91307
IL-2 Sturmovik: Battle of StalingradTeam Fusion FB oldalIL-2 1946 MOD telepítésLőszer leírás Vogeltől!Kép feltöltése
IL-2 BoS: Aircraft Familiarisation IL-2 BoS Tutorials CloD: New Pilots
Nem jogtiszta játék letöltésében, telepítésében és használatában nem tudunk és nem is akarunk segíteni.
Az ilyen jellegű hozzászólások válaszolatlanul lesznek, vagy minden további értesítés nélkül törlésre kerülnek.
-
#89303 Oké, lehet, hogy az "alkalmatlan" az kicsit erős, és az is lehet, hogy én állok hozzá túl pragmatikusan, de mi napokat töltöttünk azzal, hogy a monitorok fényerő és konrtasztját úgy állítsuk be MKHL csapatban, hogy a gépek 1 pixeles észlelhetősége minél távolabb kezdődjön, mert a többiek megunták, hogy amikor kötelékben repkedünk én 3-4 kilométerrel messzebbről már soroltam hogy hol mi jön, mint hogy ők egyáltalán meglátták volna a kis pöttyöket (nekem DTP munkára kalibrált monitorom van, kifejezetten jól látni az apró részleteket, különböző színárnyalatokat). ATAG-on, meg olyan szerveren, ahol qrva fontos a helyezkedés, ez rohadt sokat számít. Ha csak 5 km-re látsz el a levegőben 10 helyett, akkor az SA nagyon beszűkül, 5 km-ről már pillanatok alatt a nyakadban vannak és sokkal nagyobb eséllyel le leszel lőve mint ha már korábban tudnál reagálni. Nem tudok konkrét számokat mondani, de miután normálisan beállította mindenki a monitorát, sokkal kevesebb lett az olyan fajta rádiózás, hogy "hát ezek hogy kerültek ide".
Amikor a FB-s DCS dogfight bajnokság ment, ott 10 km-ről indultunk egymással szembe, amikor jeleztem, hogy látom a szembejövőt, aki VR-t használt azok mondták, hogy ők még nem láttak semmit, csak jóval később jelentem meg nekik, amikor már majdnem elmentünk egymás mellett. Bőven 5 km-en belül. Az valami borzasztóan kevés, ott már 10-15 másodpercen belül el is mész a másik mellett, ha az is szembe jön teljes sebességgel, ilyen szűk SA-ban nem lehet normálisan harcászkodni sem helyezkedni. És a német gépekkel muszáj, mivel 1:1 dogfightban, fordulózásban hátrányban vannak. Nekünk helyzeti, taktikai előny kell, amihez viszont az kell, hogy minél messzebb meglássuk az ellenfelet. Főleg ha kicsit magasabban is van, mint mi (világos kék háttér, világos szürke kontakt a legszemetebb). A DCS dogfight bajnokságnál az volt az előnyük, hoyg a dogfight azzal kezdődött, hogy manőverezés nélkül menjünk el egymás mellett. Ott már nem volt bajuk az észleléssel, és a követés meg sokkal jobb, mint VR nélkül. Aki megnyerte a bajnokságot, ő is VR-t használt egyébként.
Ezek után mondjátok ti, hogy "szarul látsz de az élmény hatalmas", azzal akkor visszajutunk oda, ahonnan indultunk. Lehet, hogy tök jó élmény, de közben egy kompetitív környezetben halomra lövöldöznek. Ott, ahol egy egy este 2-3 felszállásnál több nem szokott beleférni (ha át kell repülni Angliába egy kis dogfightért), ez elég gáz. Senki nem szeret úgy repkedni fél órát, hogy utána az első kontakt ernyőre rakja. Ez egyébként egybevág az ATAG-os fórumon írtakkal, sokan használnak ott is VR-t más játékokhoz, és várják is CLoD alá, de általános vélemény, hogy sem a FOV, sem a felbontás nem elég még ahhoz, hogy normálisan használni lehessen. A legújabb VIVE Pro-ra leszek majd kíváncsi, hogy az a felbontás mennyire adja, lehet, hogy ott már nem lesz nagy különbség az észlelhetőségben sem. -
sakkay #89302 Igaz, de nem marad így örökre. -
#89301 Ha igy maradnak a videokartya arak kar is fejlesztenuik a VR cuccokat.... -
sakkay #89300 Tom, amit nálam próbáltál az csak egy dk2 volt, ők már cv1-et használnak, ami sokkal jobb. Bár alapvetően egyetértek veled, én is várom még a következő 2. vagy 3. generációt. -
Solt #89299 Nem tudom, hogy melyik HMD-t és milyen gépen próbáltad, de a felsorolásodnak a java részét csak cáfolni tudom. A műszereket zoom nélkül is simán le lehet olvasni és 100 méternél is jóval távolabb ellátni... Az egyetlen dolog ami tény, hogy az azonosítás nehezebb mert később rajzolódik ki abból az egy pixelből a másik gép körvonala. DCS-ben a kis Junoszty tévén simán megtalálom a célt VR-ban pedig az sokszor monitoron sem egyszerű...
Egy erős gépen normális beállításokkal (HMD, játék) biztosra veszem, hogy nem, vagy csak minimálisan csökkenne a hatékonyságod. Eleinte nagyobb odafigyelést igényel amíg megszokod, de az az élmény, hogy ott ülsz benne a gépben bőven többet ad mint amit elveszítesz azzal, hogy az azonosítás nehezebb.
Tegnap kipróbáltam a DCS-t VR nélkül, hogy lássam úgy milyen teljesítményt présel ki magából és olyan volt monitoron nézni mintha egy csőbe néztem volna pedig egy 27" 1440p-s monitor van előttem. Tény, hogy nem tökéletes még a kép, nincs olyan mint egy 1080p-s monitor képe de annál messze jobb mint amilyennek leírod. -
Paladin #89298 A kabinon belül nincs bajom, minden műszert simán le lehet olvasni.
A célzás konkrétan sokkal könnyebb (saját tapasztalatomon túl a BoS userek is elég egyöntetűen így nyilatkoznak). Van valós térérzékelés, stb. Én nagyon béna vagyok, de vr-ban sokkal többször érek el találatot, sokkal könnyebb megbecsülni, mennyire kell elétartani.
Ami a célpont követését illeti: az biztos, hogy akinek van már sok gyakorlata trackir-ral és hasonlókkal, az már megtanulta, pontosan hogyan kell fordítania a fejét a másik gép után dogfightban. Én jártam úgy sokszor, hogy úgy éreztem, tudom, hol kéne lennie, de mégsem láttam ott - mert headtracking torzítása megzavart.
Vr-ban ez nincs. Nyilván, ahogy mondtam, aki gyakorlott már, annak nem ez nem jelent könnyebbséget, viszont aki nem, annak nem kell ezt is megtanulni, mert természetes.
Az azonosításban nincs vita, az egyértelmű.
Azt én sem vitatom percre sem, hogy jelenleg hátrányban van a VR használó, de szerintem kissé túl sötét képet festesz róla :) -
#89297 Végülis csak azt nem látod mi történik a kabinban, és a kabinon kívül. De érzésre tökjó
Ok, akkor annyival kiegészíteném, hogy olyan körülmények közt ahol mi használnánk, oda még alkalmatlan. Műszereket szarul látni, egy vízhőfokot fokra pontosan, vagy mondjuk a mesza stoppert, vagy hogy hol áll a lünetta te tuti nem mondod meg anélkül, hogy rázoomolnál (arra meg nem mindig van idő). Nekem a gépek azonosításával is gondom volt ilyen felbontáson, elsőre megmondani, hogy jön vagy megy, de még a célzással is (én nem szoktam bezoomolni lövésnél, a normál nézetből lövök és ott gyakran összefolyt a gép pixelei meg a revi pixelei). 100 méternél távolabbra használhatatlan volt. Az észlelhetőség csapnivaló, az egyetlen dolog amiben sokkal jobb, hogy közeli légi harcban hozzád képest jobban érzékeled a másikat, mint hagyományos monitoron. De ez meg édeskevés, ha valami fullreal szerveren próbálsz vitézkedni olyanok közt, akik az elmúlt 15 éveben il2-vel repkedtek . Örömrepkedésre, repnapozásra, amikor sem a körülötted lévő dolgokkal sem a kabinban történő dolgokkal nem nagyon kell foglalkozni, oda lehet, hogy már ma is tökéletes. -
Solt #89296 Ez jogos! :) -
#89295 En egy normalis 3 monitoros tamogatasnak iobban orulnek... -
Paladin #89294 Az alkalmatlan szerintem is kissé erős kifejezés :)
Egyetlen dolog, amiben akadályoz a képminőség, az az azonosítás. Ami tény, hogy komoly hátrány multiban, és a VR előnyei (jobb situational awareness, sokszor jobb spotting) nem ellensúlyozzák.
Az élmény viszont bőven :) -
Solt #89293 Nem kértem napra pontosan... az, hogy idén akarjátok számomra már jól hangzik.
A VR résszel nem értek egyet, de nem akarom ezt ragozni. A BoS jó példa rá, hogy már most is élvezhető a VR és a monitorhoz képest gyengébb képminőségért kárpótol az élmény. A műszereket bőven lehet látni, zoom-l meg aztán pláne, légi harcban pedig ha összefutnánk nem azért végezném madzagon mert pocsékul láttalak... :) Egy dolog tény, nagy a gépigénye és ezért egyelőre drága mulatság. A lényeg, hogy tervben van nálatok is és nem kell rá éveket várni.
Így, hogy az AI azért készül mert van aki konkrétan ehhez ért és "máshoz nem" ezt is túlbeszéltük. :) -
#89292 Na, azért annyira nem állunk szarul, még idén ki akarjuk adni, de így februárban megmondani, hogy ebből mi lesz, azt nem lehet. A sima 4.5 is több mint két hónapot csúszott egy-két szivatósabb bug miatt, amit a beta teszterek szúrtak ki. Aztán kiadás után is volt vele sok gond, az FFB-s kormányokkal, meg a launcher exe fagyásokkal. Ilyen komplex szoftver fejlesztésnél 1-2 hónapot csont nélkül össze lehet szedni már csak az apróbb bugokkal is, és akkor arról szó sincs, ha valami nagyobb szarba futunk bele.
A VR szimulátorra még alkalmatlan, te is tudod jól, hogy a műszerek olvashatatlanok, a gépek láthatósága pocsék. Értem én, hogy mindenkinek van már ilyen, csak hát ugye minek?
A dolog másik oldala, hogy ki programozza le. Az AI-t az a srác kalapálja, aki a Team Daidalos alatt régi il2-höz is csinált ilyen kódot. VR-hoz ő nem ért, ezért a VR programozást nem is hátráltatja. Az AI egyébként nem átalakítva lesz, hanem kijavítva azok a hibák, amik offline missionokban szivatják az offline játékosokat. Rádiózás és AI alapvető viselkedés. Ez sokkal fontosabb minden offline játékhoz, mint a VR. És az online missionokhoz is, amiben van AI. -
Solt #89291 Akkor idén nem... :)
Szerintem a VR támogatás fontosabb lenne mint az AI, már csak azért is, mert a "konkurenciánál" már van, sőt szinte minden repszimben van. Ha ennyire messze van az 5.0, akkor lehet, hogy ezt érdemes lenne átgondolnotok és előrébb hozni valamilyen köztes tapaszban. Már, ha nincs technikai akadálya... -
#89290 PPfffhhhh.... :) Most erre mit mondjak? Az még odébb van. De most itt a 4.53, valszeg lesz majd még közbenső patch, AI-kat és az offline játékot akarjuk először megjavítani, közben készülnek a modellek, és a térkép. -
#89289 2 hét. -
Solt #89288 És az 5.0 cirka mikorra várható? :) -
#89287 Csak annyit mondhatok, ami a hivatalosan is nyilvános, dolgozunk rajta, a cél, hogy 5.0-val együtt jöjjön ki. De mint sok minden, programozásban akkor lesz biztos, ha elkészült. :) -
Solt #89286 Van valami hír a következő lépésről? Főleg VR terén... :) -
#89285 Értem akkor inkább törlök mindent és csak a Blitz megy fel. -
#89284 Elvileg mehetne párhuzamosan is, de gyakorlatilag csak "helyette" érdemes használni.
Ha megvan a Team Fusion-os régi Cliffs, akkor mentsd el a saját fájlokat (missionok, dashboard pic - ha van, skinek), majd szedd le teljesen, töröld ki a dokumentumok alól az 1C SoftClub mappát is, majd utána tedd fel a Blitz-et.
Config fájl alapból nem kompatibilis, bár a fórumon van leírás, hogy a config fájlt hogy lehet átvinni 4.312-ből, szerintem ezzel több időt pazarol el az ember, mint ha végigpötyögi azt a néhány gombot és tengelyt, amit a CloD használ. Szerintem érdemes nulláról beállítani, az a biztos.
Utoljára szerkesztette: VO101Tom, 2018.02.20. 16:05:55 -
#89283 A Cliffs of Dover Blitz a Team fusion helyett van, vagy párhuzamosan játszható a két mod? -
sakkay #89282 -
Lysandus #89281 És vajon legális? :-D -
Lysandus #89280 Ez qrva jó! Bárki befizethet vajon? -
sakkay #89279 -
Igen, délután rendbe tették azt is. -
#89277 Blitz frissítés megtörtént 4.53 -ra. Launcher hiba előjött. .NET keretrendszr 4.7.1 -re frissítése után a Blitz hiba nélkül elindult. ATAG is megy már. -
#89276 Most dolgoznak rajta, sem Colander sem Bliss nem volt gépközelben, de megpróbálják átrakatni most valamelyik másik adminnal.
-
feca1229 #89275 Amit belinkeltél az ATAG oldaláról azt letöltöttem, futattam, és müködik azóta.
Köszönöm mégegyszer Tom a segítséget! -
Lysandus #89274 ATAG mikor lesz megint? Mármint ők mikor állnak át 4.53-ra? -
#89273 Épp most beszélek egy sráccal, ugyanez a hiba volt nála is, feltette a legújabb .NET-et, és megjavult.
Majd írj pls, hogy nálad is megoldotta-e a hibát. -
#89272 Akkor .NET a hibás (nem CloD specifikus dolog, rengeteg post van google-n erről a hibáról mindenfajta játékkal).
Ami furcsa, hogy a 4.5-nél miért nem jött elő, a 4.53-nál meg igen. Nem tudom, hogy a rendszerfájlokban mennyi változás volt, mondjuk fps javítás miatt hozzá lett nyúlva azokhoz is. -
feca1229 #89271 Ezt irja nekem is. -
#89270 nézd meg azért, hogy amikor lefagy, akkor ezt írja-e ki (akinek lefagyott, mindnek ezzel volt baja eddig, de azért ellenőrizd):
SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Problem signature:
Problem Event Name: CLR20r3
Problem Signature 01: launcher64.exe
Problem Signature 02: 1.0.0.0
Problem Signature 03: 5a636906
Problem Signature 04: maddox
Problem Signature 05: 4.5.3.0
Problem Signature 06: 5a63d495
Problem Signature 07: 5
Problem Signature 08: 1bd
Problem Signature 09: System.NullReferenceException
OS Version: 6.1.7601.2.1.0.256.1
Locale ID: 2057
Additional Information 1: 03fd
Additional Information 2: 03fd046125ac7cd247715f4cc99ac5a4
Additional Information 3: 225a
Additional Information 4: 225a64b36ae34f04ca91bc0d570e1635
-
feca1229 #89269 Köszi Tom megnezem. -
#89268 Van egy topic ATAG-on, ami ezzel foglalkozik, CLR20r3 hiba google szerint .NET fájlokhoz van köze, és többen is írták, hogy a legfrissebbet felinstallálva megjavult. Ha abból a legújabb van fent, akkor esetleg egy .NET reinstallt próbálj meg.
https://theairtacticalassaultgroup.com/forum/showthread.php?t=28308&highlight=CLR20r3
-
feca1229 #89267 Csináltam a steamen egy file ellenőrzést de ugyan az. lehet törlöm az egészet, és újra rakom, csak bill. paancsok zavarnak rakhatom azokat is újra.
-
#89266 Semmi gond, annyi hogy a reshade felvan telepítve azt jelzi. -
Indi69 #89265 Üdv. Nekem ezt írja a jobb alsó részre ( unsupported overlay detected ) de működik. Már csináltam ellenőrzést. Mondjuk a shadert nem szedtem ki mikor frissült. Ez mi lehet? -
feca1229 #89264 Azt hogyan tudom kieszközölni? Volt tegnap talan valami frissites mintha ezt olvastam bolna, lehet az kavart be.