34578
S.T.A.L.K.E.R. Shadow of Chernobyl
  • NoZoli
    Ja, azt hittem nem mondok újat...
  • llw66
    Szia SaGa!
    Kösz a választ+a linket,leszedtem a progit,este kipróbálom.Ennek ellenére én úgy érzem,hogy ez nem melegedés miatt van,mivel semmilyen más játéknál sincs progléma,illetve a procit amikor megvettem akkor kipróbáltam "mit bír",és az alap 2130MHz/1,31V hoz képest 3464Mhz/1,39V-tal bírta úgy,hogy fenn van a 3Dmark 2001,2003,2005,2006 ezekkel alapon illetve húzva is 3x-os futtatással semmi fagyás kilépés nem volt,pedig ment egy jó ideig a teszteknél.Hétvégén kipróbáltam a Lost Planet demóját(DX9-es),nyomtam azt is egy kicsit és ott sem volt semmi probléma.
    Olyan ez a fagyás,hogy néha megakad a program(másodperc töredékére,de észlelhető),de utánna megy tovább.Na amikor "fagy" a progi,akkor nem megakad,hanem megáll teljesen a gép,és bár azt írtam,hogy csak a reset segít,azért a taszkból ki lehet lőni,és utánna pl. betöltöm a TDU-t(amikor megunom a szenvedést a STALKER-rel)és az fut szépen.
    Továbbá a Asus PC Probe2-fut a háttérben ez 2D alatt 37°C jelez,3D(játék pl. STALKER)ha taszkot váltok akkor 42-45°C-ot írt,illetve a Everest ekkor 46-47°C-jelez.(Ja a szobában 21,2-22,5°C között volt a hétvégén)
    A házon meg elöl a HDD alatt szívja be a levegőt egy 8cm-es,hátul a proci mögött szintén egy 8cm venti fújja ki a levegőt.A procin nem a gyári hűtő,hanem egy Zalman CNPS7000-as venti van(1300-as fordulaton-legalacsonyabb-járatva).
    Estem kipróbálom a CoreTempet aztán megírom.
    üdv!
  • SaGa
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

A 9x18-asra alakított Vipera a Garbage-ban van, az anomáliákkal teli vasuti alagút belső végében, egy hátizsákban. A hátizsák egy hullán van. nem egyszerű megközelíteni, de nem is lehetetlen...
  • SaGa Jr
    Gaussnál is számít a távolság mert akármekkora távra nem lőhetsz és ez sem az a hű de pontos puska. :-) Plusz nehéz is és még csak sorozatot sem lő.

Viper géppityuból két módosított változat is van. Az egyik a beépített hangtompítós, a másik át van alakítva, hogy 9x19-es skuló helyett 9x18-ast köpködjön ami lényegesen gyakoribb.

Pisztolyokból is akad legalább 3 módosított változat.

Karabélyokból amivel találkoztam a következők:
    AK 74-ből van a gyorstüzelő.
    Obokan-ból a storming.
    LR-300-ból van a mesterlövész változat beépített távcsővel és hangtompítóval.
    L-86-ból szintén akad módosított változat.

Sörétesekből is akad módosított pump action változat (beleépítettek egy Gravi artifact-ot és így nagyobb energiával durrogtat).
    Akad egy módosított Spas puska is (szintén pump action sörétes).

Elméletileg van módosított Dragunov is a játékban.

Egyszóval akad bőven sokféle puska és pisztoly ami módosításokon esett át.
  • Bihus
    Vintarnál számít a távolság is, Gaussnál nem. Ráadásul Vintar nem teljesen pontos, messzire, ahol fölé kell tartani, már szór rendesen, Gauss nem, egy lövés egy ember. Így itt nem is számít, hogy lassú, mire becélzod a következőt, addigra már feltöltődött :) Közelharcra nyilván nem annyira jó.

Nekem olyan 30-40 lőszer azért volt hozzá, ki sem fogyott a tár a végére.

Igazából én a nagy mesterlövészpuskákat nem tudtam hová tenni, annyira nem lehet hozzájuk lőszert találni, hogy jobbára csak használatlanul foglalják a helyet az inventoryban /hátha kell majd jeligére/, ráadásul egy fejlövés sokszor nem is volt elég velük. Másodjára egyáltalán nem fogok ilyet cipelni a fél játékon keresztül, teljesen felesleges.

Más: zöld nyilas fegyókat milyeneket találtatok a játékban?

Én eddig találtam a fast shooting AK-t, a storming obokant, amit le kell adni a küldetésben, valamint második játékban egy hangtompítós vipert. Ezek mind-mind sokkal jobbak, mint az alapfegyverek, távcsővel az AK gyakorlatilag a fél játékon keresztül hűségesen szolgál, van még másfajta is belőlük esetleg?

A viper dark valleyben a cordon felé vezető úton volt valami mezőgazdasági komplexumban, ahol pár stalker tanyázik. Egyikük felajánlja, hogy pénzért ad neked egy nagyon jó fegyót, elveszi a pénzt, elsétál, hogy mindjárt hozza a fegyvert... és rádtámad az összes :) Egyiknél volt ez a viper.
  • SaGa
    Csak lassú, nehéz, igazából csak fejesnél sebez nagyot és nem sok lőszer van hozzá. A csúcs a Vintar, csak meg kell tanulni lőni vele...
  • Bihus
    "Bent már csak ilyenekkel fognak visszalőni, meg gausszal, de azt felejtsd el, marhaság..."

?

A hosszú befejezéshez östenes, messzire ez a legjobb fegyver a játékban.
  • Bihus
    Végig lehet vinni, én 1.0000-ban játszottam végig először.

Őszintén szólva 1.0003-mal nem látom, hogy sokkal kevesebb bug lenne...
  • SaGa
    Pedig a fagyások általában melegedésre szoktak utalni. Az, hogy az everest mit ír, majdnem mindegy, mert nem akkor méred, amikor játszol. A 45 fok egyébként a prociból jön, vagy az alaplapi hőmérő mondja?

Van egy CoreTemp nevű programocska, az a processzort kérdezi le, és logolja is a hőfokokat. Alaphelyzetben 1000, max 9999 millisecundomonként...

Letölthető: http://www.thecoolest.zerobrains.com/CoreTemp/

Elindítod, beállítod, hogy menjen a tálcán és logoljon, majd játszol. A logot abba a könyvtárba teszi, ahol van. FIGYELEM: láttam olyat, hogy egy gépet újraindított valamiért, előbb próbáld egy fél óráig csak simán futtatni, és stabilan megy, akkor futtass játékot vele...

Az AMD64-esem belső hőmérséklete felment STALKER-ezés közben 68 fokig, az alaplapi hőmérő ugyanekkor 51-et regisztrált. A hűtés meg jó, alaphelyzetben, 25-26 fokos szobahőmérséklet mellett 30-35 fok körül ketyeg a proci...
  • llw66
    Sziasztok! Az alábbi problémám lenne a STALKER-rel.Eddig a 1.0000 verzióval játszottam,néha kiakadt/kifagyott a játék,csak a reset segített,de az utóbbi napokban(múlt hét végén)kb 5-10 perc játék után állandóan lefagyott.Így már idegesítő+játszhatalan volt,így hát felraktam a 1.0003-as patch-et és sajnos,de újra kellett kezdenem.Azóta bár nem sokat játszottam vele már megint 2-szer is kifagyott,és szerintem nem javult a helyzet.Van-e erre valakinek valamilyen ötlete,mert eléggé bejön ez a játék,csak ez az állandó "fagyás" elveszi a kedvet az embertől.Nagyon régóta nem volt semmilyen problémám progikkal,utóbbi időkben a C&C3 ment a STALKER előtt, illetve a STALKER mellett még a Test Drive Unlimitedet használom azokkal semmi problémám nincs.
    Gépem adatai:Intel Core 2 Duo 6400(2130Mhz),2x1GB Geil DDR2800,Asus P5N-E-SLI,Sapphire Radeon X1950pro(+7,3 catalyst-modded-Guru3D oldalról),400Gb Samsung SATA2(C-n 8GB szabad a D-n 20Gb szabad-itt van a játék is)és a lapozónak min:2Gb max 4Gb van beállítva.Ja XP-SP2-oprenszeren megy.A gép melegedésével nem lehet gond mivel az Everest(3.5 ultimate)a procira 45°C-ot ír és a GPU-ra is alacsony hőmérsékletet ír.
    Remélem van valakinek valamilyen, tanácsa ötlete, mert kicsit/nagyon idegesítő ez a kb 5-10 percenkénti lefagyás.
    Válaszokat előre is köszi!!!(ja és bocs a hosszú hozzászólásért!)
  • Silence78
    Nabaz+, gratulálok. Spoiler alertet használni luxus?
  • NoZoli
    Köszi! A "gazdagosat" és a "zóna eltűnőst" láttam. Mindegyik kívánságteljesítősben meghal a fickó?
  • SaGa
    Ha az Agroprom végén vagy, akkor még igencsak a játékmenet elején, így érdemesebb inkább pecselni és újrakezdeni. Van pár játékmeneti hiba, amit javítanak a foltok...
    1.0001-gyel vittem végig, 1.0000-ával nem tudom, hogy megy-e rendesen. Túl gyorsan kint volt hozzá az első folt...
  • Silence78
    Akkor nekem 1 olyan kérdésem lenne (mindenkihez, aki már végigvitte a játékot), hogy 1.0000 verzióval, patch nélkül végig lehet-e vinni a játékot. Csak mért egész belemelegedtem (Agroprom végén vagyok), és nem akarom feltétlenül újrakezdeni a patchelés miatt. Single playerbe nyomom egyébként, nem tudom hogy a patch érinti-e a küldetéseket...
  • SaGa
    Semmit se kötelező megcsinálni, csak akkor minek...
    A WishGranter 5 féle lehetsége befejezést ad. Ezek attól függenek, mit és hogyan csináltál a teljes játékban. Azaz ahhoz, hogy másikat láss, teljesen újra kell kezdened és egész más stílusban kell játszani...

A "gazdag akarok lenni" a legegyszerűbben elérhető: sok pénzzel kell bemenni a kőhöz.
    A "blind" (tünjön el a Zóna) akkor jön, ha mindenkinek segítettél, jó a reputációd, és nincs sok pénzed.
    Ha mindkét frakció főnökét kinyírtad, akkor jön a "én legyek a világ ura" vég.
    Van még 2, ezeknek nem tudom a feltételeit. Az egyik a halhatatlanság, a másik a korrupt emberiség...
  • SaGa
    Csak akkor, ha egyikőtöknek sincenek modjai, vagy ugyanazok, mert némely modok kötődnek a mentett állásokhoz...
  • SaGa
    A kapun túljutva majdnem végig a fal mellett kell rohanni, egyetlen szakasz kivétel, ahol a fal tövében anomália van. Azt ki kell kerülni, majd vissza a fal mellé. Az rpg-sek és a mesterlövészek a pálya bal oldalán, a házak tetején vannak, ezektől védenek a vasutikocsik és a különböző stabil berendezések. A telepített tartályok és állványok között el is lehet bújni pár másodpercre, tájékozódni.

Az egész pályának az a lényege, hogy mielőtt bemész szépen dobj ki minden feleslegeset, ami nehezíti a csomagodat. Ha alatta vagy az 50 kilónak, gyorsan is lehet futni. Főleg, ha van nálad endurance növelő (két Flash már elég). Nem kell 3 védőruha, meg 5 fegyver. Egy ruha (vagy a Yantarban kapott zöld cucc, vagy a Pripjatyban felvehető felturbózott katonai csatapáncél) egy 9x39-es és egy 5.4x nemtommekkora (NATO) lőszert köpködő cucc. Bent már csak ilyenekkel fognak visszalőni, meg gausszal, de azt felejtsd el, marhaság...

Pár adag kaja (2-3), pár doboz gyógycsomag, meg kötszer és pár doboz energiaital. Valami sugárzás elleni artefact (crystal vagy jobb), endurance növelő és annyi. A többit mind dobd el. Lőszerből se kell 1000 db. Egy vagy két tárnyi mindkét fegyverbe, egyes lövések, célzás. Bent majd összeszedhetsz annyit, ami elég. Itt meg rohanás, amíg bírod szusszal. Ha kifulladsz, egy redbull és futás tovább...

Bent már kényelmes, ráérős lövöldözés lesz...
  • SaGa
    Néhány megjegyzés:

dx8 vs dx9: igazából nem itt a választóvonal, bár valamiért ez terjedt el, hanem abban, hogy van-e hardveres shader (igazából azt hiszem ray tracer), azaz HDR tudása az adott kártyának. Abból is a 3.0-ás kell ahhoz, hogy a dinamikus fényeket be lehessen kapcsolni.

Dinamikus vs statikus fényhatások: bizony ég és föld a különbség a két látvány között. Az igaz, hogy a statikus fényekkel is ráver a grafika bármelyik eddig látott cuccra, de a "full dynamic light with Sun shadow" a pillanatnyi csúcs: folyamatosan változik a fény, mert a Nap is mozog az égen. Azaz az árnyékok a napszaktól függően mozognak, a fényhatások is igazodnak az időponthoz és az időjáráshoz. Főleg, ha felteszi valaki az "extended darker nights" modot és a float32 legfrissebb verzióját. A "Sharper textures" mod ellenben sokat ront a dolgon, legalábbis nálam csúnyább lett a világ, de ez valószinű megszokás és izlés kérdése...

• NoZoli
    Üdv!
    Valaki megcsinálta már az összes befejezést? Én összesen négyet láttam, 2 kívánságteljesítőst és 2 nem kívánságteljesítőst. A többit hol és hogyan lehet elérni?
    Ja, és az Agyperzselőt nem kötelező kikapcsolni. Ha azonnal Pripyat felé megyünk a dombon és nyomatjuk magunkba a sugárzás elleni injekciót, akkor Pripyatba érve: "Feladat teljesítve: Kapcsold ki az Agyperzselőt" (vagy mi... :))
    Köszi, közben megcsináltam a jobb oldalon. Ott tényleg könnyebb
  • Bihus
    Ha már bent vagy a belső kerítésen belül, próbáld meg jobb oldalon az épület fala mellett. Aztán egy idő után érdemes átfutni a sínekhez, és ott végig, mert lesznek rakétavetősök, és az a fal mellett biztos halál :)

Aztán a bejáratnál akár már rohanva + medikitekkel is meg lehet oldani, ha nem bírsz el azzal a kb. 10 csókával...

Én bal oldalon lényegesen nehezebbnek találtam, ott még a helikopterek is megszórnak.
  • Bihus
    A videokártyád azért jóval erősebb, mint egy 9600 :)

Csak a RAM az nagyon szűk keresztmetszet.
  • Cream78
    Pedig átlehet rohanni....
    Én mentem már jobb oldalt, bal oldalt, középen....
    Ajánlott sűrűn nyomkodni az f6-ot :)

Ha a verzió eggyezik, akkor szerintem gond nélkül be lehet tenni.....
  • K Ace
    Akkor nézzétek meg az én konfigom.(már konfignak se lehet nevezni), és dx8-ban simán fut. dx9-ben még nem próbáltam. A grafika medium-on van, de high-on is szépen megy, de már többet swappolt, és árnyékok belőve. Én csodálkoztam, hogy egyátalán elindult.
    Naén akárhogy próbálom nem jön össze ez a rész sehogy sem:(
    Lehet betenni másnak a mentését a játékba?
  • Bihus
    Én még a régi gépemmel kezdtem el vele játszani, Athlon XP2k+ és 9600 Pro 256 Mb :)

Mégis elfutott, nem is túl rosszul /persze static lightning, árnyékok levéve, satöbbi/. Viszonylag keveset swappolt, gondolom, az volt a gyógyír, hogy 1,5 giga RAM azért volt benne...

Ahhoz képest most van egy E6400-am 8800 GTS-sel, 2 giga RAM-mal duálban, aminek ugye lazán kellene vinnie minden mostani játékot, és nem túl meggyőző. 1024*768-ban sem fut mindenhol jól a maximális beállításokkal! Rostokban a bár környékén pl. 25-re is leesik az FPS...

És annyira sokkal jobban azért nem néz ki így sem a játék, szóval meglepő, hogy nem sokkal volt rosszabb a játékélmény egy 4 éves géppel sem! Pedig ugye nem kevéssel volt lassabb a régebbi gép.
  • robyyy
    K ace nekem is volt ilyen problémám,de én ujra inditottam azt a pályát és utánna már nem volt probléma.:-)
  • HaDes007
    hát igen. csak mostanában nem az optimalizálás a fő szempont. akkor még később jönnének ki a játékok. illetve nem lehetne eladni félévente új videókártyákat...
  • farad66
    Akit érdekel kijött a full v1.0003 trainer.
  • Prince of Máté
    logikusan nem kell hozzá erős gép, de ha jobban optimizálták volna ajtálkot nem kéne DX8...
  • nobodyknowme
    az x-16ból visszatérve a mobil laborhoz,a tudós bácsika a földön fekszik micsinájjak?????
  • K Ace
    Megoldottam thx.
  • HaDes007
    (dx8) pl az, aki nem akar állandóan vagyonokat költeni a gépére.

K Ace: nemtom mi lehet. menj ki, gyere be újra. nyomkodj rá F-et. nekem simán odajön mindig...
  • K Ace
    Hi. Nekem olyan gondom van, hogy annál a résznél ahol a katonai dokumentumokat oda kell adni a pultosnak, na ott a pultossal nem tudok beszélni, mer csak ott áll a tv-nél. És nem akar oda jönni hozzám. help pls.
  • Prince of Máté
    igen?
    az jó lenne, mert amiket hallottam, h egy órát tölt a játék, aztán swappol még egy ideig...
    azért beszerzem.
  • Atisz #25850
    Ne hülyéskedj, simán fog futni.
  • ryhdeksan
    már itt a dx10:D
  • ntex
    FAQ-t ki lehetne egészíteni egy magyar végigjátszással :

S.T.A.L.K.E.R. magyar nyelvű végigjátszás

Oldalt ott van a többi rész linkje is
  • ntex
    Meg kell mondjam szvsz DX8 módban sem olyan csúnya a játék, egy haver 8500GT-jén nagyon sokat dobott teljesítményben, és szerintem nem sokkal volt kopárabb , bár lehet csak nekem nem tűnt fel annyira a különbség, mert messziről néztem a monitort
  • K Ace
    Pl: akinek gyengébb gépe van. lol