SG.hu

Mikrobuborékok teszik élesebbé az ultrahang felvételeket

A gázzal töltött, vörösvérsejt méretű gömböcskék a véráramban keringenek, visszaverik a hanghullámokat, és élesebbé teszik az ultrahang felvételeket.

A GE Global Research (GRC) niskayunai kutatólaboratóriumában dolgozik Jason Castle ultrahangkutató, mikrobuborékokkal kísérletezik. Ezek az aprócska, gázzal töltött, vörösvérsejt méretű gömböcskék a véráramban keringeni tudnak, visszaverik a hanghullámokat, és segítenek az egyébként szemcsés ultrahang-felvételek élesebbé tételében. "Pontosan olyanok, mint a nevük is mutatja, nagyon sűrű gázzal töltött kicsi buborékok, melyekben a gáz kontrasztanyagként működik" - mondja. "Amikor befecskendezed ezeket a mikrobuborékokat, az olyan, mintha valaki felkapcsolná a villanyt a szívben."

Castle a mikrobuborékok felhasználásával olyan ultrahang-készüléket kíván kifejleszteni, amely mindig ott lehet a mentőautóban, és segítségével a mentősök a helyszínen diagnosztizálhatják a beteget, ezzel akár életet is mentve. "Bárhol, ahol van véráramlás, ezek a mikrobuborékok utazni tudnak a véráramban" - teszi hozzá. "Ha valaki autóbalesetet szenvedett és belső vérzése van, azt azonnal meg tudjuk állapítani, mint ahogy azt is, hogy mely szervek sérültek és hol keletkezett vérömleny. Ezek a vizsgálatok rögtön a mentőautó megérkezése után elvégezhetők." A mentősök sima intravénás injekcióval juttathatják be a mikrobuborékokat a vénába. A buborékok a vizsgálat után néhány perccel feloldódnak, és a gáz kilégzéssel távozik a szervezetből.


Castle és a GE Global Research tudósainak egy csoportja már a következő lépésen gondolkodik. Azzal kísérleteznek, hogy a mikrobuborékokat olyan mini rakétákként alkalmaznák, amelyek gyógyszereket, antitesteket, sőt DNS-szállítmányokat juttatnának a tumorokhoz, elzáródott artériákhoz és egész szervekhez, például a májhoz. Célba éréskor az orvosok megváltoztathatják az ultrahang-készülék akusztikus beállítását, és hanghullámokkal kipukkaszthatják a buborékokat. "Kidurrantod a buborékot, és a gyógyszer oda jut el, ahová szánod" - mondja Castle. "Így sokkal kisebb dózis kell a kemoterápiás szerből, és csökkenthetőek a mellékhatások. Ez óriási lehetőségeket rejt a rákos betegek életminősége javításának terén."

A cég szerint nemsokára eljön az az idő, amikor az orvosok a mikrobuborékok segítségével egyszerre láthatnak be a szívbe és adhatják be a véralvadásgátló gyógyszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fszrtkvltzttni #3
    Csak akkor okoz embóliát, ha nem oldódik fel, de mivel ez arra lett tervezve, hogy rövid idő alatt felszívódjon, ezért valószínűleg olyan gázt (vagy gőzt) választottak amely jól oldódik vérben és nem toxikus.
  • teddybear #2
    A gond csak az, hogy ha ezeknek a mikrobuborékoknak a fala felhasad, esetleg légembóliát okozhat a betegben. Az meg gyakran halálos, vagy bénulást is okozhat, ha nincs túlnyomásos kamra a közelben.
  • Sir Quno Jedi #1
    Na ez végre egy értelmes kutatás. Ehhez kell a mérnökvéna.