Paranormális jelenségek
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Szerintem jobban tennétek, ha nem is erõltetnétek ezt az álláspontot, mert eléggé nevetségessé tudja magát tenni vele az ember...
Az nem kegyelemdöfés volt, hanem lendületes öntökönszúrás. Csak annyit értél el vele, hogy bemutattad, hogy nem tudod, hogy mûködik a tudomány, a tudományos módszer.
Steam: Zero_hu Live!: Zero HUN
Egy jelenség vizsgálatának ez a menete:
1. A jelenség igazolása
2. A jelenség megfigyelése
3. Modellalkotás a jelenségrõl
4. A modell ellenõrzése kísérletekkel
5. A modell integrálása a tudományba
6. Folyamatos felülvizsgálat, igazolás, esetleg cáfolat és a modell felülvizsgálata, ritkán elvetése
Ahol az 1. pont is áthidalhatatlan akadályokba ütközik, azt praktikusan érdemes nem létezõnek tekinteni.
Egyébként ezek a középkor csökevényes maradványai, varázslók, csodák, egyebek. 21. században már kissé ciki hinni bennük, ugyanúgy, mint 10 éves kor fölött a Mikulásban.
Uri Gellert meg felejtsük már el, mi az, hogy "nem csalt"? Hány videót linkeljek, ahol a saját szemeddel láthatod, hogy csalt? BÛVÉSZEKET keresett "utódjának", szerinted amiket elõad, nem trükk, hanem tényleg varázsol?
(Egyébként külön érdekességként említeném, hogy a DenniBlú gyerek építõmérnök-hallgató volt a BME-n, akár kollégánk is válhatott volna belõle, de inkább elment médiakurvának.)
De meg lehetne, csak nem mered! 😊 (Na jó, nem teljesen gondoltam komolyan, elég csúnyán ki lenne közösítve egy gyerek az óvodában/iskolában, ha fogalma sem lenne a tévérõl. SAJNOS.)
Nekem nincsenek gyerekeim, meg tévékészülékem sem, meg tévé-elõfizetésem sem. Nincs rá szükségem, sõt, kifejezetten irritál.
Egyébként nagyon pozitív, amit írsz, csak így tovább a gyerekneveléssel! 😊
Nos nem csak nekem, de a gyerekeknek is tetszettek az olyan rajzfilm sorozatok mint az Egyszer volt, hol nem volt....sorozat, a Varázslatos iskolabusz...stb. A televíziózást a gyerekeknél úgysem igen lehet általánosan megszüntetni, de akkor miért ne lehetne ilyen jellegû "meséket" mondjuk a kifejezetten nekik szóló csatornákon sugározni zömében? A disney, meg hasonló rajzfilmek meg szépek, aranyosak pozitív erkölcsi értékrendet igyekeznek átadni. A fentebb említett mesék meg közelebb hozzák a gyerekekhez a történelmet, tudományt. Mi szülõk is szelektáljunk, oké, de talán a készítõk, mûsorszervezõk is odafigyelhetnének. Az enyémek semmivel sem találják unalmasabbnak az ilyen rajzfilmeket az ûrmacskáról szóló meg hasonló szerintem totál értelmetlen meséknél. Mostanában sajna ilyenek vannak. Néha inkább néznek Nat-ot meg Spectrumot pl. Az állati rekordok címû sorozat az egyik kedvencük. Itt szaladgálnak és mesélik, anya képzeld el, ez az állat miket tud...stb. Vagy ha nagyon érdekes dolgot látnak hallanak egy-egy állatról NET-en is keresgetnek további érdekességek után. Tök jó azt látni, milyen csodálkozó arccal mondogatják: Azta, nahát, képzeld, mit láttam, hallottam errõl az állatról, meg arról...
OK befejeztem az OFF-olást.
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
De ezt rég kitalálták, lásd pl. fabulák. Bár ott jellemzõen morális kérdésekrõl volt szó.
Nem azért élek, hogy megfeleljek a te elvárásaidnak és te sem azért jöttél a világra, hogy a kedvem szerint élj...
A gyermekem kb. 5 éves volt, amikor megkérdezte, hogy "hogyan kerül a gyerek az anya hasába?" Ez a kérdés idõsebb korban is zavarbaejtõ, hátmég ilyenkor. Kitaláltam egy mesét neki( csak kb a tartalmat írom):
A petefészek nevû bolygóról elindul egy gömb alakú ûrhajó, aminek petesejt a neve megy-megy..stb. találkozik a petefészek galaxisban, ami így néz ki egy másik ûrhajóval, összekapcsolódnak és elkezdenek felépíteni egy ûrbázist a Magzatot...na természetesebben ez nem ilyen formában hangzott el, de mivel ilyen dolgok érdekesek voltak számára, ilyen alaptörténetet találtam ki hozzá. Azóta sem faggatózott, hogy nem értem, meg egyebek... Ha majd idõsebb lesz, lehet realisztikusabban megfogalmazni...
Mivel az itt irogatók közül páran valszeg lesznek szülõk. Ez csak egy példa arra, hogy felnõttként is tudjunk kicsit néha gyerekek lenni és érdekessé tenni a dolgokat, talán akkor könnyebben megértik adott koruk szintjén és könnyebben lépkednek majd ezen egyszerû fantáziadús dolgoktól a bonyolultabb realisztikus felé. Ha "összemossuk"😄 a fantáziát a tudománnyal vannak életterületek, ahol jól jöhet. Az elnevezéseket hallotta, a folyamatot is csak más ruhába öltöztetve. Ha idõsebb lesz le lehet majd ezt a ruhát tenni a sztoriról és akkor már meg is fogja tudni érteni enélkül is.
Feltételezem ezt sem gondoltad volna rólam😄😄
Az ilyesmit nem egy huzamba kell végigolvasni, nem regény, elég néha-néha 1-1 fejezet és úgy nem hogy nem unalmas, de kifejezetten érdekes, ha épp nem lát el új ismeretekkel még akkor is élvezet olvasni, nagyon gondosan felépített könyv.
Teljesen más véleményed lesz a fizikáról, ha meglátod, hogy formálódott, és nyomon követed a fejlõdését.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Kártya játékokban pl. a memória kártyák, a römi, a kanaszta a kedvenceik. Édesapámmal sakkozni meg malmozni szoktak. Készítettem a tankönyv alapján a fiamnak memóriakártyát mivel német tagozatos osztályba jár, hogy könnyebben rögzüljenek a tanult szavak. Maga önnálóan is gyakorolja az olvasást pl. az említett dínós könyvbõl (nem éppen a legkönnyebb szöveg, de az érdekli) Az idõsebb lányom magtanította a hugát olvasni szünidõben, mielõtt a huga kezdte volna a sulit...stb. Vannak ilyen dolgaim is, ilyen dolgok is az életemben, csak egy tudományos fórumon ilyesmikrõl nem beszélgetünk. Ami itt lejöhet másoknak rólam, az...hát a látszat néha csal. Ilyesmikrõl itt nem kérdezzük egymást, nem beszélünk róla.
Na befejeztem a személyes részt.
Nem is gondoltam, hogy ilyen szülõnek lehet olyan gyerkõce, aki nem agyatlan játékokkal játszik. A Rome egyébként jobb, csak az régebbi.
„Tanulni és nem gondolkodni: hiábavaló fáradság; gondolkodni és nem tanulni pedig: veszedelmes.” Konfúciusz
Mellesleg nem írtam, hogy nem vizsgálták. GV-utánzatot is tudnak laborban elõállítani, de attól még nem tudnak igazit csinálni és nem tudják hogyan és hol keletkezik természetesen, meg sok egyebet róla. Tapogató "viselkedés" pl.
Tényleg nem kellene elölrõl kezdeni ezt a vitát.
Punk tudósok bebizonyították, hogy létezik 4. akkord.
Ilyen a telekinézis, távolbalátás, jóslás, aura, asztráltest, csodás gyógyulások, testen kívüli élmény, lebegõ függöny, gömbvillám, suttogó szellemek, Egely nulltér energiája, Uri Geller kanálhajlítása, farkasemberré változás, és a jetilábnyom, szikla az égbül'.
Sõt mi több: Ezek egy részét nem tudják magyarázni az ismert törvények alapján. Ezt az a tényt is megerõsíti, hogy, mint a deffinícióból kiderült, még nem tudták tudományosan megvizsgálni.
De (jön a kegyelemdöfés): Egyesek szerint így, tudományos vizsgálat nélkül is kijelenthetõ, hogy nem is magyarázhatóak az ismert törvények alapján. 😊
De hoppá, ezek közül némelyiket mégiscsak vizsgálta a tudomány, és utána már csak át kellett gyorsan címkéznie õket, nehogy lebukjon, hogy a jelenségrõl a misztikus keletiek, és a babonás vénasszonyok már jóval a tudományos vizsgálat elõtt mindent tudtak.
Ezekbõl lett a spontán remisszió, az elektromágneses sugárzás, plazma, meteorit. (Kíváncsi vagyok, a szegény gömbvillámnak milyen nevet fognak kitalálni)
Ja és kifelejtettem Uri kanálhajlítását. Õt is teljes titokban vizsgálta a CIA, csak most mindent titkol, miközben Uri a tv-ben hajlítgatja a kanalakat.
Tehát: Ezek a paranormális jelenségek léteznek, csak nem mindegyik.
Hogy õszinte legyek, annak azért örülök, hogy csiszoltad a stílusod.
Bár nem értünk egyet, azért így kellemesebb beszélni, sõt vitatkozni is.
Állítólagosan.
Olyan jelenségek, amik jelenleg "kilógnak a sorból".😄
Talán csak arra utal, hogy a természettudományos nézetekbe nem beleillõ, vagy ilyesmi rövidítve. Természettudományos törvények feletti, nem beleillõ.
Ez csak egy szó, hogy nemlétezõ dolgokról is tudjunk beszélni.
Vannak ilyen példák is, meg olyanok is, amikor a babona csak babona. Nem lehet mindent egy kalap alá venni.
Hát hasonló felfedezést tettem veled kapcsolatban én is régebben. Vagy netán jártas lennél paranormális dolgok terén, vagy vannak legalább hasonló tapasztalataid?
Most ilyen szótárasat akarsz játszani?
Én csak azért kérdeztem rá a plazmára, mert azt hittem nem tudod. Észrevettem ugyanis, hogy szeretsz olyan dolgokról beszélni amihez nem értesz. Néha egyértelmû jelét adod annak, hogy számodra ismeretlen jelentésû szavakat használsz, hogy okosabbnak tûnjél. De valójában az ellenkezõjét éred el, ha a témában jártas emberrel beszélsz.
A szellem szót meg se szabad említeni. Inkább beszéljünk plazmáról az rohadtul jól hangzik egy tudományos fórumban.
De ez csak egy film<#szomoru1>#szomoru1>
\"A valóság csupán illúzió, bár nagyon kitartó.\"
: Every man lives, not every man truly dies.: Razor,Lightning Revenant
lényeg, hogy sok minden van amirõl tudunk, mégsem kézzel fogható pl érzelmek stb. vagy nem tudjuk mérni stb stb stb...
Inkább úgy fogalmaznám meg, hogy nem találok motivációs tényezõt. Van ilyen. Vagy egyszerûen besokalltam a "pofonoktól", több volt belõlük, mint "simogatás"-ból. Majd elmúlik.
A tapasztalat és a megfigyelések mindig megelõzték a tudományos méréseket és magyarázatokat. De tényleg nincs kedvem újból lejátszani már rég leírt dolgokat. Ha van kedved keresd vissza a régi beszélgetéseket, ott ezekrõl a dolgokról is volt szó.