Paranormális jelenségek

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

dronkZero
Szal a lényeg, hogy az csak szerinted/szerintetek van úgy, hogy "A Tudósok" fognak egy gecinagy kalapácsot, és addig püfölnek vele egy jelenséget, amíg bele nem fér az épp aktuális elméletek rendszerébe. A tudomány nem így mûködik.

Szerintem jobban tennétek, ha nem is erõltetnétek ezt az álláspontot, mert eléggé nevetségessé tudja magát tenni vele az ember...

Az nem kegyelemdöfés volt, hanem lendületes öntökönszúrás. Csak annyit értél el vele, hogy bemutattad, hogy nem tudod, hogy mûködik a tudomány, a tudományos módszer.

Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN

dronkZero
Hopp, ezekrõl lemaradtam.

Egy jelenség vizsgálatának ez a menete:
1. A jelenség igazolása
2. A jelenség megfigyelése
3. Modellalkotás a jelenségrõl
4. A modell ellenõrzése kísérletekkel
5. A modell integrálása a tudományba
6. Folyamatos felülvizsgálat, igazolás, esetleg cáfolat és a modell felülvizsgálata, ritkán elvetése

Ahol az 1. pont is áthidalhatatlan akadályokba ütközik, azt praktikusan érdemes nem létezõnek tekinteni.

Egyébként ezek a középkor csökevényes maradványai, varázslók, csodák, egyebek. 21. században már kissé ciki hinni bennük, ugyanúgy, mint 10 éves kor fölött a Mikulásban.

Uri Gellert meg felejtsük már el, mi az, hogy "nem csalt"? Hány videót linkeljek, ahol a saját szemeddel láthatod, hogy csalt? BÛVÉSZEKET keresett "utódjának", szerinted amiket elõad, nem trükk, hanem tényleg varázsol?
(Egyébként külön érdekességként említeném, hogy a DenniBlú gyerek építõmérnök-hallgató volt a BME-n, akár kollégánk is válhatott volna belõle, de inkább elment médiakurvának.)

Judykó
Köszönöm a választ!! Megpróbálom. Remélem igazad lesz és segíteni fog!

dronkZero
"A televíziózást a gyerekeknél úgysem igen lehet általánosan megszüntetni, de akkor miért ne lehetne ilyen jellegû "meséket" mondjuk a kifejezetten nekik szóló csatornákon sugározni zömében?"

De meg lehetne, csak nem mered! 😊 (Na jó, nem teljesen gondoltam komolyan, elég csúnyán ki lenne közösítve egy gyerek az óvodában/iskolában, ha fogalma sem lenne a tévérõl. SAJNOS.)
Nekem nincsenek gyerekeim, meg tévékészülékem sem, meg tévé-elõfizetésem sem. Nincs rá szükségem, sõt, kifejezetten irritál.

Egyébként nagyon pozitív, amit írsz, csak így tovább a gyerekneveléssel! 😊

Anaid
Rengeteget olvastam arról is, hogy a televíziózás meg a gyerekek.
Nos nem csak nekem, de a gyerekeknek is tetszettek az olyan rajzfilm sorozatok mint az Egyszer volt, hol nem volt....sorozat, a Varázslatos iskolabusz...stb. A televíziózást a gyerekeknél úgysem igen lehet általánosan megszüntetni, de akkor miért ne lehetne ilyen jellegû "meséket" mondjuk a kifejezetten nekik szóló csatornákon sugározni zömében? A disney, meg hasonló rajzfilmek meg szépek, aranyosak pozitív erkölcsi értékrendet igyekeznek átadni. A fentebb említett mesék meg közelebb hozzák a gyerekekhez a történelmet, tudományt. Mi szülõk is szelektáljunk, oké, de talán a készítõk, mûsorszervezõk is odafigyelhetnének. Az enyémek semmivel sem találják unalmasabbnak az ilyen rajzfilmeket az ûrmacskáról szóló meg hasonló szerintem totál értelmetlen meséknél. Mostanában sajna ilyenek vannak. Néha inkább néznek Nat-ot meg Spectrumot pl. Az állati rekordok címû sorozat az egyik kedvencük. Itt szaladgálnak és mesélik, anya képzeld el, ez az állat miket tud...stb. Vagy ha nagyon érdekes dolgot látnak hallanak egy-egy állatról NET-en is keresgetnek további érdekességek után. Tök jó azt látni, milyen csodálkozó arccal mondogatják: Azta, nahát, képzeld, mit láttam, hallottam errõl az állatról, meg arról...
OK befejeztem az OFF-olást.

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

Anaid
Sztem hasonló "tan-mesékkel" lehet igen bonyolult és uncsinak tûnõ és érthetetlen (márhogy az õ korukban annak tûnõ) tudományos dolgok felé terelni a gyerekeket.
De ezt rég kitalálták, lásd pl. fabulák. Bár ott jellemzõen morális kérdésekrõl volt szó.

Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...

Anaid
Asszem senki nem veszi majd zokon, hogyha ide írok le egy sztorit, ami talán szemlélteti, hogy a bonyolult dolgok egyszerû és fantáziával fûszerezett megfogalmazása elõnyös is lehet:
A gyermekem kb. 5 éves volt, amikor megkérdezte, hogy "hogyan kerül a gyerek az anya hasába?" Ez a kérdés idõsebb korban is zavarbaejtõ, hátmég ilyenkor. Kitaláltam egy mesét neki( csak kb a tartalmat írom):
A petefészek nevû bolygóról elindul egy gömb alakú ûrhajó, aminek petesejt a neve megy-megy..stb. találkozik a petefészek galaxisban, ami így néz ki egy másik ûrhajóval, összekapcsolódnak és elkezdenek felépíteni egy ûrbázist a Magzatot...na természetesebben ez nem ilyen formában hangzott el, de mivel ilyen dolgok érdekesek voltak számára, ilyen alaptörténetet találtam ki hozzá. Azóta sem faggatózott, hogy nem értem, meg egyebek... Ha majd idõsebb lesz, lehet realisztikusabban megfogalmazni...
Mivel az itt irogatók közül páran valszeg lesznek szülõk. Ez csak egy példa arra, hogy felnõttként is tudjunk kicsit néha gyerekek lenni és érdekessé tenni a dolgokat, talán akkor könnyebben megértik adott koruk szintjén és könnyebben lépkednek majd ezen egyszerû fantáziadús dolgoktól a bonyolultabb realisztikus felé. Ha "összemossuk"😄 a fantáziát a tudománnyal vannak életterületek, ahol jól jöhet. Az elnevezéseket hallotta, a folyamatot is csak más ruhába öltöztetve. Ha idõsebb lesz le lehet majd ezt a ruhát tenni a sztoriról és akkor már meg is fogja tudni érteni enélkül is.

Anaid
Nincs rossz véleményem a fizikáról, sõt nemegyszer közöltem pl. a gyerekekkel, hogy már bánom, hogy suliban unalmasnak találtam és csak annyira tanultam, hogy 5-ös tudtam ugyan lenni belõle, meg tudtam is, de késõbb gyorsan felejtõdtek nálam dolgok, mivel nem érdekelt. Most felnõttként kezdett érdekelni megtaláltam ezen a területen pár dolgot, ami kifejezetten érdekes és hasznos tudás még a hétköznapokban is, úgyhogy azt javasoltam nekik, a gyerekeimnek, hogy figyeljenek csak oda az ilyen tantárgyakra, mert késõbb is jól jöhet az ilyen tudás. Nekik nem lesz nekik annyira nehéz, mert eleve "reálosok".
Feltételezem ezt sem gondoltad volna rólam😄😄

Ha idõsebb lesz, mondjuk 16-18 év körüli mindenképp el kell olvasnia A fizika kultúrtörténete címû könyvet, Simonyi Károly írta, nagyon jó könyv. Egyébként neked sem ártana.
Az ilyesmit nem egy huzamba kell végigolvasni, nem regény, elég néha-néha 1-1 fejezet és úgy nem hogy nem unalmas, de kifejezetten érdekes, ha épp nem lát el új ismeretekkel még akkor is élvezet olvasni, nagyon gondosan felépített könyv.
Teljesen más véleményed lesz a fizikáról, ha meglátod, hogy formálódott, és nyomon követed a fejlõdését.

„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz

Anaid
Még egy megjegyzés:
Kártya játékokban pl. a memória kártyák, a römi, a kanaszta a kedvenceik. Édesapámmal sakkozni meg malmozni szoktak. Készítettem a tankönyv alapján a fiamnak memóriakártyát mivel német tagozatos osztályba jár, hogy könnyebben rögzüljenek a tanult szavak. Maga önnálóan is gyakorolja az olvasást pl. az említett dínós könyvbõl (nem éppen a legkönnyebb szöveg, de az érdekli) Az idõsebb lányom magtanította a hugát olvasni szünidõben, mielõtt a huga kezdte volna a sulit...stb. Vannak ilyen dolgaim is, ilyen dolgok is az életemben, csak egy tudományos fórumon ilyesmikrõl nem beszélgetünk. Ami itt lejöhet másoknak rólam, az...hát a látszat néha csal. Ilyesmikrõl itt nem kérdezzük egymást, nem beszélünk róla.

Anaid
A szülõk és gyerekek néha nem annyira hasonlítanak egymásra. Én humán beállítottságú vagyok, ét jobban érdeklik a reál dolgok, hát azzal foglalkozunk, ami õt érdekli, én meg elvagyok magammal. Pl. tegnap a suli könyvtárból a következõ könyvet kölcsönözte ki: Világûr-világunk-természet-tudomány és technika sorozatból Kérdések és válaszok Tények könyve, hogy olvassuk el, anya. Ilyen könyveket kaptak a gyerekek ajándékba, mert ilyen dolgok érdeklik õket: A világ 116 titka és rejtélye - Miért nyújtogatják a nyelvüket a hüllõk? , Otthonunk a Föld , Az õsvilág története gyerekeknek , Nagy állatlexikon...stb. Aszem szülõként tolerálnom kell a másfajta érdeklõdési kört és segítenem. Ja, az ovis jellemzésben az szerepelt a fiamról, hogy érettebb a gondolkodásmódja a korabeliekhez képest. De a színezés pl, nem megy és nem is szereti. Én meg kifejezetten jó vagyok rajzból, de nem erõltetem túl a dolgot nála.
Na befejeztem a személyes részt.

Anaid
Lehet, hogy elõítéletek születtek. Meg kellene õket szüntetni. Ha hiszed, ha nem az én kedvenceim is a stratégiai játékok. Egy biztos nemigen ismerjük mi itt egymást jópáran és néha téves következtetéseket vonunk le egymást illetõen. Ja valszeg azért szerette meg az ilyen játékokat, mert tõlem meg öcsémtõl ilyen példát látott. ("hiróz", meg "totál vár"-ha már nem tudok angolul legyek hû ehhez😄- meg ilyenek és hét éves létére egész ügyes)

Nagyon jó ízlése van, csak így tovább<#eljen>
Nem is gondoltam, hogy ilyen szülõnek lehet olyan gyerkõce, aki nem agyatlan játékokkal játszik. A Rome egyébként jobb, csak az régebbi.

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Anaid
Ne kezdjük elölrõl légysziiii. Errõl rég linkeltem én is sok cikket Uri Gellert vizsgálták, ja és semmi mérhetõt nem találtak, de a kanalak mégis elhajlottak. Minek kell megint errõl beszélni? De rendben, szal vizsgálták, nem találtak mérhetõt, nem csalt. És akkor most mi van? Ha jól emlékszem volt pár ötlet annak idején, hogy hogy lehet. Keresd vissza. Mindenesetre ha jól saccolom bizonyos új ismeretek fényében foton, biofoton, milyen hatással van a fémekre (elektron leválasztás), atomok más energiaállapotba kerülése fotonok be és kilépésekor...stb. amiket akkor még nem tudtak mérni manapság nemtom, át lehetne gondolni, hogy lehetséges megoldás. Írom, hogy szimplán csak lehetséges. Ha jól sejtem akkor is vmi hasonló Összemosott szar hülyeséget találtam ki, csak máshogy fogalmaztam meg. Na mindegy. Erre már nem emlékszem pontosan nem csak veletek beszéltem errõl, lehet hogy itt volt szó róla, lehet hogy nem és most nem keresgetem vissza, majd ha lesz idõm, meg kedvem.
Mellesleg nem írtam, hogy nem vizsgálták. GV-utánzatot is tudnak laborban elõállítani, de attól még nem tudnak igazit csinálni és nem tudják hogyan és hol keletkezik természetesen, meg sok egyebet róla. Tapogató "viselkedés" pl.
Tényleg nem kellene elölrõl kezdeni ezt a vitát.

sz4bolcs
uwu vaze, nike cipõd van? Hát akkor a szomszédom krvajól zongorázik.

Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.

sz4bolcs
Tehát a paranormális jelenségek olyan jelenségek, amiket tudományosan még nem tudtak megvizsgálni.
Ilyen a telekinézis, távolbalátás, jóslás, aura, asztráltest, csodás gyógyulások, testen kívüli élmény, lebegõ függöny, gömbvillám, suttogó szellemek, Egely nulltér energiája, Uri Geller kanálhajlítása, farkasemberré változás, és a jetilábnyom, szikla az égbül'.

Sõt mi több: Ezek egy részét nem tudják magyarázni az ismert törvények alapján. Ezt az a tényt is megerõsíti, hogy, mint a deffinícióból kiderült, még nem tudták tudományosan megvizsgálni.
De (jön a kegyelemdöfés): Egyesek szerint így, tudományos vizsgálat nélkül is kijelenthetõ, hogy nem is magyarázhatóak az ismert törvények alapján. 😊

De hoppá, ezek közül némelyiket mégiscsak vizsgálta a tudomány, és utána már csak át kellett gyorsan címkéznie õket, nehogy lebukjon, hogy a jelenségrõl a misztikus keletiek, és a babonás vénasszonyok már jóval a tudományos vizsgálat elõtt mindent tudtak.
Ezekbõl lett a spontán remisszió, az elektromágneses sugárzás, plazma, meteorit. (Kíváncsi vagyok, a szegény gömbvillámnak milyen nevet fognak kitalálni)
Ja és kifelejtettem Uri kanálhajlítását. Õt is teljes titokban vizsgálta a CIA, csak most mindent titkol, miközben Uri a tv-ben hajlítgatja a kanalakat.

Tehát: Ezek a paranormális jelenségek léteznek, csak nem mindegyik.

Anaid
Most néztem a galériád: Mediwal total war. Akkor az elsõs fiamnak jó ízlése van, az õ egyik kedvence a Rome-Total War.

Anaid
Akkor mi most, szóval csak úgy tûnik, hogy beszélgetünk?<#merges2>
Hogy õszinte legyek, annak azért örülök, hogy csiszoltad a stílusod.
Bár nem értünk egyet, azért így kellemesebb beszélni, sõt vitatkozni is.
Állítólagosan.

dronkZero
ÉS a létezésük állítólagos.

Anaid
Kb ugyanúgy, mint a paranormális szó, sztem annak is ez lehet a jelentése nagyjából.
Olyan jelenségek, amik jelenleg "kilógnak a sorból".😄

Anaid
Nem megmagyarázható ezen törvények alapján.

Anaid
Én nem tudom, honnan ered a természetfeletti szó. De van ötletem😄😄
Talán csak arra utal, hogy a természettudományos nézetekbe nem beleillõ, vagy ilyesmi rövidítve. Természettudományos törvények feletti, nem beleillõ.

Nincs olyan, hogy paranormális.
Ez csak egy szó, hogy nemlétezõ dolgokról is tudjunk beszélni.

&#8222;Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.&#8221; Konfúciusz

Anaid
Hát, igen azt hiszem ez a szemléletbeli különbség okozott sok vitát köztünk mindig. Szerinted minden ilyen dolog, ami nem tudományos alapból nem létezõ, szerintem meg nem biztos. Régebbi példa volt a lidércfény, az is csak egy szó volt egy jelenségrõl. Évszázadokon át lidércnek nevezték, manapság a tudomány megfejtette, hogy mi és fényjelenségnek nevezi.(Nem a mocsarakban képzõdõrõl van szó)
Vannak ilyen példák is, meg olyanok is, amikor a babona csak babona. Nem lehet mindent egy kalap alá venni.

Anaid
"Észrevettem ugyanis, hogy szeretsz olyan dolgokról beszélni amihez nem értesz"
Hát hasonló felfedezést tettem veled kapcsolatban én is régebben. Vagy netán jártas lennél paranormális dolgok terén, vagy vannak legalább hasonló tapasztalataid?

Attól függ mirõl beszélünk, több jelentése is van, és mivel kitalált dologra is utalhat, nem egyértelmû a jelentése.

Most ilyen szótárasat akarsz játszani?
Én csak azért kérdeztem rá a plazmára, mert azt hittem nem tudod. Észrevettem ugyanis, hogy szeretsz olyan dolgokról beszélni amihez nem értesz. Néha egyértelmû jelét adod annak, hogy számodra ismeretlen jelentésû szavakat használsz, hogy okosabbnak tûnjél. De valójában az ellenkezõjét éred el, ha a témában jártas emberrel beszélsz.

dronkZero
Egy szó, amit nem létezõ jelenségekre használnak, általában a természetfelettiben mélyen hívõ emberek. Hozzátéve, hogy a "természetfeletti" kifejezés paradoxon, értelmezhetetlen.

Anaid

Anaid
Tudod mi az a szellem?

Tudod mi az a plazma?

Anaid
Szellemek nincsenek, csak "furcsán viselkedõ" plazmák (lásd sg cikk), meg foton-felhõk, meg biofoton, ami ki tudja meddig "él" meg kósza rádiójelek az éterbõl, amiket rögzíteni is tudnak...stb.
A szellem szót meg se szabad említeni. Inkább beszéljünk plazmáról az rohadtul jól hangzik egy tudományos fórumban.

sz4bolcs
Tényleg, mi lenne, ha másik szobába költöznél?

Bocs írási kényszerem volt, de már elmúlt<#hawaii>

Én láttam olyan filmet amibe szellemek voltak, és Bruce Willis meghal benne már az elején, de csak a végén derül ki<#wilting>
De ez csak egy film<#szomoru1>

Thomx
Inkább hozz fel valami témát vagy valami, ha ennyire zavar a "vita".

\"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó.\"

qetuol
senki ^_^

: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant

Anaid
Van vmi olyan tevékenység, ami igazán örömöt okoz? Mittomén, egy jó könyv olvasása, kedvenc zeneszámok, vicces filmek, rajzfilmek...stb.? Megpróbálhatnád, hogy este ilyen tevékenységgel foglalkozz, a nevetés az öröm tényleg jó dolog. Ja, nemtom félsz-e....ne félj! És ha lehet még gondolni se gondolj csak vidám, örömteli dolgokra. Jó, tudom könnyebb leírni, mint megtenni...Hátha megszûnik pár nap, hét alatt.

Ismét csak a vita meg a vita és egymás lenézése. Ejnye!

?

Thomx
tõlem... =D de ki mondta, hogy a témához szólok hozzá?)

qetuol
jajj, nem is errõl volt szó, most magyarázzam?

Thomx
beszámolót akármirõl lehet ennyi erõbõl írni... de...

lényeg, hogy sok minden van amirõl tudunk, mégsem kézzel fogható pl érzelmek stb. vagy nem tudjuk mérni stb stb stb...

Thomx
gömbvillám.

qetuol
gömbvillámokról vannak beszámolók, hellyel és idõponttal együtt (feltéve h a megfigyelõk nem hazudnak)

Anaid
Az nem fogy el olyan könnyen😄😄
Inkább úgy fogalmaznám meg, hogy nem találok motivációs tényezõt. Van ilyen. Vagy egyszerûen besokalltam a "pofonoktól", több volt belõlük, mint "simogatás"-ból. Majd elmúlik.

qetuol
emberek tapasztalatai... azaz látták? mert ha látták, akkor miért ne lehetne tudni h hol és mikor fordult elõ? talán elfelejtették?

Thomx
Elfogyott a belsõ energia.

Thomx
gömbvillám...

Anaid
Emberek tapasztalataiból. Nemár, ne kezdjük megint!
A tapasztalat és a megfigyelések mindig megelõzték a tudományos méréseket és magyarázatokat. De tényleg nincs kedvem újból lejátszani már rég leírt dolgokat. Ha van kedved keresd vissza a régi beszélgetéseket, ott ezekrõl a dolgokról is volt szó.

Anaid
Nem valószínû. Most vhogy nincs kedvem hozzá, hogy hülyézéseket olvasgassak.