináltam, az öld meg Skull küldetés, erre megyek vissza Bárba és az összes kötelességi nekem ugrik, a magányosakat is beleértve. Nem is lenne gond kiirtanám az összeset, de amikor lemegyek a bárba, az egyik ottani kötelességi előkapja a fegyvert és lelő. persze nekem ott nem engedélyezi a fegyvert. kicsalni meg nem lehet a bárból. Most mi van? Kezdhetem előleről? Akkor inkább uninstall, ugyis a mod miatt jácottam mégegyszer végig, ujrakezdeni semmi kedvem.
  • tugyiti
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Strelok te magad vagy...

Ha jó befejezést kapsz akkor a végén lesz még kb. 1 óra,ha nem is tömeggyilkolászás,de egy jó kis lövölde.