• phoenix9876
    #7
    Az árapály gravitációs hatása nem a holdfázissal áll kapcsolatban,hanem a Hold Föld körüli keringésével (ugyanigy a holdfázisok is a keringéssel állnak kapcsolatban, és nem a holdfázis irányitja a Föld körüli kernigést).
    Ez a cikk nem sok dolgot irt le, igy igazából nem lehet tudni, hogy mire véljük az egészet. Viszont ahhoz, hogy a holdfázissal kapcsolatos kutatások megbizhatóak legyenek, olyan embereken kell kisérletezni, akik nem tudják, hogy ez a kutatás célja, vagy olyan állatokkal, melyek laborban nőttek fel, és nem láttak még teliholdat. Ha már eleve tudjuk, hogy mikor milyen holdfázis várható, illetve mi a kutatás célja, akkor egyáltalán nem biztos, hogy a helyes eredményt kapjuk meg. Ha látjuk a Holdat, akkor eleve másként alakul a kutatás eredménye. Nem hiszem, hogy az emberek, akiket vizsgáltak, legalább egy évig be voltak zárva, és abszolut nem tudtak semmit az egészről, sem a holdállásról, hiszen önként jelentkezők voltak (önként meg általában olyanra jalantkeznek, akik tudják, hogy mire jelentkeznek, érzékenyek a Hold világitására, emiatt beállt a szervezetük arra a ritmusra, ami miatt ha nem látják a Holdat, még lehet akkor is reagál a szervezetük (bár ez nem biztos, hisz volt oylan kutatás, mely esetben teljesen elszigetelve egy ember pár napig, vagy pár hétig volt kajával, vizzel, de 1-2 nap után teljesen elvesztette az időérzékét, és az alvási ritmusa is felborult. Tehát sokat számit az életvitel, és a fények (akár msterséges, akár természetes) viszonyai.
    Amikor bevilágit az ablakon a Hold, elképzelhető, hogy nem tudok jól aludni.
    Az állatok is reagálnak a nagy fényes Holdra, hisz jelentősen megváltoztatja a fényviszonyokat. Erősen felhős időben már ez kevésbé tevődik fel.